Danone··4 min

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění. Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení

Danone

Danone

Danone je francouzská nadnárodní společnost, která se specializuje na výrobu mléčných výrobků, nápojů, dětské výživy a zdravotních potravin. Společnost byla založena v roce 1919 a sídlí v Paříži. Danone je jedním z největších výrobců mléčných výrobků na světě a má pobočky ve více než 120 zemích.

Tisková zpráva

Praha, 28. června 2024Fenylketonurie (PKU) je vzácné metabolické onemocnění, při němž musí mít pacienti pevně pod kontrolou příjem bílkovin, aby nedocházelo k neurologickému poškození zdraví. Jejich organismus totiž není schopen přeměnit aminokyselinu fenylalanin na tyrosin, protože mají nedostatek jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza (PAH). V případě nedodržování správné výživy je důsledkem hromadění fenylalaninu v krvi, což má vliv na nervový systém a vede až k poškození mozkových buněk. V Česku se s touto dědičnou nemocí potýká kolem 1000 pacientů.

Aby pacienti s fenylketonurií předešli rizikovému poškození zdraví, musí striktně dodržovat přísnou dietu a užívat speciální přípravky, které obsahují ostatní aminokyseliny kromě fenylalaninu. Osvětě a sounáležitosti s fenylketonuriky je věnován 28. červen, který je zapsán jako Mezinárodní den fenylketonurie. Toto onemocnění je neléčitelné, dají se pouze eliminovat jeho projevy.

Onemocnění fenylketonurií se v Česku od roku 1975 diagnostikuje již v porodnici v rámci novorozeneckého screeningu. Pacient je přiřazen do ambulance dědičných poruch metabolismu, kde se po celý život sleduje jeho zdravotní stav. Při nedodržování přísné diety dochází u pacienta k neurologickým změnám, které vedou k nenávratnému zdravotnímu poškození.

Fenylketonurie je tedy pro pacienty obrovskou výzvou, jelikož se nemohou stravovat jako běžná populace. Společnost Danone vyrábí pod značkou Nutricia speciální produkty, které jsou nezbytnou součástí jídelníčku PKU pacientů a zároveň pořádá i akce, na kterých se mohou fenylketonurici inspirovat novými recepty a vyměňovat si své zkušenosti. Jedna z nich proběhla 21. června a podílela se na ní i herečka a kuchařka Markéta Hrubešová. „Byla jsem velice překvapená, když jsem zjistila, jak omezený výběr potravin fenylketonurici mají a jak striktně musí hlídat svůj jídelníček. Jsem ráda, že jsem se mohla ve spolupráci s nutriční terapeutkou Lucií Havlovou a lékařkou Janou Kamišovou podílet na vytvoření receptů pro fenylketonuriky a na akci si je společně s nimi uvařit,“ říká Markéta Hrubešová, která fenylketonuriky spolu s MUDr. Janou Kamišovou a nutriční terapeutkou Lucie Havlovou z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady kuchařským workshopem provedla.

Jako rodič dítěte s fenylketonurií se denně setkávám s nepochopením, protože synovo vzácné onemocnění a extrémně přísnou dietu málokdo zná. Bylo proto úlevné strávit příjemné odpoledne s lidmi, kteří nám rozumí. Syn i já jsme ocenili vstřícnou atmosféru a možnost vyzkoušet chutné nízkobílkovinné recepty pod citlivým vedením Markéty Hrubešové,“ reaguje na proběhlý workshop Eva Bláhová, místopředsedkyně Národního sdružení PKU a jiných DMP.

Další informace, tipy, inspirace pro životní styl a recepty budou moci fenylketonurici objevit již brzy na https://svetpku.cz/. „Uvědomujeme si, že život s fenylketonurií není jednoduchý a jsme rádi, když ho pacientům můžeme usnadnit nejen našimi produkty, ale i prostřednictvím akcí. Tím, že se jedná o vzácné onemocnění, není pacientů mnoho, proto jsme rádi, že se nám daří pomáhat s budováním jejich komunity, aby si mohli vzájemně sdílet užitečné tipy, jak dodržovat náročná lékařská doporučení, která se s tímto onemocněním pojí,“ vysvětluje aktivity společnosti Danone Monika Žiláková, manažerka medicínského marketingu společnosti Danone pro Českou a Slovenskou republiku.

Zdroj: danone.cz

Další články

Další články od Danone

Když je hubnutí problém. Na podvýživu umírá až 20 % pacientů s onkologickým onemocněním

Když je hubnutí problém. Na podvýživu umírá až 20 % pacientů s onkologickým onemocněním

Ročně v České republice přibude 87 000 pacientů s rakovinou, přičemž nejčastěji se vyskytují případy nádoru tlustého střeva a konečníku, plic, prostaty a prsu. Velký vliv na průběh onemocnění a léčby má přitom nutričně bohatá výživa, která hraje klíčovou roli při prevenci podvýživy a zlepšení tolerance léčby.
| Danone
Podzimní návrat dětí do škol: Klíčová je podpora imunity

Podzimní návrat dětí do škol: Klíčová je podpora imunity

Podzim je tady a s návratem dětí do školek a škol se zvyšují nároky na jejich imunitní systém. Po letních prázdninách se setkávají s větším množstvím vrstevníků, což přináší vyšší riziko šíření respiračních nemocí. Právě v tomto období je proto zásadní zaměřit se na podporu imunity našich nejmenších, abychom je před nepříznivými okolními vlivy ochránili.
| Danone
Ben Cristovao snídal na Alpro Pop-up Brunchi a jeho fanoušci s ním

Ben Cristovao snídal na Alpro Pop-up Brunchi a jeho fanoušci s ním

Zpěvák a sportovec Ben Cristovao, známý svým zdravým přístupem ke stravování, posnídal se svými fanoušky vpražském Letenském zámečku při příležitosti Alpro Pop-up Brunch, který se konal po celý víkend! Společně se značkou Alpro představil, že rostlinná strava může být chutná, zábavná a výživná.
| Danone
Podíl kojených dětí je stále vysoký, poslední 4 roky se pohybuje okolo 90%

Podíl kojených dětí je stále vysoký, poslední 4 roky se pohybuje okolo 90%

Procento novorozenců, kteří jsou kojení při odchodu z porodnice, je poslední roky ustálený. Letos je to 91 %, což je prakticky stejný počet jako v předchozích letech. Stejně tak podíl dětí kojených v 6 měsících je poslední roky stabilní a pohybuje se okolo 60 %. Letos to je konkrétně 63 %. Ukázal to pravidelný průzkum Nadačního fondu 1000 dní do života.
| Danone
Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění. Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení

Mezinárodní den fenylketonurie připomíná závažnost tohoto vzácného neléčitelného onemocnění. Společnost Danone fenylketonurikům pomáhá s dodržováním nutričních omezení

Praha, 28. června 2024 – Fenylketonurie (PKU) je vzácné metabolické onemocnění, při němž musí mít pacienti pevně pod kontrolou příjem bílkovin, aby nedocházelo k neurologickému poškození zdraví. Jejich organismus totiž není schopen přeměnit aminokyselinu fenylalanin na tyrosin, protože mají nedostatek jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza (PAH). V případě nedodržování správné výživy je důsledkem hromadění fenylalaninu v krvi, což má vliv na nervový systém a vede až k poškození mozkových buněk. V Česku se s touto dědičnou nemocí potýká kolem 1000 pacientů.
| Danone
20 % lidí kupuje rostlinné alternativy živočišných produktů alespoň jednou týdně. Nejčastěji je konzumují na svačinu nebo k snídani, a to hlavně generace Z

20 % lidí kupuje rostlinné alternativy živočišných produktů alespoň jednou týdně. Nejčastěji je konzumují na svačinu nebo k snídani, a to hlavně generace Z

Praha, 22. dubna 2024 – Jak prokázal nedávný průzkum společnosti Danone, stav planety není spotřebitelům lhostejný a dávají to najevo při výběru zboží. Letos prohlásilo téměř 35 % respondentů, že při nakupování potravin berou v úvahu jejich vliv na planetu. Především mladší generace čím dál častěji preferuje rostlinné alternativy živočišných potravin, například nápoje na rostlinné bázi. Mezi respondenty ve věku 18 až 26 let je dokonce 12,6 % veganů, vegetariánů a flexitariánů, což je téměř dvakrát více než v průměrné populaci (6,6 %)
| Danone
Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v České republice přibližně 1000 lidí. Onemocnění se v porodnicích diagnostikuje od roku 1975

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v České republice přibližně 1000 lidí. Onemocnění se v porodnicích diagnostikuje od roku 1975

Praha, 29. února 2024 – Metabolické onemocnění fenylketonurie, známé také pod zkratkou PKU (z anglického Phenylketonuria), je raritní dědičná porucha, při které si pacienti musí přísně hlídat množství přijatých bílkovin za den. Jejich organismus není schopen přeměnit aminokyselinu fenyalanin na tyrosin, protože mají nedostatek jaterního enzymu nazývaného fenylalaninhydroxyláza (PAH). Důsledkem je hromadění fenylalaninu v krvi, což poškozuje především mozkové buňky a způsobuje rozvoj mentální retardace a epilepsie. Negativnímu vývoji umí pacienti předejít dodržováním přísné diety a užíváním speciálních přípravků, které jsou obohacené o ostatní bílkoviny kromě fenylalaninu.
| Danone
Značka Alpro navázala spolupráci s Benem Cristovao

Značka Alpro navázala spolupráci s Benem Cristovao

Alpro, průkopník v oblasti rostlinných potravin, oznámil novou spolupráci s populárním zpěvákem a milovníkem zdravého životního stylu Benem Cristovao, který bude tváří nejnovější kampaně Alpro. Tato spolupráce přinese sérii atraktivních venkovních OOH reklam a zajímavý obsah na sociálních sítích.
| Danone