Češi jsou stále více ochotní zaplatit si za dobrý oběd. V pracovním týdnu tak nyní v průměru za jídlo v restauraci utratíme skoro 116 korun. To je o pět korun více než na začátku roku a o plných třináct korun vyšší částka než před dvěma lety. Vůbec nejvíce platí za oběd Pražané, průměrná útrata zde již přesáhla hranici 130 korun. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 120 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.
Útraty přitom již nyní neženou směrem vzhůru jen ceny v restauracích. Zdražování na ně mělo největší vliv zejména v souvislosti se zavedením EET bezmála před dvěma lety. Nyní hraje prim ochota Čechů utrácet za kvalitní jídlo. „Ta je podpořená rychlým růstem mezd. Lidé mají více peněz a v restauracích si vybírají stále kvalitnější a chutnější a tedy i dražší jídla,“ říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred. „Už také neplatí, že si objednáváme pouze hlavní jídlo. Častěji konzumujeme celé menu, v létě jsme si navíc dopřávali větší množství studených nápojů nebo salát jako hlavní jídlo, teď přicházejí na řadu polévky. Prostě jdeme si oběd užít, ne se jenom co nejlevněji najíst,“ konstatuje Jiří Brych.
Vůbec nejvíce se zvyšují útraty za obědy ve dvou největších městech v zemi – tedy v Praze a Brně, kde jsou i nevyšší průměrné mzdy. „Pražané od začátku roku zvýšili průměrnou útratu za oběd o 5,6 procenta, Brňané dokonce o 5,7 procenta. Obě města jsou i na špičce v absolutních částkách, které lidé v restauracích platí. Ve zbytku země rostou útraty pomaleji, celorepublikový průměr činí 4,4 procenta,“ říká Jiří Brych.
Tlak na kvalitu jídel přitom podle něj dává velký prostor i restauracím, které díky tomu už nemusejí řešit, jak připravit co nejlevnější pokrmy.
Další růst útrat předpokládá Jiří Brych i v dalším období. „Očekáváme i růst cen v restauracích, a to s ohledem na zvyšující se ceny zejména sezónních surovin,“ říká Brych.
Průměrná útrata se nyní již výrazně blíží hodnotě „ideální“ stravenky. Ta má od ledna letošního roku hodnotu 118 korun, kterou stanovila nová vyhláška o sazbě stravného.
Podle Jiřího Brycha je nyní v Česku nejčastější stravenkou ta, která má hodnotu 100 korun, dostává ji už více než pětina zaměstnanců. Několik posledních let byl přitom nejčastější osmdesátikorunový nominál. Firmy ale letos na stravném výrazně přidávají, v celorepublikovém průměru za tři čtvrtletí o 7,4 procenta. „Čím dál více firem se snaží, aby jedna stravenka pokryla zaměstnancům celý oběd nebo se k jeho ceně přiblížila,“ potvrzuje Jiří Brych.
Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2016 a zveřejňuje výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.
Zdroj: www.edenred.cz