Vodafone··5 min

Firmy a instituce se spojily v boji proti domácímu násilí. Ve společné Chartě se zavazují k osvětě a pomoci obětem z vlastních řad

Vodafone

Vodafone

Vodafone je telekomunikačním lídrem v Evropě a Africe. Naším cílem je „spojovat pro lepší budoucnost“ a naše odborné znalosti a rozsah působení nám dávají jedinečnou příležitost dosáhnout pozitivní změny pro společnost. Naše sítě udržují rodiny, přátele, firmy i vlády ve spojení a hrajeme zásadní roli při udržování chodu ekonomik a kritických odvětví, jako je vzdělávání a zdravotní péče. Vodafone je největším operátorem mobilních a pevných sítí v Evropě, je největším světovým poskytovatelem připojení k internetu věcí (IoT) a naše technologická platforma M-Pesa v Africe umožňuje 50 milionům lidí těžit z přístupu k mobilním platbám a finančním službám. Mobilní a pevné sítě provozujeme v 21 zemích a ve 47 dalších spolupracujeme v oblasti mobilních sítí s partnery. K 30. červnu 2022 jsme měli více než 300 milionů mobilních zákazníků, více než 28 milionů zákazníků s pevným připojením, více než 22 milionů televizních zákazníků a 160 milionů připojených IoT zařízení a platforem.

Tisková zpráva

Každá pátá žena se během života setká s fyzickým nebo sexuálním násilím, nějakou z forem psychického zneužívání zažije dokonce téměř 50 % Češek. Toto násilí tak představuje jednu z nejčastějších forem porušení lidských práv. Závažnost dopadů domácího násilí si uvědomují i tuzemští zaměstnavatelé z řad firem a institucí, celkem 16 jich společně podepsalo Chartu proti domácímu násilí. Ta byla symbolicky představena 11. prosince při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv.

Charta proti domácímu násilí vznikla ze společné iniciativy Vodafonu, IKEA a organizace ROSA Centrum pro ženy, pod záštitou Odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády a zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Aktuálně sdružuje 16 subjektů z řad firem, institucí a organizací, které se zapojily do prevence domácího násilí a pomáhají také obětem z řad svých zaměstnanců a zaměstnankyň (seznam signatářů je k dispozici na konci textu). Pro oběti domácího násilí může být pracoviště jediným bezpečným místem. Právě proto má zaměstnavatel, případně kolegové a kolegyně v práci, možnost problém včas odhalit a pomoci obětem vyhledat odbornou pomoc.

Chartu signatáři podepsali symbolicky při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv na konferenci Lidská práva a Česko, záštitu na Chartou převzal Odbor rovnosti žen a mužů Úřadu vlády a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „Zlepšení postavení obětí domácího násilí patří k prioritám vlády i mým prioritám v roli zmocněnkyně vlády pro lidská práva. V této oblasti se nám aktuálně daří prosazovat řadu pozitivních legislativních změn. V červnu vláda vyslovila souhlas s ratifikací Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. V srpnu vláda schválila nový akční plán prevence domácího násilí. V přípravě je také nový zákon o domácím násilí či zavedení specializace trestních soudů na domácí a sexuální násilí. Kromě specializovaných služeb pro oběti a státních institucí klíčovou roli mohou hrát i zaměstnavatelé. Důsledky domácího násilí se totiž pochopitelně promítají i do pracovního prostředí. Z přijetí Charty proti domácímu násilí i velkého počtu signatářů mám proto velkou radost. Charta obsahuje konkrétní závazky, které mohou obětem v mnoha ohledech pomoct,“ říká Klára Šimáčková Laurenčíková.

Domácí násilí je stále aktuálním problémem, který z logiky věci často zůstává za zavřenými dveřmi. Podle dostupných dat v České republice zažila nějakou z forem psychického násilí téměř každá druhá a každá pátá se setkala s fyzickým nebo sexuálním násilím. Většina z nich o své zkušenosti s násilím mlčí, pouze 49 % je ochotno se někomu svěřit a jen 8 % obětí nahlásí nejzávažnější incident na policii.

Firmy se inspirují v Akademii proti domácímu násilí

Charta proti domácímu násilí je logickým pokračováním Akademie proti domácímu násilí, kterou před dvěma lety iniciovala Nadace Vodafone společně s partnery a která spojila zaměstnavatele, jimž není problematika lhostejná. Akademie prostřednictvím praktických workshopů zprostředkovává praktické zkušenosti s řešením domácího násilí ze strany zaměstnavatele, včetně toho, jak přesvědčit nejvyšší management firmy o důležitosti tématu. V rámci Akademie vznikl také manuál a metodika pro firmy.

„Akademii organizujeme už více než dva roky proto, aby firmy a organizace inspirovala k pomoci zaměstnancům a zaměstnankyním zažívajícím domácí násilí. V dalším kroku chceme tyto snahy formalizovat do konkrétních závazků. Proto vznikla Charta proti domácímu násilí, která stanovuje minimální standardy a zavazuje signatáře k tomu, že o ně budou dlouhodobě usilovat. Jsem ráda, že společně s ostatními zakládajícími signatáři můžeme takto přispět k nulové toleranci domácího násilí a zvýšení bezpečí jeho obětí.“ říká Zuzana Holá, ředitelka komunikace Vodafonu a Nadace Vodafone. Právě pod hlavičkou Nadace Vodafone již od roku 2020 funguje i aplikace Bright Sky, která obětem domácího násilí pomáhá.

  • Pro firmy, instituce a organizace, které se chtějí do osvěty a prevence domácího násilí zapojit, slouží e-mailová adresa [email protected].


Seznam signatářů v abecedním pořadí:

Atrea spol. s r. o.

BPS - Byznys pro společnost, z. s.

Czechitas

Československá obchodní banka, a. s.

ČEZ, a. s.

Deloitte Advisory s.r.o.

Dm drogerie markt GmbH & Co. KG

Huawei Technologies (Czech) s.r.o.

IKEA Česká republika, s.r.o.

Kaufland Česká republika v.o.s.

Kooperativa pojišťovna, a.s.

Ministerstvo vnitra ČR

Středočeský kraj

Tesco Stores ČR a.s.

Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v České republice

Vodafone Czech Republic a.s.

Zdroj: www.vodafone.cz

Další články

Další články od Vodafone

Chráníme planetu a životní prostředí: Jaké jsou naše závazky a jaký dopad má naše podnikání?

Chráníme planetu a životní prostředí: Jaké jsou naše závazky a jaký dopad má naše podnikání?

Ve Vodafonu ctíme hned několik pravidel, díky nimž má naše podnikání pozitivní dopad na životní prostředí. Vedle závazku být uhlíkově neutrální, podporujeme vlastními produkty cirkulární ekonomiku, snižujeme ekologickou stopu našich produktů a služeb a s tomu samému motivujeme i naše zákazníky.
| Vodafone
Více dat za stejnou cenu. Pro předplacené karty SAZKAmobil startuje mimořádná nabídka

Více dat za stejnou cenu. Pro předplacené karty SAZKAmobil startuje mimořádná nabídka

Až o 50 procent více dat za stejnou cenu, a to s každým druhým a dalším internetovým balíčkem, mohou nově získat majitelé předplacené karty SAZKAmobil. Například balíček s objemem dat 15 GB tak lze získat za cenu balíčku s 10 GB. Kredit pro SIM karty SAZKAmobil je možné dobít osobně na více než 7 500 terminálech nebo online.
| Vodafone
Program Digitální odysea pomáhá zdarma seniorům vyznat se v online světě. V Česku ho využilo už přes 50 tisíc lidí

Program Digitální odysea pomáhá zdarma seniorům vyznat se v online světě. V Česku ho využilo už přes 50 tisíc lidí

V úterý 1. října slavíme Mezinárodní den seniorů. Nadace Vodafone se dlouhodobě věnuje jejich vzdělávání v digitálním světě. Program Digitální odysea
| Vodafone
3 miliardy do rozvoje sítě pevného internetu

3 miliardy do rozvoje sítě pevného internetu

Dlouhodobou prioritou Vodafonu je budovat a také neustále vylepšovat síť pevného internetu. Naším cílem je zajistit dostupné připojení k síti opravdu pro každého. Být online je totiž důležitou součástí našeho každodenního života.
| Vodafone
Vodafone pomáhá při povodních. Zdarma poskytne neomezená data

Vodafone pomáhá při povodních. Zdarma poskytne neomezená data

V krizových chvílích je důležité, aby lidé mohli zůstat ve spojení. Vodafone umožní lidem nepřetržitě sledovat povodňovou situaci a zůstat v kontaktu s blízkými. Ke všem měsíčním tarifům, které zatím nemají neomezená data, přidá zdarma neomezený datový balíček. Uživatelům s předplacenou kartou nabídne 1 GB dat.
| Vodafone
Největší fotbalový stadion v Česku má nové a rychlé mobilní pokrytí

Největší fotbalový stadion v Česku má nové a rychlé mobilní pokrytí

Vodafone výrazně vylepšil mobilní pokrytí největšího fotbalového stadionu v České republice. Fortuna Arena v pražských Vršovicích, kde hraje domácí zápasy tým SK Slavia Praha, má kapacitu 19 370 sedících diváků. Ať už diváci dorazí na stadion do Edenu na fotbal nebo třeba na koncert, mohou se nově těšit na jednu z nejrychlejších mobilních sítí v zemi. Umožní stahování dat rychlostí až 2 Gb/s.
| Vodafone
Podporujeme firmy i veřejnou správu v digitalizaci

Podporujeme firmy i veřejnou správu v digitalizaci

Cesta k úspěchu je v dnešní době lemována digitálními nástroji. Ve Vodafonu podporujeme díky řešením na míru nejen malé, střední i velké podniky, ale také obce a města. A také poskytujeme pravidelné poradenství prostřednictvím V-Hubu. Mrkněte s námi na detaily a přidejte se k nám.
| Vodafone
Podporujeme komunity a pomáháme se vzděláváním v oblasti digitalizace

Podporujeme komunity a pomáháme se vzděláváním v oblasti digitalizace

Jsme přesvědčeni, že nejlepší věci vznikají, když je společně mohou vytvářet lidé s různými pohledy na věc. Proto podporujeme rozmanitost a inkluzi v celém našem hodnotovém řetězci. Proto spoluvytváříme prostředí, kde se lidé mohou rozvíjet s ohledem na svůj osobní potenciál a kde existuje vzájemný respekt. Jak to děláme?
| Vodafone
Vodafone s ČEZ posilují bezpečnost Jaderné elektrárny Temelín. Ta jako první v Evropě využívá mobilní privátní oddělenou 5G síť

Vodafone s ČEZ posilují bezpečnost Jaderné elektrárny Temelín. Ta jako první v Evropě využívá mobilní privátní oddělenou 5G síť

Parametry, které přináší nejmodernější mobilní síť 5G, je nyní možné využít k vytvoření velmi výkonné, zcela izolované a bezpečné bezdrátové sítě. Právě takovou 5G standalone síť Vodafone nově spustil v pilotním provozu pro společnost ČEZ v temelínské jaderné elektrárně. Jde o první takovou síť v jaderné elektrárně v Evropě. Nasazení nových technologií a způsobů komunikace do ostrého provozu elektrárny teď budou obě strany společně testovat. Půjde například o využití brýlí s rozšířenou realitou.
| Vodafone
Špičkový mobilní tarif nebo pevný internet za 299 Kč měsíčně, k tomu TV zdarma. To nejlepší od Vodafonu si může vyzkoušet každý

Špičkový mobilní tarif nebo pevný internet za 299 Kč měsíčně, k tomu TV zdarma. To nejlepší od Vodafonu si může vyzkoušet každý

Startuje nová kampaň Vodafonu, který své služby nyní nabízí k vyzkoušení a bez závazků za mimořádně výhodných podmínek. Třeba zcela neomezený mobilní tarif Premium 5G jen za 299 korun měsíčně, k tomu zdarma službu Vodafone TV+, nabídka platí na první tři měsíce. I pevný internet do domácnosti, včetně rychlosti 1 Gb/s, lze získat za 299 korun měsíčně, a to na první půlrok. Ke každé rychlosti internetu až po 1 Gb/s je opět i Vodafone TV+,
| Vodafone