BMW··12 min

Modernizace výrobního programu BMW na podzim 2024.

BMW

BMW

BMW je německý výrobce automobilů, motocyklů a pohonných jednotek. Hlavní sídlo společnosti je v Mnichově. BMW je mateřskou společností firem Mini a Rolls-Royce a v nedávné minulosti i bývalé skupiny Rover. V roce 2005 zaměstnával koncern přes 105 000 lidí. Modro-bílý vzor znaku firmy je stylizací roztočené vrtule v barvách bavorské vlajky a znamená symbol výroby leteckých motorů.

Tisková zpráva

Mnichov. Jen několik týdnů po uvedení nového BMW řady 1 na trh budou od listopadu 2024 k dispozici další dvě verze. Současně bude rozšířena nabídka pohonných systémů pro BMW i5 Touring a BMW řady 5 Touring o jednu další čistě elektrickou variantu, jeden plug-in-hybrid a jeden čtyřválcový zážehový model. Navíc nové laky karoserie, kola z lehké slitiny a nová obložení interiéru poskytnou zákazníkům BMW řady 1, BMW řady 5, BMW X2 a BMW řady 2 Active Tourer od podzimu 2024 další možnosti individualizace.

Téměř 50procentní zvýšení nabíjecího výkonu vylepšuje potenciál pro lokálně bezemisní jízdu v plug-in-hybridních modelech BMW řady 5, BMW X5 a v novém BMW M5. Inovativní zábava v podobě streamování videí a hraní her ve voze bude od podzimu 2024 dostupná i pro další modely BMW. Nové funkce budou opět nabízeny prostřednictvím dálkové aktualizace softwaru. Mezi hlavní novinky patří zavedení digitální platby za pohonné hmoty a vylepšené vyhledávání a výběr nabíjecích stanic pro vozidla s BMW Operačním systémem 9. Kromě toho bude možné přidělovat odstupňovaná práva při sdílení digitálních klíčů od vozu.

BMW řady 1: nový základní model, druhá varianta s BMW xDrive.

Od listopadu 2024 bude nové BMW 116 novou nejhospodárnější vstupní branou do světa prémiové radosti z jízdy v kompaktním segmentu. Tato nová varianta rozšiřuje nabídku nového BMW řady 1 o 1,5litrový zážehový tříválec. Jeho maximální výkon 90 kW/122 k a točivý moment 230 Nm jsou přenášeny na přední kola prostřednictvím standardně dodávané sedmistupňové dvouspojkové převodovky Steptronic. Nové BMW 116 zrychlí z 0 na 100 km/h za 9,8 sekundy.

BMW řady 1 rozšíří svoji nabídku o novou variantu s pohonem všech kol. Nové BMW 123 xDrive je poháněno zážehovým čtyřválcem doplněným 48V mild hybridní technikou. Celkový výkon dosahuje 160 kW/218 k a je kombinací zážehového motoru o výkonu až 150 kW/204 k a v těle převodovky integrovaného elektromotoru o výkonu až 14 kW/19 k. Okamžitá odezva motoru, která je patrná zejména při rozjezdu a během akcelerace ve středním pásmu, pomáhá novému BMW 123 xDrive sprintovat z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy.

BMW M135 xDrive: výkon na míru s paketem M Technology.
Od listopadu 2024 bude exkluzivně pro nové BMW M135 xDrive k dispozici paket M Technology. Přinese dodatečné výztuhy, nižší hmotnost a specifické komponenty podvozku, které nejvýše situovanému modelu řady 1 dodají pečlivě posílenou jízdní dynamiku. Větší přesnost řízení a podmanivější reakce zajistí zesílené pístnice předních tlumičů, citelně zesílené odlehčené hliníkové zkrutné stabilizátory a dodatečné výztužné prvky pod podlahou. Nové je také naladění řízení a regulačních systémů podvozku. Ke snížení hmotnosti přispívá použití M brzd s dvoudílnými kotouči a M kovaných kol z lehké slitiny. Devatenáctipalcová kola jsou obuta do sportovních pneumatik, na přání lze objednat i pneumatiky pro jízdu na okruhu.

Vylepšená příčná dynamika, kterou paket M Technology přináší, a současně lepší zpomalovací schopnosti umožňují výrazně zlepšit časy při jízdách na okruhu, ale současně také velmi citelně posunují dynamiku při každodenním ježdění. Paket M Technology pro nové BMW M135 xDrive obsahuje rovněž leskle černé prvky exteriéru M Shadowline s rozšířeným obsahem a M sportovní sedadla s integrovanými opěrkami hlavy a osvětlenými logy M v horní části opěradel.

Od listopadu 2024 navíc všechny modely nové generace BMW řady 1 nabídnou zákazníkům další možnosti přizpůsobení exteriéru jejich osobnímu vkusu. Nabídka barev karoserie nyní obsahuje červený metalický lak Fire Red, modrý metalický lak BMW Individual Tanzanite Blue a šedý metalický lak M Brooklyn Grey. 19palcová kovaná kola z lehké slitiny Y-spoke přinášejí do sportovního vzhledu nové řady 1 další důmyslně navrženou ostrost. U modelu M Performance a vozů vybavených paketem M Sport jsou tato kola nabízena také se sportovními pneumatikami. Pro nejsportovnější model řady 1 jsou k dispozici i pneumatiky pro jízdu na okruhu, které jsou součástí paketu M Technology. Všechny ostatní modelové varianty jsou nyní standardně vybaveny obložením interiéru v provedení tmavého chromu Dark Chrome.

BMW i5 Touring a BMW řady 5 Touring: tři další varianty pohonného systému.

V listopadu 2024 se rozšíří také nabídka pohonných systémů pro nové BMW řady 5 Touring. Nové BMW 520i Touring využívá nejnovější verzi zážehového čtyřválce doplněného 48V mild hybridní technikou, který disponuje výkonem 140 kW/190 k a maximálním točivým momentem 310 Nm. Tyto hodnoty mohou být navýšeny až na maximální hodnoty 153 kW/208 k a točivý moment 330 Nm pomocí startér-generátoru připevněného ke klikovému hřídeli. Nové BMW 520i Touring zrychlí z 0 na 100 km/h za 7,8 s.

V novém BMW 550e Drive Touring spojuje zážehový řadový šestiválec s technologií BMW TwinPower Turbo z nové generace modulárních motorů BMW Group své síly s nejnovější verzí technologie BMW eDrive pro plug-in hybridní systémy. Motor o objemu 3,0 litru dosahuje výkonu 230 kW/313 k při 5000–6500 1/min a točivého momentu 450 Nm při 1750–4700 1/min. Elektromotor vyvinutý pro hybridní pohonný systém je integrován, spolu s výkonovou elektronikou, přímo do 8stupňové samočinné převodovky Steptronic Sport a přispívá svým výkonem až 145 kW/197 k k maximálnímu systémovému výkonu 360 kW/489 k. Jeho jmenovitý točivý moment až 280 Nm je na vstupu převodovky patentovaným předřazeným převodem zvýšen na efektivní hodnotu až 450 Nm. S inteligentním systémem pohonu všech kol BMW xDrive, který je rovněž součástí výbavy, zvládne nové BMW 550e xDrive Touring zrychlit z klidu na 100 km/h za 4,4 sekundy.

Třetí čistě elektrická varianta dané modelové řady – nové BMW i5 xDrive40 Touring – používá jednu integrovanou elektrickou pohonnou jednotku na přední nápravě a jednu vzadu. Tím vzniká elektrický pohon všech kol s celkovým výkonem až 290 kW/394 k a točivým momentem 590 Nm. Nové BMW i5 xDrive40 Touring zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,5 sekundy a dosáhne maximální rychlosti 215 km/h. Jeho vysokonapěťová baterie poskytuje 81,2 kWh využitelné energie. Kombinovaná nabíjecí jednotka nového BMW i5 xDrive40 Touring umožňuje nabíjení střídavým proudem o výkonu až 11 kW (volitelně až 22 kW). Stejnosměrným proudem lze energii doplňovat výkonem až 205 kW.

Od listopadu 2024 budou BMW řady 5 Touring i BMW řady 5 Sedan k dispozici s metalickými laky BMW Individual Frozen Portimao Blue (matně modrá), Malachite Green Il (zelená) a dalšími. Ve vozech vybavených M sportovním paketem a volitelným paketem Comfort zvýší M multifunkční sedadla pro řidiče a spolujezdce, čalouněná například černou kůží Merino, komfort při každodenní jízdě i při cestách na delší vzdálenosti. Novinkou v seznamu doplňkové výbavy pro BMW řady 5 Touring a BMW řady 5 Sedan s volitelným panoramatickým skleněným střešním oknem je M čalounění stropu antracitovou Alcantarou, které podtrhuje sportovní a současně i prémiovou atmosféru interiéru.

Zvýšený nabíjecí výkon pro vybrané plug-in hybridní modely.

Všechny plug-in-hybridní verze BMW řady 5 a BMW X5 xDrive50e a nové BMW M5 Sedan mohou nyní využít rychlejšího nabíjení střídavým proudem. Zvýšení z dřívějších 7,4 kW na 11 kW umožňuje uživatelům doplnit vysokonapěťovou baterii jejich vozů za výrazně kratší dobu.

Nově bude možné nabít baterii v BMW X5 xDrive50e z 0 na 100 % během tří hodin, zatímco doba nabíjení z 0 na 100 % u BMW M5 a plug-in hybridních variant BMW řady 5 se zkrátí o hodinu na 2 hodiny a 15 minut. To umožní ještě efektivnější a flexibilnější využití potenciálu těchto vozů při každodenních cestách bez lokálně produkovaných emisí.

Nová dálková aktualizace softwaru, vylepšené možnosti sdílení klíčů, streamování videa a hraní her ve voze v širším portfoliu modelů BMW.

Nové a vylepšené funkce budou pro současné modely BMW k dispozici na podzim 2024 prostřednictvím dálkové aktualizace softwaru. Příslušné funkce budou vybrány speciálně pro danou modelovou variantu, výbavu vozidla a verzi BMW Operačního systému. Vylepšena je také možnost sdílení BMW Digitálního klíče a BMW Digitálního klíče Plus s dalšími uživateli. Za tímto účelem bude nyní k dispozici funkce „Sdílení v řetězci“, která umožní uvolnění klíče s odstupňovanými právy pro uživatele se sdílenými klíči.

Na podzim roku 2024 bude do vybraných modelů BMW X5, BMW X6, BMW X7, BMW XM, BMW iX a luxusního sedanu BMW řady 7 vyráběných od července 2023 přidána inovativní zábavná funkce v podobě streamování videa a hraní her ve voze na kontrolním displeji. Mezi těmito funkcemi bude i neustále se rozšiřující počet streamovacích služeb. Tato nabídka rovněž umožní v rámci spolupráce s platformou AirConsole v automobilovém sektoru ojedinělou formu hraní her přímo ve voze. Řidič a cestující mohou trávit čekání ve voze hraním jednoduchých her. Potřebují k tomu pouze svůj telefon, který poslouží jako ovladač. Neustále se rozšiřující portfolio herních titulů zahrnuje závodní, sportovní a kvízové hry – například „Pictionary“, která bude k dispozici od prosince 2024. Tyto streamovací a herní funkce lze jednoduše a dálkově instalovat přímo z obchodu BMW ConnectedDrive Store.

Platby za palivo z vozu, uživatelsky přívětivější hledání nabíjecích stanic s BMW Operačním systémem 9.

Ve vozech s BMW Operačním systémem 9 je nyní tankování a nabíjení z veřejných stanic ještě jednodušší a pohodlnější. Jde o nejnovější funkce volitelného paketu BMW Digital Premium. Na všech participujících čerpacích stanicích mohou nyní zákazníci v Německu platit za palivo digitálně přímo ze svých vozů. Nová aplikace pro platby za palivo jediným kliknutím vyhledá čerpací stanice v okolí, které tuto funkci podporují. Při vyhledávání čerpacích stanic prostřednictvím BMW Maps lze zaškrtnutím nastavit online platbu, a to bez ohledu na to, zda je aktivováno navádění po trase. Po dokončení tankování se na kontrolním displeji zobrazí množství odebraného paliva a jeho cena. Tu lze následně snadno zaplatit pomocí kreditní karty uložené v aplikaci My BMW nebo v menu vozidla.

BMW Operační systém 9 navíc zjednodušuje vyhledávání veřejných dobíjecích stanic pro čistě elektrické a plug-in hybridní modely. Nový „rychlý filtr“ umožňuje uživatelům vybrat požadovanou nabíjecí stanici mimořádně rychle a jednoduše. Kromě toho lze nyní nabíjecí stanice filtrovat také podle preferovaných provozovatelů. Navíc se zobrazují i stanice s omezeným přístupem a podrobnější informace o vybrané lokalitě.

Nyní ještě atraktivnější: paket Comfort pro BMW X1 a BMW řady 2 Active Tourer.

Řidiči v prémiovém kompaktním segmentu se nyní mohou těšit na více komfortu pro své spolujezdce na delších cestách. Vylepšený paket Comfort pro BMW X1 a BMW řady 2 Active Tourer totiž od podzimu 2024 zpříjemní cestování také spolujezdci. Tento paket bude nově zahrnovat kromě jiného elektrické nastavování sedadel a aktivní sedadla pro řidiče i spolujezdce.

Sportovní vzhled BMW X2 M35i xDrive lze nyní obzvláště výrazně zdůraznit objednáním 21“ M kol z lehké slitiny ve dvoubarevném provedení. Zaujmou designem Y-spoke a jsou obuta do sportovních pneumatik.

Přehled novinek výrobního programu BMW od podzimu 2024*
BMW řady 1

Výkon

(kW/k)

Spotřeba WLTP (l/100 km)

Emise CO2

WLTP (g/km)

BMW 11690/1226,4–5,9146–135
BMW 123 xDrive160/2186,4–5,9145–134
BMW i5 Touring

Výkon

(kW/k)

Spotřeba WLTP (kWh/100 km)

Emise CO2

WLTP (g/km)

BMW i5 xDrive40 Touring290/39420,5–17,90
BMW řady 5 Touring**

Výkon

(kW/k)

Spotřeba WLTP (l/100 km)

Emise CO2

WLTP (g/km)

BMW 520i Touring153/2086,7–6,1153–137
BMW 550e xDrive Touring360/4891,1–0,825–19

*Všechny nové modely se začnou vyrábět v listopadu 2024.

Všechny hodnoty spotřeby paliva/elektřiny a emisí CO2 jsou předběžné (plug-in hybridní modely: vážená, kombinovaná).

Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Další články

Další články od BMW

BMW M Mixed Reality: nové funkce dále zintenzivňují digitální zážitky z jízdy.

BMW M Mixed Reality: nové funkce dále zintenzivňují digitální zážitky z jízdy.

Mnichov. BMW Group rozšiřuje své revoluční zážitky z jízdy o BMW M Mixed Reality, která prostřednictvím nejmodernějších VR/MR technologií smazává hranice mezi fyzickým a virtuálním světem. Ovladačem se stává samotné vozidlo – jedinečná 3D interakce mezi řidičem, vozem a prostředím.
| BMW
BMW 116 je novou vstupní branou do světa BMW. Jeho cena startuje na 760 500 Kč.

BMW 116 je novou vstupní branou do světa BMW. Jeho cena startuje na 760 500 Kč.

Praha. BMW řady 1 postupně rozšiřuje portfolio svých modelů, které pokrývá výkonové rozpětí od 90 kW/122 k do 221 kW/300 k. Právě základní BMW 116 s cenou začínající na částce 760 500 Kč má pozici nejdostupnějšího vozu BMW. Jeho přední kola pohání zážehový tříválec 1,5 litru prostřednictvím standardně dodávané sedmistupňové dvouspojkové převodovky Steptronic. Nové BMW 116 zrychlí z 0 na 100 km/h za 9,8 sekundy.
| BMW
ROLLS-ROYCE MOTOR CARS PRAGUE SLAVNOSTNĚ OTEVŘEL NOVÝ SHOWROOM

ROLLS-ROYCE MOTOR CARS PRAGUE SLAVNOSTNĚ OTEVŘEL NOVÝ SHOWROOM

Společnost Rolls-Royce Motor Cars Prague dnes slavnostně otevřela nový showroom v české metropoli. Mimořádnou příležitost poznat nové prostory měli klienti a příznivci značky po celý tento týden.
| BMW
Modernizace výrobního programu BMW na podzim 2024.

Modernizace výrobního programu BMW na podzim 2024.

Mnichov. Jen několik týdnů po uvedení nového BMW řady 1 na trh budou od listopadu 2024 k dispozici další dvě verze. Současně bude rozšířena nabídka pohonných systémů pro BMW i5 Touring a BMW řady 5 Touring o jednu další čistě elektrickou variantu, jeden plug-in-hybrid a jeden čtyřválcový zážehový model. Navíc nové laky karoserie, kola z lehké slitiny a nová obložení interiéru poskytnou zákazníkům BMW řady 1, BMW řady 5, BMW X2 a BMW řady 2 Active Tourer od podzimu 2024 další možnosti individualizace.
| BMW
Barvy a materiály: více charakteru, více moderny, více MINI.

Barvy a materiály: více charakteru, více moderny, více MINI.

Mnichov. Vývoj barevných a materiálových schémat je v rámci designového studia MINI samostatnou disciplínou. Souhra nově vyvinutých vzorů, barev, drobných designových detailů a použití inovativních materiálů vytváří v interiérech nových modelů MINI mimořádně harmonickou a až domáckou atmosféru. Na základě inspirace módou, uměním, architekturou a moderním nábytkovým designem vznikají zcela nové designové světy, které si ale stále zachovávají vazby na bohatou tradici ikonického designu MINI.
| BMW
BMW Motorrad International GS Trophy 2024 Namibia. Výsledky.

BMW Motorrad International GS Trophy 2024 Namibia. Výsledky.

Midgard. V letošním roce se off-roadové dobrodružství BMW Motorrad International GS Trophy 2024 vrátilo do Namibie, kde v roce 2008 začalo. Zúčastnili se ho zkušení jezdci, kteří prošli 15 národními kvalifikačními koly. Kromě toho byly vybrány také mezinárodní týmy pro jezdce, v jejichž zemích se kvalifikační kola nekonala. Jednou z účastnic právě v Mezinárodním ženském týmu byla také Češka Anna Cárdová. Závodu se zúčastnilo šest ženských a 16 mužských týmů.
| BMW
Arnold Schwarzenegger a člen představenstva BMW AG symbolicky mění dodavatele energie – továrna BMW Group ve Štýrském Hradci mění dodavatele energie.

Arnold Schwarzenegger a člen představenstva BMW AG symbolicky mění dodavatele energie – továrna BMW Group ve Štýrském Hradci mění dodavatele energie.

Steyr. Továrna BMW Group v rakouském Štýrském Hradci zcela přechází na dálkové vytápění. V běžném provozu již rakouská motorárna nepoužívá zemní plyn, ale spoléhá se na teplo z nedaleké elektrárny na biomasu. Nové dodávky energie symbolicky zapnuli Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG pro výrobu, a Arnold Schwarzenegger. Změna dodavatele energie představuje další krok v úsilí BMW Group o snížení uhlíkové stopy.
| BMW
Další exkluzivní detaily zvyšují sportovní přitažlivost: BMW M Performance Parts pro nové BMW M5 Touring.

Další exkluzivní detaily zvyšují sportovní přitažlivost: BMW M Performance Parts pro nové BMW M5 Touring.

Mnichov. Kombinace výkonu, komfortu při cestách na dlouhé vzdálenosti a variabilního využití vnitřního prostoru vytváří exkluzivní charakter nového BMW M5 Touring (spotřeba benzinu a elektřiny – vážená, kombinovaná: 2,0 l/100 km a 30,7 kWh/100 km; emise CO2 – vážené, kombinované: 46 g/km; spotřeba paliva s vybitou baterií: 10,9 l/100 km v cyklu WLTP; třídy CO2, vážené, kombinované: B, s vybitou baterií: G). Pokud zákazníci sáhnou po nabídce dílů BMW M Performance Parts, mohou vzhledu a jízdním vlastnostem svého BMW M5 Touring dodat ještě osobitější nádech. Jejich nabídka pro tento pětidveřový vysokovýkonný sportovní vůz bude připravena již od jeho uvedení na trh.
| BMW
BMW Group Česká republika s novými řediteli obchodu a poprodejních služeb.

BMW Group Česká republika s novými řediteli obchodu a poprodejních služeb.

Praha. Michal Beneš, nový obchodní ředitel BMW Czech Republic s.r.o., funkci přebírá po Milanu Kozovi, který po vzájemné dohodě po 14 letech z BMW Group odešel. Do oddělení obchodu nastoupil Michal Beneš z pozice ředitele poprodejních služeb. Na té jej vystřídal Michal Malecha, jenž do té doby zastával pozici oblastního manažera ve stejném oddělení.
| BMW
Recyklační a demontážní centrum BMW Group (RDC): 30 let inovací v oblasti oběhového hospodářství.

Recyklační a demontážní centrum BMW Group (RDC): 30 let inovací v oblasti oběhového hospodářství.

Mnichov. BMW Group podnikla s cílem rozvíjet systém oběhového hospodářství v automobilovém průmyslu důležité kroky v oblasti recyklace vozidel po skončení jejich životnosti. Centrum pro recyklaci a demontáž BMW Group (RDC) již 30 let vyvíjí a testuje procesy umožňující významné pokroky v recyklaci dílů a materiálů. Zkušenosti získané v RDC, podpořené globální sítí v recyklačním průmyslu, napomáhají k zavádění oběhového hospodářství v automobilovém průmyslu. RDC se rovněž zapojuje do procesu navrhování produktů BMW Group a zajišťuje, aby recyklovatelnost nových modelů byla zohledněna od samého počátku jejich vývoje.
| BMW