Jak neztratit nervy v předvánočním šílenství? Zkuste advent skutečně prožít, nejen přežít

|

RADY, TIPY

Vánoce jsou časem klidu a pohody, kdy bychom se měli zastavit a užívat si společný čas s rodinou a přáteli. Samotné přípravy na vánoční svátky však bývají pravým opakem idylky. Shánění dárků, pečení cukroví, vánoční úklid a řada dalších neodkladných povinností, které se před koncem roku jen hrnou – všechno to jsou aktivity, které mohou nejednoho přivést na pokraj nervového zhroucení. Jak si advent opravdu užít, a ne ho jen přežít? A je vůbec možné se na Vánoce připravit v klidu?

TZ

Základem je dobrý plán

Adventní čas se pro mnoho lidí změnil v kolotoč povinností a zařizování. Záleží vám na tom, abyste měli dokonale uklizený domov, perfektní výzdobu, včas nakoupené dárky i napečené cukroví? Pokud chcete všechno zvládnout a zachovat si příčetnost, potřebujete plán. Ještě předtím, než se do maratonu příprav pustíte, měli byste si v klidu sednout, určit si priority a udělat si časový harmonogram.

Dříve než advent začne, měli byste si sepsat, co je potřeba udělat a stihnout. Rozhodně není nutné mít na sebe přehnané nároky a takzvaného „to do listu“ se striktně držet. Stačí si jen udělat orientační rozpis do kalendáře, které dny budou věnovány úklidu, přípravám či nákupům. Nezapomeňte přitom ani na relax. Ušetříte si pozdější starosti, protože nebudete muset neustále přemýšlet a vzpomínat, co je ještě potřeba udělat. Díky dobrému plánování budete mít jistotu, že všechno do svátků stihnete.

Řekněte si o pomoc

Na zvládnutí nekonečného seznamu povinností navíc nemusíte být sami. Stěžuje si vám kamarádka, že ještě nemá nic napečeného? Domluvte se třeba na některé víkendové odpoledne a perníčky nebo linecké upečte společně. Do úklidu zapojte všechny členy domácnosti. Rozdejte jednotlivé úkoly podle toho, co koho baví. Děti se třeba mohou podílet na vánoční výzdobě, partner či partnerka zase může zajet na nákupy.

Důkladné plánování se vyplatí i v případě vánočních dárků. Není nic horšího než unáhlené nákupy, kdy nevíte, co komu pořídit, a tak berete to, co vám zrovna padne do oka. Takové nakupování ale nepotěší peněženku a ve finále ani obdarovaného. Pod stromečkem nemusí být kopec dárků. Stačí i maličkost, co udělá opravdovou radost. Nebojte se blízkých zeptat, co si opravdu přejí, a všechno si pečlivě zapisujte. Díky tomu nebudete při vánočních nákupech tápat a půjdete pro konkrétní věci.

Online nákupy ušetří čas i energii

Pro dárky se v dnešní době nemusíte hnát do obchodů, které jsou plné lidí. Většina věcí se dá pořídit přes internet. Hravě to lze zvládnout i v pohodlném domácím oblečení u sledování vánočního filmu nebo pohádky. „Online nákupy umožňují jedním kliknutím prozkoumat zboží do detailu a inspirovat se například zkušenostmi ostatních zákazníků. Mezní termín pro objednání produktů v online shopu dm.cz s jistotou dodání domů do Štědrého dne je 19. prosince. I po tomto datu je možné využít službu expresního vyzvednutí, kdy zákazníci mohou svůj nákup vyzvednout v kterékoliv prodejně dm již za 90 minut od jeho provedení a zaplacení,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Vymýšlení a pořizování dárků ale raději dlouho neodkládejte. Dopravci totiž mívají před Vánoci napilno a zpožděný balíček může přidat na stresu a nervozitě.

Nezapomínejte na čas pro sebe

V harmonogramu příprav na svátky je klíčové vyhradit si čas pro odpočinek a osobní pohodu. Právě tyto chvíle působí jako prevence proti vánočnímu stresu a pocuchaným nervům. Můžete zvolit cokoli, co vám přináší radost – třeba jen čtení knížky nebo sledování filmu, procházku v přírodě či cvičení. Chvíle osobní pohody přispějí k tomu, že i samotné chystání a nepříjemné povinnosti budou najednou zvládnutelné.

Zastavení se a vychutnání si adventní atmosféry je stejně důležité jako samotné přípravy. Náročný úklid domácnosti proložte pauzami na kávu, během celodenního nákupního maratonu si dopřejte odpočinek třeba na trzích u svařáku nebo u dobrého oběda. Nezapomínejte, že není nutné, aby vše bylo stoprocentně dokonalé a idylické, jak se nám prezentuje ve filmech a na sociálních sítích. Podstatné je udržet rovnováhu mezi přípravami na svátky a momenty, kdy se věnujete sami sobě a svým nejbližším, protože přesně od toho přece Vánoce jsou.

Prožijte advent beze stresu:

(Fotografie produktů naleznete na tomto odkazu.)

1. Profissimo rustikální metal svíčky

Množství: 4 ks

Cena: 249,00 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

2. Proffisimo juta přírodní stuha

Množství: 7,5 m

Cena: 59,90 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

3. Balea adventní kalendář may your days be merry and bright

Množství: 1 ks

Cena: 399,00 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

4. alverde NATURKOSMETIK adventní kalendář Natürlich schöne Weihnachten

Množství: 1 ks

Cena: 499,00 Kč

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

5. Proffisimo vykrajovátka
Množství: 9 ks
Cena: 139, 00 Kč
K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

6. Denkmit univerzální čistič limeta
Množství: 1000 ml
Cena: 29,90 Kč
K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

Zdroj: www.dm.cz

dm

Zdravé a veselé! Vánoční klasika v odlehčeném provedení

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Spousta dobrého, ale zároveň tučného jídla a sladkostí je však často doprovázena špatným svědomím. Díky několika jednoduchým tipům můžeme výčitky umlčet a vychutnat si oblíbené pochoutky v odlehčené a výživově bohatší variantě. Zajímá vás, jak ve vánočním cukroví zvýšit obsah vlákniny, bílkovin či zdraví prospěšných tuků?

dm

Člověk ve středu zájmu. Společnost dm se připojuje ke Světovému dni sociální spravedlnosti

Na 20. února připadá Světový den sociální spravedlnosti, který vyhlásila OSN na podporu myšlenek rovných příležitostí, solidarity a respektu ve všech oblastech života. Společnost dm dlouhodobě upozorňuje na situaci znevýhodněných lidí ve společnosti. Podporuje projekty pomáhající lidem v nouzi, svou firemní kulturu zakládá na dialogu a diverzitu vnímá jako zdroj energie, kreativity a nových impulsů.