Praha··5 min

Praha vypravila unikátní tramvaj v národních barvách Ukrajiny

Praha se ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) symbolicky připojuje k projektu #RIDEFORUKRAINE upozorňujícím na ukrajinskou vládní fundraisingovou platformu UNITED24. Proto byla ve středu v Opletalově ulici na trasu slavnostně vypravena souprava tramvají T3R.PV ev. č. 8161 a 8162 s unikátním designem v ukrajinských národních barvách a QR kódem, který vede právě na web platformy UNITED24. Na něm je možné finančně podpořit Ukrajinu v šesti různých oblastech: od urgentní humanitární pomoci, přes nákup zdravotnických pomůcek, odminovávání, vzdělávání a vědu, rekonstrukci země až po prostředky pro obranu. Tuto soupravu tramvají bude DPP prioritně nasazovat na páteřní linku 22 po dobu následujících zhruba šesti měsíců, a to s možností prodloužení.

K připojení k platformě UNITED24 město přistoupilo i na základě usnesení schváleného pražským zastupitelstvem v únoru minulého roku, ve kterém město žádalo DPP o podporu sesterských dopravních podniků na Ukrajině.

„Tramvají v barvách Ukrajiny s odkazem na oficiální státní fundraisingovou platformu Ukrajiny se připojujeme ke kampani probíhající v řadě dalších evropských měst, jako jsou třeba Vídeň, Haag, Riga nebo Vilnius. Role měst je v pomoci Ukrajině, která čelí genocidě ze strany Ruska, klíčová. Kvůli útokům na tamní důležitou infrastrukturu k nám prchají lidé, kterým jsme poskytli zázemí do doby, než válka v jejich zemi skončí. Naši pomoc je nutné směrovat především do míst, kde ji lidé nyní nejvíce potřebují,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

„Symbolická tramvaj ukrajinsko-českého přátelství pomůže v Praze přitáhnout pozornost obyvatel a návštěvníků města k iniciativě prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského UNITED24. Vážíme si toho, že Česká republika a Praha jsou naším spolehlivým přítelem a partnerem. Věřím, že podobných významných a společných projektů bude ještě mnoho,“ doplňuje Vitalij Usatyj, chargé d'affaires a.i. Ukrajiny v České republice.

Projekt #RIDEFORUKRAINE zahájili ukrajinští dobrovolníci pobývající v současné chvíli ve Vídni, Oleh Verbovyi a Vitalii Lytvyn. V září roku 2022 poprvé vyjela tramvaj s tímto designem právě ve Vídni. O měsíc později dva trolejbusy vyrazily na trasu ve Vilniusu, v listopadu vyjela tramvaj v Haagu a v únoru tohoto roku pak Rize vyrazil trolejbus.

„Tramvaj typu T3 jsme pro speciální polep zvolili zcela záměrně, protože tyto legendární vozy jsou na Ukrajině stále velmi rozšířené. Vyvážely se se sem ještě v době jejich výroby a v řadě měst stále jezdí vozidla, které v minulosti provozoval DPP. Speciální polep je naší formou podpory Ukrajiny. Realizovali jsme jej na základě usnesení pražského zastupitelstva z února loňského roku a dohody s akcionářem. Dárcovská platforma UNITED24 má nespornou výhodu v tom, že si dárci mohou vybrat konkrétní oblast, mohou přispět čistě na mírové projekty, jako jsou obnova zničené infrastruktury, vzdělání či vědu. Že se jedná o významnou platformu a lidem není lhostejné, co se na Ukrajině děje, ukazuje i doposud vybraná částka bezmála 360 milionů dolarů z celého světa,“ říká Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch a dodává: „Obě tramvaje budeme jako soupravu nasazovat primárně na páteřní linku 22. Protože jejich domovskou vozovnou jsou Strašnice, mohou se dle našich provozních potřeb objevit také na linkách 6, 7, 14, 15 nebo 26. Dnes soupravu vypravíme na linku 22 jako pořadí 33. První cestující svezou v 15:31 ze zastávky Průběžná. Souprava bude zatahovat zpět do vozovny ve 20:56.“

Společně se Středočeským krajem Praha pomohla více jak 150 tisícům prchajících z Ukrajiny před válkou a ukrajinským městům zaslala i významnou humanitární pomoc. Od začátku konfliktu patří mezi výrazné podporovatele Kyjeva, jako člena Paktu svobodných měst, a celé řady dalších měst na Ukrajině.

V rámci konfliktu například Praha věnovala Kyjevu 400 topidel a 10 elektrocentrál, dalším ukrajinským městům poskytla dvě desítky tramvají, sanitní a záchranné vozy, čtyři autobusy, balíčky s potravinami a dalším základním vybavením v hodnotě 10 milionů korun (ve spolupráci s organizací Člověk v tísni) a také zdravotnický materiál. Praha spolupracuje s UNICEF na rozmanité a dlouhodobější pomoci dětem a jejich rodinám, které našly v Praze bezpečí. UNICEF na tuto pomoc vyhradil 333 milionů korun. Podobně pomáhají i další členská města Paktu svobodných měst. Varšava nad rámec humanitární pomoci poskytla třeba 60 vagónů metra, Budapešť 15 autobusů a Bratislava 25 autobusů.

Projekt UNITED24 má řadu významných podporovatelů a ambasadorů mezi světovými celebritami či společnostmi. Jsou mezi nimi např. skupina Imagine Dragons, herečka a zpěvačka Barbra Streisand, kanadská herečka Katheryn Winnick, americký herec Mark Hamill (představitel legendárního Luka Skywalkera), bývalý světoznámý fotbalista a trenér Andrij Ševčenko, podnikatel a filantrop Richard Branson, anglický dokumentarista Bear Grylls, americký kosmonaut Scott Kelly nebo americký historik Timothy Snyder. Z médií projekt podporují např. deníky The Guardian, New York Times, módní časopis Vogue, televizní stanice BBC, CNN, agentura Bloomberg nebo společnosti Uber či Deloitte.

Zdroj: www.praha.eu

Zadavatel
Praha

Praha

Praha je vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s vysokou životní úrovní, přičemž tímto vyniká nejen nad české, ale i nad evropské standardy. V roce 2019 z indexu kvality života vyplynulo, že Praha má druhou nejlepší kvalitu života v Česku. Podle statistik Eurostatu je devátým nejbohatším regionem v Evropě. HDP na obyvatele v Praze dosahuje 171 % průměru celé Evropské unie (HDP na obyvatele Česka dosahuje pouze 80 %). V Praze sídlí celkem 12 univerzit (vysokých škol univerzitního typu).

Další články od Praha

V Praze končí Operační program Praha – pól růstu ČR úspěchem. Peníze putovaly do cca 1 600 projektů
Praha

V Praze končí Operační program Praha – pól růstu ČR úspěchem. Peníze putovaly do cca 1 600 projektů

Hlavním cílem Operačního program Praha – pól růstu ČR (OPP PR) v programovém období 2014-2020 bylo zajistit efektivní realizaci investic v klíčových oblastech města. Mezi ně patří výzkum a vývoj, energetické úspory, podpora sociálního začleňování a investice do vzdělávání. Celková alokace programu byla stanovena na necelých 11 miliard korun, přičemž díky němu vzniklo přibližně 1 600 projektů. Veškeré finance byly již vyčerpány.
Hlavní město hledá úspory v energetice, ušetří při rekonstrukci Vinohradského divadla i Průmyslového paláce
Praha

Hlavní město hledá úspory v energetice, ušetří při rekonstrukci Vinohradského divadla i Průmyslového paláce

Oddělení energetického manažera Magistrátu hl. m. Prahy pomáhá městským částem hledat úspory v energetice a plnit legislativu a Klimatický plán hl. m. Prahy. Za tři roky svého fungování kromě pořádání odborných seminářů a vzdělávání pomohlo například s realizací plynové kotelny v Masarykově střední škole chemické společně s městskou společností Teplo pro Prahu. Mezi aktuální energeticky úsporné projekty patří také rekonstrukce Průmyslového paláce či příprava rekonstrukce Vinohradského divadla
Praha zvýší cenu za nucený odtah vozidel, která umožní rozšířit kapacitu odtahů v ulicích města
Praha

Praha zvýší cenu za nucený odtah vozidel, která umožní rozšířit kapacitu odtahů v ulicích města

Pražští radní v pondělí schválili nařízení hlavního města Prahy, kterým se mění dřívější nařízení č. 2/2013 Sb. hl. m. Prahy, o maximálních cenách za nucené odtahy vozidel včetně jejich střežení na parkovišti. Součástí nového nařízení je úprava ceníku, kdy zvýšení ceny za nucený odtah umožní navýšit kapacitu odtahů a v ulicích hlavního města tak ubude špatně zaparkovaných aut. Konkrétně bylo uloženo Správě služeb hl. m. Prahy, aby navýšila roční kapacitu odtahů na minimální počet 25 tisíc.
Praha pošle 1,3 milionu korun Nemocnici Milosrdných sester na nákup ultrazvukového diagnostického přístroje
Praha

Praha pošle 1,3 milionu korun Nemocnici Milosrdných sester na nákup ultrazvukového diagnostického přístroje

Radní hl. m. Prahy odsouhlasili poskytnutí finančních prostředků formou individuální účelové investiční dotace v celkové výši 1 345 000 korun Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na nákup nového ultrazvukového diagnostického přístroje. Tento záměr musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy na svém příštím jednání.
Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě
Praha

Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě

Pražští radní přípravou mapové aplikace pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR). Ten by měl ve spolupráci s dalšími městskými institucemi zkompletovat dostupné informace o plánovaných opravách a výstavbě, které budou mít vliv na dopravní situaci ve městě. Cílem je vytvořit přehledný digitální nástroj, který v hlavním městě umožní efektivněji plánovat stavební práce a dopravní výluky a minimalizovat jejich dopad na kvalitu dopravy.
Metropole vyhlásí Program podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025
Praha

Metropole vyhlásí Program podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025

Radní hl. m. Prahy schválili vyhlášení Programu podpory aktivit národnostních menšin a integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2025. Předpokladem je, že do něj bude alokováno 28 milionů korun. Podávat žádosti budou moci neziskové organizace nebo například městské části od 30. září do 14. října tohoto roku.
Hlavní město podpoří osvětovou akci proti nádorovým onemocněním s názvem „Praha za zdravá prsa“
Praha

Hlavní město podpoří osvětovou akci proti nádorovým onemocněním s názvem „Praha za zdravá prsa“

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním zasedání schválila dotaci pro Event media s.r.o. ve výši 220 000 korun. Tyto finance budou sloužit pro zajištění edukace veřejnosti s ohledem na samovyšetření prsu a osvětu nádorových onemocnění s názvem „Praha za zdravá prsa“.
Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve 12 pražských lokalitách. Uzavře s nimi smlouvu na pět let
Praha

Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve 12 pražských lokalitách. Uzavře s nimi smlouvu na pět let

Hlavní město uzavře pachtovní smlouvy na 12 svých zemědělských pozemků. Celkem se podařilo zajistit ekologicky šetrné hospodaření na 187 hektarech v lokalitách Běchovic, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné.
Praha má investiční plán vodohospodářské infrastruktury pro roky 2025 až 2029
Praha

Praha má investiční plán vodohospodářské infrastruktury pro roky 2025 až 2029

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila návrh Střednědobého investičního plánu vodohospodářské infrastruktury hlavního města pro roky 2025–2029. Díky navýšení prostředků bude v příštích letech možné lépe spravovat, udržovat a dále rozvíjet vodovody a kanalizace v Praze.
Praha připravuje s Pražskou vodohospodářskou společností jedinečný projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis
Praha

Praha připravuje s Pražskou vodohospodářskou společností jedinečný projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis

Praha společně s Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) připravuje projekt osvětového vodárenského centra Hydropolis, jež má vzniknout v prostorách bývalé Vinohradské vodárny v Praze 10. Centrum bude sloužit pro veřejnost a za cíl má informovat obyvatele o významu a technologiích vodního hospodářství. Stavět by se mělo začít v září tohoto roku a dokončeno by mělo být ve druhé polovině roku 2026. Náklady jsou vyčísleny na přibližně 450 milionů korun bez DPH, z toho 100 milionů korun poskytne společnost Veolia na návrh, vývoj a realizaci expoziční části.