Toyota··5 min

TOYOTA GAZOO Racing podruhé v řadě vítězí na Dakaru

Toyota

Toyota

Toyota je japonská automobilka, kterou založil v roce 1937 Kičiro Tojoda. Je největším výrobcem automobilů na světě a vyrábí jak osobní automobily, tak dodávky, nákladní auta, motory, autobusy, roboty a jiné. Je to zároveň osmá největší společnost světa. Firma sídlí ve městě Tojota v prefektuře Aiči. Pod křídla společnosti spadají i poměrně mladé automobilky Lexus a Scion

Tisková zpráva

Katarský jezdec Nasser Al-Attiyah a francouzský navigátor Mathieu Baumel s vozem GR DKR Hilux T1+ v poslední etapě závodu Dakar 2023 úspěšně obhájili dakarský titul týmu TOYOTA GAZOO Racing (TGR) z roku 2022. Posádka sice do finiše dorazila s odstupem 5 minut a 41 sekund za vítězem etapy, nicméně na celkové pořadí to již nemělo vliv. Posádka Toyoty si celkové vítězství pojistila náskokem 1h:20m,49s.

Poslední etapu Dakaru 2023 tvořil úsek o délce 136 km s výjezdem z bivaku v Al-Hofufu. Soutěžící museli nejprve přejet 167 km do místa startu 14. etapy a po jejím skončení ještě absolvovat poslední přejezd 100 km do místa vyhlášení výsledků v pobřežním městě Dammam.

Pro Nassera byl nejnovější dakarský úspěch již pátým vítězstvím v tomto závodu, Navigátor Mathieu se nově pyšní čtyřmi tituly. Dvojice celkem třikrát zvítězila s vozy Toyota. Vítězná posádka se vedení v závodu ujala již ve druhé etapě a až do konce soutěže tuto pozici nikomu z konkurentů nepřepustila.

Giniel de Villiers, jenž průjezdem cílovou páskou poblíž Dammamu úspěšně zakončil svoji již dvacátou Dakarskou rallye v řadě, vybojoval čtvrté místo celkového pořadí. Vzhledem k nejnovějšímu výsledku tak rozšířil sbírku dojezdů v první pětce na 15, počítaje v to i jedno vítězství z roku 2009.

Jihoafričan pouze jedinkrát dojel hůře než v první desítce, přičemž jeho výkony na Dakaru 2023 opět potvrdily nezlomnost a houževnatost jednoho z pravověrných dakarských veteránů. Giniel s navigátorem Dennisem Murphym zakončili letošní 45. ročník velmi pěkným výsledkem, neboť se v závěrečné etapě umístili v první desítce.

Na Dakar 2023 jistě dlouho nezapomenou Henk Lategan s navigátorem Brettem Cummingsem, protože závod pro tuto posádku mohl dopadnout zcela jinak. Během soutěže se dokázali vyšplhat až na 2. místo v celkovém pořadí, avšak kvůli dvěma nezdarům se v žebříčku propadli. Uvedená dvojice po celý Dakar předváděla velmi dobré tempo, a tak věří, že v příštích ročnících bude její rychlosti odpovídat i konečný výsledek. Přesto dokázala nakonec dojet na 5. místě celkově, necelých 5 minut za stájovými kolegy na 4. pozici.

Dakaru 2023 dominovala značka Toyota, neboť posádky jejího továrního týmu TGR obsadily první, čtvrté a páté místo. Skvělé skóre japonské automobilky dále vylepšuje Toyota Hilux T1+ soukromého týmu v rukách mladého Brazilce Lucase Moraese, jenž dojel na třetím místě celkového pořadí. Zatímco Lucas se o zisk titulu na Dakaru pokoušel poprvé, po jeho boku usedal zkušený navigátor Timo Gottschalk.

CITACE:
Glyn Hall, šéf týmu TGR Dakar:

„Pro celý tým to byl úžasný den! Vítězství na Dakaru je nezapomenutelné, ale zvítězit v nejtěžším závodu světa dvakrát po sobě, to je neuvěřitelné. Upřímně děkuji všem členům našeho týmu, každému z našich sponzorů a samozřejmě našim jezdcům a navigátorům, kteří se postarali o tak senzační výsledek. Jsem skutečně hrdý na náš GR DKR Hilux T1+, který se opět předvedl jako spolehlivý a odolný vůz, nejen aby absolvoval nejtěžší automobilový závod světa, ale aby tak učinil hned dvakrát po sobě.“

Nasser Al-Attiyah:

„Úžasný pocit! Musím poděkovat spoustě lidí, především ale všem členům našeho týmu. Byly to dva náročné týdny, ale je úžasné vrátit se a obhájit titul! Jsem moc hrdý na naši Toyotu Hilux T1+. Třikrát vyhrát závod s Toyotou, to je mimořádné.“

Giniel de Villiers:

„Dakar je jedna nekonečná výzva a letos jsme si svůj příděl výzev určitě vybrali. Samozřejmě jsme mohli dopadnout lépe, ale to by dost možná mohla říci spousta našich konkurentů. Bylo by pěkné stát na bedně, ale celkově má Toyota jako výrobce pádný důvod k hrdosti. Myslím, že tento výsledek opět prokázal spolehlivost vozů Hilux a znovu se nám letos v Saudské Arábii podařilo prezentovat tento skvělý vůz v tom nejlepším světle.“

Henk Lategan:

„Dakar 2023 byl pro nás jako jízda na horské dráze. Byly to dva náročné týdny, které zahrnovaly i pár extrémně dobrých dnů – ale i několik dnů zklamání. Je to určitě dobrý pocit zakončit tak těžký Dakar v první pětce a ohledně náročnosti si myslím, že jsme si letos vybrali opravdu vše. V tomto směru je úžasné dojet až do finiše, a přestože si nikdy nepřestaneme klást otázky ‚Co by, kdyby‘, máme ohromnou radost, že jsme vůz v pořádku dovezli do cíle na dobrém místě.“

TOYOTA GAZOO Racing oceňuje vzájemně výhodnou spolupráci s partnerskými společnostmi Red Bull, Kinto, Eurol a the Innovation Group. Dalšími podporovateli týmu jsou: Hallspeed, SKF, Spanjaard, Edgecam, Supreme Springs, Shatterprufe, Smith’s Manufacturing, Oakley, Lumotech, OMP, MSA, SACCS a FIA. Dále děkujeme za podporu společnostem Ingco, Jonsson Workwear a USN.

Zdroj: www.toyotanews.eu

Další články

Další články od Toyota

Poslední možnost pořídit si v Česku Toyotu Highlander, zákazníci ušetří až 291 000 korun

Poslední možnost pořídit si v Česku Toyotu Highlander, zákazníci ušetří až 291 000 korun

České zastoupené automobilky Toyota přichystalo od října akční nabídku svého největšího SUV modelu Highlander. V rámci akce Final Edition jej nyní zákazníci pořídí se slevou 15 procent, tedy až 291 000 korun. Pro ČR je dostupných 100 posledních kusů, poté model v Evropě končí.
| Toyota
Prodejce Toyoty Autostyl otevřel v Trutnově unikátní prémiový showroom pro ojeté vozy

Prodejce Toyoty Autostyl otevřel v Trutnově unikátní prémiový showroom pro ojeté vozy

Prodejce vozů Autostyl Trutnov otevřel zcela nový prémiový showroom Toyota Prověřené vozy zaměřený na ojeté vozy. Vznikl rekonstrukcí budovy bývalé textilky z poloviny 19. století v Horské ulici a nabízí prostor až pro 100 aut. V Česku jde již o druhou krytou prodejní plochu značky Toyota Prověřené vozy, dohromady má po celé ČR již 18 prodejních míst.
| Toyota
Speciální edice GR Yaris Ogier a Rovanperä Edition se vydražily za celkem 9 500 000 korun

Speciální edice GR Yaris Ogier a Rovanperä Edition se vydražily za celkem 9 500 000 korun

Sportovní vozy Toyota GR Yaris ve dvou speciálních verzích Rovanperä Edition a Ogier Edition se ve včerejší veřejné aukci v pražském hotelu Hilton vydražily na celkem 9,5 milionu korun. Vyvolávací cena každého z celkem čtyř dražených vozů byla 1,8 milionu korun.
| Toyota
Z kolínského závodu Toyota vyjel dvoumiliontý vůz

Z kolínského závodu Toyota vyjel dvoumiliontý vůz

Kolínský výrobní závod Toyota Motors Manufacturing vyrobil toto léto již dvoumiliontý vůz. Šlo o model Aygo X, který si jeho nová majitelka nyní přebrala u dealera Toyota Tsusho Průhonice.
| Toyota
Mezinárodní úspěch: Čtyřletá česká malířka vyhrála v soutěži Toyota Dream Car 5000 dolarů

Mezinárodní úspěch: Čtyřletá česká malířka vyhrála v soutěži Toyota Dream Car 5000 dolarů

V mezinárodní výtvarné soutěži Toyota Dream Car namalovala čtyřletá Daniela Šmausová z Plzně létající auto. V národním kole vyhlašovaném na jaře se umístila druhá, nyní ovšem získala také jednu z cen celosvětového finále Grand Prize.
| Toyota
Toyota bude v Praze dražit dvě speciální rallyeové edice modelu GR Yaris

Toyota bude v Praze dražit dvě speciální rallyeové edice modelu GR Yaris

Automobilka Toyota přichystala na středu 25. září aukci speciálních edicí modelu GR Yaris. V pražském hotelu Hilton bude od 13:00 hodin dražit dva vozy GR Yaris Rovanperä Edition a dva vozy GR Yaris Ogier Edition. Vyvolávací cena každého vozu bude 1,8 milionu korun.
| Toyota
Toyota připravila podzimní roadshow zaměřenou na užitkové vozy Professional

Toyota připravila podzimní roadshow zaměřenou na užitkové vozy Professional

České zastoupení automobilky Toyota i letos startuje podzimní turné po svých dealerstvích. Tentokrát bude Toyota Professional Roadshow zaměřena na prezentaci kompletní řady užitkových vozů a uskuteční se po celé ČR od 9. září do 11. listopadu.
| Toyota
Toyota v srpnu upevnila pozici dvojky na českém trhu

Toyota v srpnu upevnila pozici dvojky na českém trhu

Automobilka Toyota v srpnu prodala 1967 vozů a s tržním podílem 10,5 procenta upevnila pozici druhé nejprodávanější značky na českém trhu. Zatímco celý trh zaznamenal v osmém měsíci meziroční pokles o téměř devět procent, Toyota udržela prodeje na loňské úrovni.
| Toyota
V rámci zářijového Toyota Víkendu budou modely Toyota C-HR i benzínový Yaris a Corolla k dostání za výhodné ceny

V rámci zářijového Toyota Víkendu budou modely Toyota C-HR i benzínový Yaris a Corolla k dostání za výhodné ceny

Zářijový Toyota Víkend by měli využít všichni, kdo si chtějí pořídit benzínovou variantu oblíbených modelů dříve, než se úplně přestane vyrábět.
| Toyota
Toyota vyprodává benzínové modely Yaris a Corolla Sedan v akční nabídce Klasik

Toyota vyprodává benzínové modely Yaris a Corolla Sedan v akční nabídce Klasik

Toyota připravila speciální edici skladových vozů Yaris a Corolla Sedan s benzínovým motorem 1,5 pod názvem Klasik. Nabízí je s cenovým zvýhodněním 65 000 korun, respektive 188 000 korun. Po vyprodání skladových zásob se tyto vozy již nebudou vyrábět.
| Toyota