Zdravé a veselé! Vánoční klasika v odlehčeném provedení

|

RADY, TIPY

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Spousta dobrého, ale zároveň tučného jídla a sladkostí je však často doprovázena špatným svědomím. Díky několika jednoduchým tipům můžeme výčitky umlčet a vychutnat si oblíbené pochoutky v odlehčené a výživově bohatší variantě. Zajímá vás, jak ve vánočním cukroví zvýšit obsah vlákniny, bílkovin či zdraví prospěšných tuků?

Zdravé mlsání

Mouka jako zdroj živin

Mouka je jednou ze základních surovin nejen při pečení vánočních dobrot. Dají se však najít nutričně hodnotnější varianty, než je klasická pšeničná mouka.

Celozrnné mouky obsahují více než dvojnásobné množství vlákniny a také další cenné živiny, jako vitamíny B1, B2, E, vápník, hořčík, železo či zinek. Mezi nejpopulárnější druhy patří špaldová, žitná nebo ovesná.

Pokud byste chtěli celozrnnou mouku použít ve vašem oblíbeném rodinném receptu, připravte se na to, že oproti bílé mouce na sebe váže větší množství tekutiny. Do receptu je třeba přidat více vody.

Perníčky ze špaldové mouky a dýňového pyré

Suroviny:

  1. 2 lžičky perníkového koření
  2. 2 lžičky dmBio bio kakaa
  3. 1 balení kypřícího prášku do perníku
  4. 100 g změklého másla
  5. 2 vejce + 1 vejce na potření

Postup:

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience a dobře je promíchejte. Poté již přidejte dýňové pyré, med, agávový sirup, máslo a 2 vajíčka. Vypracujte těsto, které následně na pomoučněné desce vyválejte zhruba na půl centimetru silný plát. Kreativitě se meze nekladou, a tak z těsta vykrájejte různé tvary. Poté perníčky pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 9 minut. Po vyndání z trouby perníčky ihned přetřete vaječným bílkem.

Uberte cukr a experimentujte s jeho chutí

Kromě toho, že můžete snížit množství vánočního cukroví, které letos sníte, zaměřte se také na množství cukru použité v receptech. Zkuste si postupně začít zvykat na méně sladkou chuť a v receptech vynechejte pětinu doporučovaného množství cukru. Ten potom nahraďte jinou sypkou ingrediencí, aby se konzistence těsta nezměnila.

Případně zvolte sladidlo přírodní. Energetickou hodnotu to sice příliš nesníží, všechna sladidla však mají svou specifickou chuť. Do pečení je skvělý například med nebo datlový či agávový sirup, který má navíc mnohem nižší glykemický index než cukr.

Pekanové kuličky s kokosem

Suroviny:

  1. 70 g pekanových ořechů
  2. Špetka soli

Poleva:

Postup:

Vypeckované datle namočte alespoň na 2 hodiny do studené vody a nechte nabobtnat. Poté je společně s agávovým sirupem, pekanovými ořechy a špetkou soli vložte do mixéru. Suroviny společně rozmixujte na jemnou hmotu, kterou dejte na chvíli ztuhnout do lednice.

Mezitím si připravte polevu a kokos na posypání kuliček. Do kovové misky dejte nad vodní lázeň nalámanou čokoládu a kokosový olej. Za stálého míchání polevu rozpusťte. Nakonec z odleželého datlového těsta vytvarujte kuličky, které namočte v připravené polevě a posypte kokosem. Nechejte je ještě ztuhnout v lednici.

Není máslo jako máslo

Poslední tečkou už je jen zdobení cukroví. Zkuste letos tučné, sladké a těžké máslové krémy zaměnit za zdravější odlehčené krémy z ořechového másla. Ořechy jsou přirozeně bohaté na mononenasycené tuky, které mají řadu benefitů, včetně snižování cholesterolu, snižování rizika srdečních nemocí a snižování krevního tlaku.

Ořechy se oproti klasickému máslu mohou pochlubit také vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Ta je klíčová pro správnou funkci trávicího traktu a její absence ve stravě je spojená s většinou civilizačních nemocí.

Sušenky plněné ořechovým krémem

Suroviny:

  1. 160 g másla
  2. 2 žloutky
  3. Špetka soli

Náplň:

  1. Libovolný ořechový krém ze sortimentu dmBio

Postup:

Začněte tím, že si vytáhnete máslo z lednice, ať má pokojovou teplotu. Následně jej utřete s cukrem. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne bílá nadýchaná pěna. Do té postupně zašlehejte žloutek a sypké suroviny – mandlovou a špaldovou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Výsledné těsto dejte odpočívat do lednice, a to alespoň na jednu hodinu. Poté z těsta už jen tvarujte malé kuličky, do kterých například pomocí vařečky udělejte hlubokou díru. Kuličky pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 10 minut. Sušenky se hezky roztečou, zůstane v nich však důlek, který naplníte vaším oblíbeným oříškovým krémem.

Ingredience pro zdravější pečení z dm:

(Fotografie produktů jsou ke stažení zde.)

1. dmBio | bio kousky hořké čokolády na polevu:

Množství: 150 g

Cena: 69,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

2. dmBio | bio sušené ovoce, datle:

Množství: 200 g

Cena: 54,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

3. dmBio | bio agávový sirup:

Množství: 250 ml

Cena: 59,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

4. dmBio | bio celozrnná špaldová mouka:

Množství: 1000 g

Cena: 59,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

5. dmBio | bio kakao:

Množství: 125 g

Cena: 49,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

Zdroj: www.dm.cz

dm

Člověk ve středu zájmu. Společnost dm se připojuje ke Světovému dni sociální spravedlnosti

Na 20. února připadá Světový den sociální spravedlnosti, který vyhlásila OSN na podporu myšlenek rovných příležitostí, solidarity a respektu ve všech oblastech života. Společnost dm dlouhodobě upozorňuje na situaci znevýhodněných lidí ve společnosti. Podporuje projekty pomáhající lidem v nouzi, svou firemní kulturu zakládá na dialogu a diverzitu vnímá jako zdroj energie, kreativity a nových impulsů.

dm

Společnost dm promítne snížení DPH do cen u více než 1 700 produktů

Po náročných oslavách Vánoc a silvestra se domácnosti se začátkem nového roku vracejí k úspornějšímu režimu. Vysoká inflace a rostoucí ceny se v loňském roce významně podepsaly na stavu českých peněženek. Společnost dm se však dlouhodobě snaží dopady vysoké inflace na své zákazníky mírnit. Zároveň neváhá do cen promítnout i pozitivní změny, a proto od ledna v souvislosti se změnou DPH zlevní více než 1 700 produktů. Zákazníci si navíc mohou být jisti, že i v novém roce nakoupí v dm vždy výhodně.