Czech Invest··6 min

MPO a agentura CzechInvest podpoří startupy v oblasti finančních inovací a technologií. Vznikne Digitální regulatorní sandbox

Vláda na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) schválila vytvoření Digitálního regulatorního sandboxu, který v oblasti finančních inovací a decentralizovaných technologií podpoří rychle rostoucí společnosti, jako jsou startupy a spin-offy. Sandbox bude poskytovat vybraným účastníkům různé formy podpory od komplexního a nezávislého poradenství, přes právní konzultace v nově regulovaných oblastech nejen na finančním trhu, až po technické testování inovativních produktů. Agentura CzechInvest spustí sandbox ve spolupráci s univerzitami a fintechovými asociacemi do konce prvního pololetí letošního roku.

„Aby mohly malé a střední podniky úspěšně zavádět nové fintechové technologie v souladu s českými i evropskými regulatorními požadavky, potřebují své produkty a služby důkladně otestovat. Naším cílem je jejich inovace co nejvíce podpořit, proto spustíme speciální platformu, takzvaný sandbox, který startupům a spin-offům umožní nové inovativní produkty rozvíjet, experimentovat s nimi a ověřit si, jestli jejich řešení budou splňovat příslušné legislativní podmínky. Díky tomu podnikatelům pomůžeme snížit počáteční náklady a zvýšíme jejich konkurenceschopnost a podpoříme tak českou fintech komunitu v mezinárodní konkurenci,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že sandbox navazuje na projekt Technologické inkubace, prostřednictvím kterého agentura CzechInvest podporuje řadu inovativních oblastí, jako jsou kosmické technologie nebo umělá inteligence.

Regulatorní sandbox obecně je nástroj, který umožňuje podnikům ověřit si u nových technologií a produktů, že splní veškeré regulatorní požadavky. Jednou z prvních oblastí, kde se v Evropské unii (EU) i globálně úspěšně realizují, je oblast finančních a decentralizovaných technologií. Příkladem může být např. EU Blockchain Regulatory Sandbox, který zřídila Evropská komise. V první fázi se tedy český sandbox tematicky zaměří na oblast fintech a pomůže firmám ověřit si, jaké na ně budou kladeny regulatorní požadavky, a připravit se na příslušné řízení o povolení k činnosti, je-li vyžadováno. Následně mohou být zkušenosti využity i v dalších oblastech, na které regulace postupně dopadá. Postupně se ke konzultacím a expertní pomoci s regulací i byznysovým modelem přidá i technologická část pro testování samotných produktů v kontrolovaném prostředí před jejich nasazením na trhu.

Na přípravě sandboxu se vedle MPO podílí také Ministerstvo financí. „Regulatorní sandbox vnímáme jako vhodný nástroj, který bude motivovat ke vzniku nových společností v oblasti FinTech a DLT, a tím k rychlejšímu rozvoji inovací v oblasti finančních služeb v České republice,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Z hlediska efektivního využití veřejných prostředků je pro MPO důležité dosáhnout synergie s dalšími programy podpory podnikání, které jsou již realizovány v rámci agentury CzechInvest. Projekt digitálního regulatorního sandboxu má přitom potenciál dalšího využití při podpoře podnikání v různých oblastech, které podléhají zejména novým pravidlům a nařízením, kde se rychle vyvíjejí inovativní technologie a služby zákazníkům.

Projekt je součástí Národního plánu obnovy (NPO) pod názvem „Digitální regulační pískoviště v souladu s prioritami EU“ (překlad obecně užívaného termínu regulatorní sandbox). Rozpočtování investice je postavené na obdobných principech, jaké jsou běžné v dalších zemích EU (např. v Rakousku), kdy se vynaložené náklady rozpočítávají na jednotlivé podpořené firmy – účastníky sandboxu.

Většina prostředků tak bude poskytnuta na služby podnikatelům a zřízení technického testovacího prostředí. Konkrétní částka se bude odvíjet od projektu, který předloží agentura CzechInvest s partnery do výzvy vypsané MPO. Investice bude plně hrazena z prostředků NPO a nezatíží tak státní rozpočet. Její maximální alokace činí 150 milionů korun, nicméně nemusí být celá vyčerpána a bude záležet i na další využitelnosti vybudované infrastruktury, např. pro podporu dalších inovativních oblastí.

„Konkrétní nastavení a spuštění sandboxu je obsahem první fáze realizace projektu. Bude tedy obsahem žádosti, kterou předloží agentura CzechInvest společně s partnery. Předpokládáme, že fungování bude obdobné jako u jiných úspěšných sandboxů v zahraničí, kde se inspirujeme. Snažíme se projekt nastavit tak, aby co nejvíce pomohl podnikatelům, samozřejmě v rámci toho, co nám umožní zejména evropská legislativa,“ říká Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací MPO a pověřený ředitel agentury CzechInvest. Přípravné práce probíhají již delší dobu, schválení vládou je však důležitý milník, od kterého je možné začít projekt realizovat v rámci naplňování NPO. „V druhé realizační fázi půjde o program, do kterého budou vybrány vysoce inovativní firmy, kterým budou poskytnuty mimo jiné odborné konzultace nezávislými experty. V rámci programu se budou prezentací účastníků a diskusí s nimi účastnit také zástupci orgánů regulace a dohledu. Pro veřejné instituce je zásadním přínosem naopak získání vhledu do fungování vysoce inovativních služeb, které vstupují na trh a obohatí tak své vlastní know-how. Tímto způsobem přispívají regulatorní sandboxy k rozvoji nejen finančního ekosystému také u obdobných orgánů v zahraničí,“ dodává Očko.

Kontakt pro média:

David Hořínek

PR manažer a tiskový mluvčí

+420 724 591 667

[email protected]

Zdroj: www.czechinvest.org

Zadavatel
Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Další články od Czech Invest

125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením
Czech Invest

125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením

Projekt Technologická inkubace běží už přes dva roky. Za tu dobu se do preinkubace přihlásilo přes 1 247 startupů (stav k 17. červenci) a byly vypsány celkem čtyři projektové výzvy, do kterých bylo podáno 606 žádostí od 483 startupů. V rámci prvních tří výzev pracujeme se 137 startupy a další budeme znát po vyhodnocení žádostí z poslední čtvrté výzvy, která byla vyhlášena v květnu letošního roku.
CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací
Czech Invest

CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací

Portál a zmiňovaný program podpory je součástí Národního plánu obnovy (NPO). Vybraným inovativním firmám bude poskytnuta nepřímá podpora ve formě regulatorního testování jejich řešení, ale i businessového mentoringu, networkingu, školení a eventů.
MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni
Czech Invest

MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni

„Potřebné studie a veškeré přípravné práce běží podle plánu. V procesu je dopadová studie, studie protipovodňové ochrany, biologické hodnocení a celková studie proveditelnosti. Všechny budou dokončeny ještě v tomto roce,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Upozornění před podvodnými zprávami
Czech Invest

Upozornění před podvodnými zprávami

Agentura nespravuje žádné investiční fondy pro zhodnocení finančních prostředků. Pokud obdržíte podobnou zprávu či jakoukoliv nabídku od neznámého pachatele či falešné identity, v žádném případě na tyto zprávy a výzvy nereagujte a nesdílejte ani nezasílejte žádné finanční prostředky nebo osobní údaje.
Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje
Czech Invest

Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje

Zkušeností z jiných regionů indikují, že příchod strategického investora výrazně zlepší životní úroveň v regionu, poveden k růstu mezd a nové pracovní příležitosti zatraktivní region pro mladé vzdělané lidi a budou motivovat absolventy vysokých škol z Karlovarského kraje k návratu do regionu.
CzechInvest je jedním ze zakládajících členů české národní AI platformy
Czech Invest

CzechInvest je jedním ze zakládajících členů české národní AI platformy

„Platforma může pomoci s lepším využitím umělé inteligence v řadě oblastí, od vzdělávání přes soukromý sektor až po veřejnou správu. CzechInvest dlouhodobě usiluje o modernizaci české ekonomiky, včetně rozvoje umělé inteligence. Kromě spolupráce s partnery je naším klíčovým nástrojem program Technologická inkubace, ve kterém jsme v prvním roce programu podpořili na 30 AI startupů,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal.
Quantum Day představil aktuální trendy v oblasti kvantových technologií i vítěze mezinárodního hackathonu
Czech Invest

Quantum Day představil aktuální trendy v oblasti kvantových technologií i vítěze mezinárodního hackathonu

Vítězství si odnesl tým studentů FIT ČVUT a studenta SPŠE Plzeň s názvem Tangus, který navrhl řešení složitého problému rozpoznávání min v mořích a oceánech využitelné pro civilní nákladní lodě a námořnictvo. Druhé místo získal tým Quties, reprezentovaný studenty FIT ČVUT, s Quantum radarem jako řešením screeningových technologií v medicíně. Třetí místo získal tým Toobee, složený ze studentů z FJFI a FIT ČVUT, za projekt orbitálního úklidu s řešením pomocí kvantové optimalizace a využitím satelitů pro mechanické čištění. „My jsme ti popeláři, kteří sbírají kameny ve vesmíru,“ směje se Michael Wagner za tým Toobee. Tři vítězné týmy přijme ve čtvrtek 27. června na Pražském hradě Jaroslav Zajíček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.
Ekonomičtí diplomaté a ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest přiváží do Prahy nové exportní příležitosti pro české firmy
Czech Invest

Ekonomičtí diplomaté a ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest přiváží do Prahy nové exportní příležitosti pro české firmy

Zahájení můžete sledovat živě na YouTube kanálu MPO.
CzechInvest představuje zahraničním partnerům investiční potenciál Česka
Czech Invest

CzechInvest představuje zahraničním partnerům investiční potenciál Česka

Program semináře zahrnoval vystoupení pracovníků CzechInvestu, včetně generálního ředitele Jana Michala, který zdůraznil význam zahraničních investic pro českou ekonomiku. Dále vystoupil ředitel Asociace pro zahraniční investice (AFI), který představil výhody investování v Česku, a ředitelka odboru financování z agentury API, která přiblížila možnosti financování projektů. Cílem bylo poskytnout ambasádám a komorám ucelený přehled o tom, jaké informace mohou zprostředkovat potenciálním investorům.
Americký výrobce čipů onsemi oznámil investici přes 40 miliard Kč do expanze závodu v Rožnově pod Radhoštěm
Czech Invest

Americký výrobce čipů onsemi oznámil investici přes 40 miliard Kč do expanze závodu v Rožnově pod Radhoštěm

„Čipy jsou základem moderního průmyslu. My se proto dlouhodobě snažíme posilovat českou soběstačnost v této oblasti. Investice společnosti onsemi nám dává šanci stát se evropskou čipovou velmocí a přinese i významný impuls pro rozvoj české ekonomiky v čele s autoprůmyslem, který je jeho hlavním motorem,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.