Edenred··5 min

Průzkum STEM/MARK pro Edenred: Situace hospod je výrazně horší než v době covidu

Edenred

Edenred

Edenred je společnost specializující se na zaměstnanecké benefity, konkrétně stravenky a poukázky na kulturu, sport či zdravotní péči. Vznikla v roce 2010 oddělením se od skupiny Accor.[2] Nejznámější produkt, poukázka (stravenka) Ticket Restaurant, byla poprvé představena ve Francii v roce 1962.[3] Od té doby expandovala do celého světa, včetně České republiky.

Tisková zpráva

Současná krize spojená s vysokou inflací a razantním zdražováním má na majitele restaurací mnohem tvrdší dopady než ta předchozí, způsobená koronavirovou pandemií. Vyplývá to z průzkumů, které si zadala společnost Edenred u agentury STEM/MARK.

Restaurace a kantýny přestaly být místem, kde se Češi stravují nejčastěji. Ještě loni na podzim podle průzkumu STEM/MARK se v nich pravidelně stravovala největší skupina lidí – 55,4 procenta. Dnes je na prvním místě vystřídali ti, kdo si nosí do práce jídlo z domova v krabičkách – aktuálně se k tomu hlásí 49 procent Čechů. Restaurace a jídelny pak mají na druhém místě s mírným odstupem 47 procent pravidelných návštěvníků. Třetí největší skupinou jsou lidé, kteří si jídlo nakupují v supermarketech nebo prodejnách potravin. Až za nimi následují dovážkové a rozvážkové služby. Devět procent lidí si pro oběd chodí do restaurace, ale nekonzumují ho tam.

Důvod současné změny spotřebitelského chování? Na prvním místě je cenový růst. Ten od návštěv restaurací odrazuje skoro polovinu (47 procent) jejich potencionálních hostů. Loni na podzim, kdy inflace byla výrazně nižší, uváděli přitom lidé jiný hlavní důvod – a to ten, že si doma připraví jídlo lépe a kvalitněji, vysoké ceny byly až druhou z příčin.

Propad návštěvnosti hlásí nyní i provozovatelé restaurací. Situace je podle nich nyní obtížnější než loni na podzim, kdy začínala zatím poslední větší covidová vlna. Nižší počty hostů než v době před pandemií nyní hlásí 68 procent restaurací. To je podstatně více než loni koncem září, kdy pokles hlásilo 47 procent provozů. Podobné je to s příjmy. Pokud se odhlédne od růstu nákladů i cen jídel, pak konečné příjmy mají nyní nižší než před pandemií skoro tři čtvrtiny restauračních zařízení. Loni v září to pak hlásila jen necelá polovina provozovatelů (50 procent).

Hospodští si také stěžují na to, že jim ubývají i tradiční hosté, kteří tvořili velkou část jejich obědových tržeb – ti, co mají stravenky. Pokles jejich počtu hlásí 62 procent restaurací. Ještě loni na podzim to bylo 45 procent provozovatelů.

„Data z průzkumu jednoznačně ukazují, že lidé se obávají vysokých cen a hledají levnější variantu obědů. U lidí se stravenkami je odklon od restaurací přece jen o něco menší. To ukazuje, že stravenka funguje jako motivační nástroj k návštěvě restaurace, což nyní již potvrzují i restauratéři. Když totiž máte jen hotovost, více přemýšlíte nad výdaji,“ říká Aneta Martišková, šéfka firemních vztahů společnosti Edenred.

To, co nyní hospody trápí nejvíce, je enormní růst nákladů, ať už surovin nebo energií. Jako hlavní problém ho vidí devět z deseti hospodských. Propad návštěvnosti je pak s odstupem na třetím místě – ten trápí dvě třetiny gastro zařízení.

Naprostá většina restaurací v poslední době zdražila. Od úplného rozvolnění podmínek pro návštěvu restaurací zatím zvýšilo své ceny přes 82 procent restaurací. Loni na podzim se ke zvýšení cen po předchozích lockdownech přihlásilo bezmála 69 procent restaurací. Nynější zvyšování cen s ohledem na prudce rostoucí ceny vstupů pokračuje.

GRAFY:

Stavování v době oběda z pohledu strávníků

Tři nejčastější způsoby stravování

STEM_01_zamci.png

Průzkum se uskutečnil na vzorcích 179 restaurací a více než 1500 strávníků

Z jakého důvodu nechodíte na oběd do restaurace/kantýny/jídelny?

STEM_02_zamci.png

Průzkum se uskutečnil na vzorcích 179 restaurací a více než 1500 strávníků

Stavování v době oběda z pohledu majitelů restaurací

Jaká je nyní celková návštěvnost vaší restaurace v době oběda ve srovnání

s obdobím před pandemií?

STEM_01_resto.png

Průzkum se uskutečnil na vzorcích 179 restaurací a více než 1500 strávníků

Na jaké úrovni jsou nyní vaše polední tržby v porovnání s obdobím před pandemií?

STEM_02_resto.png

Průzkum se uskutečnil na vzorcích 179 restaurací a více než 1500 strávníků

Museli jste po znovuotevření zvýšit ceny obědů?

STEM_03_resto.png

Průzkum se uskutečnil na vzorcích 179 restaurací a více než 1500 strávníků

Vnímáte ve vaší restauraci pokles návštěvnosti hostů platících stravenkami?

STEM_04_resto.png

Průzkum se uskutečnil na vzorcích 179 restaurací a více než 1500 strávníků

Co vás v současné době nejvíce trápí?

STEM_05_resto.png

Průzkum se uskutečnil na vzorcích 179 restaurací a více než 1500 strávníků

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
| Edenred
Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Z průzkumu také vyplývá, že oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení: Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.
| Edenred
Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

O aktivní budování značky zaměstnavatele – employer branding – se zajímají už dvě třetiny českých firem, jen třetina z nich to ale dělá systematicky[1]. Právě společnosti, které loni dokázaly nejlépe oslovit potenciální zaměstnance, ocenila odborná porota v rámci 9. ročníku soutěže Recruitment Academy Awards. Cenu Edenred Wellbeing Award si z galavečera odnesla společnost Pivovary Staropramen, která u poroty zabodovala konceptem volných pátků a dalších výhod pro zaměstnance nad rámec zákona. Recruiterem roku se stala Nicole Chladová ze společnosti PwC Česká republika. U publika i odborné poroty uspěly především odlehčené kampaně, které se nebály vtipu. Do budoucna bude podle odborníků pro firmy zásadní umět zaujmout mladé generace a pracovat s moderními technologiemi, včetně umělé inteligence.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
| Edenred
Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Až 94 % restaurací uvádí, že do svého jídelního lístku zařazují bezmasé alternativy pokrmů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů. Nadpoloviční většina českých restaurací (57,1 %) do své nabídky navíc údajně zavádí i bezlepkové varianty jídel. Strávníci tak mají nejčastěji na výběr z 1-2 bezlepkových pokrmů. S ohledem na proměnu generačních preferencí lidé očekávají, že se jim restaurace přizpůsobí a nabídku veganských a vegetariánských variant budou dále rozšiřovat. I při výběru alternativních pokrmů bychom ale podle odborníků měli pečlivě zkoumat jejich složení.
| Edenred
Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Limit na zdanění volnočasových benefitů platný od začátku roku už stihli zaměstnavatelé promítnout do svých nabídek odměn pro zaměstnance. Podle březnových průzkumů společnosti Edenred v návaznosti na změny upravila výši ročního příspěvku pro své zaměstnance třetina firem. Nejčastěji plánují zaměstnanci, jimž se příspěvek od nového roku snížil, šetřit na zdraví, cestování a kultuře. Hned 64 % zaměstnavatelů v průzkumu uvedlo, že pro ně nová pravidla představují větší administrativní zátěž.
| Edenred
Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Pouhá polovina procentního bodu rozhodla: Ananas na pizzu nepatří. Podle průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů si to myslí 50,5 % z nich. Tábor zastánců „havajské pizzy“ je ovšem téměř stejně početný. Překvapivé shody zde dosáhli například senioři s generací Z. Velké oblibě se v tuzemsku podle průzkumu těší i další kontroverzní ingredience, například houby nebo květák, který je populární zejména mezi ženami. Jako polarizující se naopak ukázala játra a vnitřnosti, výrobky z kozího a ovčího sýra či sushi. Na všech těchto delikatesách přitom lidé v únoru mírně ušetřili. Podle Edenred Restaurant Indexu klesla oproti konci loňského roku průměrná cena oběda o korunu na 186 korun.
| Edenred
Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Oproti loňskému roku se jedná o navýšení tzv. nominální hodnoty stravenky o 17 Kč, tedy necelou desetinu původní hodnoty. Od ledna přitom za obědy podle Edenred Restaurant Indexu průměrně utrácíme zhruba o 5 % více, ceny rostly především v první polovině roku, během podzimu v některých regionech dokonce naopak pozvolna klesaly. Ve Zlíně za obědy utratíme zhruba 164 Kč, v Praze 209 Kč. Podobným vývojem si prošly i ceny na Slovensku, za oběd zde strávnici zaplatí lehce přes 8 eur.
| Edenred
Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Dle průzkumu[1] za nejatraktivnější benefity považujeme zejména ty v kategorii lékáren, kultury a cestování. Právě zájezdy jsou jednou z položek, na které se snažíme benefity uplatnit s blížícím se koncem roku – podle dat společnosti Edenred stoupla útrata českých zaměstnanců v této kategorii v zimním období zhruba o čtvrtinu. Vedle toho získávají na popularitě i benefity zaměřené na zábavu a duševní pohodu. Experti však zároveň doporučují nečekat s výběrem přednabitých zaměstnaneckých odměn na poslední chvíli, částky mohou propadnout, nebo mohou v roce 2024 být pro některé skupiny uživatelů méně daňově výhodné – čerpat bychom je proto měli průběžně.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Třetina Čechů v práci obědvá o samotě, každý dvacátý dokonce vůbec. Vyplývá to z průzkumu Barometr FOOD[1] mapujícího stravovací návyky Čechů. V kvalitním stravování nám nejčastěji brání nevhodné pracovní prostředí, podpora lepšího způsobu stravování leží především v rukou zaměstnavatele. Nejčastěji si obědy nosíme z domova, naopak pokles registrují dříve populární podnikové kantýny. Vlivem stagnace až mírného poklesu cen se však obědoví strávníci pomalu vracejí i do klasických restaurací. Podle Edenred Restaurant Indexu se průměrná cena oběda drží na přibližně stejných částkách už třetí měsíc v řadě. Počet plateb v restauracích meziročně stoupl o 15 %.
| Edenred