Plzeňský Prazdroj··3 min

Tip na výlet: Unikátní Plzeňské historické podzemí je opět přístupné a zve k návštěvě

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Plzeňské historické podzemí se po pravidelné lednové technické odstávce 1. února opět otevírá veřejnosti. Přístupné je každý den od 10 do 18 hodin. Procházka tajemným labyrintem nabízí mnohá překvapení, skrytá zákoutí, autentické nálezy a neobyčejná místa. Plnoletí návštěvníci na závěr prohlídky získají tzv. pivenku, kterou mohou ve vybraných plzeňských restauracích proměnit za ležák Pilsner Urquell (0,3 l).

„Plzeňské historické podzemí letos slaví 40. výročí svého otevření pro veřejnost a při této příležitosti připravujeme speciální dárek. Návštěvníkům zpřístupníme část chodeb, které ještě nikdy neměli možnost spatřit! Další informace brzy zveřejníme,“ říká Pavla Mašková, manažerka návštěvnických a obchodních služeb Plzeňského Prazdroje.

Plzeňské historické podzemí je s délkou 13 km jedním z největších komplexů podzemních prostor u nás. Návštěvníci se poutavou a zábavnou formou dozví mnohé o vzniku a využití podzemí a také o životě ve středověku. Prohlídky začínají v takzvané lednici, ve které se ukládal led. Nachází se ve vyšším patře sklepů, odkud voda z tajícího ledu stékala do nižších prostor spilek a ležáckých sklepů a ochlazovala je. Podzemní prostory sloužily nejen k výrobě piva, skladování potravin, ale také jako obranný systém během dob nepokojů. Byly hloubeny postupně od konce 13. až do 18. století, někde vznikly až tři patra vzájemně propojených sklepů. Součástí prohlídkového okruhu je 20 studní a jímek, které byly důležitým zdrojem vody, či vodárenská věž z 16. století – vzácná technická památka a nejlépe zachovaný objekt svého druhu v Čechách.

Historické podzemí je přístupné z Veleslavínovy ulice, z původního právovárečného domu z 15. století, ve kterém dnes sídlí také Pivovarské muzeum. Přímo v Pivovarském muzeu je v provozu Pivotéka s nabídkou téměř 140 druhů piv z více než 25 českých minipivovarů a také dárková prodejna.

Více informací a online prodej vstupenek na: https://www.prazdrojvisit.cz/prohlidky/prohlidka-plzenskeho-historickeho-podzemi/#

Poznámka pro editory

  • S exportem do 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2023 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma tři první místa: v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a v oborových kategoriích „TOP odpovědná firma v inovacích“ a „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj