Upozornění: Ve Francii stále hrozí blokády hlavních tahů a Paříže

|

Nespokojení francouzští zemědělci stále blokují řadu úseků dálnic a mýtné brány po celé zemi.

Upozornění: Ve Francii stále hrozí blokády hlavních tahů a Paříže

Zemědělské svazy nepovažují páteční ústupky francouzské vlády za dostatečné, aby zrušily mobilizaci, a vyzvaly k pokračování blokád. Během soboty byly sice odstraněny zátarasy na několika dálnicích, na A13, A6 a RN14 byl obnoven provoz, ale na řadě míst v jihozápadní, jihovýchodní i severní Francii blokády zemědělců trvají. Některé svazy teď vyzývají k blokádě Paříže, a to od pondělí 29. 1. na dobu neurčitou. Plánují obsadit všechny hlavní silnice vedoucí do hlavního města.

Při cestách do Francie nebo přes její území proto doporučujeme vyhnout se hlavním tahům a sledovat média. Informace a přehled konkrétních blokád najdete ZDE nebo ZDE. V prohlížeči Google je možné stránky přeložit do češtiny.

Zdroj: www.mdcr.cz

Ministerstvo dopravy

Dopravní a energetický stavební úřad zefektivní a zkvalitní stavební řízení

Jeden úřad pro územní řízení a povolování nejvýznamnějších dopravních a energetických staveb. Od 1. ledna 2024 začal vykonávat agendu povolování vyhrazených staveb nový Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ). Jeho cílem je zefektivnit, zkvalitnit a zpřehlednit stavební řízení. Výsledkem činnosti úřadu má být rychlejší a odbornější rozhodování o klíčových infrastrukturních projektech.

Ministerstvo dopravy

Vláda schválila sazby mýtného od března 2024

Vláda schválila nařízení vlády stanovující výši sazeb mýtného od 1. března 2024, kdy nabývá účinnosti novela zákona o pozemních komunikacích. Ta umožňuje zvýšit sazby mýta zavedením tzv. čtvrté složky mýta jako poplatku za znečištění produkcí CO2 u vozidel podléhajících zpoplatnění. Změna je zavedena v souvislosti s implementací evropské směrnice, jejímž cílem je podpořit další snižování emisí CO2.