Plzeňský Prazdroj··5 min

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.

Plzeňský Prazdroj dlouhodobě buduje tým zahraničních výčepních, tzv. tapsterů, kteří se jezdí do Plzně učit správné péči o pivo. Celkem už proškolil tým více než 500 tapsterů z 20 zemí a do programu investoval 35 milionů korun. „Náš ‚Tapster program‘ začal v roce 2016 a každoročně kurz absolvuje kolem 60 až 70 nových výčepních z ciziny. Ti nejlepší pak ve své zemi školí další výčepní. Ty už neoznačujeme jako Brewery Tapsters, ale pomáhají nám šířit českou pivní kulturu v dalších místech, kde se také čepuje Pilsner Urquell nebo Kozel,“ uvádí Kamil Růžek, obchodní sládek Prazdroje pro exportní trhy.

Tapsteři projdou kurzem zaměřeným na historii plzeňského piva, učí se o surovinách, výrobě a jak správně pečovat o pivo v hospodě. Samozřejmě musí také zvládnout načepovat hladinku, šnyt nebo mlíko. „Ve finále kurzu se tapsteři postaví tváří v tvář náročným českým štamgastům a absolvují plnohodnotné směny v některé z vyhlášených plzeňských pivnic, například U Salzmannů, Na Parkáně, U Švejka nebo v Lékárně,“ dodává Kamil Růžek.

Tapsteři pak ve světě nejen čepují pivo a servírují ho zákazníkům, ale také zajišťují dodržování všech kvalitativních standardů péče o pivo. Data potvrzují, že tapsteři díky získaným dovednostem zlepšují kvalitu čepovaného piva, umí přitáhnout další hosty a zvyšují prodeje piva v podniku v průměru o 15 až 20 %, ale v některých případech i o polovinu. „Když čepujete vynikající pivo a dodržujete nejvyšší možné standardy, lidé si to mezi sebou řeknou. A díky tomu získáváte další zákazníky,“ uvádí tapster Jakub Michalczuk z polské restaurace Stacia Food Hall v Gdaňsku, kterému se po absolvování kurzu v Plzni podařilo zvýšit prodeje piva více než čtyřnásobně.

Kam na správně ošetřené pivo v zahraničí?

Nejvíce proškolených tapsterů působí v Polsku, Rumunsku, Maďarsku, Švédsku, Velké Británii, ale českou pivní kulturu šíří i v Koreji nebo Japonsku. Takže na tapstera narazíte nejen v metropolích jako Berlín, Vídeň, Řím či Tokio, ale třeba také ve dvoutisícovém maďarském městečku Sajószöged a dokonce v mongolském Ulánbátaru. „Plzeňské pivo je ve světě pojem. A my chceme, aby si ho mohli lidé v zahraničí vychutnat tak, jako by byli v Česku. S naším pivem tak vyvážíme i českou pivní kulturu a naši proškolení tapsteři jsou jejími ambasadory,“ vysvětluje Kamil Růžek.

Plzeňský Prazdroj přitom usiluje, aby tapsteři obsluhovali nejen v tankovnách, kterých nyní v Evropě funguje přes 160, ale i tam, kam vyváží sudové pivo.

Nejvyšší počet tankoven, vlajkových lodí, které nabízejí nejčerstvější nepasterovaný ležák Pilsner Urquell, je na Slovensku, v Německu, Itálii a Polsku. Fungují ale také v Rakousku, Švédsku, Maďarsku nebo Velké Británii. Navíc v Itálii a na Slovensku jsou i podniky, v nichž se z tanku čepuje Velkopopovický Kozel.

Prodej tankového piva do zahraničí zahájil Plzeňský Prazdroj již v roce 2009. Tehdy byly založeny první dvě tankovny nabízející Pilsner Urquell, a to v Bratislavě a ve Vídni. Vůbec první tankovna s plzeňským ležákem byla v Česku v roce 1965, stala se jí pražská restaurace Vikárka.

Poznámka pro editory

  • S exportem do zhruba 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2024 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma první místo v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a také první místo v oborové kategorii „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

Češi při svých prázdninových cestách za hranice nejvíce postrádají náš chleba a pochopitelně také pivo. Díky tzv. tapsterům, výčepním proškoleným v Plzeňském Prazdroji, si ale skvěle ošetřený a načepovaný plzeňský ležák mohou jeho milovníci dopřát v několika stovkách podniků v Evropě i ve světě. Špičkoví tapsteři dostali školu přímo od mistrů řemesla z Plzně a dokážou tak čepovat stejně kvalitně jako výčepní ve vyhlášených podnicích v Česku. Data navíc ukazují, že tapsteři díky získaným znalostem dokážou do „svých“ hospod přitáhnout další hosty a zvýšit prodeje i o desítky procent.
| Plzeňský Prazdroj