Ministerstvo školství připravilo ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví návrh změn ve školním stravování, který zohledňuje nejnovější poznatky ve výživě a reaguje na potřeby dětí, žáků a studentů, přičemž dochází po 30-ti letech ke změnám v rámci takzvaného spotřebního koše. Cílem návrhu je zajistit kvalitní a nutričně vyváženou stravu a zároveň umožnit školním jídelnám větší flexibilitu při přípravě pokrmů. Změny reagují také na specifické stravovací potřeby žáků.
„V posledních letech výrazně stoupá počet dětí s obezitou a dalšími nemocemi způsobenými nevhodnými stravovacími návyky. Jsem rád, že po třiceti letech k aktualizaci spotřebního koše dochází, a také, že se budou moci společně stravovat ve školních jídelnách i děti, které si nosí obědy z domova, je to vhodné pro celkový wellbeing třídních kolektivů. Touto novelou tak dáváme dětem a jejich rodičům lepší prostor pro vyjádření vlastních preferencí ve školním stravování,“ uvedl k novele vyhlášky náměstek ministra školství Jiří Nantl.
Chystané změny vycházejí ze světových výživových doporučení a reagují úpravou tzv. spotřebního koše na trendy směřující ke zdravému životnímu stylu. Týkají se například těchto oblastí:
- Nové nutriční hodnoty spotřebního koše – po 30 letech dochází k aktualizaci výživových norem na základě nejnovějších poznatků ve výživě
- Flexibilní spotřební koš – laktoovovegetariánský spotřební koš bude nahrazen flexibilním modelem, který lépe reflektuje individuální potřeby strávníkůSnížení příjmu cukrů, například omezení sladkých nápojů – pro jejich prokazatelné negativní zdravotní dopady
- Přijatelné navýšení celozrnných obilovin – pro jejich vysokou výživovou hodnotu
- Přijatelné navýšení ryb – pro jejich vysokou výživovou hodnotu
- Přijatelné navýšení luštěnin – cca o 1 lžíci týdně pro jejich vysokou výživovou hodnotu
- Omezení četnosti masových pokrmů, zároveň ale adekvátní porce masa v masných pokrmech
- Možnost volby bezmasého pokrmu v jídelnách s výběrem z dvou a více jídel
- Možnost společného stravování žáků v případech, kdy má žák stravovací omezení („konzumace vlastní stravy“) – žáci budou mít právo donést si vlastní pokrm, který neprošel výrobou a skladováním provozovatele stravovacích služeb, a sníst jej v prostorách školního stravování
- Nová věková kategorie v mateřských školách – novela zavádí novou samostatnou věkovou kategorii pro dvouleté děti
„Považuji za samozřejmé, že ve školních jídelnách bude dostupná nutričně vyvážená strava, a to pro všechny strávníky,” řekl k předloženému návrhu vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT Jan Mareš.
Jak si školní jídelny poradí se změnami, které mohou vejít v platnost už v příštím školním roce, ověřoval pilotní projekt, který na jaře loňského roku otestoval na vzorku několika desítek rozličných zařízení školního stravování proveditelnost nového zadání. Na základě výstupů z tohoto zkušebního provozu došlo k mírným korekcím, což bylo zohledněno ve finálním návrhu předpisu.
A vzhledem k významným změnám v oblasti výživových norem posílí MŠMT i Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím Státního zdravotního ústavu metodickou podporu školních jídelen. Ta bude zahrnovat jak webináře, tak metodiky a další vzdělávací aktivity. První informativní webinář k tématu proběhl už 28. listopadu 2024. A aktuálně se uskuteční v pondělí 10. února v Poslanecké sněmovně v Praze ke školnímu stravování kulatý stůl.
Příklady inspirativní praxe ve školním stravování
Připravovaná novela byla konzultována s řadou odborných institucí a organizací, včetně Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zemědělství, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva práce a sociálních věcí, Státního zdravotního ústavu, Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR, České asociace nutričních terapeutů, Pacientské rady a zmocněnkyně pro lidská práva. Všechny připomínky byly vypořádány.
Zdroj: msmt.gov.cz