Vánoce bez zbytečností. Jak si užít svátky v klidua udržitelně?

|

RADY, TIPY

Vanoce

Praktické dárky jsou sázkou na jistotu

Vánoční období je u mnohých synonymem pro nákupní horečku. Podle průzkumu internetového obchodu Mall.cz z roku 2019 pořizují Češi na Vánoce nejčastěji 5 až 10 dárků. Více než čtvrtina shání dárečky nepromyšleně až na poslední chvíli, pár dní před Štědrým dnem. Velká hromada darů možná bude pod vánočním stromem vypadat pěkně, ale přece spokojené Vánoce mohou být i o něčem jiném. Při nakupování je navíc vhodné se zamyslet nad využitelností i ekologickou stopou, kterou za sebou nadměrná spotřeba zanechává.

Ideálním řešením je nakoupit jen praktické dary, které druhá osoba skutečně ocení a použije v každodenním životě. Čtenáři mohou pod stromečkem najít dobrou knihu nebo předplatné časopisu, kutilům poslouží nové nářadí a milovníci kultury ocení vstupenky do divadla. Nabízí se také dary v podobě kosmetických dárkových sad nebo voucherů. Například dm dárková karta potěší prakticky každého. V hodnotě 500 Kč a 1000 Kč ji lze objednat online nebo je možné ji v kterékoliv prodejně dm na pokladně nabít na požadovanou částku a jednoduše darovat. Správný dárek se vždy odvíjí od zájmů a potřeb obdarovávaného. A vůbec není na škodu se před nákupem zeptat, co by danému člověku pod vánočním stromečkem udělalo radost, a co nikoliv.

Šetřit přírodu se vyplatí

Na udržitelnost a ekologickou stopu je možné myslet i při následném balení dárečků. Balicí papír, který se ihned po rozbalení zmačká a vyhodí, totiž není jediným možným řešením. „Sortiment dm nabízí zákazníkům například dárkové tašky, které jsou ze 100 % recyklovaného materiálu. Nejenže mají pěkný vánoční design, který potěší děti i dospělé, ale zároveň jsou udržitelné a znovupoužitelné,“ popisuje Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Šetrnost není na škodu ani při pečení vánočního cukroví. Ať už v kuchyni voní pět nebo patnáct druhů oblíbených cukrovinek, zásadní je jediné – upéct pouze takové množství, které se během svátků podaří zkonzumovat. Místo zbytečného stresu v kuchyni je lepší dopřát si v adventní době čas pro sebe a nasát vánoční atmosféru bez shonu a starostí. Přiměřené množství cukroví navíc přispěje k nižšímu plýtvání jídlem, což je problém, který trápí celý vyspělý svět. Nejenže znamená zbytečné ekonomické výdaje, ale zároveň vytváří velké množství zbytečného odpadu.

Vánoční úklid? Ekologicky!

Adventní shon se v českých domácnostech neobejde bez velkého vánočního úklidu. I při vysávání, vytírání a utírání prachu se dá myslet na přírodu a volit prostředky, které jsou šetrné k planetě i lidem. Dobrou volbou je omezení jednorázových výrobků, jež pro přírodu znamenají zbytečnou zátěž. Úklidové potřeby, jako jsou papírové utěrky nebo vlhčené ubrousky, se dají lehce nahradit udržitelnými alternativami.

Dlouho mohou v domácnosti sloužit například hadry a kartáče z recyklovaného materiálu. Při volbě čisticích prostředků je pak ideální sáhnout v regálech po produktech, které neobsahují zbytečné chemikálie a mají recyklovatelný obal.

Vánoční ozdoby mohou vydržet roky

Na přírodu lze myslet rovněž při výzdobě domácnosti, která se v adventním čase mění v přehlídku vánočních ozdob, girland a barevných světýlek. Vzdávat se krásné vánoční výzdoby, která dotváří příjemnou atmosféru, není nutné. Pro ochranu přírody i vlastní peněženky je však na místě vybavit se ozdobami, které je možné využít několik let po sobě, a ušetřit si tak stres při každoročních nákupech.

Samolepky na oknech nebo lesklé lamety na vánočních stromcích sice vypadají pěkně, jsou ale jednorázové a použitelné jen na jednu vánoční sezonu. „V sortimentu dm lze proto nalézt nejrůznější dřevěné a papírové ozdoby, které jsou šetrné k přírodě. Ať už budou viset na stromečku, nebo ozdobí okna, vydrží v domácnosti sloužit několik vánočních sezón,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Produkty pro udržitelné a klidné Vánoce:

(fotografie produktů jsou ke stažení zde)

1. alverde dárková sada tělových másel

Množství: 1 ks

Cena: 109,00 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

2. Proffisimo nature recyklovatelná dárková taška MIDI

Množství: 2 ks

Cena: 49,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

3. Proffisimo dekorace vánoční stromek velký

Množství: 1 ks

Cena: 199,00 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

4. Proffisimonature univerzální kartáč
Množství: 1 ks
Cena: 39,90 Kč
K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

5. Denkmit nature bio odstraňovač vodního kamene
Množství: 250 ml
Cena: 29,90 Kč
K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

Zdroj: www.dm.cz

dm

Polovina mužů považuje péči o vzhled za nutné zlo. Při nákupu kosmetiky je nejvíce zajímá cena a vůně

České Budějovice, 14.12.2023 – Nákup kosmetiky zvládají více než dvě třetiny mužů samy, nejdůležitější je pro ně přitom nízká cena a také vůně. Pleťový krém používá jen asi polovina z nich a make-up nebo lak na nehty zatím pomalu objevuje pouze nejmladší generace. Ukazují to výsledky aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost dm drogerie markt.

dm

Plenky ve velkém balení, oblečení ze swapu a slevy za nákup? Podívejte se, jak ušetřit s malými dětmi

Děti přinášejí do našich životů radost, smích, lásku a nezapomenutelné okamžiky. Příchod nových členů rodiny s sebou však nese i značné výdaje. Kočárek, pleny, jídlo, oblečení, hračky a sportovní náčiní, to je jen část obvyklých nákladů. Ale není třeba si zoufat. Existuje mnoho způsobů, jak šetřit finance, aniž bychom snížili požadavky na kvalitu života svých dětí. Přinášíme vám pár tipů, jak to dokázat, a přitom si užít i spoustu zábavy.