Portu··11 min

V Portu slavíme 5. narozeniny. Pod správou už máme přes 19 miliard korun

Portu

Portu

Portu je první online investiční platforma svého druhu v Česku. Chceme, abyste zbytečně netrávili spoustu času výběrem konkrétních akcií nebo jiných investičních instrumentů. S Portu budete mít investování ve svých rukou, přitom neustále pod dohledem profesionálů. Portfolio vám poskládáme na míru. Vaše investice tak bude globálně diverzifikovaná proti riziku, a v případě příznivé situace na finančních trzích bude výnosově více než zajímavá. Díky tomu, že umíme využít moderní technologie a procesy ve váš prospěch, budete vždy platit pouze jeden nízký poplatek. Vytváříme lepší místo pro peníze. Vytváříme Portu.

Tisková zpráva

V Portu umožňujeme nízkonákladové pasivní investování už od roku 2018, letos tedy slavíme 5leté výročí od zainvestování vkladů prvních investorů. Každý rok přinášíme nová vylepšení a nové možnosti pro naše investory, jejichž řady rostou každoročně vysokým tempem. To se daří i v posledních letech navzdory Covidu i navzdory válce na Ukrajině a s tím spojeným poklesem na trzích. V Portu rosteme, protože přinášíme dlouhodobou investiční vizi a naši investoři vědí, že k dlouhodobému investování krátkodobé výkyvy prostě patří.

Nejinak tomu bylo i v loňském roce, kdy se sice propadla cena naprosté většiny investičních aktiv, a to především akcií a dluhopisů, zvýšila se inflace a úrokové sazby, ale většina Portu investorů se zachovala velmi racionálně a disciplinovaně. Jednak začali využívat poklesu na trzích k zainvestování vyšších částek, které jim dosud ležely na běžných účtech, jednak využili i nový konzervativní produkt Investiční rezerva, který v sobě obsahuje i hotovostní složku úročenou aktuálně 6,5 % p.a. (od 1. června 2023 bude zvýšeno na 6,6 % p.a.). Celkový objem peněz, který má Portu nyní pod správou, tak vyrostl již nad hranici 18 miliard korun, tedy meziročně o více než 100 procent.

Jak se Portu za 5 let rozrostlo?

S nápadem na vytvoření platformy Portu jsem přišel už v roce 2017. Do té doby bylo investování v Česku dostupné spíše bohatým lidem, chtěl jsem ale investování zpřístupnit opravdu všem. Inspiroval jsem se v zahraničí a rozhodl se vytvořit první českou automatizovanou roboinvestiční platformu.

Nápad se ujal a Portu začalo pomalu vznikat pod křídly české investiční skupiny WOOD & Company, společnosti, která díky své expertíze a 30leté historii měla nejlepší předpoklady k vybudování takto komplexní služby. Na začátku na projektu se mnou pracovalo pouze několik lidí, kteří tak často řešili to, co bylo zrovna potřeba. Po roce vývoje a příprav byla v roce 2018 ukončena testovací fáze a zahájen ostrý provoz.

Jsem rád, že si Češi novou službu oblíbili a počet klientů i jejich vkladů rychle rostl. S tím pochopitelně souvisí i potřeba většího týmu, který se o klienty a jejich investiční portfolia stará. Portu jsme na začátku vyvíjeli čistě pod střechou WOOD & Company, jak se ale náš tým rozšiřoval, přesunul se také do vlastních kanceláří. V současnosti už v Portu pracuje přes 40 lidí a nové kolegy stále hledáme. Pokud by vás práce v Portu lákala, neváhejte a ozvěte se nám.

Jak přibývali Portu klienti?

Po spuštění si Portu získalo rychle oblibu. Už během prvních měsíců se dali klienti počítat v tisících. Za rok už to byly desítky tisíc a tento růst pokračoval. Hranici 100 tisíc uživatelů jsme v Portu překonali v roce 2021 a v současnosti už jsme přesáhli 200 tisíc.

Přibližně od začátku války na Ukrajině zažívají finanční trhy značné propady. Už více než rok také investory netěší vysoká inflace. Právě zvýšená inflace je navíc problémem pro všechny a centrální banky, jejichž úkolem je pečovat o cenovou stabilitu, tak musí reagovat. Po letech, kdy byly úrokové sazby na nízkých úrovních, tak znovu přichází doba, kdy úroky z půjčených peněz rostou. To trápí řadu firem a hrozí, že se ekonomiky po celém světě dostanou do recese, na což reagují akcie a jejich cena klesá.

Taková situace by mohla vést k tomu, že se sníží zájem lidí o investování. Z počtu uživatelů registrovaných na Portu se ale zdá, že současné “slevy” na trzích investory neodradily. Počet našich uživatelů tak roste neustále a to současné nejistotě na trzích navzdory a nedávno jsme se tak dostali na číslo 200 000.

Portu se tato situace také týká a poklesy se tak nevyhnuly ani Portu portfoliím. Jsem velmi rád, že Portu investoři využívají poklesy cen finančních instrumentů k levným nákupům. Naši investoři velmi správně „nepanikaří“ a zdá se, že zůstávají věrní svojí strategii a investičnímu horizontu.

Jak roste počet klientů, roste i množství peněz, které v Portu klientům spravujeme. Velmi brzy po spuštění jsme se dostali na stovky milionů korun a jednu miliardu pod správou jsme mohli oslavit na podzim roku 2020. Tam se ale růst nezastavil, v loňském roce jsme překonali 10 miliard, v dubnu 2023 jsme klientům spravovali už přes 19 miliard korun a blížíme se k hranici 20 miliard. Například v loňském roce jsme v objemu prostředků pod správou vyrostli o 140 %.

Roste také průměrný objem prostředků jednotlivých klientů. V době zahájení ostrého provozu v roce 2018 měl průměrný klient v Portu investice ve výši kolem 10 tisíc korun. I toto číslo ale v průběhu času roste a v současnosti už se tak blíží k částce 100 tisíc korun na jednoho uživatele.

Jak je vidět, i v pro investování těžké době naši klienti stále pravidelně odkládají část peněz stranou. Růst se navíc týká všech Portu produktů. Nejpopulárnější jsou stále Portfolia na míru, která tvoří asi 70 % majetku, který v Portu spravujeme. Oblíbené jsou ale i Dětské účty, rodiče už investují více než 10 tisícům dětem.

Jak se vyvíjí Portu portfolia?

Pokud se člověk rozhodne investovat na kapitálových trzích, je potřeba počítat s tím, že hodnota jeho portfolia bude pravděpodobně volatilní a bude v čase kolísat. Na trzích se pravidelně střídají období růstů i propadů cen, nicméně v delší časové trajektorii kapitálové trhy kontinuálně rostou.

Krátkodobé poklesy se tak nevyhýbají ani Portu portfoliím. V důsledku války na Ukrajině a s ní spojené nejistoty, v důsledku Covidu i kvůli boji centrálních bank s inflací. Klienti, kteří na Portu začali investovat v nedávné době tak pravděpodobně mohou vidět, že se hodnota jejich investice snížila. Důležité je se ale podívat na delší časové období. Klienti, kteří s námi investují už od začátku fungování Portu, jsou i přes poslední velké propady v zisku. Na následujícím obrázku si můžete prohlédnout, jak se dařilo Portu portfoliím s rizikovým stupněm 1 (konzervativní), 5 a 10 (agresivní) od srpna 2018, kdy na Portu začali investovat první klienti.

Graf ukazuje historickou čistou výnosnost vybraných Portu portfolií (po započtení poplatků a případných nákladů na kurzové zajištění). Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích. Investice na kapitálových trzích nejsou bez rizika.

Stejně jako se trhy vzpamatovaly vždy v minulosti, věřím, že ani tato krize nebude trvat věčně. I když může pohled na portfolio v červených číslech vypadat depresivně, důležité je vydržet a držet se vašeho investičního horizontu.

Co je v Portu nového za poslední dobu?

V Portu rozhodně nechceme usnout na vavřínech, a proto se neustále zajímáme, co si myslíte vy, naši klienti. Na základě toho také přicházíme s vylepšeními a dalšími produkty. Jen za poslední rok jsme představili celou řadu novinek.

Oblíbená je například Investiční rezerva. Jedná se o dosud nejvíce konzervativní produkt. Základem Investiční rezervy je úročená hotovost, jejíž výnos je navázán na základní sazbu České národní banky.

Kvůli zájmu investorů jsem také spustili v loňském roce službu Portu Crypto. Cílíme s ní na odvážnější investory, kteří už o kryptoměnách mají určitý přehled a hledají možnost, jak o ně rozšířit své portfolio, ale zároveň se nechtějí zabývat nastavováním kryptoměnové peněženky, registrací na zahraničních burzách a zabezpečováním své investice. S Portu tak do kryptoměn investuje už přes 3 tisíce lidí.

Koncem roku 2022 jsme také spustili Odpovědná portfolia. Jedná se o alternativu ke klasickým portfoliím, tzv. ESG portfolia jsou totiž sestavena s ohledem na životní prostředí nebo na to, jak se firma, do které uživatel investuje, chová ke svým zaměstnancům. I Odpovědná portfolia se setkala se zájmem investorů a v souladu se svým přesvědčením už do nich s námi investuje přes 5 tisíc klientů.

V rámci vlastních strategií také můžete nově investovat do jednotlivých akcií. Jako vůbec první investiční platforma v České republice (ale i ve světě) jsme v Portu navíc spustili frakční investování do akcií českých společností. V nabídce instrumentů tak přibyly akcie ČEZ, Erste Bank, Komerční banka, Moneta Money Bank, Colt a Kofola. Do jednotlivých českých akcií přes naši platformu investuje už přes 1 tisíc lidí.

To ale rozhodně není vše. Neustále se snažíme vylepšovat i stávající produkty. A to například upgradovanou mobilní aplikaci, která je dostupná jak pro operační systém iOS tak pro Android.

Tím rozhodně nekončíme

Mým cílem je demokratizace investování. V Portu se tak snažíme, aby lidé se svými penězi hospodařili lépe než dosud, aby je nenechávali nečině ležet na běžných účtech nebo je nevkládali do pochybných projektů. Proto jsme vytvořili produkt, který nabízí jednoduché a efektivní zhodnocování peněz všem lidem, a to bez ohledu na to, jak jsou bohatí a jaké mají cíle.

S podobnými cíli se chceme rozvíjet i v zahraničí. Na Slovensku se v minulém roce počet uživatelů zvýšil o 300 % a blížíme se k hranici deseti tisíc uživatelů. Portu klientů přibývá i v Polsku, kde jsme začali působit ve třetím čtvrtletí loňského roku.

Pasivní investování není určeno pro spekulanty, ale pro dlouhodobé a trpělivé investory, kteří se nechtějí spravováním svých investic zbytečně zatěžovat. Klíčem k tomu stát se úspěšným investorem je čas. Až trhy začnou razantně růst, bude možná pozdě začít s investováním. Nejlepší dobou, kdy s investováním začít zůstává proto dnešek, a ti, kteří už s investováním začali, by se měli držet své investiční strategie.

____________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Zdroj: www.portu.cz

Další články

Další články od Portu

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nové bydlení je nejméně dostupné v Praze. Při průměrné ceně 120,4 tis. Kč za metr čtvereční je na třípokojový byt potřeba 14,4 ročních hrubých platů. Obdobná dynamika se týká i starších bytů. Po Praze je další nejméně dostupné bydlení v Bratislavě a Mnichově. Od začátku roku 2015 se ceny bytů zvýšily téměř o 150 %, zatímco mzdy vzrostly o 62 %. Dostupnost vlastního bydlení zhoršují i rostoucí náklady domácností spojené s bydlením a energiemi. V Česku za posledních 20 let vzrostly o 8,8 % a v rámci EU jsme na šesté příčce s 26% podílem na celkových výdajích domácnosti. Data k aktuální dostupnosti bydlení a nákladům spojeným s ním se podívala ve své analýze online investiční společnost Portu.
| Portu
Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Investiční platforma Portu je u klientů čím dál populárnější. Nyní překonala další důležitou metu, když množství peněz, které svým klientům spravuje (AUM), překročilo hranici 30 miliard korun. Portu je na trhu šestým rokem a za tu dobu zpřístupnilo investování více než 200 tisícům lidí.
| Portu
Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Platforma Portu Gallery představuje dlouho očekávanou funkci. Investoři mají nově možnost nabízet či poptávat dříve upsané předměty na nové Inzertní ploše v rámci platformy. Pokyn k převodu jde nově také zadat online. Investoři tak mohou prodávat a nakupovat dříve zakoupené certifikáty nabízených předmětů od ostatních uživatelů.
| Portu
Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Češi a Češky se v investičních znalostech rok od roku zlepšují. Investiční gramotnost se zlepšuje také napříč generacemi, nejrychleji své aktuální manko ve znalostech dohání mladí lidé do 35 let. Stále nám však chybí sebevědomí – za nepříliš nebo zcela neznalého investora se označují dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z posledního Indexu investiční gramotnosti, který vypracovala investiční platforma Portu na základě výzkumu agentury IPSOS.
| Portu
Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Zhruba třetina (34 %) Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Z těch, kteří si na stáří už nějaké peníze střádají, jich nejvíce (28 %) odkládá částku 500–1 000 korun.
| Portu
Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční nadílka není jen o dárcích pod stromečkem, ale pro řadu Čechů také o finančních odměnách v zaměstnání. Podle průzkumu pro investiční platformu Portu 37 % Čechů dostává s koncem roku nějakou formu finančního přídavku od zaměstnavatele. Nejčastěji se na odměny mohou těšit vysokoškoláci pracující ve velkých městech. V rámci pohlaví je rozdíl minimální, o něco málo více dostávají odměny muži než ženy.
| Portu
Portu se osamostatňuje

Portu se osamostatňuje

Online investiční platforma Portu vyrostla a odděluje se od společnosti WOOD & Company Financial Services. S licencí obchodníka s cennými papíry od České národní banky se v lednu 2024 odštěpí do samostatné společnosti WOOD Retail Investments. Po tomto oddělení získává Portu krom samostatnosti hlavně větší flexibilitu pro další rozvoj produktů i expanzi na nové trhy. Pro stávající klienty Portu se nic nemění.
| Portu
Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu se daří upevnit pozici nejlepšího fintechu v České republice. Po letošním vítězství v soutěži Zlatá koruna v kategorii FinTech se Portu umístilo na prvním místě v kategorii Fintech roku 2023 v prestižní soutěži Banka roku. V letošním roce se jedná už o 5. ocenění.
| Portu
Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Po letošních pátých narozeninách, prvenství v soutěži Zlatá koruna a čerstvému titulu Fintech roku 2023 v Portu slavíme další důležitý milník, a to překročení hranice 1 miliardy eur pod správou. Náš dlouhodobý cíl demokratizovat investování v Česku i za hranicemi je tak zase o krok dále.
| Portu
Plánované změny v Portfoliích na míru

Plánované změny v Portfoliích na míru

Během dnešního obchodního dne Portu (26. 10. 2023) došlo k realizaci plánovaých úprav dluhopisové složky Portu portfolií (klasických i ESG varianty), jak je popsáno níže v článku. Ze strany klientů není potřeba dělat žádné kroky, vše provedl systém automaticky. Aktuální strukturu portfolia je možné vidět na jeho detailu.
| Portu