Portu··5 min

Dvouciferná inflace

Portu

Portu

Portu je první online investiční platforma svého druhu v Česku. Chceme, abyste zbytečně netrávili spoustu času výběrem konkrétních akcií nebo jiných investičních instrumentů. S Portu budete mít investování ve svých rukou, přitom neustále pod dohledem profesionálů. Portfolio vám poskládáme na míru. Vaše investice tak bude globálně diverzifikovaná proti riziku, a v případě příznivé situace na finančních trzích bude výnosově více než zajímavá. Díky tomu, že umíme využít moderní technologie a procesy ve váš prospěch, budete vždy platit pouze jeden nízký poplatek. Vytváříme lepší místo pro peníze. Vytváříme Portu.

Tisková zpráva

Český statistický úřad dnes vydal údaje o meziroční inflaci za měsíc prosinec a podle očekávání je rekordní. Oproti prognóze ČNB ze začátku listopadu je o 0,6 % vyšší a Index spotřebitelských cen je na hodnotě 6,6 %. Je tedy možné očekávat, že se bankéři v boji proti inflaci rozhodnou znovu zvýšit úrokové sazby.

Z velké části je tento pohyb vzhůru zapříčiněn akcelerující jádrovou inflací, a hlavně zvyšujícím se příspěvkem imputovaného nájemného. To jsou náklady vlastního bydlení – tržní ceny nových bytů a domů, jejich renovace, údržba, platba za realitní zprostředkování atd.

Nejzajímavější je odhad lednové inflace, kterou ČNB odhaduje na 9 % ale nevylučuje ani dvouciferné číslo, které může trvat několik měsíců. Proinflační makroekonomické klima může vést k většímu zdražování zboží, než by bylo možné očekávat. K tomu velkou měrou přispěje i růst regulovaných cen například energií, které od ledna již nejsou osvobozeny od DPH.

Vlivem zvyšujících se cen komodit na světových trzích porostou i ceny potravin, to je možné pozorovat už od začátku ledna, kdy například tukový rohlík překonal magickou hranici 2 Kč a v některých prodejnách stojí i 2,30 Kč.

Se zvyšující se inflací nemá problém pouze Česká republika, ale celý svět. Minulý týden byly zveřejněny zápisky bankéřů americké centrální banky (FED) a vyšlo najevo, že roste počet těch, kteří by rádi začali zvyšovat úrokové sazby dříve, než bylo původně plánováno a trhy na to zareagovaly poklesem. Inflace je ve Spojených státech na úrovni 6,8 % za měsíc listopad, za prosinec ještě data dostupná nejsou, ale hodnota bude zřejmě ještě vyšší.

Ačkoliv má Evropská centrální banka (ECB) stejný inflační cíl jako ČNB (2 %), na rozdíl od našich jestřábů se zatím rozhodla úrokové sazby nezvyšovat a pravděpodobně to tak zůstane i po další schůzi, která se bude konat začátkem února. ECB sází na výkup dluhopisů, který se ale na svém prosincovém zasedání rozhodla postupně začít omezovat. Protože nákup dluhopisů je financován nově vytisknutými penězi, tento krok by mohl růst inflace zpomalit.

V celé eurozóně je průměrná inflace 5 % a hlavním důvodem je růst cen energií, které jsou meziročně o 26 % výše. Inflace v Německu také roste, ale pomalu. Z listopadové hodnoty 5,2 % se zvýšila na 5,3 % v prosinci. Hodnota je nejvyšší od června 1992.

Na Slovensku jsou zatím dostupná data za listopad a hodnota inflace byla 5,6 % oproti 5,1 % v říjnu. Jedná se sice o nižší hodnotu než v ČR, ale i tak je to nejvyšší hodnota za posledních 17 let. Nejvíce inflaci táhnou vzhůru ceny bydlení, energií a pohonných hmot.

Rakousko drží inflaci na hodnotě 4,3 % za listopad i prosinec. Ačkoliv je to oproti tuzemsku hodnota relativně nízká, na rakouské poměry se jedná o vysokou inflaci. V roce 2020 byla inflace 1,39 %, rok před tím 1,49 %.

Inflace v Turecku se utrhla ze řetězu, její hodnota za prosinec je 36 % a hodnota liry kolabuje. Podle odhadu některých analytiků může inflace dosáhnout až k 50 %. Důvodem je silně proexportní politika prezidenta Erdogana a neochota dovolit centrální bance, aby zvýšila sazby. Za minulý rok ztratila lira už 44 % své hodnoty proti dolaru. Prezident Erdogan sice přichází s neotřelými nápady, jak propad zastavit, jedná se ale o nevyzkoušené metody a z dlouhodobého pohledu pravděpodobně nebudou mít požadovaný efekt.

Důležité body:

  • Inflace v ČR je na hodnotě 6,6 %
  • ČNB odhaduje v prvních měsících roku růst až na 9 %, možná i více

Kvůli zvyšující se inflaci zvedá ČNB úrokové sazby. To má dva hlavní důsledky:

  • Posilování CZK vůči USD i EUR
  • To je problém pro české firmy, které exportují své zboží do ciziny (dostanou za něj méně peněz) nebo pro investory, kteří nemají svou investici v cizí měně zajištěnou. Naše Portu Portfolia jsou všechna zajištěna
  • Naopak je to dobrá zpráva například pro české cestovatele, kteří v zahraničí zaplatí méně
  • Zvyšující se sazby hypoték, což pravděpodobně ochladí nemovitostní trh, růst cen ale pravděpodobně nezastaví

—————————————————————–

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Zdroj: www.portu.cz

Další články

Další články od Portu

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nové bydlení je nejméně dostupné v Praze. Při průměrné ceně 120,4 tis. Kč za metr čtvereční je na třípokojový byt potřeba 14,4 ročních hrubých platů. Obdobná dynamika se týká i starších bytů. Po Praze je další nejméně dostupné bydlení v Bratislavě a Mnichově. Od začátku roku 2015 se ceny bytů zvýšily téměř o 150 %, zatímco mzdy vzrostly o 62 %. Dostupnost vlastního bydlení zhoršují i rostoucí náklady domácností spojené s bydlením a energiemi. V Česku za posledních 20 let vzrostly o 8,8 % a v rámci EU jsme na šesté příčce s 26% podílem na celkových výdajích domácnosti. Data k aktuální dostupnosti bydlení a nákladům spojeným s ním se podívala ve své analýze online investiční společnost Portu.
| Portu
Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Investiční platforma Portu je u klientů čím dál populárnější. Nyní překonala další důležitou metu, když množství peněz, které svým klientům spravuje (AUM), překročilo hranici 30 miliard korun. Portu je na trhu šestým rokem a za tu dobu zpřístupnilo investování více než 200 tisícům lidí.
| Portu
Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Platforma Portu Gallery představuje dlouho očekávanou funkci. Investoři mají nově možnost nabízet či poptávat dříve upsané předměty na nové Inzertní ploše v rámci platformy. Pokyn k převodu jde nově také zadat online. Investoři tak mohou prodávat a nakupovat dříve zakoupené certifikáty nabízených předmětů od ostatních uživatelů.
| Portu
Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Češi a Češky se v investičních znalostech rok od roku zlepšují. Investiční gramotnost se zlepšuje také napříč generacemi, nejrychleji své aktuální manko ve znalostech dohání mladí lidé do 35 let. Stále nám však chybí sebevědomí – za nepříliš nebo zcela neznalého investora se označují dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z posledního Indexu investiční gramotnosti, který vypracovala investiční platforma Portu na základě výzkumu agentury IPSOS.
| Portu
Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Zhruba třetina (34 %) Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Z těch, kteří si na stáří už nějaké peníze střádají, jich nejvíce (28 %) odkládá částku 500–1 000 korun.
| Portu
Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční nadílka není jen o dárcích pod stromečkem, ale pro řadu Čechů také o finančních odměnách v zaměstnání. Podle průzkumu pro investiční platformu Portu 37 % Čechů dostává s koncem roku nějakou formu finančního přídavku od zaměstnavatele. Nejčastěji se na odměny mohou těšit vysokoškoláci pracující ve velkých městech. V rámci pohlaví je rozdíl minimální, o něco málo více dostávají odměny muži než ženy.
| Portu
Portu se osamostatňuje

Portu se osamostatňuje

Online investiční platforma Portu vyrostla a odděluje se od společnosti WOOD & Company Financial Services. S licencí obchodníka s cennými papíry od České národní banky se v lednu 2024 odštěpí do samostatné společnosti WOOD Retail Investments. Po tomto oddělení získává Portu krom samostatnosti hlavně větší flexibilitu pro další rozvoj produktů i expanzi na nové trhy. Pro stávající klienty Portu se nic nemění.
| Portu
Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu se daří upevnit pozici nejlepšího fintechu v České republice. Po letošním vítězství v soutěži Zlatá koruna v kategorii FinTech se Portu umístilo na prvním místě v kategorii Fintech roku 2023 v prestižní soutěži Banka roku. V letošním roce se jedná už o 5. ocenění.
| Portu
Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Po letošních pátých narozeninách, prvenství v soutěži Zlatá koruna a čerstvému titulu Fintech roku 2023 v Portu slavíme další důležitý milník, a to překročení hranice 1 miliardy eur pod správou. Náš dlouhodobý cíl demokratizovat investování v Česku i za hranicemi je tak zase o krok dále.
| Portu
Plánované změny v Portfoliích na míru

Plánované změny v Portfoliích na míru

Během dnešního obchodního dne Portu (26. 10. 2023) došlo k realizaci plánovaých úprav dluhopisové složky Portu portfolií (klasických i ESG varianty), jak je popsáno níže v článku. Ze strany klientů není potřeba dělat žádné kroky, vše provedl systém automaticky. Aktuální strukturu portfolia je možné vidět na jeho detailu.
| Portu