Edenred··6 min

TRC Index: Za obědy nyní utrácíme jako v době před covidem, hospod, co nabízejí jídlo ubývá

Edenred

Edenred

Edenred je společnost specializující se na zaměstnanecké benefity, konkrétně stravenky a poukázky na kulturu, sport či zdravotní péči. Vznikla v roce 2010 oddělením se od skupiny Accor.[2] Nejznámější produkt, poukázka (stravenka) Ticket Restaurant, byla poprvé představena ve Francii v roce 1962.[3] Od té doby expandovala do celého světa, včetně České republiky.

Tisková zpráva

Češi nyní za obědy utrácejí zhruba tolik, kolik za ně platili těsně před začátkem covidové krize. Zatímco při prvním lockdownu lidé zatáhli za brzdu a průměrná výše útrat klesla skoro o desetikorunu na 120 korun, aby se následně v létě vyšplhala až na rekordních téměř 137 Kč, nyní je aktuálně na 131 korunách a 70 haléřích. To znamená návrat k útratám, na které jsme byli zvyklí na začátku loňského roku před krizí. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 250 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Index má díky velkému množství provedených transakcí vypovídací hodnotu o situaci na trhu i v době lockdownu, nyní je postavený na platbách za jídla z výdejních okének restaurací.

„Za námi je jak prvotní šok, kdy lidé při prvním lockdownu přestali utrácet, zároveň Češi nejsou v euforii, při které utrácejí více, než byli zvyklí, čehož jsme byli svědkem při uvolnění situace loni v létě. Útraty plynule navazují na to, na co jsme byli zvyklí před koronakrizí nebo v době opatrného optimismu, tedy loni v květnu a červnu po otevření zahrádek,“ říká šéf inovací a marketingu společnosti Edenred Jakub Ryba a doplňuje: „Nyní za vlastní jídlo platíme stejně jako dříve, nápoje, které jsme si dopřávali v restauracích pak nahrazuje platba za krabičky a jiné obaly. Výsledná útrata pak zůstává na podobné úrovni.“

Podle něj lze předpokládat, že po otevření hospod se alespoň krátkodobě opět zvýší chuť lidí za jídla utrácet, podobně jako tomu bylo loni poté, co se poprvé otevřely před tím uzavřené restaurace. „V delším horizontu pak bude záležet na vývoji ekonomiky, situaci s nezaměstnaností a spotřebitelskou náladou,“ uvádí Jakub Ryba.

Aby Edenred poptávku po službách restaurací co nejvíce podpořil, přišel se speciální aplikací, která kombinuje slevy restaurací s až desetikorunovým cashbackem.“Aplikace ukazuje, které restaurace mají akční nabídky a k nim my přidáváme slevy. Počítáme s tím, že služba získá na největší popularitě ve chvíli, kdy se znovu otevřou restaurace a lidé nebudou odkázáni jen na donášku a rozvoz,“ konstatuje Jakub Ryba.

S tím, jak, se prodlužuje současný lockdown se podle Ryba zmenšuje počet restaurací, které nabízejí polední menu. „Zatímco během jarního a podzimního lockdownu se počet fungujících restaurací držel na stabilních číslech, od začátku roku do března se jejich počet snížil zhruba o pětinu,“ doplňuje Ryba. To má dopad i na celkové tržby restaurací za jídlo. Ty se letos v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání dostaly zhruba na jednu třetinu. „S prodlužujícím se lockdownem strávníci pomalu opouštějí výdejní okénka, v březnu jsme zaznamenali pokles vlastních tržeb restaurací na 28 procent předlockdového stavu,“ říká Jakub Ryba.

Celkový výsledek restaurací ale je o něco lepší. Část toho, co ztrácejí přímým prodejem jim nahrazují rozvážkové služby. „Během posledního lockdownu se objem transakcí přes stravenkové karty u těchto zprostředkovatelů v porovnání s počátkem roku 2020 zvýšil až 2,7x,“ doplnil Ryba.

Nakolik restaurace fungovaly v jednotlivých obdobích od začátku koronakrize ukazuje následující shrnutí:

  1. Jarní lockdown 2020

V první fázi došlo k šokovému snížení transakcí. Záhy po uzavření vnitřních prostor restaurací se počty obědových transakcí propadly (měřeno tržbami) na 11 % v porovnání s průměrem předcovidového období. Postupně se prodeje zvyšovaly (zvýšení počtu okének, solidarita) na 17 % dřívějšího stavu (od 17. března do konce měsíce). Duben a začátek května byly v průměru na úrovni 20 % tržeb z předvodvidu. S otevřením zahrádek tržby vzrostly na polovinu běžného stavu.

  1. Léto, září 2020 – otevření restaurací

Záhy po otevření vnitřních prostor restaurací (od 25. května do konce měsíce) to bylo cca

66 % předcovidového období (pomalejší start), červen 80 %, červenec až srpen 83 % předcovidového stavu, (v létě byl vlastně rekord od startu covidu), v září byl průměr 82 %.

  1. Podzimní lockdown 2020

V prvních dnech druhého lockdownu (14.–16.10.) jsme byli u restaurací zhruba na 45 % tržeb proti předcovidovému období.

S postupem času a zpřísňováním podmínek se tržby propadly ještě o něco níže, a to na 40 % do konce října, v listopadu pak dokonce na průměrných 36 procent.

Obecně lze tedy říci, že v podzimním lockdownu výdejová okénka a rozvozy jídel fungovaly více než na jaře a že obědy byly tím, co restauracím pomáhalo udržovat provozy.

  1. Krátkodobé otevření restaurací v prosinci 2020

Za krátké období otevření restaurací od 3. 12. do 17. 12. 2020 byly tržby ze stravenkových karet Edenred zhruba na 82 procentech v porovnání s dřívějškem. Tedy ani během prosincového otevření se restaurace bohužel nedostaly do kondice a nabíraly další ztráty. Období před koncem roku, kdy byly restaurace zavřené, pak byl na zhruba ¼ předcovidového objemu.

  1. Shrnutí celého roku 2020

Zhodnotíme-li pak celý rok, tržby restaurací ze stravenkových karet se (když očistíme vliv rostoucího počtu uživatelů stravenkových karet – jejich počet totiž vzrostl o více než 40 %), pak můžeme konstatovat, že co se týče domácí poptávky, propad v měsících březen až prosinec oproti normálu je o 36 % procent proti předcovidovému období. K tomu přičtěme chybějící zahraniční / turistickou poptávku a obecně slabší letní sezónu. Celkové ztráty jsou tak ještě mnohem horší.

tz-tab-20210429

Uvedené hodnoty jsou v Kč.

Průměrná útrata za obědy v krajských městech – březen 2021

(zdroj: Edenred CZ – Ticket Restaurant index)

NNH_jen-cena-obeda_mapa_CR_20-04-2021.png

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
| Edenred
Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Z průzkumu také vyplývá, že oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení: Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.
| Edenred
Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

O aktivní budování značky zaměstnavatele – employer branding – se zajímají už dvě třetiny českých firem, jen třetina z nich to ale dělá systematicky[1]. Právě společnosti, které loni dokázaly nejlépe oslovit potenciální zaměstnance, ocenila odborná porota v rámci 9. ročníku soutěže Recruitment Academy Awards. Cenu Edenred Wellbeing Award si z galavečera odnesla společnost Pivovary Staropramen, která u poroty zabodovala konceptem volných pátků a dalších výhod pro zaměstnance nad rámec zákona. Recruiterem roku se stala Nicole Chladová ze společnosti PwC Česká republika. U publika i odborné poroty uspěly především odlehčené kampaně, které se nebály vtipu. Do budoucna bude podle odborníků pro firmy zásadní umět zaujmout mladé generace a pracovat s moderními technologiemi, včetně umělé inteligence.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
| Edenred
Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Až 94 % restaurací uvádí, že do svého jídelního lístku zařazují bezmasé alternativy pokrmů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů. Nadpoloviční většina českých restaurací (57,1 %) do své nabídky navíc údajně zavádí i bezlepkové varianty jídel. Strávníci tak mají nejčastěji na výběr z 1-2 bezlepkových pokrmů. S ohledem na proměnu generačních preferencí lidé očekávají, že se jim restaurace přizpůsobí a nabídku veganských a vegetariánských variant budou dále rozšiřovat. I při výběru alternativních pokrmů bychom ale podle odborníků měli pečlivě zkoumat jejich složení.
| Edenred
Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Limit na zdanění volnočasových benefitů platný od začátku roku už stihli zaměstnavatelé promítnout do svých nabídek odměn pro zaměstnance. Podle březnových průzkumů společnosti Edenred v návaznosti na změny upravila výši ročního příspěvku pro své zaměstnance třetina firem. Nejčastěji plánují zaměstnanci, jimž se příspěvek od nového roku snížil, šetřit na zdraví, cestování a kultuře. Hned 64 % zaměstnavatelů v průzkumu uvedlo, že pro ně nová pravidla představují větší administrativní zátěž.
| Edenred
Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Pouhá polovina procentního bodu rozhodla: Ananas na pizzu nepatří. Podle průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů si to myslí 50,5 % z nich. Tábor zastánců „havajské pizzy“ je ovšem téměř stejně početný. Překvapivé shody zde dosáhli například senioři s generací Z. Velké oblibě se v tuzemsku podle průzkumu těší i další kontroverzní ingredience, například houby nebo květák, který je populární zejména mezi ženami. Jako polarizující se naopak ukázala játra a vnitřnosti, výrobky z kozího a ovčího sýra či sushi. Na všech těchto delikatesách přitom lidé v únoru mírně ušetřili. Podle Edenred Restaurant Indexu klesla oproti konci loňského roku průměrná cena oběda o korunu na 186 korun.
| Edenred
Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Oproti loňskému roku se jedná o navýšení tzv. nominální hodnoty stravenky o 17 Kč, tedy necelou desetinu původní hodnoty. Od ledna přitom za obědy podle Edenred Restaurant Indexu průměrně utrácíme zhruba o 5 % více, ceny rostly především v první polovině roku, během podzimu v některých regionech dokonce naopak pozvolna klesaly. Ve Zlíně za obědy utratíme zhruba 164 Kč, v Praze 209 Kč. Podobným vývojem si prošly i ceny na Slovensku, za oběd zde strávnici zaplatí lehce přes 8 eur.
| Edenred
Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Dle průzkumu[1] za nejatraktivnější benefity považujeme zejména ty v kategorii lékáren, kultury a cestování. Právě zájezdy jsou jednou z položek, na které se snažíme benefity uplatnit s blížícím se koncem roku – podle dat společnosti Edenred stoupla útrata českých zaměstnanců v této kategorii v zimním období zhruba o čtvrtinu. Vedle toho získávají na popularitě i benefity zaměřené na zábavu a duševní pohodu. Experti však zároveň doporučují nečekat s výběrem přednabitých zaměstnaneckých odměn na poslední chvíli, částky mohou propadnout, nebo mohou v roce 2024 být pro některé skupiny uživatelů méně daňově výhodné – čerpat bychom je proto měli průběžně.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Třetina Čechů v práci obědvá o samotě, každý dvacátý dokonce vůbec. Vyplývá to z průzkumu Barometr FOOD[1] mapujícího stravovací návyky Čechů. V kvalitním stravování nám nejčastěji brání nevhodné pracovní prostředí, podpora lepšího způsobu stravování leží především v rukou zaměstnavatele. Nejčastěji si obědy nosíme z domova, naopak pokles registrují dříve populární podnikové kantýny. Vlivem stagnace až mírného poklesu cen se však obědoví strávníci pomalu vracejí i do klasických restaurací. Podle Edenred Restaurant Indexu se průměrná cena oběda drží na přibližně stejných částkách už třetí měsíc v řadě. Počet plateb v restauracích meziročně stoupl o 15 %.
| Edenred