VZP··4 min

Zástup lékaře v době dovolené

VZP

VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky (zkratkou VZP ČR nebo VZP) je největší zdravotní pojišťovna, která zabezpečuje veřejné zdravotní pojištění a je zřizována státem. Byla zřízena zákonem č. 551/1991 Sb. s účinností od 1. ledna 1992. Podle zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění pak vede Centrální registr pojištěnců.

Tisková zpráva

Lékař má povinnost zpřístupnit pacientům informaci o svém zástupu v době své nepřítomnosti nebo dočasného přerušení poskytování zdravotních služeb. Povinnost poskytovatelům zdravotní péče ukládá zákon o zdravotních službách (č. 372/2011 Sb.).

Informaci o tom, který zastupující lékař či zdravotnické zařízení pacientům poskytne neodkladnou péči v době jeho nepřítomnosti (např. v době dovolené), má poskytovatel povinnost zveřejnit, tak, aby byla pacientům veřejně dostupná – tedy především viditelně, třeba na dveřích ordinace či čekárny, ale je také vhodné využít i další, zažité komunikační prostředky – tedy způsoby jakými obvykle oznamuje změny ordinační doby (web, infodeska obecního úřadu apod.). Zastupující lékař tuto akutní péči poskytuje ve své ordinaci a v době svých ordinačních hodin.

Co když lékař neinformoval pacienty o své nepřítomnosti?

V případě, že by poskytovatel nezpřístupnil pacientům informaci o své nepřítomnosti nebo dočasném přerušení poskytování zdravotních služeb a informaci o svém zástupu, dopustil by se přestupku. Také zastupující lékař, který by odmítl vyšetřit pacienty ve své ordinační době (či její části) by se dopustil přestupku. Pokud poskytovatel neinformoval pacienty o své nepřítomnosti, může pacient poskytovateli podat stížnost.

Hlášení o zastupování lékaře zdravotní pojišťovně

Poskytovatel zdravotních služeb má povinnost informovat zdravotní pojišťovnu o své nepřítomnosti v ordinaci v případě, že tato nepřítomnost výrazně omezí provoz ordinace a bude trvat předem určený počet dnů v kalendářním měsíci (viz příklad níže). Poskytovatel hlásí také údaje zastupujícího lékaře. Toto ustanovení vyplývá z uzavřené smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb mezi poskytovatelem zdravotní péče a zdravotní pojišťovnou.

Podle této smlouvy je zpravidla poskytovatel povinen poskytovat smluvený rozsah péče v definované a smluvně sjednané ordinační, respektive provozní době. Tato ordinační doba je pak uváděna v příloze smlouvy, tvořící její nedílnou součást.

Například všeobecný praktický lékař nebo lékař pro děti a dorost musí zdravotní pojišťovnu informovat v případě, že jeho nepřítomnost bude trvat déle než 3 dny, lékař v oboru gynekologie v případě nepřítomnosti delší než 7 dnů. (Podrobnější informace pro poskytovatele zde.)

Preskripce léků v době dovolené ošetřujícího lékaře

Poskytovatel plánované uzavření ordinace obvykle zveřejňuje s předstihem. Dispenzarizovaný pacient, který poskytovatele navštěvuje pravidelně, by si měl potřebnou zásobu léčivých přípravků zajistit s dostatečným předstihem s ohledem na plánovanou nepřítomnost ošetřujícího lékaře. V případě pacientů s chronickým onemocněním, je vždy optimální postup, aby kontroly včetně chronické medikace probíhaly u ošetřujícího lékaře.

V akutních případech (např. zhoršení zdravotního stavu) se může pacient obrátit na zastupujícího lékaře. Pokud pacient potřebuje předepsat léky na chronické onemocnění může požádat zastupujícího lékaře o vystavení receptu. Doporučené ale je, aby měl pacient k dispozici lékařskou zprávu pro potřeby informovanosti zastupujícího lékaře (pro případ, že zastupující lékař nemá přístup do zdravotnické dokumentace pacienta).

Zastupující lékař řeší aktuální zdravotní stav pacienta a posuzuje, zda je nezbytné předepsat medikaci v závislosti na tomto aktuálním zdravotním stavu pacienta. Zastupující lékař má právo na to stanovit léčebný postup.

Zdroj: www.vzp.cz

Další články

Další články od VZP

Osteoporózu záchyt potvrdí u každého pátého pacienta

Osteoporózu záchyt potvrdí u každého pátého pacienta

Řídnutí kostí neboli osteoporóza ohrožuje v české populaci dle odborných odhadů až 750 tisíc osob. Léčí se s ním však jen zlomek těch, kterých se týká. Mezi klienty VZP to vloni bylo zhruba 130 tisíc lidí, v naprosté většině (120 tis.) šlo o ženy. Každá druhá žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let přitom utrpí osteoporotickou zlomeninu.
| VZP
VZP ČR zaznamenala rekordní zájem o příspěvky na terapie, klientů žádá trojnásobně

VZP ČR zaznamenala rekordní zájem o příspěvky na terapie, klientů žádá trojnásobně

VZP ČR eviduje obrovský nárůst počtu žádostí o příspěvek na psychosociální podporu. Za první pololetí letošního roku o tento příspěvek požádalo 8 000 klientů, což představuje téměř trojnásobný nárůst oproti stejnému období loňského roku (2 800 klientů). Trend potvrzuje rostoucí potřebu pomoci v oblasti duševního zdraví. Zprávu vydává VZP k příležitosti Světového dne duševního zdraví, který připadá na 10. října.
| VZP
Říjen v růžové bojuje proti rakovině prsu

Říjen v růžové bojuje proti rakovině prsu

Měsíc říjen je tradičně věnován prevenci rakoviny prsu a podpoře žen, které s touto nemocí bojují. Symbolem kampaně je růžová stužka, která symbolizuje solidaritu a povědomí o rakovině prsu. VZP ČR dlouhodobě podporuje prevenci svých klientů, a proto se i letos připojuje k celosvětové kampani Pinktober. Aktuálně se s touto diagnózou léčí víc než 57 tisíc klientek pojišťovny.
| VZP
Ředitelem VZP zůstává Zdeněk Kabátek

Ředitelem VZP zůstává Zdeněk Kabátek

Správní rada VZP ČR dnes (30. 9. 2024) potvrdila ve funkci ředitele VZP Zdeňka Kabátka. Pro jeho jmenování hlasovalo 25 členů správní rady, pět se hlasování zdrželo. Jiného kandidáta do čela VZP správní rada nenavrhovala.
| VZP
VZP ČR a Sdružení praktických lékařů se dohodly na mimořádném režimu pro povodněmi zasažené ordinace

VZP ČR a Sdružení praktických lékařů se dohodly na mimořádném režimu pro povodněmi zasažené ordinace

VZP ČR a Sdružení praktických lékařů se dohodly na úpravě režimu poskytovatelů zdravotní péče v povodněmi zasažených oblastech. Zhruba tři desítky ordinací praktických lékařů zde byly velkou vodou přímo zasaženy. V některých případech došlo k poškození části vybavení či zdravotní dokumentace, v jiných byly vodou poškozeny ordinace natolik, že v nich momentálně není možné zajišťovat zdravotní služby. VZP ČR je připravena stejné podmínky zajistit i pro fungování ordinací pediatrů a stomatologů.
| VZP
Počet infarktů klesl, nemoci srdce ale stále patří k nejčastějším příčinám úmrtí v ČR

Počet infarktů klesl, nemoci srdce ale stále patří k nejčastějším příčinám úmrtí v ČR

VZP ČR zaznamenala za poslední dekádu pokles počtu pacientů s infarktem myokardu. Zatímco v roce 2014 postihl téměř 10 888 klientů pojišťovny, vloni jich bylo o čtvrtinu méně, přesně 8 120. I přes tento pozitivní vývoj patří nemoci srdce stále k nejčastějším příčinám úmrtí v Česku.
| VZP
Očkování proti chřipce? Nejlepší čas je právě teď

Očkování proti chřipce? Nejlepší čas je právě teď

Chřipka každoročně postihuje statisíce lidí, na svědomí má také v průměru až 1 500 životů. Nejúčinnější ochranou proti komplikovanému průběhu onemocnění je vakcína. Česko se však dlouhodobě potýká s velmi nízkou proočkovaností. Virus chřipky se u nás vyskytuje v zimních měsících, a proto je vhodné očkovat na podzim, před začátkem chřipkové sezóny.
| VZP
Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence, praktici vloni provedli o třetinu víc testů než v roce 2022

Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence, praktici vloni provedli o třetinu víc testů než v roce 2022

Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence trpí stále více lidí. Vloni se tak léčilo více než 67 tisíc klientů VZP, přičemž nemoc dvakrát častěji postihuje ženy.
| VZP
S koncem prázdnin riziko dětských úrazů rozhodně nekončí

S koncem prázdnin riziko dětských úrazů rozhodně nekončí

V posledních letech se v České republice zvyšuje počet dětských úrazů, přičemž nejčastěji postihují náctileté. Dle statistiky VZP ČR muselo v loňském roce vyhledat lékaře více než 220 tisíc dětí, nejčastěji kvůli poranění ruky, nohy a hlavy. Nejvíce dětí bylo ošetřeno na začátku a na konci školního roku. Náklady na léčbu úrazů přesáhly 830 milionů korun.
| VZP
Vrácení přeplatků za léky za první pololetí 2024 láme rekordy

Vrácení přeplatků za léky za první pololetí 2024 láme rekordy

VZP svým klientům za první pololetí 2024 vrací na přeplatcích za léky 345 milionů korun. Oproti stejnému období loňského roku vzrostla celková částka o 27 %. Suma bude rozdělena mezi více než 435 tisíc pojištěnců, což je o 18 % pojištěnců více než za loňské první pololetí. Průměrná výše přeplatku u VZP za první pololetí loňského roku činila 793 Kč (tj. o 56 Kč víc než v roce 2023). VZP přeplatky posílá automaticky, není třeba o ně žádat.
| VZP