Edenred··4 min

Přes čtyřicet procent zaměstnanců má od ledna vyšší plat. Firmy ale přidávají méně, než jak lidem rostou náklady

Edenred

Edenred

Edenred je společnost specializující se na zaměstnanecké benefity, konkrétně stravenky a poukázky na kulturu, sport či zdravotní péči. Vznikla v roce 2010 oddělením se od skupiny Accor.[2] Nejznámější produkt, poukázka (stravenka) Ticket Restaurant, byla poprvé představena ve Francii v roce 1962.[3] Od té doby expandovala do celého světa, včetně České republiky.

Tisková zpráva

Velká část zaměstnanců si na začátku roku přilepšila na mzdě. Podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred hlásí zvýšení platu od ledna celkem 42,7 procenta lidí. Většinou ale nejde o nijak vysoké částky – nejčastěji si zaměstnanci přilepší v porovnání s loňskem do pěti procent. To je hluboko pod tempem, jakým rostou spotřebitelské ceny.

Růst platů o více než desetinu – hlásí podle průzkumu, který se uskutečnil v polovině ledna na vzorku 1050 lidí, pouze něco málo přes 4 procenta zaměstnanců. Průzkum se uskutečnil v polovině ledna na vzorku 1050 lidí. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Na druhou stranu výrazné části zaměstnanců přidávaly firmy na mzdách v reakci na prudce se zvyšující náklady mimořádně i v průběhu loňského roku. Inflace se do dvouciferných čísel dostala loni v únoru, v návaznosti na to se Edenred dotazoval zaměstnanců na jejich platy. Zvýšení mzdy v reakci na inflaci loni v říjnu hlásilo 47 procent pracovníků.

„Mnoho firem zvyšovalo mzdy v reakci na aktuální prudký růst spotřebitelských cen již v loňském roce. To se za normálních okolností neděje, firmy obvykle přidávají, až na výjimky, na mzdách jedenkrát do roka, většinou v lednu. Současné mírnější navyšování mezd tak musíme vnímat i v tomto kontextu,“ říká členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková.

Část firem na začátku roku zvyšovala také příspěvky na benefity. V této oblasti jsou ale zaměstnavatelé méně štědří než u mezd – přilepšení hlásí 20,1 procenta zaměstnanců.

„V porovnání s těmi, kdo navyšují mzdy, přidává aktuálně na benefitech polovina zaměstnavatelů, což je výrazně více než loni. Přičítáme to skutečnosti, že mnozí zaměstnavatelé v současné ekonomické situaci hledají úspory, a také tomu, že přilepšení na benefitech je pro ně výhodnější než zvyšování platů. Firmy u benefitů díky daňovému zvýhodnění ušetří 14,8 % na odvodech za zaměstnance, ti tak mají reálný nárůst čistého příjmu o 26 % vyšší, než je tomu u mezd,“ doplňuje Aneta Martišková.

Volnočasové benefity jsou podle Vladimíra Rejlka, ředitele marketingu a inovací Edenredu, stále populárnější, jejich celkový objem v loňském roce dokonce poprvé překonal stravné. „Jejich atraktivita roste s tím, jak rychle se digitalizují. To zajišťuje zaměstnancům mnohem větší komfort při platbách, ať už se jedná o transakce kartou nebo mobilem díky aplikacím Apple Pay a Google Pay. Mobilně nyní u Edenredu za benefity platí již pětina lidí,“ říká Rejlek. Firmám digitální benefity zase snižují administrativu.

Průzkum dále ukázal, že prudce rostoucí ceny přiměly mnoho lidí k úsporám. Skoro dvě třetiny lidí nyní spoří na energiích – méně vytápějí a svítí. Téměř polovina z nás pak chodí méně do restaurací a mnoho lidí také nakupuje levnější potraviny než dříve.

Na druhé straně část lidí hledá i zdroje dalších příjmů. 11,6 procenta respondentů chodí na brigády, 6,8 procenta si vzalo druhý pracovní úvazek, další si úspěšně řekli o přidání platu.

Čtyři z deseti procent Čechů v průzkumu uvádějí, že se jim za poslední rok zhoršila životní úroveň, stejně velká část pak tvrdí, že v této oblasti nedošlo ke změnám. Necelá pětina lidí hlásí naopak zvýšení životního standardu.

GRAFY:

Zvýšil vám zaměstnavatel v souvislosti s růstem cen v průběhu letošního roku mzdu?

platy_01

Přidal vám zaměstnavatel v souvislosti s růstem cen v průběhu letošního roku příspěvky na benefity nebo zavedl nové benefity, které zvyšují váš příjem?

platy_02

Jak se změnila vaše životní úroveň v porovnání s dobou před 12 měsíci v procentech?

platy_03

Řešíte nějak svou současnou životní úroveň v oblasti příjmů?

platy_04

Řešíte nějak svou současnou životní úroveň v oblasti výdajů?

platy_05

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Za obědy utratíme až desetinu výplaty. Nejhůře jsou na tom Budějovice a Liberec

Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4 040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
| Edenred
Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Průzkum: Restaurace nejvíc trápí vysoké náklady a nedostatek personálu. Pokles obědové návštěvnosti hlásí třetina restaurací

Z průzkumu také vyplývá, že oproti loňskému květnu zdražilo 94 % oslovených restaurací. Většinou však šlo jen o mírné zdražení: Dvě třetiny zařízení zvedly ceny o méně než 10 %. Zpomalení růstu cen potvrzují i data z Edenred Restaurant Indexu. Z něj vyplývá, že Češi za obědové menu aktuálně zaplatí v průměru necelých 190 korun. Od konce minulého roku tak ceny stouply o necelé 3 koruny.
| Edenred
Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

Jak zaujmout „Zaměstnance Z“? Recruitment Academy a Edenred ocenili nejlepší náborové kampaně

O aktivní budování značky zaměstnavatele – employer branding – se zajímají už dvě třetiny českých firem, jen třetina z nich to ale dělá systematicky[1]. Právě společnosti, které loni dokázaly nejlépe oslovit potenciální zaměstnance, ocenila odborná porota v rámci 9. ročníku soutěže Recruitment Academy Awards. Cenu Edenred Wellbeing Award si z galavečera odnesla společnost Pivovary Staropramen, která u poroty zabodovala konceptem volných pátků a dalších výhod pro zaměstnance nad rámec zákona. Recruiterem roku se stala Nicole Chladová ze společnosti PwC Česká republika. U publika i odborné poroty uspěly především odlehčené kampaně, které se nebály vtipu. Do budoucna bude podle odborníků pro firmy zásadní umět zaujmout mladé generace a pracovat s moderními technologiemi, včetně umělé inteligence.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.
| Edenred
Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Poptávka po veganské a vegetariánské stravě stoupla za rok o šestinu, restaurace jí jdou vstříc

Až 94 % restaurací uvádí, že do svého jídelního lístku zařazují bezmasé alternativy pokrmů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů. Nadpoloviční většina českých restaurací (57,1 %) do své nabídky navíc údajně zavádí i bezlepkové varianty jídel. Strávníci tak mají nejčastěji na výběr z 1-2 bezlepkových pokrmů. S ohledem na proměnu generačních preferencí lidé očekávají, že se jim restaurace přizpůsobí a nabídku veganských a vegetariánských variant budou dále rozšiřovat. I při výběru alternativních pokrmů bychom ale podle odborníků měli pečlivě zkoumat jejich složení.
| Edenred
Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Omezení volnočasových benefitů v praxi: Třetina firem podle průzkumu příspěvky snížila, většina si stěžuje na vyšší administrativní zátěž

Limit na zdanění volnočasových benefitů platný od začátku roku už stihli zaměstnavatelé promítnout do svých nabídek odměn pro zaměstnance. Podle březnových průzkumů společnosti Edenred v návaznosti na změny upravila výši ročního příspěvku pro své zaměstnance třetina firem. Nejčastěji plánují zaměstnanci, jimž se příspěvek od nového roku snížil, šetřit na zdraví, cestování a kultuře. Hned 64 % zaměstnavatelů v průzkumu uvedlo, že pro ně nová pravidla představují větší administrativní zátěž.
| Edenred
Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Ananas na pizzu nepatří, uvedli Češi v průzkumu stravování. Milují houby a květák

Pouhá polovina procentního bodu rozhodla: Ananas na pizzu nepatří. Podle průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů si to myslí 50,5 % z nich. Tábor zastánců „havajské pizzy“ je ovšem téměř stejně početný. Překvapivé shody zde dosáhli například senioři s generací Z. Velké oblibě se v tuzemsku podle průzkumu těší i další kontroverzní ingredience, například houby nebo květák, který je populární zejména mezi ženami. Jako polarizující se naopak ukázala játra a vnitřnosti, výrobky z kozího a ovčího sýra či sushi. Na všech těchto delikatesách přitom lidé v únoru mírně ušetřili. Podle Edenred Restaurant Indexu klesla oproti konci loňského roku průměrná cena oběda o korunu na 186 korun.
| Edenred
Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Optimální cena stravenky stoupla na 211 korun. Vystačí na oběd i v nejdražších regionech

Oproti loňskému roku se jedná o navýšení tzv. nominální hodnoty stravenky o 17 Kč, tedy necelou desetinu původní hodnoty. Od ledna přitom za obědy podle Edenred Restaurant Indexu průměrně utrácíme zhruba o 5 % více, ceny rostly především v první polovině roku, během podzimu v některých regionech dokonce naopak pozvolna klesaly. Ve Zlíně za obědy utratíme zhruba 164 Kč, v Praze 209 Kč. Podobným vývojem si prošly i ceny na Slovensku, za oběd zde strávnici zaplatí lehce přes 8 eur.
| Edenred
Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Na zájezd za peníze z benefitní karty? Cafeterii si stále pleteme se spořením, varuje expert

Dle průzkumu[1] za nejatraktivnější benefity považujeme zejména ty v kategorii lékáren, kultury a cestování. Právě zájezdy jsou jednou z položek, na které se snažíme benefity uplatnit s blížícím se koncem roku – podle dat společnosti Edenred stoupla útrata českých zaměstnanců v této kategorii v zimním období zhruba o čtvrtinu. Vedle toho získávají na popularitě i benefity zaměřené na zábavu a duševní pohodu. Experti však zároveň doporučují nečekat s výběrem přednabitých zaměstnaneckých odměn na poslední chvíli, částky mohou propadnout, nebo mohou v roce 2024 být pro některé skupiny uživatelů méně daňově výhodné – čerpat bychom je proto měli průběžně.
| Edenred
Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Třetina Čechů v práci obědvá o samotě, každý dvacátý dokonce vůbec. Vyplývá to z průzkumu Barometr FOOD[1] mapujícího stravovací návyky Čechů. V kvalitním stravování nám nejčastěji brání nevhodné pracovní prostředí, podpora lepšího způsobu stravování leží především v rukou zaměstnavatele. Nejčastěji si obědy nosíme z domova, naopak pokles registrují dříve populární podnikové kantýny. Vlivem stagnace až mírného poklesu cen se však obědoví strávníci pomalu vracejí i do klasických restaurací. Podle Edenred Restaurant Indexu se průměrná cena oběda drží na přibližně stejných částkách už třetí měsíc v řadě. Počet plateb v restauracích meziročně stoupl o 15 %.
| Edenred