Prima··5 min

Den peoplemetrů, sledovanost ve 2023 překonala evropský průměr

Prima

Prima

Skupina Prima provozuje v České republice vysílání devíti volně šířených televizních stanic. Hlavní z nich je plnoformátová TV Prima pro celou rodinu, jejíž obsah zrcadlí kanál s posunutým programem o jednu hodinu Prima +1. Na mladší muže se orientuje stanice Prima COOL, další je Prima LOVE, zaměřená na odpočinkové pořady převážně pro ženy. V portfoliu skupiny nechybí ani dokumentární kanál Prima ZOOM a filmový kanál Prima MAX, na detektivní a kriminální pořady se pak zaměřuje Prima KRIMI. V roce 2020 přibyl do rodiny Prima zpravodajský kanál CNN Prima NEWS. V roce 2021 došlo ke spuštění nového kanálu Prima STAR, který přináší pořady vlastní tvorby.

Tisková zpráva

Asociace televizních organizací (ATO) slaví 2. 6. Den peoplemetrů! Sledovanost v roce 2024 zůstává stabilní a průměrná sledovanost televize v České republice dokonce překonala v loňském roce evropský průměr.

Hodnota průměrné doby strávené u televize (ATS) letos v květnu navíc zaznamenala meziroční nárůst: domácí Mistrovství světa v hokeji nekompromisně přilákalo diváky k obrazovce i přes krásné jarní počasí. Závěrečné minuty finále se Švýcarskem sledovalo na TV obrazovkách přes 4 mil. osob a další čtvrt milionu živě na internetu na dalších zařízeních.

Projekt crossplatformního elektronického měření sledovanosti a konzumace obsahu (PCEM), který je nejrozsáhlejším mediálním výzkumem v ČR, oslavil v neděli 2. června již 27 let své existence. Odstartován byl pod hlavičkou Asociace televizních organizací totiž už v roce 1997. Od roku 2002 zajišťuje stabilitu projektu, kvalitu a včasnou denní dodávku dat o sledovanosti televize výzkumná agentura Nielsen. Jádrem zůstává reprezentativní panel měřených domácností. Velikost panelu se od roku 1997 ztrojnásobila a nyní činí 1 900 domácností. Do měření realizovaného pod hlavičkou ATO je aktuálně zařazeno celkem 59 denně samostatně reportovaných televizních stanic. ATO ale také poskytuje prostor pro ověření TV sledovanosti pro nové vysílatele, zejména malé stanice ve formě jednorázových reportů z projektu PCEM.

Evropa versus Česká republika

Sledovanost televize v České republice v roce 2023 dosáhla v cílové skupině osob 4+ průměrné denní hodnoty 3 hodiny a 19 minut. Tím překonává evropský průměr, který činí 3 hodiny a 13 minut, jak je uvedeno v ročence Glance One TV Year in The World za rok 2023.

Dlouhodobě roste podíl odložené sledovanosti na celkové sledovanosti TV na televizorech: v roce 2023 již představoval 11 %. Celkovou sledovanost TV pořadů dále navyšuje jejich sledovanost přes internet na dalších zařízeních, což je zvlášť patrné u mladších cílových skupin, zejména u 15-24 let.

Rekordní květen

Květnová hodnota průměrné doby sledování (ATS) překonala sledovanost z roku 2023. Zásadní podíl na tom mělo Mistrovství světa v hokeji, které českým divákům přineslo fantastické zážitky. Třešničkou na dortu sledovanosti bylo finálové utkání, ve kterém se Česko stalo mistrem světa.

Projekt PCEM aktuálně

Data z projektu PCEM jsou za celé období měření TV sledovanosti dostupná prostřednictvím softwarových nástrojů, včetně dat z doplňkových mediálně-lifestylových výzkumů, jako je Kontinuální výzkum (KV) a Výzkum životního stylu (LSS). Klíčovým softwarovým nástrojem pro zpracování těchto dat je v současnosti Adwind Kite. Televizní data lze však zpracovávat také pomocí dalších technologií, například softwarů od společností Lerach a TechEdge. ATO ve spolupráci s realizátorem projektu PCEM sleduje změny ve způsobu šíření a trendy ve způsobu sledování televize a TV obsahu a reflektuje je plynulým rozvojem projektu. Např. na začátku letošního roku bylo zahájeno měření Smart TV aplikací. Horkým tématem je možné rozšíření projektu o měření sledovanosti mimo domov (např. na chalupách či v restauracích), které je jedním z aktuálních trendů i v zahraničí.

Jak vidí budoucnost projektu PCEM a na co se těší v roce 2024 Michal Jordan?

Věřím, že i v období probíhající technologické změny a měnících se diváckých zvyklostí bude televizní měření nadále pevným bodem mediálního trhu, které všechny nové trendy věrohodně zachytí i v budoucnosti. Těším se, že se nám podaří dotáhnout k realizaci některá další dílčí rozšíření projektu, která umožní dále zkvalitnit jeho parametry a zvýšit jeho rozsah. Obchodní, ale i společenský význam má jen takový videoobsah, který je možné věrohodně změřit.

Jak vidí budoucnost projektu PCEM a na co se těší v roce 2024 Petr Matyáštík, Market Leader Nielsen?

Měření televizní sledovanosti v ČR je pro Nielsen nesmírně významným projektem, který nás velmi baví a snažíme se ho posouvat vpřed. Díky působení na globální úrovni a měření sledovanosti TV v mnoha zemích světa a zároveň hluboké znalosti lokálního trhu přinášíme do projektu širší pohled na aktuální dění v této oblasti a snažíme se využít tu nejlepší praxi pro české prostředí. A sám jsem zvědavý, jak letošní významné sportovní akce zahýbají čísly o sledovanosti za rok 2024.

Zdroj: www.skupinaprima.cz

Další články

Další články od Prima

CNN Prima NEWS zná jméno ŽENY ČESKA, již nominovala česká veřejnost. Držitelkou Ceny Laty Brandisové se stala imunoložka Jitka Palich Fučíková, která vyvíjí vakcínu proti rakovině

CNN Prima NEWS zná jméno ŽENY ČESKA, již nominovala česká veřejnost. Držitelkou Ceny Laty Brandisové se stala imunoložka Jitka Palich Fučíková, která vyvíjí vakcínu proti rakovině

Unikátní anketu ŽENA ČESKA již podruhé vyhlásila zpravodajská multiplatforma CNN Prima NEWS společně se závodištěm Chuchle Arena Praha. Za cíl si klade ocenit osobnosti, které za sebou nechávají skutečnou a nesmazatelnou stopu, a s přispěním široké veřejnosti najít jedinečnou ŽENU ČESKA, která svým příběhem oslňuje a celospolečensky inspiruje.
| Prima
Rozmanitý Prima podzim přináší Kamarády, Hrdinu i Náhradníky

Rozmanitý Prima podzim přináší Kamarády, Hrdinu i Náhradníky

Skupina Prima plánuje do konce letošního roku uvést ještě celou řadu novinek. Na obrazovky dorazí krimiseriál Hrdina od tvůrců úspěšného Poldy, stejně jako rodinný seriál Kamarádi, který ukazuje, že přátelství je někdy víc než láska. Streamovací platforma prima+ nabídne pokračování oblíbeného formátu Bez lítosti 2, který popisuje příběhy doživotně odsouzených vrahů. V dramedy minisérii s názvem Náhradníci popíše režisérka Alice Nellis složitou cestu k rodičovství. V sobotu se diváci mohou těšit na premiéry českých filmů, jako jsou například Jedeme na teambuilding nebo Matka v trapu. Hned několik nových pořadů nabídne také Prima COOL – vrací se Těžká dřina, ve které si však tentokrát náročná a špinavá povolání vyzkouší VIP osobnosti. COOL Taxi promění běžnou jízdu taxíkem v napínavou honbu za penězi a na televizní obrazovky konečně dorazí i Banáni.
| Prima
Memorandum pro udržitelný audiovizuální průmysl podepsali klíčoví hráči české audiovize: APA, ARAS, ČT, FAMU, FTV Prima a TV Nova

Memorandum pro udržitelný audiovizuální průmysl podepsali klíčoví hráči české audiovize: APA, ARAS, ČT, FAMU, FTV Prima a TV Nova

Šest klíčových hráčů tuzemského audiovizuálního průmyslu podepsalo Memorandum o založení České platformy pro udržitelnou audiovizi. Platforma, zpočátku neformální diskusní fórum, bude sloužit jako hlavní centrum pro otázky udržitelnosti tohoto odvětví v České republice. K podpisu memoranda představujícího společný závazek k aktivní spolupráci na zlepšení enviromentálních standardů se sešli na mezinárodním festivalu Serial Killer vrcholní zástupci Asociace producentů v audiovizi (APA), Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů (ARAS), České televize, Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze (FAMU), skupiny Prima a TV Nova.
| Prima
Detektivní hra Zrádci okouzlila mladé diváky

Detektivní hra Zrádci okouzlila mladé diváky

První díl Zrádců, s charismatickým moderátorem Vojtou Kotkem, zaujal mladé diváky. Jejich podíl u televizních obrazovek byl 31,87 % v afinitní cílové skupině 15–40 let. Celkem si tuto novou detektivní hru nenechalo ujít 579 000 diváků starších patnácti let.
| Prima
Paramount MAX kino na novém místě přilákalo letos 7000 diváků

Paramount MAX kino na novém místě přilákalo letos 7000 diváků

Filmové novinky, snímky pro nejmenší i oblíbené evergreeny, a především pohodová atmosféra. Díky této kombinaci si cestu na promítání letošního ročníku Paramount MAX kina, které se nově přesunulo na travnatou plochu u vstupu do Centra Černý Most, našlo téměř 7000 diváků. Během čtyř čtvrtečních večerů na začátku prázdnin a dalších čtyř na jejich konci mohli diváci vidět například loňský hit Mission: Impossible – Odplata První část nebo hned tři dětské snímky, včetně Tlapkové patroly ve velkofilmu. Za již osmým ročníkem letního kina, kam je vstup pro všechny zdarma, stály opět kanály Paramount Network a Prima MAX. Pořádání se ujala primácká agentura SOLOOTIONS.
| Prima
Asociace komerčních televizí uzavřela dohodu s provozovateli úložiště eDisk

Asociace komerčních televizí uzavřela dohodu s provozovateli úložiště eDisk

Další úspěšná jednání má za sebou Asociace komerčních televizí, která společně se svými členy TV Nova a FTV Prima uzavřela dohodu s provozovateli služby eDisk a Sledujteto, společnostmi eDisk s.r.o. a současným provozovatelem služby Fine Horizon Holdings Corp Limited sídlícím v Seychelské republice. Dohoda o narovnání ukládá provozovateli služby eDisk zajistit, aby na službě nebyla dostupná chráněná díla komerčních vysílatelů. V návaznosti na podpis dohody pak členové AKTV ukončí soudní a exekuční řízení vedená proti provozovateli služby. Nedílnou součástí dohody je také úhrada nákladů na právní služby, které v této věci televizním vysílatelům vznikly.
| Prima
Media Club vládne nad komerční konkurencí, stanice Prima v prime time roste. V srpnu se dařilo i Prima LOVE a Prima MAX

Media Club vládne nad komerční konkurencí, stanice Prima v prime time roste. V srpnu se dařilo i Prima LOVE a Prima MAX

Skupina Prima dál vládne cílové skupině 15+. Za období leden–srpen si drží prvenství mezi komerční konkurencí. Media Club vede v prime time u cílové skupiny 15+, v celodenním vysílání boduje jak u 15+, tak 18–69. Z malých tematických kanálů si nejvíce polepšily Prima LOVE a Prima MAX.
| Prima
Petr Král přichází do vedení streamingové služby prima+

Petr Král přichází do vedení streamingové služby prima+

Na začátku září se funkce ředitele pro VOD a FAST segment v rámci skupiny Prima ujímá ostřílený manažer online projektů Petr Král, který po vzájemné dohodě nahrazuje dosavadního ředitele VOD služeb skupiny Prima Josefa Beneše.
| Prima
Fotr na tripu… Vlastně jinak – Fotr na horách: Deset tajemných míst evropských hor prozkoumá Fotr se svou posádkou už během podzimu

Fotr na tripu… Vlastně jinak – Fotr na horách: Deset tajemných míst evropských hor prozkoumá Fotr se svou posádkou už během podzimu

Baví vás pořad Fotr na tripu s Pepou Vrtalem a jeho smečkou? Pak si nenechte ujít další cyklus, který vás tentokrát zavede na nejzajímavější místa Evropy. Posádka začne svou cestu mezi upíry a skončí v městečku zázraků. Dívejte se už od 2. října večer na Prima COOL.
| Prima
Od komunitní zahrady k lesnímu divadlu: Prima projekty, které vdechují život novým místům

Od komunitní zahrady k lesnímu divadlu: Prima projekty, které vdechují život novým místům

Skupina Prima a Nadace Via spojily síly, aby podpořily vybrané komunitní projekty v regionech. Prvním letošním počinem projektu Prima SVĚT je komunitní zahrada u Sokola v Plaňanech, kde díky darovaným finančním prostředkům vyrostla pergola a několik interaktivních prvků, které slouží jako zázemí pro setkávání místních nadšenců. Na její realizaci se tentokrát podílela skupina Prima ve spolupráci s Nadací Via. Společně v letošním roce představí více projektů s charitativním přesahem. Tím druhým je lesní divadlo v Křenovicích u Písku, které se pyšní novým sezením a pódiem pro společenské aktivity uprostřed kouzelné přírody. Na slavnostním otevření obou nových prima lokací nechyběl ani ambasador projektu, moderátor Láďa Hruška.
| Prima