Edenred··6 min

Velké půlroční srovnání cen obědů: Ve kterých regionech se najíte nejlevněji?

Edenred

Edenred

Edenred je společnost specializující se na zaměstnanecké benefity, konkrétně stravenky a poukázky na kulturu, sport či zdravotní péči. Vznikla v roce 2010 oddělením se od skupiny Accor.[2] Nejznámější produkt, poukázka (stravenka) Ticket Restaurant, byla poprvé představena ve Francii v roce 1962.[3] Od té doby expandovala do celého světa, včetně České republiky.

Tisková zpráva

V průběhu prvního pololetí stoupla průměrná cena oběda o 2,7 % na 182,4 koruny. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy v důsledku inflace ceny poledního menu napříč republikou vzrostly o více než desetinu, tak došlo k výraznému zpomalení zdražování. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred. Odborníci ujišťují, že ani ve druhé polovině letošního roku by neměl hrozit výrazný nárůst nákladů na stravování. Nejvíce si za stravování v restauracích připlatili lidé v Českých Budějovicích, nejméně naopak v Pardubicích. Ceny napříč regiony se přesto liší v rozmezí až desítek korun.

Růst cen obědů se v prvních šesti měsících roku 2023 stabilizoval. V červnu vyšlo průměrné obědové menu na 182,4 koruny, jen o 2,7 % více než v prosinci minulého roku. V absolutních hodnotách činil nárůst 4,8 koruny. Zdaleka nejvíce dopadlo zdražení na peněženky obyvatel Českých Budějovic, kde ceny poledního menu stouply o 7,1 korun, nejméně naopak na obyvatele Pardubic. Tam obědy od začátku roku zdražily jen o 2 koruny.

Nárůsty cen obědů v první polovině roku 2023

TRCindex_tabulka_1_07-2023

Karlovarsko a Liberecko zasáhla inflace nejsilněji

Ve srovnání s loňským rokem růst cen výrazně zpomalil. Během stejného období vloni stouply ceny obědů v průměru o 4,4 %, neboli o 6,8 koruny. Ve druhé polovině roku 2022, kdy se do cen obědů naplno promítla inflace, rostly dokonce o 10,9 %, v absolutních hodnotách o 17,4 koruny. V některých regionech, jako je například Karlovarsko nebo Liberecko, byl v tomto období zaznamenán nárůst i o více než 15 %.

„V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy,“ míní Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Každý desátý oběd dovážkou

Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit v 8,4 % případů, což odpovídá dlouhodobému trendu, kdy dovážka konzistentně tvoří zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy. Zbylých 91,6 % plateb zákazníci provedli přímo v restauracích. O poznání přívětivější je pro rozvážkové služby jejich podíl na celkovém objemu plateb za obědy. Zákazníci u nich aktuálně utratí 20,4 % nákladů, v restauracích pak zbylých 79,6 %.

„Dlouhodobá analýza našich datových řad potvrzuje, že po několika letech plných výrazných výkyvů se letos poměr mezi restauracemi a rozvážkovými službami ustálil a od ledna dochází pouze k minimálním posunům v řádech jednotek procent. Zákazníci nyní volí možnost stravování v restauracích namísto rozvážky častěji, než bylo obvyklé v posledních několika letech. Ve srovnání s daty z období před vypuknutím pandemie však zaznamenaly rozvážkové služby výrazný nárůst,“ upozorňuje Aneta Martišková. V lednu 2020 činil jejich podíl na celkovém počtu plateb pouhých 3,6 %. „V posledních měsících pozorujeme, že zaměstnanci u rozvážkových služeb častěji objednávají více jídel najednou. Není neobvyklé, že se kolegové vzájemně domluví na jedné objednávce, aby si oběd mohli společně vychutnat třeba v odpočinkové místnosti. To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí,“ doplňuje.

V červnu ceny opět rostly jen mírně

Z hlediska plateb za obědy se letošní červen nesl ve znamení návratu k normálu. Po dvou měsících poznamenaných státními svátky, které zapříčinily pokles počtu zaznamenaných transakcí, se množství plateb opět vrátilo k březnovým hodnotám. Výrazně se nezměnilo ani tempo růstu cen obědů. V meziměsíčním srovnání stouply průměrně o korunu a 30 haléřů. Nejvíce si za polední menu připlatili strávníci – zaměstnanci – z Olomouce, kde ceny ve srovnání s květnem stouply o 1,7 koruny. Na obědech naopak ušetřili lidé v Českých Budějovicích, Pardubicích a Jihlavě, kde ceny mírně klesly.

Podíl ceny 20 obědů z průměrné měsíční mzdy

TRCindex_tabulka_2_07-2023

Na obědy padne i více než desetina měsíčních příjmů

Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů. Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejdražším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4 128 korun, tedy přibližně 7,8 % průměrné mzdy v hlavním městě.

„Rozdíly v kupní síle mezi jednotlivými kraji nejsou nic nového. Během letních měsíců je však lidé pociťují více než jindy. Výrazně se totiž projevují ve chvíli, kdy Češi, a obzvláště pak rodiny s dětmi, cestují po republice. Lidé z regionů s nižšími průměrnými příjmy, kterým však obvykle odpovídají i místní ceny obědů, tak za oběd v některých případech zaplatí i o 25 % více,“ upozorňuje Aneta Martišková.

Resto-Index_07-2023_tabulka

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravými návyky i nejnovějšími trendy. Výsledky velkého evropského průzkumu zdravého stravování představila tisková konference „(Zlo)zvyky na talíři“ pořádaná Hospodářskou komorou a společností Edenred, ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a pod záštitou Ministerstva zdravotnictví.
| Edenred
Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
| Edenred
Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Z průzkumu také vyplývá, že oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení: Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
| Edenred
Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

O aktivní budování značky zaměstnavatele – employer branding – se zajímají už dvě třetiny českých firem, jen třetina z nich to ale dělá systematicky[1]. Právě společnosti, které loni dokázaly nejlépe oslovit potenciální zaměstnance, ocenila odborná porota v rámci 9. ročníku soutěže Recruitment Academy Awards. Cenu Edenred Wellbeing Award si z galavečera odnesla společnost Pivovary Staropramen, která u poroty zabodovala konceptem volných pátků a dalších výhod pro zaměstnance nad rámec zákona. Recruiterem roku se stala Nicole Chladová ze společnosti PwC Česká republika. U publika i odborné poroty uspěly především odlehčené kampaně, které se nebály vtipu. Do budoucna bude podle odborníků pro firmy zásadní umět zaujmout mladé generace a pracovat s moderními technologiemi, včetně umělé inteligence.
| Edenred
Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Až 94 % restaurací uvádí, že do svého jídelního lístku zařazují bezmasé alternativy pokrmů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů. Nadpoloviční většina českých restaurací (57,1 %) do své nabídky navíc údajně zavádí i bezlepkové varianty jídel. Strávníci tak mají nejčastěji na výběr z 1-2 bezlepkových pokrmů. S ohledem na proměnu generačních preferencí lidé očekávají, že se jim restaurace přizpůsobí a nabídku veganských a vegetariánských variant budou dále rozšiřovat. I při výběru alternativních pokrmů bychom ale podle odborníků měli pečlivě zkoumat jejich složení.
| Edenred
Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Limit na zdanění volnočasových benefitů platný od začátku roku už stihli zaměstnavatelé promítnout do svých nabídek odměn pro zaměstnance. Podle březnových průzkumů společnosti Edenred v návaznosti na změny upravila výši ročního příspěvku pro své zaměstnance třetina firem. Nejčastěji plánují zaměstnanci, jimž se příspěvek od nového roku snížil, šetřit na zdraví, cestování a kultuře. Hned 64 % zaměstnavatelů v průzkumu uvedlo, že pro ně nová pravidla představují větší administrativní zátěž.
| Edenred
Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Pouhá polovina procentního bodu rozhodla: Ananas na pizzu nepatří. Podle průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů si to myslí 50,5 % z nich. Tábor zastánců „havajské pizzy“ je ovšem téměř stejně početný. Překvapivé shody zde dosáhli například senioři s generací Z. Velké oblibě se v tuzemsku podle průzkumu těší i další kontroverzní ingredience, například houby nebo květák, který je populární zejména mezi ženami. Jako polarizující se naopak ukázala játra a vnitřnosti, výrobky z kozího a ovčího sýra či sushi. Na všech těchto delikatesách přitom lidé v únoru mírně ušetřili. Podle Edenred Restaurant Indexu klesla oproti konci loňského roku průměrná cena oběda o korunu na 186 korun.
| Edenred
Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Oproti loňskému roku se jedná o navýšení tzv. nominální hodnoty stravenky o 17 Kč, tedy necelou desetinu původní hodnoty. Od ledna přitom za obědy podle Edenred Restaurant Indexu průměrně utrácíme zhruba o 5 % více, ceny rostly především v první polovině roku, během podzimu v některých regionech dokonce naopak pozvolna klesaly. Ve Zlíně za obědy utratíme zhruba 164 Kč, v Praze 209 Kč. Podobným vývojem si prošly i ceny na Slovensku, za oběd zde strávnici zaplatí lehce přes 8 eur.
| Edenred
Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Dle průzkumu[1] za nejatraktivnější benefity považujeme zejména ty v kategorii lékáren, kultury a cestování. Právě zájezdy jsou jednou z položek, na které se snažíme benefity uplatnit s blížícím se koncem roku – podle dat společnosti Edenred stoupla útrata českých zaměstnanců v této kategorii v zimním období zhruba o čtvrtinu. Vedle toho získávají na popularitě i benefity zaměřené na zábavu a duševní pohodu. Experti však zároveň doporučují nečekat s výběrem přednabitých zaměstnaneckých odměn na poslední chvíli, částky mohou propadnout, nebo mohou v roce 2024 být pro některé skupiny uživatelů méně daňově výhodné – čerpat bychom je proto měli průběžně.
| Edenred