Raiffeisenbank umožňuje vypnout nevýhodné výběry z bankomatů v zahraničí, na konverzi ale někteří stále prodělávají

|

Raiffeisenbank v nové verzi mobilní aplikace umožňuje vypnout službu dynamického převodu měny (DCC), která v zahraničí slouží k placení v domácí měně. Výběrů ze zahraničních bankomatů za použití DCC je asi 15 %, řada uživatelů na službě prodělá.

Raiffeisenbank patří k menšině českých bank, které umožňují DCC v mobilním bankovnictví vypnout. Tato služba nabízí při výběrech nebo platbách v zahraničí zobrazení částky v korunách, což je ale pro plátce nevýhodné. Transakce je totiž při využití DCC přepočítána podle směnného kurzu obchodníka, který si zpravidla na zaplacené částce účtuje procenta navíc.

Podle údajů Raiffeisenbank je až 15 % výběrů z bankomatu v zahraničí provedeno s využitím této automatické konverze. Průměrná částka na jeden výběr s aktivovaným DCC činí čtyři tisíce korun. Při možné přirážce zahraničního obchodníka až 10 % potom klient za takový výběr přeplatí i stovky korun. Nová verze mobilní aplikace však od října nabízí možnost službu DCC deaktivovat. Kromě Raiffeisenbank to z velkých českých bank umožňuje pouze Česká spořitelna.

„Dynamický převod měny je volitelná služba a zákazníka by do ní nikdo neměl nutit. Je v jeho zájmu si zkontrolovat, že vybírá z bankomatu nebo platí v obchodě v místní měně, i když vidět na terminálu částku v korunách se může zdát lákavé,“ říká Jiří Bláha, segmentový manažer Raiffeisenbank.

Možnost službu vypnout z pohodlí mobilní aplikace se hodí i proto, když si zákazník v danou chvíli vlivem stresu nebo jazykové bariéry neuvědomí, kterou nabídku je vhodnější zvolit. Pokud po předešlé deaktivaci služby v aplikaci uživatel zvolí možnost konverze, jeho případný pokus bude zamítnut.

Zdroj: www.rb.cz

Raiffeisen BANK

Raiffeisenbank nabízí jako jedna z prvních bank Dlouhodobý investiční produkt, klienti získají daňové zvýhodnění a naspoří si na stáří

S Novým rokem vstoupil na trh nový produkt, kterým stát mimo jiné podporuje tvorbu individuálních rezerv na stáří prostřednictvím Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Tento nový produkt umožňuje klientům investovat do akcií, dluhopisů a dalších cenných papírů s daňovým zvýhodněním za účelem podpory finančního zajištění ve stáří.