BMW··5 min

Úspěšný test humanoidních robotů v továrně BMW Group ve Spartanburgu.

BMW

BMW

BMW je německý výrobce automobilů, motocyklů a pohonných jednotek. Hlavní sídlo společnosti je v Mnichově. BMW je mateřskou společností firem Mini a Rolls-Royce a v nedávné minulosti i bývalé skupiny Rover. V roce 2005 zaměstnával koncern přes 105 000 lidí. Modro-bílý vzor znaku firmy je stylizací roztočené vrtule v barvách bavorské vlajky a znamená symbol výroby leteckých motorů.

Tisková zpráva

Mnichov/Spartanburg, USA. BMW Group poprvé zkoumá využití humanoidních robotů ve výrobě. Během několikatýdenního zkušebního provozu v továrně BMW Group ve Spartanburgu nejnovější humanoidní robot Figure 02 od kalifornské společnosti Figure úspěšně vkládal plechové díly podvozku do specifických držáků, které byly následně smontovány. Pro provedení tohoto výrobního kroku musí být robot obzvláště obratný.

Použití robota může zároveň ušetřit zaměstnance od fyzicky nepohodlných a namáhavých úkonů. BMW Group nyní společně se společností Figure testuje a vyhodnocuje, jak lze humanoidní roboty bezpečně používat při výrobě automobilů. Toto video zobrazuje zkušební provoz v karosárně v závodě BMW Group ve Spartanburgu: https://b.mw/Figure_02.

„Vývoj v oblasti robotiky je velmi slibný. Díky počátečnímu zkušebnímu provozu nyní zjišťujeme možné uplatnění humanoidních robotů ve výrobě. Chceme tuto technologii podporovat od vývoje až po industrializaci,“ říká Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu.

S BMW iFACTORY, která představuje vizí výroby budoucnosti, BMW Group neustále zkouší nové technologie. Hlavními prvky této vize jsou efektivita, digitalizace a udržitelnost. Během zkušebního provozu získala BMW Group cenné poznatky o požadavcích, které musí být splněny pro integraci víceúčelových robotů do stávajícího výrobního systému. Patří mezi ně i způsob komunikace humanoidních robotů se systémem v reálných podmínkách. Po prvním použití ve výrobě automobilů odborníci BMW Group a společnosti Figure spolupracují na přípravě humanoidního robota pro budoucí použití ve výrobě a pokračují ve vývoji robotů na základě získaných poznatků.

Figure 02 ztělesňuje nejnovější technologický pokrok v robotice. „Jsme nadšeni, že můžeme představit Figure 02, našeho humanoidního robota druhé generace, který nedávno úspěšně dokončil testování v továrně BMW Group ve Spartanburgu. Figure 02 představuje významný technický pokrok, díky němuž robot dokáže zcela samostatně vykonávat širokou škálu složitých úkolů,“ říká Brett Adcock, zakladatel a generální ředitel společnosti Figure.

Podle kalifornské společnosti je Figure 02 nejpokročilejší humanoidní robot na světě, který je v současné době na trhu k dispozici. Kombinace schopnosti chůze a pokročilé obratnosti znamená, že je ideální pro použití v oblastech s fyzicky náročnými, nebezpečnými nebo opakujícími se procesy. Tím zlepšuje ergonomii a bezpečnost spolupracovníků. Figure 02 se může pochlubit třikrát vyšším výpočetním výkonem než jeho předchůdce, vylepšenou hlasovou komunikací, lepšími kamerami, mikrofony a senzory, vysoce výkonnou baterií a pažemi čtvrté generace o velikosti lidských rukou s 16 stupni volnosti na ruku a silou odpovídající síle člověka.

Robot je schopen zcela autonomně vykonávat činnosti podobné lidským, a to s využitím obou rukou, kdy je potřeba různorodá a dynamická manipulace, komplikované uchopování a koordinace obou rukou ve vzájemné souhře. Je schopen umisťovat různé složité součásti s přesností měřenou v milimetrech a dokáže dynamicky chodit s využitím celkové efektivity konstrukce robota.

V současné době nejsou v továrně BMW Group ve Spartanburgu žádní roboti Figure AI a ani není stanoven přesný časový plán, podle kterého by měly být roboti Figure do závodu nasazeni. BMW Group bude s firmou Figure na možnostech sbírání dat a tréninku robotů Figure 02 i nadále spolupracovat.

Kontakt

David Haidinger, Corporate Communications Manager, BMW Czech Republic

Telefon: +420 739 601 171; e-mail: [email protected]

BMW PressClub CZ: www.press.bmwgroup.com/pressclub/p/cz/startpage.htm

Internet: www.bmw.cz; Facebook CZ; LinkedIn

BMW Group

BMW Group je se svými značkami BMW, MINI, Rolls-Royce a BMW Motorrad vedoucím výrobcem prémiových automobilů a motocyklů, stejně tak jako poskytovatelem prémiových finančních produktů a služeb mobility. BMW Group je společností s 30 výrobními závody po celém světě a globální prodejní sítí se zastoupením ve více než 140 zemích.

V roce 2023 společnost BMW Group prodala po celém světě více než 2,55 milionu osobních vozů a více než 209 000 motocyklů. Zisk před zdaněním ve finančním roce 2023 činil 17,1 miliardy Euro, příjmy dosáhly 155,5 miliardy Euro. K 31. prosinci 2023 pracovalo pro BMW Group 154 950 zaměstnankyň a zaměstnanců.

Úspěchy společnosti BMW Group se vždy opíraly o dlouhodobé strategie a odpovědnost. Společnost již ve svých počátcích určila směr, kterým se bude ubírat, a důsledně se zaměřuje na udržitelnost a ochranu zdrojů, a to od dodavatelského řetězce přes výrobu až po fázi konce životního cyklu všech produktů.

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group/

Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Další články

Další články od BMW

Arnold Schwarzenegger a člen představenstva BMW AG symbolicky mění dodavatele energie – továrna BMW Group ve Štýrském Hradci mění dodavatele energie.

Arnold Schwarzenegger a člen představenstva BMW AG symbolicky mění dodavatele energie – továrna BMW Group ve Štýrském Hradci mění dodavatele energie.

Steyr. Továrna BMW Group v rakouském Štýrském Hradci zcela přechází na dálkové vytápění. V běžném provozu již rakouská motorárna nepoužívá zemní plyn, ale spoléhá se na teplo z nedaleké elektrárny na biomasu. Nové dodávky energie symbolicky zapnuli Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG pro výrobu, a Arnold Schwarzenegger. Změna dodavatele energie představuje další krok v úsilí BMW Group o snížení uhlíkové stopy.
| BMW
Další exkluzivní detaily zvyšují sportovní přitažlivost: BMW M Performance Parts pro nové BMW M5 Touring.

Další exkluzivní detaily zvyšují sportovní přitažlivost: BMW M Performance Parts pro nové BMW M5 Touring.

Mnichov. Kombinace výkonu, komfortu při cestách na dlouhé vzdálenosti a variabilního využití vnitřního prostoru vytváří exkluzivní charakter nového BMW M5 Touring (spotřeba benzinu a elektřiny – vážená, kombinovaná: 2,0 l/100 km a 30,7 kWh/100 km; emise CO2 – vážené, kombinované: 46 g/km; spotřeba paliva s vybitou baterií: 10,9 l/100 km v cyklu WLTP; třídy CO2, vážené, kombinované: B, s vybitou baterií: G). Pokud zákazníci sáhnou po nabídce dílů BMW M Performance Parts, mohou vzhledu a jízdním vlastnostem svého BMW M5 Touring dodat ještě osobitější nádech. Jejich nabídka pro tento pětidveřový vysokovýkonný sportovní vůz bude připravena již od jeho uvedení na trh.
| BMW
Recyklační a demontážní centrum BMW Group (RDC): 30 let inovací v oblasti oběhového hospodářství.

Recyklační a demontážní centrum BMW Group (RDC): 30 let inovací v oblasti oběhového hospodářství.

Mnichov. BMW Group podnikla s cílem rozvíjet systém oběhového hospodářství v automobilovém průmyslu důležité kroky v oblasti recyklace vozidel po skončení jejich životnosti. Centrum pro recyklaci a demontáž BMW Group (RDC) již 30 let vyvíjí a testuje procesy umožňující významné pokroky v recyklaci dílů a materiálů. Zkušenosti získané v RDC, podpořené globální sítí v recyklačním průmyslu, napomáhají k zavádění oběhového hospodářství v automobilovém průmyslu. RDC se rovněž zapojuje do procesu navrhování produktů BMW Group a zajišťuje, aby recyklovatelnost nových modelů byla zohledněna od samého počátku jejich vývoje.
| BMW
BMW Group Česká republika s novými řediteli obchodu a poprodejních služeb.

BMW Group Česká republika s novými řediteli obchodu a poprodejních služeb.

Praha. Michal Beneš, nový obchodní ředitel BMW Czech Republic s.r.o., funkci přebírá po Milanu Kozovi, který po vzájemné dohodě po 14 letech z BMW Group odešel. Do oddělení obchodu nastoupil Michal Beneš z pozice ředitele poprodejních služeb. Na té jej vystřídal Michal Malecha, jenž do té doby zastával pozici oblastního manažera ve stejném oddělení.
| BMW
Nezávislý závodní tým Engage Racing představuje BMW i4 Racing, světovou novinku vyvinutou v Rumunsku.

Nezávislý závodní tým Engage Racing představuje BMW i4 Racing, světovou novinku vyvinutou v Rumunsku.

Bukurešť. BMW i4 Racing „Elsa“ bylo oficiálně představeno stejným týmem, který přesně před čtyřmi lety stál za dalším světovým prvenstvím v podobě projektu MINI Electric Racing s příznačným názvem „Racing MIMI“. Projekt je organizován kolem nezávislého závodního týmu Engage Racing, který je podporován společností BMW Group Romania a řadou dalších partnerů, jako jsou Renovatio e-charge, MasterCard, Michelin, Textar, Velo, Omniasig a UniCredit Leasing.
| BMW
BMW exkluzivním automobilovým partnerem bezpečnostní konference GLOBSEC Forum 2024.

BMW exkluzivním automobilovým partnerem bezpečnostní konference GLOBSEC Forum 2024.

Praha. Každoročně think-tank GLOBSEC pořádá mezinárodní bezpečnostní konferenci GLOBSEC Forum, které se účastní nejen nejvyšší představitelé států, ale také řada bezpečnostních expertů z celého světa. Praha tuto konferenci hostila poprvé. Samotná konference probíhala od 30. srpna do 1. září v pražském hotelu Hilton a jejím letošním tématem je „Jak utišit bouři“.
| BMW
Autentický závodní styl do posledního detailu: BMW M Performance Parts pro nové BMW X3.

Autentický závodní styl do posledního detailu: BMW M Performance Parts pro nové BMW X3.

Mnichov. Nové BMW X3 je sportovnější a všestrannější než kdy dříve a je dokonale připraveno pro každodenní používání, volný čas i cestování. Čtvrté generaci tohoto modelu dodává nový designový styl výrazně osobitější výraz. Pro ještě elegantnější a sportovnější vzhled je k dispozici M sportovní paket a M sportovní paket Pro. Tomuto Sports Activity Vehicle (SAV) ale lze dodat ještě sportovnější tvář pomocí dílů BMW M Performance Parts.
| BMW
V Debrecínu to začíná hrát barvami – lakovna je prvním technickým zařízením, které bylo v nové továrně BMW Group spuštěno.

V Debrecínu to začíná hrát barvami – lakovna je prvním technickým zařízením, které bylo v nové továrně BMW Group spuštěno.

Debrecín. Výrobní závod BMW Group v Debrecínu nabírá konkrétní obrysy: moderní lakovna je první výrobní sekcí, která byla v nové maďarské továrně uvedena do provozu. Díky využití různých inovativních procesů a systémů, jako jsou Power-to-Heat, Heat Grid a eRTO, se továrna v Debrecínu stane první lakovnou v celosvětové výrobní síti BMW Group, která bude fungovat zcela bez použití fosilních paliv. Nová továrna v Debrecínu, kde se na podzim letošního roku rozběhne předsériová výroba modelů Neue Klasse, je předobrazem všech budoucích továren postavených na principech BMW iFACTORY.
| BMW
Pozvánka na sraz příznivců roadsteru BMW Z4 na konci září.

Pozvánka na sraz příznivců roadsteru BMW Z4 na konci září.

Praha/Třeboň. Setkání majitelů a příznivců ikonického roadsteru BMW Z4 se uskuteční v sobotu 21. září 2024 v penzionu U Vodníka v jihočeské Třeboni. Účastníci budou moci soutěžit o nejhezčí vůz srazu, který bude odměněn trofejí a cenami v podobě autokosmetiky a upomínkových předmětů BMW. Kromě soutěže o nejhezčí vůz se účastníci budou moci zapojit do tomboly o věcné ceny. Zlatým hřebem srazu bude oblíbená spanilá jízda po okolí Třeboňska, na kterou vozy vyrazí ve 13:30.
| BMW
Happy birthday: MINI právě dnes oslavuje 65 let ikonických inovací a závodní tradice.

Happy birthday: MINI právě dnes oslavuje 65 let ikonických inovací a závodní tradice.

Mnichov. Toto výročí je obzvlášť výjimečné, protože MINI představuje zcela nové modely – oblíbené MINI Cooper, všestranné MINI Countryman a odvážné MINI Aceman. Tyto automobily představují další kapitolu ve slavné historii MINI a spojují špičkovou techniku s klasickým potěšením z jízdy, kterým je MINI pověstné.
| BMW