Zvládněte předvánoční úklid ohleduplně k životnímu prostředí. Použijte šetrné čističe a hlídejte si dávkování

|

RADY, TIPY

Pořádný úklid patří už tradičně k předvánočním úkolům, na který se těší málokdo. Víte, jak ho zvládnout šetrně k přírodě i vlastní peněžence? K dokonale čisté domácnosti není nutné používat desítky různých čisticích prostředků v plastových obalech, které často obsahují nebezpečné chemikálie. Každý, komu leží na srdci udržitelný způsob života, si může vybrat z široké nabídky produktů, které jsou šetrné k životnímu prostředí, a přitom zvládnou účinně uklidit domácnost.

Předvánoční úklid

Místo jednorázových utěrek vyzkoušejte opakovaně použitelné

Namísto kupování jednorázových čisticích utěrek přemýšlejte ekologicky a nahraďte je utěrkami z mikrovlákna, které lze prát a opakovaně používat. Jsou určené na jakýkoliv povrch, na suchý i mokrý úklid, a přitom není potřeba používat žádný čisticí prostředek, stačí je jen lehce navlhčit vodou. „Utěrky vyčistí i hůře dostupná místa díky materiálu z jemných mikrovláken, které skvěle absorbují vodu a dokáží zachytávat extrémně malé částečky prachu nebo také bakterie.Jsou dostupné v různých velikostech a provedeních,“ vysvětluje Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Základem je ocet, jedlá soda a citron

Umýt okna a podlahy, utřít prach a vydezinfikovat koupelnu. Ačkoliv se může zdát, že na každý úkol je potřeba jiný čisticí prostředek, opak je pravdou. Účinně to zvládnou i čisticí prostředky, k jejichž přípravě nejsou potřeba žádné speciální či chemické přísady. Ty navíc dokáží odstranit nečistoty i bakterie v domácnosti srovnatelně s běžně dostupnými prostředky, aniž by ohrožovaly lidské zdraví a škodily planetě.

Jedním ze základních čisticích prostředků může být ocet, ideálně ten desetiprocentní. Působí jako dezinfekce, a navíc si poradí i s vodním kamenem. Dalším pomocníkem, kterého má obvykle každý doma, je soda bikarbona. Ta není určená jen do pečení. Smícháním s vodou se z ní stane čisticí pasta, která si poradí se skvrnami a mastnotou. Všechny základní přísady na domácí čističe lze najít i v prodejnách dm v dárkovém balení z řady Úklid pro klid. Kromě octa a jedlé sody obsahuje i kyselinu citronovou, peroxid vodíku a esenciální olej. Z těchto surovin je možné si vyrobit vlastní čisticí prostředky pro kompletní úklid domácnosti. Nejen, že si je připravíte v množství, jaké je zrovna potřeba, navíc díky tomu znáte i přesné složení čističů.

Další možností, jak šetrně přistupovat k úklidu domácnosti, je používání koncentrátů nebo práškových směsí, které se dají smíchat s vodou. Ty nabízí v dm značka Blaue Helden. Například univerzální čisticí prostředek si lze vyrobit smícháním práškové směsi s vodou ve znovupoužitelné lahvičce. Po spotřebování pak stačí jen dokoupit nové balení prášku bez nutnosti pořizovat kompletně novou plastovou nádobu. Kromě univerzálního čističe nabízí značka Blaue Helden i prostředek na mytí nádobí, čistič koupelen nebo čistič skel. Produkty jsou specifické i tím, že neobsahují mikroplasty, jsou veganské a využívají papírové obaly, čímž jsou snadno recyklovatelné. Navíc jejich používání snižuje emise CO₂ při přepravě díky nižší hmotnosti a objemu.

Zeleně označené produkty šetrné k přírodě

Při praní prádla nebo mytí nádobí můžeme volit šetrné prací prášky a mycí prostředky. Tyto produkty často neobsahují dráždivé chemické látky, které škodí lidskému zdraví a životnímu prostředí. Při jejich nákupu je důležité se řídit údaji na obalu a hledat ekologické certifikáty. Právě ty jsou prvním znamením toho, že produkty splňují přísné standardy pro šetrnost k životnímu prostředí, etický výrobní proces a bezpečnost spotřebitelů. „V jednotlivých eko certifikátech bývá náročné se vyznat, a proto jsmepro lepší orientaci označili produkty šetrné k životnímu prostředí zelenými cenovkami. Díky tomu lze tyto produkty na první pohled rozeznat. Aktuálně jich je v sortimentu dm přes 2 200,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Životní prostředí často znečišťuje i zbytečné nedodržování doporučených dávek čisticích a pracích prostředků. To, že se například pracího gelu použije o něco více, než je psáno na obalu, prádlo čistší nebo voňavější neudělá. Také není dobré uklízecí přípravky dávkovat jen tak od oka. Právě toto předávkování zbytečně zatěžuje přírodu, a navíc i peněženku, jelikož je pak potřeba častěji doplňovat zásoby.

Úklid bez zbytečných obalů

Při nákupu čisticích prostředků upřednostňujte především ty, které jsou baleny v recyklovatelném plastovém obalu. Mnoho značek dnes také nabízí možnost doplňovat například prací nebo mycí gely do opakovaně použitelných nádob, což snižuje množství plastového odpadu. Tyto takzvané plnicí stanice je možné najít i v prodejnách dm drogerie. Zákazníci mají na výběr ze čtyř produktů certifikované stáčené ekodrogerie značky TIERRA VERDE. Seznam prodejen je uveden na dm.cz.

Pomocníci pro šetrný úklid:

(fotografie produktů jsou ke stažení zde)

1. Profissimo nature | hadr z recyklovaného mikrovlákna

Množství: 5 ks

Cena: 89,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

2. Blaue Helden | univerzální čisticí prostředek - prášek na doplňování

Množství: 20 g

Cena: 49,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

3. Blaue Helden | čistič koupelen - prášek na doplňování

Množství: 30 g

Cena: 49,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

4. Blaue Helden | univerzální lahev

Množství: 1 ks

Cena: 39,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

5. Úklid pro klid | dárková sada na úklid Black Edition

Množství: 1 ks

Cena: 999,00 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

6. Úklid pro klid | jedlá soda

Množství: 2 kg

Cena: 169,00 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

7. Denkmit nature |Pro Climate koncentrovaný přípravek na mytí nádobí

Množství: 500 ml

Cena: 34,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

Zdroj: www.dm.cz

dm

7 příkladů udržitelnosti dm: Od zvýhodněných nákupů produktů se zelenými cenovkami po edukaci veřejnosti i spolupracovníků

Jak dodržovat principy trvalé udržitelnosti s co nejmenším dopadem na prostředí, ve kterém žijeme? Udržitelnost už dávno není jen krok navíc ze strany několika uvědomělých firem. Vyznat se ale v tom, co udržitelnost v praxi znamená, není jednoduché. Drogerie dm se o to snaží dlouhodobě a každý den dokazuje, že to jde. Seznamte se s několika příklady, z nichž lze poznat, že dm to s udržitelností myslí skutečně vážně.

dm

Společnost dm dbá na férové podmínky. Lidskoprávní hodnoty a udržitelný přístup hlídá i u svých obchodních partnerů

České Budějovice, 28.07.2023 – Společnost dm drogerie markt podniká udržitelně a zodpovědně. Nově se řídí německým zákonem o náležité péči v dodavatelském řetězci, který upravuje odpovědnost podniků za dodržování lidských práv a ochranu životního prostředí. Přestože je zákon od nového roku účinný pouze v Německu, k jeho dodržování se zavázala také dm Česká republika.

dm

Vánoce bez zbytečností. Jak si užít svátky v klidua udržitelně?

Vánoční období je u mnohých synonymem pro nákupní horečku. Podle průzkumu internetového obchodu Mall.cz z roku 2019 pořizují Češi na Vánoce nejčastěji 5 až 10 dárků. Více než čtvrtina shání dárečky nepromyšleně až na poslední chvíli, pár dní před Štědrým dnem. Velká hromada darů možná bude pod vánočním stromem vypadat pěkně, ale přece spokojené Vánoce mohou být i o něčem jiném. Při nakupování je navíc vhodné se zamyslet nad využitelností i ekologickou stopou, kterou za sebou nadměrná spotřeba zanechává.