ESET··10 min

ESET: Podvodníci z online bazarů se nově zaměřili na ubytovací platformy Booking.com a Airbnb

ESET

ESET

Jsme jednou z prvních evropských společností se zaměřením na digitální bezpečnost. Soukromou společnost ESET stále vedou inženýři, kteří ji před 30 lety založili. Díky naší nezávislosti se můžeme soustředit na náš nejdůležitější cíl – na ochranu koncových zákazníků a firem na jejich cestě k úspěšnější budoucnosti.

Tisková zpráva

Společnost ESET zveřejnila nové informace o kybernetických zločincích využívajících online nástroj Telekopí (Telekopye), který funguje v rámci platformy Telegram. Útočníkům slouží k vytváření podvodné komunikace a koordinaci jednotlivých členů různě velkých kyberkriminálních uskupení, a to především k organizování podvodů na internetových tržištích, jako je Vinted, eBay, Facebook Marketplace, Bazoš či Sbazar. Podle posledních informací se podvodníci navíc zaměřili také na populární služby pro rezervace ubytování Booking.com a Airbnb. V rámci těchto podvodů zneužívají legitimní účty hotelů a pronajímatelů ubytování s cílem přimět oběti k zadání údajů z platebních karet do formulářů na falešných webových stránkách. Útočníci byli nejvíce aktivní v období letní sezóny, kdy počet těchto podvodů více než dvojnásobně překročil počet podvodů na online tržištích. S ohledem na popularitu obou platforem útočníci cílí na uživatele z celého světa.

Organizovaná síť podvodníků podle expertů z ESETu vylepšila také proces výběru obětí a zacílení na rezervační stránky služeb Booking.com a Airbnb. Phishingové podvodné webové stránky, které útočníci dokáží díky nástroji Telekopí vytvořit, jsou tak ještě uvěřitelnější, než tomu bylo v podvodech na bazarových platformách. Telekopí (kombinace slov Telegram a kopí neboli také Telekopye) je nástroj, který funguje jako tzv. Telegram bot. Umožňuje i méně technicky zdatným útočníkům vytvářet phishingové stránky z přednastavených šablon, generovat QR kódy a falešné screenshoty a rozesílat podvodné e‑maily či SMS zprávy.

„Zatímco v případě podvodů na internetových bazarech bývají útočníci nejvíce aktivní kolem výplatních dní, kdy předpokládají, že lidé budou více utrácet své peníze, v případě podvodů na ubytovacích platformách využili hlavně období letních prázdnin. S ohledem na velký nárůst tohoto nového typu podvodů se lze domnívat, že je nový scénář pro podvodníky natolik atraktivní, že v něm budou pokračovat i v budoucnu. Cílem podvodů jsou uživatelé bez ohledu na to, odkud pocházejí. A protože jsou služby jako Booking.com nebo Airbnb oblíbené i mezi českými uživateli, měli by být při rezervacích pobytů přes tyto platformy opatrní, a to především kolem větších svátků a prázdnin,“ říká Radek Jizba, expert z výzkumného týmu pražské pobočky společnosti ESET.

„Uživatelům bych doporučil, aby se před vyplněním jakýchkoli formulářů souvisejících s rezervací dovolené vždy ujistili, že neopustili oficiální webovou stránku nebo aplikaci dané platformy. Pokud jste přesměrováni na jinou, externí URL adresu, kde byste měli dokončit rezervaci a následně provést platbu, měli byste zbystřit. Takové chování může poukazovat na možný podvod,“ dodává Jizba.

Nástroj Telekopí používají podle informací společnosti ESET desítky podvodných skupin, kdy každá z nich může mít až tisíc členů. Právě díky tomuto nástroji dokázali útočníci proměnit podvody na bazarových platformách v nezákonný organizovaný byznys. Útoky přicházejí nejčastěji z Ruska, Ukrajiny a Uzbekistánu, odkud pocházejí jak autoři nástroje Telekopí, tak jednotliví podvodníci, kteří ho využívají. Podle bezpečnostních expertů z ESETu ale mohou pocházet i ze zemí EU. Finanční škody spojené s těmito podvody činí již více než 100 milionů korun.

Novými oběťmi jsou lidé rezervující dovolenou

Podvodníci ze skupin organizovaných kolem nástroje Telekopí označují své oběti jako tzv. mamuty. V rusky mluvících zemích je to označení pro někoho, „kdo se snadno nachytá“. Podvodníci, které experti z ESETu označují jako neandrtálce, potřebují díky Telekopí k uskutečnění podvodů jen minimální nebo žádné technické znalosti, o vše se postará samotný nástroj.

Podle dat společnosti ESET začaly podvody s rezervacemi na ubytovacích platformách nabírat na síle až v letošním roce. K prudkému nárůstu došlo v červenci, kdy počet těchto případů poprvé překonal počet podvodů s využitím Telekopí na online tržištích, a to více než dvojnásobným počtem detekcí. V srpnu a září 2024 byl pak počet podvodů pro obě sledované kategorie na podobné úrovni.

Oběťmi jsou tentokrát uživatelé rezervující pobyty v prázdninových destinacích, přičemž útočníci podle expertů z ESETu cílí tyto útoky globálně. Na rozdíl od podvodů v prostředí online tržišť, kde se podvodníci zaměřují na širokou škálu různých provozovatelů, se podvody kolem rezervací pobytů soustředily především kolem dvou zmíněných platforem – Booking.com a Airbnb. Jen za letošní rok přitom podvody na těchto dvou platformách dosáhly třetiny všech detekovaných podvodů pomocí Telekopí.

Podle nejnovějšího scénáře zasílají podvodníci obětem e-mail či zprávu v oficiálním chatu ubytovací platformy, ve které tvrdí, že došlo k problému s platbou za rezervaci. Zpráva obsahuje odkaz na falešnou, ale velmi dobře vytvořenou a legitimně vypadající webovou stránku napodobující jednu ze dvou zmíněných platforem. Stránka obsahuje předvyplněné informace o rezervaci, jako je termín příjezdu a odjezdu, cena a místo. Informace uvedené na podvodných stránkách navíc odpovídají skutečným rezervacím, které uživatelé vytvořili. Cílem podvodníků je opět přimět oběti k tomu, aby prostřednictvím formulářů na falešných stránkách zadali údaje ke své platební kartě.

„Podvodníci využívají již dříve kompromitované účty legitimních hotelů a pronajímatelů ubytování na těchto platformách. Přístupy k těmto účtům pravděpodobně získávají nákupem ukradených přihlašovacích údajů na kyberzločineckých fórech. Díky přístupu k nim vyhledávají uživatele, kteří si nedávno rezervovali pobyt, za který buď ještě nezaplatili, nebo zaplatili poměrně nedávno, a na ty se zaměří,“ vysvětluje Jizba. „Tím, že zločinci mohou k získaným účtům takto přistupovat, jsou tyto podvody mnohem obtížněji odhalitelné. Oběti na informacích nevidí nic podezřelého, a také webové stránky vypadají naprosto legitimně. Jedinými viditelnými znaky, které naznačují, že něco není v pořádku, jsou URL adresy webových stránek, které neodpovídají napodobovaným, legitimním webům,“ dodává Jizba z ESETu.

Jelikož útočníci v rámci těchto podvodů zneužívají kompromitované účty poskytovatelů ubytování, bezpečnostní experti uživatelům nedoporučují kontaktovat tyto poskytovatele napřímo, jelikož se nejedná o spolehlivý způsob ověření, že je žádost o platbu legitimní. V případě pochybností by měli kontaktovat oficiální zákaznickou podporu platformy Booking.com či Airbnb.

Pro ochranu svých účtů vždy používejte silné a unikátní heslo a ověření přihlášení dalším faktorem. Vícefázové ověřování by mělo být zapnuté u všech účtů, kde je to možné. Se správou hesel může uživatelům pomoci také specializovaný program, který hesla uchovává v zašifrované podobě a automaticky je dosazuje při přihlašování do jejich účtů. Správci hesel, jak se tyto programy nazývají, bývají součástí komplexních bezpečnostních řešení.

Další technické podrobnosti o nástroji Telekopí a internetových podvodech

Fungování nástroje Telekopí a pozadí podvodů na internetových bazarech představil ESET ve spolupráci s Policií ČR poprvé v srpnu 2023. Koncem roku 2023 poté ve dvou společných operacích zatkla česká a ukrajinská policie desítky kyberzločinců využívajících Telekopí, a to včetně klíčových hráčů těchto podvodů. Obě operace byly zaměřeny proti blíže nespecifikovanému počtu skupin, které podle odhadů policie od roku 2021 nashromáždily nejméně 100 milionů korun.

Bezpečnostní experti z ESETu pak nejnovější informace o využití nástroje Telekopí prezentovali na letošní konferenci Virus Bulletin 2024. Podrobné technické informace najdete také na webu welivesecurity.com.

Další informace

Více informací o trendech v kyberbezpečnosti pro širokou veřejnost najdete například v online magazínu Dvojklik.cz nebo v online magazínu o IT bezpečnosti pro firmy Digital Security Guide. Nejčastějším rizikům pro děti na internetu se věnuje iniciativa Safer Kids Online, která má za cíl pomoci nejen jejich rodičům, ale také například učitelům či vychovatelům zorientovat se v nástrahách digitálního světa.

Společnost ESET ve spolupráci s kyberbezpečnostními odborníky dále připravuje podcast True Positive. Vysvětlení aktuálních kyberbezpečnostních pojmů a trendů najdete dále na stránkách Slovníku ESET.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Drží rekordní počet ocenění a díky jejím technologiím může více než miliarda uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio řešení od ESET pokrývá všechny populární platformy, včetně mobilních, a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích.

ESET dlouhodobě investuje do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři výzkumná a vývojová centra, a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.

Kontakt pro média

Lucie Mudráková

Specialistka PR a komunikace

ESET software spol. s r.o.

tel: +420 702 206 705

[email protected]

Vítězslav Pelc

Senior manažer PR a komunikace

ESET software spol. s r.o.

tel: +420 720 829 561

[email protected]

Zdroj: www.eset.com

Další články

Další články od ESET

Hrozby pro macOS: Investice i Spotify, útočníci šíří škodlivé kódy v napodobeninách populárních aplikací

Hrozby pro macOS: Investice i Spotify, útočníci šíří škodlivé kódy v napodobeninách populárních aplikací

Adware Pirrit a malware PSW.Agent zůstávají nejčastěji detekovanými hrozbami pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. Jejich přítomnost opět potvrdila pravidelná statistika kybernetických hrozeb od společnosti ESET, tentokrát za období od července do září 2024. Zatímco adware je kybernetickou hrozbou, kterou útočníci využívají především k instalaci škodlivých doplňků do prohlížeče či zobrazovaní nebezpečného či podvodného reklamního obsahu, škodlivý kód PSW.Agent využívají ke krádeži našich dat, a to jak přihlašovacích údajů do různých účtů, tak citlivých osobních dat, která poté dále mohou přeprodávat. Již několik měsíců jej útočníci také používají k získání přístupů do kryptopeněženek. Útočníci šíří oba typy škodlivých kódů prostřednictvím napodobenin legitimních aplikací, naposledy například prostřednictvím falešné aplikace pro investování Meta Trader či přehrávače Spotify.
| ESET
ESET: Podvodníci z online bazarů se nově zaměřili na ubytovací platformy Booking.com a Airbnb

ESET: Podvodníci z online bazarů se nově zaměřili na ubytovací platformy Booking.com a Airbnb

Společnost ESET zveřejnila nové informace o kybernetických zločincích využívajících online nástroj Telekopí (Telekopye), který funguje v rámci platformy Telegram. Útočníkům slouží k vytváření podvodné komunikace a koordinaci jednotlivých členů různě velkých kyberkriminálních uskupení, a to především k organizování podvodů na internetových tržištích, jako je Vinted, eBay, Facebook Marketplace, Bazoš či Sbazar. Podle posledních informací se podvodníci navíc zaměřili také na populární služby pro rezervace ubytování Booking.com a Airbnb. V rámci těchto podvodů zneužívají legitimní účty hotelů a pronajímatelů ubytování s cílem přimět oběti k zadání údajů z platebních karet do formulářů na falešných webových stránkách. Útočníci byli nejvíce aktivní v období letní sezóny, kdy počet těchto podvodů více než dvojnásobně překročil počet podvodů na online tržištích. S ohledem na popularitu obou platforem útočníci cílí na uživatele z celého světa.
| ESET
ESET popsal kyberšpionáž Ruskem podporované skupiny Gamaredon, cílem byla Ukrajina a země NATO

ESET popsal kyberšpionáž Ruskem podporované skupiny Gamaredon, cílem byla Ukrajina a země NATO

Bezpečnostní analytici společnosti ESET prozkoumali kyberšpionážní operace APT skupiny Gamaredon napojené na Rusko. Gamaredon je v současnosti nejaktivnější APT skupinou na Ukrajině a většina jejích kyberšpionážních útoků je vedena proti ukrajinským vládním institucím. ESET ale zaznamenal také několik pokusů o napadení cílů v zemích NATO – konkrétně v Bulharsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku. Ani v jednom z těchto případů však útok nebyl úspěšný. Skupina Gamaredon v poslední době výrazně vylepšila své schopnosti v provádění kyberšpionáže a vyvinula několik nových nástrojů pro krádež cenných dat z aplikací poskytovatelů e‑mailových služeb, chatovacích aplikací jako je Signal nebo Telegram a webových aplikací. Analýza expertů z ESETu odhalila také infostealer PteroBleed, který skupina využívá k odcizení dat z ukrajinského vojenského systému.
| ESET
Přehled hrozeb pro Android: Srpnová bilance kyberhrozeb v Česku opět poukázala na podceňovaný adware

Přehled hrozeb pro Android: Srpnová bilance kyberhrozeb v Česku opět poukázala na podceňovaný adware

Srpnová statistika kybernetických hrozeb pro platformu Android zatím potvrdila očekávání bezpečnostních expertů a uživatelé se ani ve druhé polovině léta nesetkali s výraznými odchylkami od dlouhodobě monitorovaných škodlivých kódů. V čele kyberhrozeb nadále stojí adware Andreed a doplňuje ho malware Agent.HQS s bankovním trojským koněm Cerberus. Bezpečnostní experti upozorňují, že ačkoli je adware někdy ze strany uživatelů podceňovaným rizikem, může být součástí větších a propracovanějších útoků, jejichž cílem jsou naše data a finance. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET.
| ESET
ESET: Škodlivý kód Agent Tesla v srpnu utlumil svou aktivitu, spyware však v Česku přesto útočil

ESET: Škodlivý kód Agent Tesla v srpnu utlumil svou aktivitu, spyware však v Česku přesto útočil

Zatímco počty detekcí spywaru Formbook a spywaru Agent.AES zůstaly v srpnu bez výrazného poklesu nebo nárůstu, u spywaru Agent Tesla zaznamenali bezpečnostní experti výrazný propad v počtu zachycených útoků na uživatele a uživatelky operačního systému Windows v Česku. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET. I přesto, že počet případů škodlivého kódu Agent Tesla tentokrát nepřekročil ani sedm procent, spyware je jako typ hrozby v Česku stále aktivní. Bezpečnostní experti situaci monitorují a nevylučují novou vlnu vylepšených útočných kampaní.
| ESET
ESET zmapoval nejnovější aktivity ransomwarového gangu CosmicBeetle, který útočil na organizace a firmy v Česku

ESET zmapoval nejnovější aktivity ransomwarového gangu CosmicBeetle, který útočil na organizace a firmy v Česku

Bezpečnostní analytici společnosti ESET popsali chování nového ransomwaru ScRansom, který pro své útoky vyvinula skupina CosmicBeetle. Cílem tohoto ransomwarového gangu jsou především malé a střední firmy v Asii a v Evropě, včetně České republiky. Své oběti napadá prostřednictvím několik let starých zranitelností v jejich systémech. Podle zjištění společnosti ESET skupina experimentuje s uniklým nástroji nechvalně proslulé kyberkriminální skupiny LockBit a využívá její známé jméno k tomu, aby útoky vypadaly přesvědčivěji a přiměla oběti zaplatit výkupné. Podle expertů je také možné, že se skupina CosmicBeetle stala v nedávné době partnerem ransomwarového gangu RansomHub, který na ransomwarové scéně působí od března 2024 a patří k nejaktivnějším útočníkům současnosti. Bezpečnostní experti před útoky gangu CosmicBeetle varují, protože jeho nespolehlivé procesy zašifrování a dešifrování nemusí vždy vést k úspěšné obnově souborů po útoku.
| ESET
Přehled hrozeb pro Android: Neoficiální verze her mohou ohrozit bankovní účty v Česku

Přehled hrozeb pro Android: Neoficiální verze her mohou ohrozit bankovní účty v Česku

Statistiku kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku v červenci vedl opět adware Andreed, který se dlouhodobě šíří prostřednictvím falešných mobilních her. Objem jeho detekcí ale mírně klesl. Na předních příčkách zůstává také nebezpečný spyware. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET. Bezpečnostní experti varují před stahováním aplikací a her mimo oficiální obchody s aplikacemi.
| ESET
ESET objevil malware NGate, který útočníci využili k výběrům peněz z českých bankomatů

ESET objevil malware NGate, který útočníci využili k výběrům peněz z českých bankomatů

Bezpečnostní experti společnosti ESET nově objevili a popsali malware NGate, který se stal součástí útoků na klienty českých bank. Útočníci tentokrát zkombinovali využití tohoto malwaru s technikami sociálního inženýrství a s phishingem. Podle dat společnosti ESET stála za těmito útoky skupina, která na českém území působila od listopadu 2023 a malware pak zapojila do svých kampaní v březnu 2024. Analytici společnosti ESET se nicméně domnívají, že útoky jsou po zatčení jednoho z pachatelů aktuálně pozastaveny. Útočníci dokázali díky malwaru NGate a technologii NFC klonovat data přímo z fyzických platebních karet obětí a přenést je na zařízení útočníka. Ten pak mohl rovnou vybrat peníze obětí z bankomatů. ESET upozorňuje, že se jedná o první využití malwaru pro platformu Android s těmito funkcionalitami v praxi.
| ESET
ESET objevil nový phishingový útok využívaný v bankovních podvodech, cílem byli klienti českých bank

ESET objevil nový phishingový útok využívaný v bankovních podvodech, cílem byli klienti českých bank

Bezpečnostní analytici ze společnosti ESET objevili a popsali novou podobu phishingových kampaní využívaných pro bankovní podvody. Standardní phishingové techniky doručení škodlivého kódu byly tentokrát kombinovány s novou metodou – útočníci se zaměřili na uživatele platforem Android a iOS prostřednictvím aplikací PWA, a v případě platformy Android také prostřednictvím WebAPK. Instalace neobsahovaly ve zjištěných případech žádná varování o tom, že dochází k instalacím aplikací třetích stran. Většina pozorovaných aplikací cílila na klienty českých bank, experti společnosti ESET nicméně zaznamenali také aplikace zaměřené na banky v Maďarsku a Gruzii. Na základě analyzovaných dat dospěli k závěru, že za kampaněmi stály dvě různé skupiny útočníků. Společnost ESET informovala o těchto hrozbách banky obětí a pomohla také několik phishingových domén a řídících serverů odstranit.
| ESET
ESET: V červenci zůstaly největšími riziky pro české počítače škodlivé kódy, které kradou přihlašovací údaje

ESET: V červenci zůstaly největšími riziky pro české počítače škodlivé kódy, které kradou přihlašovací údaje

Podle červencové statistiky kybernetických hrozeb pro operační systém Windows v České republice je nejčastějším škodlivým kódem stále spyware, a to v zastoupení škodlivých kódů Agent Tesla, Formbook a Agent.AES. I když spyware Agent Tesla neměl v červenci tak výraznou útočnou kampaň jako v předešlém měsíci, stále zůstává v Česku největší kybernetickou hrozbou. Uživatelé a uživatelky se mohli tentokrát setkat především s globálními útoky a čeština se v překladech názvů nebezpečných příloh objevila spíše okrajově. Bezpečnostní experti nabádají k opatrnosti při práci s elektronickou poštou a upozorňují na trend, kdy útočníci mohou šířit malware kradoucí citlivé informace i prostřednictvím napodobenin známých aplikací, včetně nástrojů AI. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.
| ESET