E.ON··7 min

Vodní elektrárna ve Vranově funguje už 90 let. E.ON oslaví výročí novou prohlídkovou trasou

Vranovská přehrada, jejíž součástí je i vodní elektrárna, kterou vlastní a provozuje společnost E.ON, slaví letos 90 let od uvedení do provozu. Od samého počátku byl hlavním posláním obou staveb energetický a vodohospodářský přínos, což platí dodnes. Lokalita se za devět desetiletí stala i významnou turistickou destinací. Společnost E.ON se i proto zapojila do projektu Vranovská přehrada 90, který bude významné jubileum připomínat po celou letošní sezonu. E.ON připravil pro návštěvníky vylepšenou prohlídkovou trasu uvnitř vodní elektrárny, ale i nový turistický okruh v rámci projektu Turistika beze stop, jehož cílem je edukovat návštěvníky k udržitelnému způsobu turistiky, a snaží se také unikátním způsobem ukázat nově vytipované trasy, které mohou lidé při svých výletech navštívit.

„Udržitelnost je v naší společnosti jedno z hlavních témat. Už šestnáct let například pořádáme soutěž E.ON Energy Globe, která hledá, oceňuje a zviditelňuje projekty z oblasti ekologie, už osm let také chodíme Uklízet Česko a tohle je další dílek do skládačky našeho přístupu k tomuto tématu. Co považuji za hodně důležité, to je fakt, že nejde o jeden výkřik, ale Turistice beze stop se chceme věnovat a podporovat ji dlouhodobě. Při přípravě projektu jsme také spojili síly s profesionály z oboru cestovního ruchu nebo ochrany přírody, abychom ukázali a nabádali k tomu, že i turistika se dá provozovat tak, aby po nás příroda zbyla i pro další návštěvníky,“ vysvětluje Tomáš Bělohoubek, jednatel společnosti E.ON Česká republika.

Právě Vranov nad Dyjí a okolí zařadila společnost E.ON dohromady s Klubem českých turistů a agenturou CzechTourism mezi osmnáct tras, které mohou veřejnosti poskytnout alternativu k vytíženým místům. Každá trasa má nějaký ekologický cíl, který sleduje, a ve spolupráci s influencerem Lukášem Hejlíkem byla doplněná i o udržitelný gastrotip, který se na té trase přímo nachází.

Záměrem bylo vytipovat lokality ve všech krajích České republiky. Všechny lokality, stejně jako více informací o projektu najdou zájemci na webu turistikabezestop.cz. Trasy naleznou i v aplikaci Mapy.cz, kde stačí do vyhledávače zadat jen heslo: „Turistika beze stop“ a nabídka tras se sama zobrazí přímo v mapách, jako je tomu i u Vranova.

Speciální medailonky pak o trasách natáčí internetová televize DVTV. Před letními prázdninami takto vznikne devět tras. Na podzim pak přibude dalších devět. První díl ukázal právě zajímavé stezky kolem Vranova nad Dyjí. Trasa vede nádhernou přírodou na hranici jednoho z nejkrásnějších českých národních parků – Podyjí. Turisté se mohou zastavit i na zámku Vranov a přímo v srdci vodní přehrady se dozví, jak se ekologicky vyrábí elektřina.

Komentovaná prohlídka zdarma láká

Právě vodní elektrárna E.ONu patří k jedněm nejzajímavějších míst na Vranovsku, kam mohou lidé zavítat zdarma v rámci speciální prohlídkové trasy s komentovaným výkladem. V uplynulých letech na ni přišlo průměrně 8 500 návštěvníků ročně. Veřejnost se zde dozví, jak funguje vodní elektrárna nebo jaký je její přínos pro okolní prostředí. Návštěvníci si prohlédnou kompletní zázemí elektrárny, včetně turbínového sálu, strojovny nebo původního velína. „Veřejnost se stále více zajímá i o technické památky, které jen tak běžně neuvidí. I proto jsme se v souvislosti s oslavami 90 let od uvedení vodní elektrárny do provozu rozhodli upgradovat i prohlídkovou trasu. Zmodernizovali jsme zázemí nebo rozšířili časy prohlídek, na které se mohou zájemci zdarma registrovat na našem webu,“přibližuje Renata Votavová, senior manažerka marketingu společnosti E.ON.

Lidé mohou na nové prohlídkové trase obdivovat nejen technickou stránku elektrárny, ale i výstavu historických fotografií zachycujících výstavbu elektrárny. Na dalších obrázcích uvidí srovnání, jak místo vypadalo v minulosti a jak nyní. Vyfotografovat se mohou u Francisovy turbíny, která je vystavena v areálu elektrárny. Novinkou je vytvoření tzv. instaspotu. „Lidé se zde mohou zvěčnit a sdílet své zážitky na sociálních sítích. Vstupní budovy jsme nechali vyzdobit streetartovými malbami, na kterých návštěvníci najdou obrázky zvířat žijících v Podyjí, jako je mlok, různé druhy ryb, anebo vydru Máňu, jež je pomyslným maskotem vranovské elektrárny a skutečně zde žije. Motiv vydry nese i nově vyřezávaná lavička, na níž si turisté mohou odpočinout a kterou po dohodě s obecním úřadem umístíme na zajímavé místo ve Vranově nad Dyjí,“ dodává Renata Votavová.

Lidé mohou výjimečně nahlédnout i do strojovny přehrady

Společnost E.ON aktivně participuje na projektu Vranovská přehrada 90. Do něj se zapojila řada státních institucí, neziskových společností, ale i soukromých podnikatelských subjektů. Projekt má po celou sezonu až do konce září připomínat významné jubileum a upozornit na pestrou nabídku Vranovska. Oslavy začnou oficiálně o víkendu 25. a 26. května. „V rámci oslav, ale potom i každou další sobotu až do 30. září, vždy od devíti do třinácti hodin, budou prohlídky elektrárny rozšířeny i o ukázku spodní strojovny vranovské přehrady, která jinak není návštěvníkům běžně přístupná,“ uzavírá Renata Votavová.

O vodní elektrárně Vranov

Vodní elektrárna Vranov, kterou vlastní a provozuje společnost E.ON, byla spuštěna současně s dostavbou přehrady na jaře 1934. Již od prvopočátku byla stavěna, a dodnes tak funguje, jako špičková vodní elektrárna. Její hlavní charakteristikou jako tzv. špičkového zdroje je možnost rychlého startu a odstavení. Zároveň je záložním zdrojem pro znovunastartování jaderné elektrárny Dukovany v případě blackoutu. Také slouží i pro případy, kdy je potřeba využít služeb výkonové rovnováhy pro společnost ČEPS. Výrobu elektřiny ve vodní elektrárně na Vranově zajišťují tři Francisovy turbíny, každá s výkonem 6,3 MW. Řízení provozu elektrárny je zcela digitalizované a již několik let dokáže celou elektrárnu ovládat (výroba elektřiny, průtoky atd.) jeden člověk z dispečinku E.ONu v Brně. Ročně vyrobí vranovská vodní elektrárna v průměru zhruba 25 000 MWh elektrické energie. Pro představu, to odpovídá podle dat Českého statistického úřadu, kdy průměrná domácnost spotřebuje průměrně 3 MWh ročně, spotřebě zhruba 8 300 domácností.

Zdroj: www.eon.cz

Zadavatel
E.ON

E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Další články od E.ON

Projekt Energie pomáhají opravdu pomáhá. Rozdělí mezi ohrožené skupiny obyvatel přes 42 milionů Kč
E.ON

Projekt Energie pomáhají opravdu pomáhá. Rozdělí mezi ohrožené skupiny obyvatel přes 42 milionů Kč

Více než 42 milionů korun na pomoc ohroženým skupinám obyvatel rozdělil nebo ještě rozdělí projekt Energie pomáhají. Ten na začátku roku 2023 spustila společnost E.ON ve spolupráci s Charitou Česká republika, Nadací Naše dítě a SOS dětskými vesničkami. Cílem projektu bylo v době energetické krize pomoci ohroženým skupinám obyvatel a to primárně se zvyšujícími se náklady na energie. Pomohl už tisícům žadatelů. Vedle toho ale měl projekt motivovat zákazníky společnosti E.ON k efektivnímu nakládání s energiemi a k šetření. Obojí se podařilo. Zákazníci totiž ušetřili přes 8 795 MWh elektrické energie a dalších 6 685 MWh plynu oproti svým předchozím zvyklostem.
EG.D připravilo zcela novou aplikaci Distribuce24. Zákazníkům přinese ještě více funkcí a komfortu
E.ON

EG.D připravilo zcela novou aplikaci Distribuce24. Zákazníkům přinese ještě více funkcí a komfortu

Distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, připravila pro všechny odběratele z řad domácností, firem i municipalit na svém distribučním území, zcela novou mobilní aplikaci Distribuce24. Ta zároveň nahrazuje původní aplikaci pod jménem Distribuce. Největší změnou oproti ní je možnost registrace a správy odběrných míst konkrétního zákazníka, zabezpečení pomocí biometrických údajů, integrace nových funkcí jako jsou technické a smluvní informace o odběrných místech nebo historie odečtů. Odběratelé v aplikaci Distribuce24 najdou díky registraci i přesnější informace o odstávkách a poruchách, a mají i snazší přístup k časům nízkého tarifu, jelikož nemusejí přepisovat kódy z přijímače HDO. Distribuce24 je také připravena na budoucnost a umožňuje zobrazení dat z chytrého měření. Ke stažení je zdarma pro mobilní systémy iOS a Android.
S hledáním závad budou pomáhat automatické drony a umělá inteligence. EG.D testuje tuto technologii
E.ON

S hledáním závad budou pomáhat automatické drony a umělá inteligence. EG.D testuje tuto technologii

Automatické drony při inspekcích elektrického vedení a následné vyhodnocování těchto kontrol pomocí umělé inteligence testuje ve svém provozu distributor EG.D, člen skupiny E.ON. Technici společnosti nejdříve vytvoří pomocí manuálního letu 3D model elektrického vedení velmi vysokého napětí. Následně tuto trasu nahrají do dronu, který po trase automaticky létá a pořizuje stovky snímků. Ty pak vyhodnocuje umělá inteligence, která hledá případné poruchy, a navíc se na základě získaných dat učí odhalovat další souvislosti. Díky tomu se výrazně zkracuje doba hledání závad, čímž se zrychlují i případné opravy na elektrickém vedení. Do ostrého provozu chce EG.D tuto inovativní technologii jako první distributor v České republice nasadit od ledna příštího roku.
E.ON nabídne stálým zákazníkům možnost snížit si cenu elektřiny. Levnější ceník mohou získat online
E.ON

E.ON nabídne stálým zákazníkům možnost snížit si cenu elektřiny. Levnější ceník mohou získat online

Zákazníci společnosti E.ON mohou znovu ušetřit za dodávku energií. E.ON dlouhodobě nabízí svým klientům férové ceny a ceníky postupně snižuje. Na květnové plošné snížení cen plynu pro zákazníky bez fixace navazuje i novým produktem v elektřině. Od poloviny června budou mít všichni stálí klienti E.ONu možnost získat nový produkt, který má o 16 % nižší cenu za 1 MWh dodávky energie oproti základním ceníkům na dobu neurčitou. Za poslední rok a půl tak mohou mít stálí klienti se základními ceníky ceny nižší dokonce až o 34 % oproti loňským vládním stropům.
Společnost E.ON spustila na Vranově jedinečné bateriové úložiště
E.ON

Společnost E.ON spustila na Vranově jedinečné bateriové úložiště

Unikátní bateriové úložiště spustila letos na jaře společnost E.ON ve své vodní elektrárně na vranovské přehradě. Akumulátor o výkonu 2,5 MW a využitelné kapacitě 2,5 MWh, se může v případě potřeby zapojit naplno do pěti sekund do služeb výkonové rovnováhy a pomoci tak udržovat stabilitu a spolehlivost rozvodné sítě. Investice za téměř 60 milionů korun je unikátní v tom, že poprvé v rámci České republiky bylo takto velké bateriové úložiště instalováno přímo dovnitř budovy, a ne do kontejnerů, jak se používá běžně. Instalace navíc proběhla do stavby elektrárny ze 30. let 20. století, což si vyžádalo i jedinečné řešení požárního zabezpečení.
E.ON otevřel v Ostravě modernizovanou pobočku. Klienti ji najdou v Nové Karolině
E.ON

E.ON otevřel v Ostravě modernizovanou pobočku. Klienti ji najdou v Nové Karolině

Vyřídit snadno vše, co se týká energií, ze svého mobilu nebo tabletu online je v posledních letech pro zákazníky E.ON čím dál větší samozřejmost. Online nástroje v současnosti využívá více než 65 % klientů společnosti. I přes jasný trend používání digitální obsluhy existují momenty, kdy klienti preferují osobní kontakt, což dokazují i data obsluhy na zákaznické lince a v poradenských centrech. Jen vloni využili klienti E.ONu osobní kontakt u téměř 580 000 požadavků. Společnost má dvě velká poradenská centra v Českých Budějovicích a v Brně a dalších 26 poboček po celém Česku. Vloni začal E.ON s jejich vylepšováním. Nyní otevřel zcela modernizovanou pobočku i v Ostravě, kterou zákazníci nově najdou v nákupním centru Nová Karolina.
Projekt ACON propojuje český Hodonín se slovenským Holíčem
E.ON

Projekt ACON propojuje český Hodonín se slovenským Holíčem

Mezi českým Hodonínem a slovenským Holíčem vzniká nové 22kV propojení elektrických distribučních soustav. Investice se realizuje v rámci přeshraničního projektu ACON, jehož cílem je zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek energie příhraničním oblastem. V okolí měst bylo vybudováno 122 moderních distribučních trafostanic s inteligentními prvky a desítky kilometrů nových optických linek.
Soutěž E.ON Energy Globe jde do finále. O prestižní ocenění se utká šest projektů
E.ON

Soutěž E.ON Energy Globe jde do finále. O prestižní ocenění se utká šest projektů

Obrovský počet 167 projektů zaměřených na ekologii se letos přihlásilo do 16. ročníku soutěže E.ON Energy Globe. Všechny posoudila odborná porota a do finále se dostalo šest z nich. O vítězi, který k titulu získá také 500 000 Kč od pořadatele soutěže, společnosti E.ON, rozhodne veřejnost. Hlasování o vítězi odstartuje 23. května a potrvá do 20. srpna na webu soutěže. Slavnostní vyhlášení proběhne stejně jako loni na E.ON Ekofestivalu, tentokrát v Brně.
Vodní elektrárna ve Vranově funguje už 90 let. E.ON oslaví výročí novou prohlídkovou trasou
E.ON

Vodní elektrárna ve Vranově funguje už 90 let. E.ON oslaví výročí novou prohlídkovou trasou

Vranovská přehrada, jejíž součástí je i vodní elektrárna, kterou vlastní a provozuje společnost E.ON, slaví letos 90 let od uvedení do provozu. Od samého počátku byl hlavním posláním obou staveb energetický a vodohospodářský přínos, což platí dodnes. Lokalita se za devět desetiletí stala i významnou turistickou destinací. Společnost E.ON se i proto zapojila do projektu Vranovská přehrada 90, který bude významné jubileum připomínat po celou letošní sezonu. E.ON připravil pro návštěvníky vylepšenou prohlídkovou trasu uvnitř vodní elektrárny, ale i nový turistický okruh v rámci projektu Turistika beze stop, jehož cílem je edukovat návštěvníky k udržitelnému způsobu turistiky, a snaží se také unikátním způsobem ukázat nově vytipované trasy, které mohou lidé při svých výletech navštívit.
EG.D spustilo jako první distributor kalkulačku pro sdílení elektřiny v bytových domech
E.ON

EG.D spustilo jako první distributor kalkulačku pro sdílení elektřiny v bytových domech

Už více než dva roky eviduje distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, zvýšený zájem o připojování obnovitelných zdrojů do sítě. Vedle instalací fotovoltaických elektráren na střechy rodinných domů, se čím dál tím častěji objevují i instalace solárních systému na bytových domech. Změna legislativy v loňském roce totiž umožnila sdílení vyrobené elektřiny ze společných solárních panelů v rámci společenství vlastníků jednotek (SVJ). Aby společnost EG.D svým zákazníkům co nejvíce pomohla s orientací a možnostmi v této oblasti, spustila jako první z tuzemských distributorů na svém webu kalkulačku sdílené elektřiny. Ta členům SVJ navrhne vhodné řešení a pomůže jim při rozhodování o vytvoření energetické komunity v bytovém domě.