Czech Invest··4 min

Nový pohled na inovační politiku přináší studie MPO a JRC

Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Tisková zpráva

Nový pohled na inovační politiku České republiky a klíčové směrnice pro dosažení větší udržitelnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu a Joint Research Centre (JRC) Evropské komise vypracovalo studii „Sladění chytré specializace s transformativní inovační politikou“ (Aligning smart specialisation with transformative innovation policy).

Studie se zaměřuje na možnosti začlenění nových nástrojů, tzv. misí, do strategií inteligentní specializace. Cílem je řešit společenské výzvy a přispět k cílům udržitelného rozvoje. Vznikala v úzké spolupráci s pracovníky Ministerstva průmyslu a obchodu a dalšími experty na inovační politiku. Shrnuje relevantní oblasti pro realizaci misí, od návrhů a vytipování témat přes implementaci až po monitoring a evaluaci. Státy a regiony v Evropě se stále více zaměřují na globální společenské výzvy a jejich řešení, což odráží i přijetí mezinárodně platných strategií, jako je Zelená dohoda pro Evropu (EGD – European Green Deal) a agenda OSN 2030 definující Cíle udržitelného rozvoje (SDGs).

V roce 2018 zahájilo Joint Research Centre Evropské komise práce na vývoji nového přístupu orientovaného na společenské výzvy a hledání způsobů jeho začlenění do strategií inteligentní specializace (S3). Vznikl tak mezinárodní výzkumný projekt, do kterého byla zapojena i Česká republika. Cílem bylo nalézt postupy k naplnění aktivity OSN s názvem STI4SDG Roadmap, která doporučuje státům a regionům vytvořit si vlastní "cestovní mapu" k využití vědy, technologií a inovací k naplnění SDGs.

Výzkumná a inovační politika zaměřená na mise se již stala jedním z prvků S3 strategie České republiky. Národní RIS3 tým na MPO již připravil dvě mise, které již nachází své místo ve výzvách a veřejných soutěžích. „Příprava metodiky rozvoje misí je náročná disciplína, která vyžaduje zapojení domácích i zahraničních odborníků,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko, pověřený řízením agentury CzechInvest a dodává: „Tato rámcová studie nám poskytuje cenný teoretický základ pro metodiku rozvoje misí, která bude rovněž jedním z výstupů projektu Systémová podpora implementace a řízení Národní RIS3 strategie 2023+. Společná práce expertů z JRC a jím oslovených spolupracovníků, členů národního RIS3 týmu MPO i dalších zapojených odborníků z národní i krajské úrovně nám přináší souhrnné poznatky o zakomponování problematiky udržitelnosti do S3 strategie, uvádí konkrétní opatření a postupy k podpoře realizaci misí včetně ustavení systému monitorování a hodnocení.“

Studie je členěna do 7 kapitol:

1. Inteligentní specializace zaměřená na společenské výzvy pro SDGs.

2. Rámec pro mise orientované na společenské výzvy

3. Soubor nástrojů pro S3 mise

4. Postupy podporující implementaci S3 misí

5. Monitoring a evaluace S3 misí

6. Odkazy na vytvoření rámce pro plánování S3 misí

7. Závěry a doporučení

Kromě této studie, která shrnuje hlavní zásady pro tvorbu S3 misí, získal národní RIS3 tým i specifická doporučení pro Českou republiku, která zohledňují situaci v inovační politice v našich podmínkách. Konkrétně JRC tým doporučuje tato klíčová opatření:

  • Nastavit vhodný mechanismus komunikace jednotlivých ministerstev či řídicích orgánů. Znamená to přechod od podpory založené na programech na tzv. portfolio přístup.
  • Mít dostatečné lidské zdroje pro tvorbu a zejména koordinaci implementace misí.
  • Změnit mentalitu na straně poskytovatelů i žadatelů z podpory vybraných technologických řešení na komplexnější „mission-oriented approach“.

Právě tato doporučení resort promítne do metodiky rozvoje misí a zdůrazní při komunikaci s relevantními stakeholdery v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Zdroj: MPO

Zdroj: www.czechinvest.org

Další články

Další články od Czech Invest

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

V prostorách pražského CAMPu se včera uskutečnilo první setkání Koordinační rady pro investory a startupy (KRIS), která si klade za cíl zlepšit podmínky pro startupy a investory v Česku. Iniciativa vznikla ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest s cílem podpořit naplňování standardů Europe Startup Nations Alliance (ESNA).
| Czech Invest
HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

HR Pointy 2024 pořádané CzechInvestem jsou zpět: Budujme úspěšné firmy skrze firemní kulturu

Semináře nabídnou prostor pro sdílení zkušeností, diskusi o aktuálních trendech a hledání řešení pro výzvy v oblasti lidských zdrojů. „HR Pointy představují jedinečnou platformu, která spojuje teorii s praxí. V dnešním rychle se měnícím světě je firemní kultura klíčovým faktorem pro přilákání a udržení talentovaných zaměstnanců. Zejména pro mladou generaci jsou firemní kultura spolu s cíli a misí společnosti velmi důležité při výběru zaměstnavatele. Těší nás tak, že můžeme nabídnout HR profesionálům prostor pro inspirativní debaty a sdílení cenných poznatků, jak tyto aspekty efektivně rozvíjet," říká Gabriela Bauerová, ředitelka Divize investic a zahraničních aktivit CzechInvestu.
| Czech Invest
CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

CzechInvest se představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně

„Těší mě, že se na MSV již několik let úspěšně prezentuje Česká národní expozice. Její součástí je každoročně i stánek CzechInvestu, agentury pro podporu podnikání a investic. Odborníci z CzechInvestu jsou po celou dobu veletrhu k dispozici velkým, malym a strednim firmám i startupům, aby poskytovali konzultace o svých službách a přispěli tak k rozvoji českého podnikatelského prostředí," uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

CzechInvest a SIRS představí na prestižním veletrhu EXPO REAL kroky Česka ke zvýšení atraktivity pro strategické investory a připravovaný Strategický podnikatelský park Cheb

Jeden z nejvýznamnějších evropských veletrhů nemovitostí a investičních příležitostí, přivítá každoročně desítky tisíc účastníků ze 70 zemí světa. I letos je agentura CzechInvest společně se SIRSem partnerem expozice Czech Cities & Regions, kde své investiční příležitosti představí Statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Hlavní město Praha v doprovodu řady významných partnerů z oblasti developmentu a investic.
| Czech Invest
Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

Český startupový ekosystém se spojuje pod hlavičkou Czech Startup Week

„Startupy a rozvoj venture investic jsou důležitými pilíři naší budoucí prosperity. Spolu se zahraničními investory a domácími firmami vytvářejí ekosystém, který pohání inovace, generují nová pracovní místa a posilují konkurenceschopnost české ekonomiky na globální úrovni. Czech Startup Week reaguje na dlouhodobou potřebu vytvoření společné a mezinárodně orientované události v českém startupovém prostředí. Je to velká příležitost, jak zviditelnit a nastartovat novou éru podnikatelského růstu v Česku,“ uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Staňte se součástí Digitálního regulačního pískoviště (Sandboxu)

Digitální regulační pískoviště (Sandbox) představuje inovativní prostředek pro testování nových FINTECH a DLT produktů a služeb v kontrolovaném prostředí. Podporuje tak implementaci inovací a rozvoj finančního sektoru v Česku.
| Czech Invest
CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

CzechInvest ve spolupráci se Startup Kitchen představuje Tech Happy Hours. Akce přiláká podnikatele, investory i zástupce mezinárodních organizací

„Tento rok jsme se rozhodli posunout hranice naší tradiční Investiční konference prostřednictvím strategické spolupráce s klíčovými partnery v ekosystému. Výsledkem je vznik mezinárodní akce Tech Happy Hours, která zachovává osvědčené prvky původní konference, jako jsou odborné panely zaměřené na výzvy ekosystému a venture kapitál. Věřím, že systematická spolupráce v rámci českého startupového prostředí povede k ještě lepším výsledkům a kvalitnějším eventům. Vše navíc letos poprvé zastřešujeme pod Czech Startup Week – nový koncept, v rámci kterého se bude konat více než desítka akcí během jednoho týdne a Tech Happy Hours patří k těm největším,” říká Ivo Denemark, ředitel Divize startupů a venture investic agentury CzechInvest.
| Czech Invest
Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Memorandum k rozvoji Strategického podnikatelského parku v Chebu se začíná naplňovat

Po podepsání společného memoranda v květnu tohoto roku bylo zahájeno kompletní technické prověření lokality, které zahrnuje detailní ověření možností napojení na technickou a dopravní infrastrukturu, biologické hodnocení, inženýrsko-geologický průzkum a vypracování dopadové studie. Celková studie proveditelnosti by měla být dokončena na začátku roku 2025 a bude sloužit jako základ pro další projektovou přípravu. „Průběžné výsledky ukazují, že lokalita je vhodná pro umístění technologicky vyspělého investora s vyššími nároky na kapacitu inženýrských sítí. Lokalita nabízí dostatečnou kapacitu vody, možnost zajištění navýšení kapacity elektrické energie a velmi dobré dopravní napojení včetně možnosti zajištění železničního spojení. Dokážeme zde vytvořit až 123 hektarů moderního podnikatelského parku v udržitelném standardu,“ popsal David Petr, člen představenstva a ředitel úseku development Státní investiční a rozvojové společnosti a.s. (SIRS), která má technickou přípravu vzniku strategického podnikatelského parku na starosti.
| Czech Invest
V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

V ČNB proběhl 5. ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI. Sdružení zveřejnilo výsledky Průzkumu podnikatelského prostředí ČR a ocenilo inovativní společnosti

Pátý ročník Výroční konference Sdružení pro zahraniční investice – AFI nesl podtitul „Budoucnost české ekonomiky: Investice, dekarbonizace a globální vlivy“ a proběhl stejně jako v uplynulých letech v prostorách kongresového centra České národní banky. Konference, která nabídla pohledy na aktuální trendy a nejnovější témata ekonomického a investičního prostředí očima významných expertů, se letos zúčastnily přes dvě stovky hostů z řad předních českých ekonomů a ekonomek, top manažerů úspěšných českých i zahraničních firem, ale také reprezentantů zahraničních ambasád, zástupců veřejného sektoru i médií.
| Czech Invest
CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

CzechInvest podpoří české výrobce zařízení pro výzkum a vývoj na mezinárodním fóru v Terstu

Agentura CzechInvest ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Miláně chystá národní stánek Česka na významném mezinárodním setkání výzkumných center a průmyslových partnerů Big Science Business Forum 2024, které se uskuteční začátkem října v italském Terstu.
| Czech Invest