Salmonelóza je infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. Mezi hlavní příznaky patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Vloni muselo kvůli obtížím způsobeným bakterií salmonelly vyhledat lékařskou pomoc 4 116 pojištěnců VZP, z nichž 782 bylo dokonce akutně hospitalizováno. V letních měsících je riziko infekce salmonelózy nejvyšší kvůli zvýšené kazivosti potravin, grilování či cestování. Inkubační doba je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny.
Dle Státního zdravotního ústavu dochází k nákaze u člověka zejména po konzumaci kontaminovaných potravin, jako například vajec, nedostatečně tepelně opracovaného masa, zmrzlin obsahujících nepasterizovaná vejce či nepasterizovaného mléka. V ČR nejčastěji dochází k onemocnění při veřejném stravování a při letních rodinných oslavách a grilování, protože salmonele teplé počasí svědčí. Počet pacientů mezi klienty VZP ČR meziročně setrvale klesá, přesto i vloni více než 4 000 klientů vyhledalo pomoc lékaře a každý pátý z nich byl kvůli salmonele hospitalizován. Na léčbu VZP ČR vloni vynaložila téměř 19 milionů korun.
Pojištěnci VZP, kteří se v uplynulých 5 letech léčili se salmonelózou
Rok | Počet pacientů | Počet akutních hospitalizací | Náklady na léčbu v Kč |
---|---|---|---|
2019 | 7 396 | 1053 | 23 025 057 |
2020 | 6304 | 1013 | 24 787 506 |
2021 | 5 791 | 987 | 23 142 845 |
2022 | 4 397 | 754 | 21 152 049 |
2023 | 4 116 | 782 | 18 594 296 |
Léčba salmonely
Většinu průjmových onemocnění lze zvládnout ambulantně a následně v domácí péči. Základem je příjem dostatečného množství tekutin (při výraznějším průjmu by dospělí měli vypít i 3-4 l). Vhodné jsou nesycené minerálky bez příchutě, černý čaj a rehydratační roztoky. Pomohou i volně prodejné léky k zahuštění stolice.
V některých závažných případech, kdy postižený není schopen přijímat tekutiny, je nutná akutní hospitalizace a rehydratace intravenózně.
Salmonelóza patří k nemocem, které podléhají povinnému hlášení orgánům ochrany veřejného zdraví, tj. např. na krajskou hygienickou stanici.
Prevence onemocnění
Prevence je klíčová k minimalizaci rizika nákazy. Jedním z nejdůležitějších opatření je dodržování základních hygienických pravidel. Zásadní je také řádná tepelná příprava a skladování potravin. Neméně důležitá je i bezpečnost pitné vody.
V případě podezření na salmonelózu je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba.
Zdroj: www.vzp.cz