EG.D testuje na Vysočině první ekologický transformátor v Česku

|

„Na první pohled není nový ekologický transformátor odlišný oproti normálním hermeticky uzavřeným olejovým trafům. Má podobné parametry, výkon, rozměry i hmotnost. Jeho hlavní výhodou je, že namísto syntetického minerálního oleje používá ekologicky odbouratelnou náplň. Pokud by došlo k úniku kapaliny do okolí, tak nebude kontaminovaná půda nebo vodní zdroje,“ přibližuje Jan Vrzal, senior technik standardů společnosti EG.D.

Ekologický transformátor umístili energetici v Olešné u Nového Města na Moravě na venkovní sloupovou trafostanici, tím je vystaven vlivům počasí, jako jsou slunce, vítr, déšť či mráz. Pokud se osvědčí, budou právě na těchto typech trafostanic umisťovány ekologická trafa i v budoucnu.

„Od začátku ledna, kdy jsme eko trafo nainstalovali, jsme nezaznamenali žádný problém. Je v provozu a plní svou funkci. Zkoušet ho budeme do května. Potom provedeme analýzu výsledků a budeme vše chtít dotáhnout do aplikační fáze,“ dodává Jan Vrzal.

Společnost EG.D začala řešit biologicky odbouratelné elektroizolační kapaliny s Fakultou elektrotechnickou Západočeské univerzity v Plzni už před osmi lety v rámci projektu Národního centra pro energetiku II. Za konceptem ekologického transformátoru stojí Pavel Trnka, profesor Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity. Ten společně se svým týmem nejdříve vyvinul požadovanou ekologickou elektroizolační kapalinu a následně naprojektoval transformátor tak, aby splňoval evropské směrnice na nízkoztrátový provoz. „Přístroj musel být navržen přímo pro použití přírodního esteru, který má některé vlastnosti odlišné od standardních náplní a otestovány musely být i jednotlivé komponenty kvůli materiálové kompatibilitě. Děkuji společnosti EG.D za spolupráci a nasazení transformátoru v provozu,“ říká Pavel Trnka ze Západočeské univerzity v Plzni.

Další partner, společnost EGÚ, pak prováděla měření či experimentální práce v laboratoři. Ekologický transformátor vyrobila společnost Trafo CZ. Vývoj, výroba a testovaní přístroje přišlo zhruba na 25 milionů korun.

Zdroj: www.eon.cz

E.ON

V centru Českých Budějovic začala stavba nové rozvodny

Ještě více zvýšit bezpečnost a spolehlivost dodávek elektrické energie a umožnit další rozvoj distribuční soustavy na Českobudějovicku. To jsou hlavní důvody, které vedly společnost EG.D, člena skupiny E.ON, ke stavbě nové transformační stanice 110/22kV v centru Českých Budějovice. Rozvodna, jejíž stavba už začala, bude stát na rohu ulic Mánesova a U Elektrárny a dokončená by měla být v příštím roce. Její výstavba včetně tříkilometrového přívodního vedení si vyžádá investice ve výši přes 300 milionů korun.

E.ON

E.ON rozšířil nabídku fixovaných produktů pro nové zákazníky na jeden i dva roky

Společnost E.ON letos jako první na trhu přišla s akvizičním produktem na dodávku energií pod cenovým stropem pro nové zákazníky. Poté, co v únoru zlevnila pod strop i ceníky pro stávající zákazníky, rozšiřuje svou akviziční nabídku o další produkty. Po tříletém fixovaném produktu si mohou klienti fixovat ceny i na jeden a dva roky a to v obou komoditách – elektřině i plynu. Ve druhé polovině března by se měl úprav dočkat i tříletý fixovaný produkt, který bude mít klesající ceny během celého období až do konce roku 2025.

E.ON

E.ON zlevní ceníky pro stávající zákazníky pod cenový strop už během února

Společnost E.ON snižuje jako první na tuzemském trhu ceny elektřiny a plynu pro své stálé zákazníky pod vládou stanovený cenový strop. Oproti aktuálním ceníkovým cenám snižuje cenu plynu pro stálé zákazníky o 13 %, a cenu elektřiny dokonce o 18 %. U elektřiny tak bude nová cena 6 % pod cenovým stropem, u plynu bude oproti stropu nižší o 8 %. Pro většinu stálých zákazníků budou nové ceny platit již od 15.února, u několika zbývajících ceníků vejdou nové ceny v platnost k 1. březnu. Nižší ceny tak získají všichni stálí klienti, kteří nemají dlouhodobě zafixované ceny, celkem jde o 1 050 000 zákazníků z řad domácností a malých podnikatelů. Společnost tak navázala na své kroky z poloviny ledna, kdy nabídla akviziční produkty pod cenovým stropem novým klientům.