ESET··7 min

Hrozby pro macOS: Rizikem uplynulých týdnů byl malware využívaný ke krádežím v kryptopeněženkách

ESET

ESET

Jsme jednou z prvních evropských společností se zaměřením na digitální bezpečnost. Soukromou společnost ESET stále vedou inženýři, kteří ji před 30 lety založili. Díky naší nezávislosti se můžeme soustředit na náš nejdůležitější cíl – na ochranu koncových zákazníků a firem na jejich cestě k úspěšnější budoucnosti.

Tisková zpráva

Nejčastější hrozbou pro platformu macOS zůstává dlouhodobě přítomný adware Pirrit. V uplynulých týdnech ale na sebe nejvíce upoutal pozornost škodlivý kód PSW.Agent, který se svými funkcemi řadí mezi tzv. infostealery, škodlivé kódy určené ke krádeži našich dat. Malware PSW.Agent se pak cíleně zaměřil na kryptoměnové účty, a to s pomocí sponzorovaných škodlivých reklam a bannerů. Právě zneužití legitimních nástrojů online marketingu je jednou z častých strategií útočníků na této platformě. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.

Podle dat z posledních dvou měsíců je na platformě macOS v Česku a na Slovensku nadále rizikem především adware Pirrit. S více než desetinou všech zachycených detekcí je škodlivým kódem, který se v našem prostředí vyskytuje dlouhodobě a stabilně.

„Adware Pirrit, který se projevuje například vyskakujícími reklamními okny, a tím má negativní vliv na výkon zařízení a na uživatelský komfort při procházení internetu, se od začátku letošního roku objevuje v menším počtu detekcí. I když by se tak mohlo zdát, že se škodlivé kódy na platformě macOS postupně vytrácí a uživatelé jsou tudíž méně vystaveni kybernetickým rizikům, nemusí to tak být. Útočníci mohou takové období využít k vyzkoušení nových typů malwaru nebo strategií,“ říká Jiří Kropáč, vedoucí výzkumné pobočky společnosti ESET v Brně.

Jednou z nových hrozeb na této platformě je v posledních týdnech například škodlivý kód PSW.Agent. Řadí se mezi tzv. infostealery, které útočníci využívají ke krádeži našich dat, jako jsou uživatelská jména a hesla.

„Detekovaná malware rodina, do které spadá škodlivý kód PSW.Agent, je variantou s názvem Atomic Stealer. Šíří se přes sponzorované odkazy ve vyhledávačích, a to hlavně v případě vyhledávače Chrome a služby Google AdSense, nebo obecně prostřednictvím podvodných aktualizací a bannerů,“ říká Kropáč. „Podle našich dat se škodlivý kód v uplynulých měsících vydával především za falešnou aplikaci Crack Installer, která má umožnit obejít časové nebo licenční omezení placených programů. Tuto funckionalitu ale aplikace vůbec neobsahuje a pouze obětem odcizí jejich data,“ doplňuje Kropáč.

Podle analýzy bezpečnostních specialistů se malware PSW.Agent zaměřuje cíleně na informace a data kolem kryptoměn a kryptoměnových peněženek. Z účtů a ze zařízení odcizí dokumenty programů Word nebo Excel či soubory kryptoměnových peněženek, jako je například Electrum, Binance či Exodus. Jeho cílem jsou také přihlašovací údaje z prohlížečů nebo soubory cookies, které může zneužít pro ověření na webu poskytovatele kryptoměn. Ukradená data pak malware odesílá na kontrolní server útočníků.

Nástroje online marketingu v rukou útočníků

Nejen v případě škodlivého kódu PSW.Agent slouží kybernetickým útočníkům legitimně dostupné nástroje online marketingu. U třetího nejčastěji detekovaného škodlivého kódu, adwaru MaxOfferDeal, zneužívají útočníci i optimalizaci pro vyhledávače, tzv. SEO.

„Adware do napadeného zařízení většinou stahuje další adware nebo různé doplňky pro prohlížeče, ke kterým ale uživatelé vůbec nemusí dát souhlas. Útočníci mohou ale s jeho pomocí zobrazovat i podvodné reklamy nebo reklamní bannery s odkazy na nebezpečné webové stránky. Mohou přitom zneužít i SEO, známý nástroj online marketingu. Díky tomu dokáží uživatelům nabídnout podvodné aplikace nebo programy přímo mezi výsledky vyhledávání na internetu,“ vysvětluje Kropáč.

Nepodceňujme adware a chraňme naše účty

Bezpečnostní specialisté doporučují uživatelům a uživatelkám, aby rizika spojená s adwarem nepodceňovali. Stejně jako závažnější typy malwaru se totiž adware může zaměřit na naše uživatelská data, která mohou útočníkům sloužit k celé řadě dalších útoků. Naše data navíc mají svou cenu i na černém trhu.

„Také na platformě macOS se celá řada škodlivých kódů šíří prostřednictvím falešných aplikací z nelegitimních obchodů nebo internetových úložišť. Uživatelé tak mají ochranu před touto hrozbou v rukách částečně sami, pokud nebudou stahovat aplikace a hry mimo oficiální distribuční místa a obchod App Store,“ říká Kropáč.

„Spolehlivou ochranou před škodlivými kódy je vždy aktualizovaný operační systém a internetový prohlížeč v kombinaci s kvalitním bezpečnostním softwarem. Ten dnes navíc obsahuje celou řadu praktických nástrojů pro celkovou správu našich digitálních životů. Jedním z nich může být například správce hesel, specializovaný program, který uchovává naše hesla v zašifrované podobě a automaticky je doplňuje při přihlašování do účtů. Je tak daleko bezpečnější variantou k internetovým prohlížečům, které nejsou před útoky dostatečně zabezpečené,“ dodává Kropáč z ESETu.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku a na Slovensku pro platformu macOS za březen a duben 2024

  1. OSX/Adware.Pirrit (11,45 %)
  2. OSX/PSW.Agent (4,58 %)
  3. OSX/Adware.MaxOfferDeal (3,82 %)
  4. OSX/Adware.Bundlore (2,29 %)
  5. OSX/Monitor.Spyrix (1,53 %)

Uživatelé řešení od ESET jsou před těmito hrozbami chráněni.

Více informací

Více informací o trendech v kyberbezpečnosti pro širokou veřejnost najdete například v online magazínu Dvojklik.cz nebo v online magazínu o IT bezpečnosti pro firmy Digital Security Guide. Nejčastějším rizikům pro děti na internetu se věnuje iniciativa Safer Kids Online, která má za cíl pomoci nejen jejich rodičům, ale také například učitelům či vychovatelům zorientovat se v nástrahách digitálního světa.

Společnost ESET ve spolupráci s kyberbezpečnostními odborníky dále připravuje také podcast True Positive. Vysvětlení aktuálních kyberbezpečnostních pojmů a trendů najdete dále na stránkách Slovníku ESET.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Drží rekordní počet ocenění a díky jejím technologiím může více než miliarda uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio řešení ESET pokrývá všechny populární platformy, včetně mobilních, a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích.

ESET dlouhodobě investuje do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra, a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.

Zdroj: www.eset.com

Další články

Další články od ESET

ESET popsal kyberšpionáž Ruskem podporované skupiny Gamaredon, cílem byla Ukrajina a země NATO

ESET popsal kyberšpionáž Ruskem podporované skupiny Gamaredon, cílem byla Ukrajina a země NATO

Bezpečnostní analytici společnosti ESET prozkoumali kyberšpionážní operace APT skupiny Gamaredon napojené na Rusko. Gamaredon je v současnosti nejaktivnější APT skupinou na Ukrajině a většina jejích kyberšpionážních útoků je vedena proti ukrajinským vládním institucím. ESET ale zaznamenal také několik pokusů o napadení cílů v zemích NATO – konkrétně v Bulharsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku. Ani v jednom z těchto případů však útok nebyl úspěšný. Skupina Gamaredon v poslední době výrazně vylepšila své schopnosti v provádění kyberšpionáže a vyvinula několik nových nástrojů pro krádež cenných dat z aplikací poskytovatelů e‑mailových služeb, chatovacích aplikací jako je Signal nebo Telegram a webových aplikací. Analýza expertů z ESETu odhalila také infostealer PteroBleed, který skupina využívá k odcizení dat z ukrajinského vojenského systému.
| ESET
Přehled hrozeb pro Android: Srpnová bilance kyberhrozeb v Česku opět poukázala na podceňovaný adware

Přehled hrozeb pro Android: Srpnová bilance kyberhrozeb v Česku opět poukázala na podceňovaný adware

Srpnová statistika kybernetických hrozeb pro platformu Android zatím potvrdila očekávání bezpečnostních expertů a uživatelé se ani ve druhé polovině léta nesetkali s výraznými odchylkami od dlouhodobě monitorovaných škodlivých kódů. V čele kyberhrozeb nadále stojí adware Andreed a doplňuje ho malware Agent.HQS s bankovním trojským koněm Cerberus. Bezpečnostní experti upozorňují, že ačkoli je adware někdy ze strany uživatelů podceňovaným rizikem, může být součástí větších a propracovanějších útoků, jejichž cílem jsou naše data a finance. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET.
| ESET
ESET: Škodlivý kód Agent Tesla v srpnu utlumil svou aktivitu, spyware však v Česku přesto útočil

ESET: Škodlivý kód Agent Tesla v srpnu utlumil svou aktivitu, spyware však v Česku přesto útočil

Zatímco počty detekcí spywaru Formbook a spywaru Agent.AES zůstaly v srpnu bez výrazného poklesu nebo nárůstu, u spywaru Agent Tesla zaznamenali bezpečnostní experti výrazný propad v počtu zachycených útoků na uživatele a uživatelky operačního systému Windows v Česku. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET. I přesto, že počet případů škodlivého kódu Agent Tesla tentokrát nepřekročil ani sedm procent, spyware je jako typ hrozby v Česku stále aktivní. Bezpečnostní experti situaci monitorují a nevylučují novou vlnu vylepšených útočných kampaní.
| ESET
ESET zmapoval nejnovější aktivity ransomwarového gangu CosmicBeetle, který útočil na organizace a firmy v Česku

ESET zmapoval nejnovější aktivity ransomwarového gangu CosmicBeetle, který útočil na organizace a firmy v Česku

Bezpečnostní analytici společnosti ESET popsali chování nového ransomwaru ScRansom, který pro své útoky vyvinula skupina CosmicBeetle. Cílem tohoto ransomwarového gangu jsou především malé a střední firmy v Asii a v Evropě, včetně České republiky. Své oběti napadá prostřednictvím několik let starých zranitelností v jejich systémech. Podle zjištění společnosti ESET skupina experimentuje s uniklým nástroji nechvalně proslulé kyberkriminální skupiny LockBit a využívá její známé jméno k tomu, aby útoky vypadaly přesvědčivěji a přiměla oběti zaplatit výkupné. Podle expertů je také možné, že se skupina CosmicBeetle stala v nedávné době partnerem ransomwarového gangu RansomHub, který na ransomwarové scéně působí od března 2024 a patří k nejaktivnějším útočníkům současnosti. Bezpečnostní experti před útoky gangu CosmicBeetle varují, protože jeho nespolehlivé procesy zašifrování a dešifrování nemusí vždy vést k úspěšné obnově souborů po útoku.
| ESET
Přehled hrozeb pro Android: Neoficiální verze her mohou ohrozit bankovní účty v Česku

Přehled hrozeb pro Android: Neoficiální verze her mohou ohrozit bankovní účty v Česku

Statistiku kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku v červenci vedl opět adware Andreed, který se dlouhodobě šíří prostřednictvím falešných mobilních her. Objem jeho detekcí ale mírně klesl. Na předních příčkách zůstává také nebezpečný spyware. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET. Bezpečnostní experti varují před stahováním aplikací a her mimo oficiální obchody s aplikacemi.
| ESET
ESET objevil malware NGate, který útočníci využili k výběrům peněz z českých bankomatů

ESET objevil malware NGate, který útočníci využili k výběrům peněz z českých bankomatů

Bezpečnostní experti společnosti ESET nově objevili a popsali malware NGate, který se stal součástí útoků na klienty českých bank. Útočníci tentokrát zkombinovali využití tohoto malwaru s technikami sociálního inženýrství a s phishingem. Podle dat společnosti ESET stála za těmito útoky skupina, která na českém území působila od listopadu 2023 a malware pak zapojila do svých kampaní v březnu 2024. Analytici společnosti ESET se nicméně domnívají, že útoky jsou po zatčení jednoho z pachatelů aktuálně pozastaveny. Útočníci dokázali díky malwaru NGate a technologii NFC klonovat data přímo z fyzických platebních karet obětí a přenést je na zařízení útočníka. Ten pak mohl rovnou vybrat peníze obětí z bankomatů. ESET upozorňuje, že se jedná o první využití malwaru pro platformu Android s těmito funkcionalitami v praxi.
| ESET
ESET objevil nový phishingový útok využívaný v bankovních podvodech, cílem byli klienti českých bank

ESET objevil nový phishingový útok využívaný v bankovních podvodech, cílem byli klienti českých bank

Bezpečnostní analytici ze společnosti ESET objevili a popsali novou podobu phishingových kampaní využívaných pro bankovní podvody. Standardní phishingové techniky doručení škodlivého kódu byly tentokrát kombinovány s novou metodou – útočníci se zaměřili na uživatele platforem Android a iOS prostřednictvím aplikací PWA, a v případě platformy Android také prostřednictvím WebAPK. Instalace neobsahovaly ve zjištěných případech žádná varování o tom, že dochází k instalacím aplikací třetích stran. Většina pozorovaných aplikací cílila na klienty českých bank, experti společnosti ESET nicméně zaznamenali také aplikace zaměřené na banky v Maďarsku a Gruzii. Na základě analyzovaných dat dospěli k závěru, že za kampaněmi stály dvě různé skupiny útočníků. Společnost ESET informovala o těchto hrozbách banky obětí a pomohla také několik phishingových domén a řídících serverů odstranit.
| ESET
ESET: V červenci zůstaly největšími riziky pro české počítače škodlivé kódy, které kradou přihlašovací údaje

ESET: V červenci zůstaly největšími riziky pro české počítače škodlivé kódy, které kradou přihlašovací údaje

Podle červencové statistiky kybernetických hrozeb pro operační systém Windows v České republice je nejčastějším škodlivým kódem stále spyware, a to v zastoupení škodlivých kódů Agent Tesla, Formbook a Agent.AES. I když spyware Agent Tesla neměl v červenci tak výraznou útočnou kampaň jako v předešlém měsíci, stále zůstává v Česku největší kybernetickou hrozbou. Uživatelé a uživatelky se mohli tentokrát setkat především s globálními útoky a čeština se v překladech názvů nebezpečných příloh objevila spíše okrajově. Bezpečnostní experti nabádají k opatrnosti při práci s elektronickou poštou a upozorňují na trend, kdy útočníci mohou šířit malware kradoucí citlivé informace i prostřednictvím napodobenin známých aplikací, včetně nástrojů AI. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.
| ESET
Přehled hrozeb pro Android: Falešné hry Českem stále šíří adware a bankovní malware

Přehled hrozeb pro Android: Falešné hry Českem stále šíří adware a bankovní malware

Statistika kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku i v červnu zůstala neměnná. Největším rizikem je nadále adware Andreed, který v minulém měsíci znovu o něco posílil. Také v případě bankovního malwaru Cerberus, který se v Česku znovu začal objevovat od letošního jara, zůstávají detekce stabilní. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET. Falešné verze mobilních her jsou i nadále oblíbeným nástrojem kybernetických útočníků při šíření škodlivých kódů nejen v Česku. Bezpečnostní experti proto opakovaně varují před stahováním aplikací a her mimo oficiální obchody s aplikacemi pro chytré telefony.
| ESET
ESET: Velký návrat spywaru Agent Tesla, v červnu se jeho detekce vyšplhaly ke třetině všech případů

ESET: Velký návrat spywaru Agent Tesla, v červnu se jeho detekce vyšplhaly ke třetině všech případů

Počet detekcí spywaru Agent Tesla, který je v Česku dlouhodobě stabilním malwarem, dosáhl v červnu téměř třetiny všech případů škodlivého kódu pro operační systém Windows v Česku. Podle bezpečnostních expertů se jednalo o nejsilnější útok letošního roku. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET. Útočníci spyware šířili prostřednictvím e-mailových zpráv od německé společnosti, která u českých obětí chtěla objednat zboží. Celá zpráva byla lokalizována do češtiny, včetně falešných kontaktních údajů a adresy webových stránek.
| ESET