Znáte dobře svůj menstruační cyklus? Naučte se naslouchat měnícím se potřebám vašeho těla

|

RADY, TIPY

České Budějovice, 31.08.2023 – Menstruace je přirozenou součástí života každé zdravé ženy. Je důležité, aby žena svůj cyklus znala, vnímala potřeby svého těla a přizpůsobila mu i jednotlivé aktivity v průběhu měsíce. Právě to přispívá k celkové pohodě a vitalitě. Čím podpořit přirozený průběh menstruačního cyklu? A s jakými obtížemi by už žena měla navštívit lékaře či lékařku?

Znáte dobře svůj menstruační cyklus? Naučte se naslouchat měnícím se potřebám vašeho těla

Menstruace už pro většinu společnosti přestává být tabu a otevřeně se mluví o jejím vlivu na každodenní život žen. Přestože si ji spojujeme s nepříjemnými projevy, je to zároveň prostředek, který nás učí naslouchat svému tělu. Často skloňovaný pojem mindfulness se dá vztáhnout i na vědomé prožívání menstruačního cyklu. Všímavost k vlastním pocitům a vnímání potřeb svého těla pomáhá prožívat jeho různé fáze v co největší harmonii a pohodě.

Menstruační cyklus je u každé ženy velice individuální. U některé trvá 21 dní, u jiné zase 35 dní. Liší se i intenzitou krvácení a bolesti. Pro všechny ale platí, že se zdravý cyklus dělí do čtyř fází. V každé z nich se mění hladina hormonů, a proto je důležité vnímat své potřeby a dopřát tělu to, co zrovna vyžaduje. Ať už je to strava, vitamíny, nebo vhodné aktivity.

Při silnější menstruaci doplňte železo

Cyklus začíná prvním dnem menstruace, která se projevuje krvácením. Z těla odchází neoplodněné vajíčko spolu s děložní sliznicí. Tato fáze obvykle trvá čtyři až osm dní. Provázet ji mohou křeče v podbřišku, únava nebo migrény. „Vnímání bolesti při menstruaci se u jednotlivých žen a dívek může lišit. Standardizovat a hledat u menstruace ,normu´ je velice obtížné,“ vysvětluje MUDr. Petr Holba, vedoucí lékař Centra porodní asistence – porodnice KZ Litoměřice.

V těchto prvních dnech je vhodné vynechat náročné aktivity, a pokud je to možné, věnovat se více odpočinku. Je prokázané, že pokud si žena nenajde čas na oddych, mívá průběh menstruace bolestivější než ta, si najde čas na sebe a odpočívá. Ideální je relaxaci spojit s teplým zábalem břicha, který může bolest zmírnit.

Průměrná ztráta krve při menstruaci je okolo 30 až 60 mililitrů. I v tomto případě lze u jednotlivých žen nalézt odlišnosti. Čím silnější menstruace je, tím více se žena může cítit unavená a vyčerpaná, a to kvůli nedostatku železa, kterého v těle silným krvácením ubývá. Proto je v těchto dnech důležité zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na tento prvek – především maso, oříšky a luštěniny.

Silnou menstruaci zažívá asi jedna z pěti žen. „Kromě železa je vhodné doplnit i hořčík, který může pomáhat proti menstruačním bolestem. Zákaznice najdou v prodejnách dm široké spektrum těchto doplňků stravy, a to ve formě pastilek, šumivých nebo i klasických tablet. Pomocníkem pak jsou například bylinné koupele, které prohřejí celé tělo, a navíc díky své příjemné vůni pomohou uvolnit i mysl,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Plodnost v ovulační fázi podpoří vitamín B

Po menstruační fázi nastává takzvaná folikulární fáze, která trvá zhruba deset až čtrnáct dní. Při ní je žena většinou plná síly a energie. V této fázi totiž dozrává nové vajíčko, což podněcuje tvorbu estrogenu. Je to období, kdy mají ženy chuť pustit se do nových projektů, sportovat a bavit se. Dozrálé vajíčko se uvolňuje, a tím začíná nová fáze – ovulace. Trvá v řádu hodin, přesněji mezi 24 až 48 hodinami. K této fázi se vážou i plodné dny. Pokud se žena snaží otěhotnět, je vhodné v této době zvýšit příjem vitamínů skupiny B, kam se řadí i kyselina listová, jež podporuje buněčné dělení a zdravý vývoj plodu.

Během PMS relaxujte a nestresujte se

Poslední fází cyklu je takzvaná luteální fáze, s níž je spojen i známý pojem PMS, tedy premenstruační syndrom. Řada žen se v těchto dnech cítí nesvá. Proč tomu tak je? Především kvůli nerovnováze dvou důležitých hormonů – estrogenu a progesteronu. Ta může způsobovat nepříjemné fyzické stavy, kdy se žena cítí nafouklá, má migrény a na pleti se jí objevuje akné. Nerovnováha hormonů v těle ženy se může projevovat i zhoršeným psychickým stavem, který je doprovázen výkyvy nálad, plačtivostí, podrážděností a třeba i menší chutí na sex.

Ve dnech před menstruací je opět důležité najít si čas na odpočinek a nepřepínat se. Příznivé účinky mohou mít bylinkové čaje, které pomohou symptomy PMS odehnat a zároveň tělo připraví na menstruaci. „V sortimentu dm najdou zákaznice celou řadu bylinných produktů. Oblíbený je například čaj s levandulí na uklidnění a zmírnění stresu,“ doporučuje Jiří Peroutka.

Při dlouhodobých poruchách menstruace navštivte lékaře či lékařku

Pokud bolesti i přes doplnění vitamínů a změnu stravy a režimu neustále přetrvávají, je vhodné navštívit gynekologa nebo gynekoložku. Platí to i v případě, že je cyklus nepravidelný a krvácení se objevuje několikrát do měsíce, trvá déle, než by mělo, nebo naopak několik týdnů nepřichází vůbec. Tyto problémy mohou být způsobeny hormonálními změnami. Ovlivňovat je mohou například aktuální zdravotní stav, špatná životospráva, častý stres nebo velké životní změny. Proto je důležité do jídelníčku zařadit zdraví prospěšné potraviny, omezit kouření a alkohol, více se hýbat, naučit se vědomě pracovat se stresem a nenechat se jím pohltit.

Za nepravidelnou menstruací ale mohou stát i závažnější onemocnění jako endometrióza nebo syndrom polycystických ovarií. Proto je nezbytné navštívit lékaře či lékařku. „To, co ženy přivede na vyšetření, bývá nejčastěji odchylka od jejich normy. Tu má každá žena nastavenou vnitřně jinak. A je jedno, zda je odchylka v intenzitě, délce krvácení, krvácení mimo cyklus nebo zvýšení bolestivosti. Základem všeho je odcházet z gynekologického vyšetření s dobrým pocitem, dostatkem informací a kompletním vyšetřením,“ dodává MUDr. Petr Holba.

Zdroj: www.dm.cz

dm

Příroda jako nekonečný zdroj inspirace. V jarní kampani Beauty chce dm motivovat k pozitivním změnám

Společnost dm nechává v nové jarní kampani Beauty rozkvést fantazii. Kampaň se inspiruje přírodou a přináší barvy a nové nápady, které pomáhají vystoupit z každodenní šedi a stereotypu. Kromě dekorativní kosmetiky se zaměří na sortiment péče o pleť a pokožku, produkty se SPF i péči o vlasy. Součástí kampaně je výzva dm beauty challenge, ve které budou talentovaní make-up artisté soutěžit v napínavých duelech.

dm

Jak zvládnout šestinedělí? Dopřejte si odpočinek a nezapomeňte doplňovat důležité živiny

České Budějovice, 29.08.2023 – Prvních šest týdnů po porodu je nejen časem uzdravování těla, ale také dobou, kdy si na sebe maminka a miminko zvykají. Kromě péče o nového člena rodiny by žena měla dbát i o svou psychickou pohodu a zdraví. To se však mnohdy neděje a maminky na sebe v novém životním režimu spíše zapomínají. Nálada se jim pak mění jako na houpačce, cítí se unaveně, vyčerpaně a ve stresu. Jak se na období šestinedělí správně připravit? A co by při prvních týdnech po návratu z porodnice nemělo doma chybět?

dm

Sedm z deseti Češek zažívá bolesti. Po lécích většina sahá až při akutních potížích

České Budějovice, 23.08.2023 – Kvalitní spánek, pravidelné preventivní prohlídky, odpočinek a žádné bolesti jsou důležité podmínky pro spokojený a zdravý život. Nový průzkum společnosti dm však ukazuje, že české ženy jich často nedosahují. Kvalitní spánek zažívá jen necelá třetina žen a každá pátá žena spí v průměru méně než šest hodin denně. Na preventivní prohlídky ženy nejčastěji chodí k zubaři a na gynekologii, ale u praktického lékaře se nechává preventivně vyšetřovat jen asi polovina z nich.