Filozofická fakulta UK a Národní muzeum chystají nový obor Muzejní studia

|

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy otevře už od příštího akademického roku společně s Národním muzeem zcela nový studijní program. Na základě smlouvy o spolupráci, kterou 3. května 2023 podepsali děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková a generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, budou moci studenti využít navazujícího magisterského programu s názvem Muzejní studia. Obor je navíc postaven jako profesní a má propojovat teoretické základy kulturního dědictví a paměťových institucí s reálnou praxí a fungováním muzeí.

Právě Národní muzeum je garantem praktické části studia. Vzniká tak jedinečný program, a to jak v denní, tak kombinované formě, který doposud na Univerzitě Karlově chyběl.

Garantem programu je prof. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., přičemž do výuky budou zapojeni jak odborníci z fakulty, tak i muzea. Z fakulty jde například o vyučující z Ústavu českých dějin, Ústavu pro dějiny umění nebo Ústavu informačních studií a knihovnictví. Právě významná část studia – praxe, budou probíhat na pracovištích Národního muzea. Budou se týkat oblasti správy sbírky, výstavnictví, edukačních programů či projektového řízení. Proces akreditace programu je v závěrečné fázi a předpokládá se vypsání dodatečného přijímacího řízení tak, aby první studenti mohli nastoupit již od akademického roku 2023/2024. Součástí programu bude také nabídka zahraničních exkurzí a zahraniční spolupráce obecně. Již nyní probíhají jednání o spolupráci především s oborem Museum management z Humboldt Universität Berlín a předpokládá se pravidelná přednášková činnost zahraničních odborníků.

Příprava studijního programu byla podpořena v rámci projektu Národního plánu obnovy „Transformace pro VŠ na UK“, registrační číslo NPO_UK_MSMT-16602/2022. Součástí tohoto projektu je i příprava velkého množství studijních materiálů a studijních opor.

Jak konstatovala děkanka fakulty: „Národní muzeum je dlouholetým partnerem naší fakulty v badatelských i popularizačních projektech. Prohloubení spolupráce podílem na realizaci studijního programu Muzejní studia Filozofická fakulta naplňuje intenci všeobecného memoranda o spolupráci, jež v roce 2022 podepsala s Národním muzeem rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. Realizace studijního programu Muzejní studia obohatí nabídku profesních specializací na FF UK, například po boku inovativních přístupů k didaktice dějepisu v rámci studia učitelství. Věřím, že pro studující i akademiky FF UK se tímto programem rozšíří možnosti mezinárodní spolupráce o nové typy institucí.“

„Ve spolupráci Národního muzea a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vzniká nový a jedinečný studijní program. Jeho posluchači během studia získají nejen teoretické znalosti, ale na pracovištích Národního muzea též praktické zkušenosti, a budou tak po ukončení studia skvěle připraveni zastávat významné pracovní pozice v muzeích a galeriích. Vznik programu Muzejní studia je pro české muzejnictví skutečně přelomovým momentem. Národní muzeum tak prohlubuje své dlouholeté partnerství s Univerzitou Karlovou a přímo se zapojuje do její výuky,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V případě získání práva k uskutečňování studijního programu Muzejní studia bude přijímací řízení pro uchazeče o prezenční i kombinované studium vypsáno v polovině července 2023.

ZA SPRÁVNOST:

Bc. Štěpánka Zelenková Semecká

Oddělení vnějších vztahů

Univerzita Karlova, Filozofická fakulta

nám. Jana Palacha 1/2, 116 38 Praha 1

E: [email protected]

T: ---

Mgr. Kristina Kvapilová

Oddělení vnějších vztahů

Národní muzeum

Vinohradská 1, 110 00 Praha

E: [email protected]

T: ---

Zdroj: www.nm.cz

Národní muzeum

Velkou výstavu o baroku otevírají v německém Řeznu Dům bavorských dějin a Národní muzeum

Ve středu 10. května 2023 se v německém Řezně v Muzeu bavorských dějin otevírá veřejnosti Česko-bavorská zemská výstava s názvem Baroko! Bavorsko a Čechy, kterou společně připravily Národní muzeum a Dům bavorských dějin (HDBG). V úterý 9. května ji v Katedrále sv. Petra slavnostně zahájí svými projevy bavorský ministerský předseda Markus Söder a český premiér Petr Fiala společně s ministry Markusem Blumem a Martinem Baxou. Výstavu uvede ředitel Domu bavorských dějin Richard Loibl a generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Společný projekt věnovaný zrcadlení kulturních i společenských vazeb obou zemí v politicky komplikované době 17. a 18. století je vynikající přehlídkou uměleckých děl uspořádaných do pěti tematických oddílů. V prosinci letošního roku se výstava přesune do Prahy, kde ji bude možné navštívit v Historické budově Národního muzea.

Národní muzeum

Ukažme společně světu městskou přírodu – Národní muzeum odstartuje další ročník City Nature Challenge a otevře veřejnosti svou Kroužkovací stanici

V pátek 28. dubna 2023 odstartuje další ročník celosvětové výzvy City Nature Challenge, který bude i letos probíhat nejen v Praze, ale i dalších českých městech. Akce vybízí všechny milovníky přírody, aby se během čtyř následujících dnů zapojili do fotografování a určování druhů prostřednictvím jednoduché mobilní aplikace iNaturalist. To mohou například i v rámci návštěvy Kroužkovací stanice v Hostivaři, která o víkendu otevře své brány veřejnosti.

Národní muzeum

Příběh cestovatelské legendy – Náprstkovo muzeum otevírá výstavu s názvem Emil Holub

Národní muzeum otevírá první ze svých velkých výstav letošní sezóny, která vznikla ve spolupráci s Ústavem dějin umění Akademie věd ČR. Od pátku 28. dubna 2023 bude v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur možné prožít příběh cestovatelské legendy Emila Holuba, který návštěvníkům odvypráví více než 300 sbírkových předmětů. V rámci čtyř dějových linek se autoři výstavy dotýkají také současných témat a pokládají si též otázku, jak je dnes vnímán kolonialismus a cestovatelské objevy s ním spojené.