Skupina ORLEN Unipetrol se v žebříčku TOP zaměstnavatelé 2024 umístila na druhém místě

|

Skupina ORLEN Unipetrol se umístila na druhém místě v žebříčku TOP zaměstnavatelé 2024 v kategorii Energetika, plynárenství a petrochemický průmysl. Studie TOP zaměstnavatelé studentům prostřednictvím pravidelně vydávaných žebříčků pomáhá určit, kam se mají po konci svých studií za kvalitním zaměstnáním vydat. Skupina ORLEN Unipetrol letos obdržela již druhé ocenění. Na začátku roku obhájila prestižní mezinárodní certifikát TOP Employer, který ji řadí mezi nejlepší zaměstnavatele i v mezinárodním meřítku.

„Spokojení zaměstnanci jsou klíčovým prvkem pro chod naší skupiny. Pravidelně zhodnocujeme rozložení naší pestré nabídky benefitů a neustále přidáváme nové. Velmi důležité je nejen krok držet se současnými trendy v hodnocení zaměstnanců, ale být oproti nim také inovativní a dokázat stálým i potenciálním zaměstnancům nabízet více, než je očekáváno,“ říká Michał Chmiel, personální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol.

Ve 13. ročníku této prestižní a na českém trhu unikátní studie hlasovalo 11 416 studentů českých vysokých škol a 4 118 středoškoláků. Ti vyplňují odpovědi na otázky studie v online dotazníku připraveného ve spolupráci se sociology. Každoročně probíhá revize otázek v průzkumu tak, aby dotazník reflektoval trendy v oblasti zaměstnávání studentů a absolventů škol co nejlépe.

„Firmy i budoucí uchazeči o zaměstnání se snaží sladit vzájemná očekávání. Jedná se o kontinuální proces. Nejde jen o formu spolupráce „za kolik Kč budu pracovat, jak vysokou nástupní mzdu mi zaměstnavatel může nabídnout“. Pro budoucí uchazeče o zaměstnání napříč obory jsou jako důležité charakteristiky zaměstnavatele vnímány např. jistota a stabilita, přátelské pracovní prostředí, společenská odpovědnost firem, složení pracovního týmu a rovnováha mezi prací a volným časem,“ vysvětluje Daniel Novák, ředitel studie TOP Zaměstnavatelé.

Umístění na předních příčkách žebříčků hodnotící personální politiku firem není pro skupinu ORLEN Unipetrol nové. V loňském roce ORLEN Unipetrol získal celostátní ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku, které je součástí výročních cen Klubu zaměstnavatelů. Skupina si v minulém roce polepšila, když byla oceněna prvním místem v kategorii nejlepší zaměstnavatel nejen Ústeckého kraje ale také v celostátně v České republice. Zájem o práci ve společnosti reflektuje také označení studenty skupiny ORLEN Unipetrol jako nejatraktivnějšího zaměstnavatele v Ústeckém kraji. Ocenění v personální oblasti skupina získala také v minulých letech, kdy se i v loňském roce umístila mezi nejlepšími evropskými zaměstnavateli a v roce 2022 patřila mezi tři nejlepší zaměstnavatele v Česku.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává téměř 6 000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a to zejména v oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. Potvrzením kvalitní péče o zaměstnance je prestižní mezinárodní certifikát Top Employer, který skupina získala v letech 2023 a 2024, a řada národních ocenění. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší energetickou firmou ve střední Evropě.

​​

Zdroj: www.orlenunipetrol.cz

ORLEN Unipetrol

Zisk skupiny ORLEN Unipetrol za rok 2023 dosáhl pěti miliard korun, investice bezmála třinácti miliard korun

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol vykázala za uplynulý rok 2023 tržby ve výši 166,4 miliard korun. Provozní zisk EBITDA LIFO dosáhl 13,7 miliard korun a čistý zisk 5,2 miliardy korun. ORLEN Unipetrol pokračoval v realizaci intenzivního investičního plánu, když v uplynulém roce investoval 12,8 miliard korun. V maloobchodním segmentu ORLEN Unipetrol dále rozvíjel svou síť čerpacích stanic ORLEN v České republice, Maďarsku a Slovensku, přičemž klíčovou oblastí bylo postupné dokončení unifikace označení pod značku ORLEN.

ORLEN Unipetrol

ŽIVĚ: Sokolí rodiče zahnízdili na komíně litvínovské rafinerie. Sledovat je lze přes online kamery

Pár sokolích rodičů se po roce opět setkal ve svém tradičním hnízdišti na komíně teplárny v litvínovské rafinerii. V minulém roce zde úspěšně odchoval čtyři mláďata. Jejich příběh včetně krmení či prvních pokusů létat bylo možné sledovat přes online stream na stránce starameseosokoly.cz. Sokoli v areálech skupiny ORLEN Unipetrol hnízdí každoročně. Od roku 2011, kdy se začalo hnízdění těchto vzácných dravců společně s organizací ALKA Wildlife v areálech ORLEN Unipetrolu sledovat, se na komínech skupiny vylíhlo 49 mláďat. Sokoly a orly od letošního roku podporuje Nadace ORLEN Unipetrol také prostřednictvím partnerství s Českým svazem ochránců přírody.

ORLEN Unipetrol

Nadace ORLEN Unipetrol navázala spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a podpoří Národní síť záchranných stanic

Nadace ORLEN Unipetrol navázala spolupráci s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP). Ten je největší nevládní neziskovou organizací zaměřenou na ochranu přírody a krajiny v České republice, jehož posláním je ochrana a obnova přírodního dědictví, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života. V rámci spolupráce Nadace ORLEN Unipetrol podpoří také pomoc orlům a sokolům, kteří se jako zranění dostali do některé ze záchranných stanic, kterou ČSOP sdružuje. V jedné ze záchranných stanic svazu se bude letos konat také dobrovolnický den, při kterém zaměstnanci skupiny přispějí svojí prací na potřebné činnosti.