Volkswagen··6 min

Finální testy nového modelu Touareg v blízkosti polárního kruhu

SUV vyšší třídy bude mít světovou premiéru v létě. Řízení za tmy bude ještě komfortnější díky světlometům IQ.LIGHT HD-Matrix. První model značky Volkswagen v Evropě s osvětleným logem VW na zádi. Modernizace podvozku a přístrojové desky Innovision Cockpit. Nabídku završí vysokovýkonná verze Touareg R eHybrid1.

Praha - Volkswagen v letošním roce začne psát další kapitolu úspěšného příběhu modelu Touareg1 s více než jedním milionem prodaných vozů. Po technické i vizuální stránce rozsáhle modernizované SUV vyšší třídy má nově navrženou přední a zadní partii, zdokonalený podvozek a přesvědčivou kombinaci komfortu a výkonu. Volkswagen nyní poskytuje první výhled na svůj modernizovaný vrcholný model, jehož světová premiéra se uskuteční v létě.

Nový Touareg ještě s maskováním - na snímku vrcholná verze Touareg R

Nový Touareg absolvuje své poslední zkušební kilometry ve švédském Laponsku stále ještě s maskováním, které je tvořeno pixely obrovského QR kódu. Pokud si kód načtete chytrým telefonem, dostanete se na internetovou stránku věnovanou modelu Volkswagen Touareg, kde naleznete další informace o novém Touaregu. Přestože se úpravy designu dosud skrývají pod fólií s QR kódem, nabízejí fotografie prototypu již první poukazy na nové technické detaily. Například na přídi lze rozpoznat nově vyvinuté světlomety IQ.LIGHT HD-Matrix a části rovněž nové světelné LED lišty.

Světlomety IQ.LIGHT HD-Matrix s 38 400 LED mikrodiodami

HD znamená "High Definition", tedy velmi vysoké rozlišení. Tím je míněna záplava extrémně jasných světelných bodů, kterou vytváří celkem 38 400 LED mikrodiod. Nové světlomety promění noc v den výrazně jasnějším osvětlením vozovky, aniž by docházelo k oslňování protijedoucích řidičů. Na každé straně vozidla je v nových světlometech rozmístěno 19 200 LED mikrodiod. Maticový systém promítá interaktivní "světelný koberec" na povrch jízdního pruhu, v němž SUV vyšší třídy jede. Díky této funkci s označením "Lane Light" je jízda za tmy ještě komfortnější. Pro řidiče je za tmy také snadnější řízení vozu v zúžených jízdních pruzích na rozestavěných úsecích dálnic, protože příslušný jízdní pruh je optimálně osvětlován "světelným kobercem".

Osvětlené logo VW na zádi. Nový Touareg nese jako první model značky Volkswagen osvětlené logo na zádi. Legislativa totiž od ledna 2023 umožňuje používat červeně osvětlené logo VW také v Evropě. Dosud bylo svíticí logo značky povoleno pouze na některých trzích, například v Číně nebo USA.

Nová generace podvozku. Volkswagen zdokonalil podvozek modelu Touareg, který bude ve všech verzích vybaven pohonem všech kol. Součástí výbavy je mimo jiné senzor zatížení střechy, který je síťově propojen s elektronickým systémem podvozku. Výhodou je vyšší úroveň agility při jízdě bez nákladu na střeše. V opačném případě senzor rozpozná, že je na střechu namontován střešní box, a tuto informaci předá asistenčním systémům, například ESC. Tím se zvýší jízdní stabilita modelu Touareg.

Inženýři nově nastavili rovněž sériově dodávaný podvozek s ocelovými vinutými pružinami i na přání dodávaný podvozek s dvoukomorovými vzduchovými pružinami. Výsledkem je ještě větší rozsah provozních vlastností od maximálního komfortu na jedné straně až po optimální výkony na straně druhé.

Zdokonalený interiér. Touareg je vybaven přístrojovou deskou "Innovision Cockpit". Ovládání probíhá prostřednictvím centrálního dotykového displeje (úhlopříčka obrazovky: 38,1 centimetru, resp. 15 palců), multifunkčního volantu a analogových prvků, jakým je například ovladač pro nastavení hlasitosti na středové konzole. "Innovision Cockpit" nabízí v novém modelu Touareg mimo jiné navigaci s přesností na jednotlivé jízdní pruhy a mapové podklady s vysokým rozlišením. Zdokonaleno bylo také hlasové ovládání. Propojení aplikací z chytrého telefonu prostřednictvím systému "App Connect" (Apple CarPlay, Android Auto) lze nyní realizovat i bezdrátově.

Po vyhodnocení ohlasů od zákazníků došlo k dalšímu zvýšení již tak vysoké úrovně kvality modelu Touareg. Loketní opěrky a obložení středové konzoly je měkčí, což zvyšuje komfort cestujících. I nový Touareg tak dokládá skutečnost, že Volkswagen přizpůsobuje své modely požadavkům zákazníků s maximální důsledností. Modernizovaný Touareg je mimořádně vyvážené, všestranné SUV, které zvládá jak cestování na dlouhé vzdálenosti, tak každodenní provoz.

1) Nový Touareg/nový Touareg R: Zamaskovaná studie v podobě blízké sériově vyráběnému modelu, který se zatím ještě neprodává.

Informace o značce Volkswagen:

Značka Volkswagen osobní vozy působí na více než 150 trzích po celém světě a vyrábí vozidla ve více než 30 závodech ve 13 zemích. V roce 2021 vyrobil Volkswagen 4,9 milionu vozidel, mezi něž patří bestsellery, jako jsou Polo, T-Roc, Golf, Tiguan nebo Passat, ale také úspěšné modely elektromobilů ID.3 a ID.4. V uplynulém roce předala společnost zákazníkům na celém světě více než 260 000 elektromobilů, což je dosud nejvyšší počet. V současnosti pracuje pro značku Volkswagen 184 000 lidí na celém světě. K tomu je nutné připočítat více než 10 000 prodejců a servisních partnerů s 86 000 zaměstnanci. Volkswagen svou strategií ACCELERATE důsledně urychluje transformaci na softwarově orientovaného poskytovatele mobility.

Zdroj: www.volkswagen.cz

Zadavatel
Volkswagen

Volkswagen

Volkswagen AG nebo jen VW je německá automobilka sídlící ve Wolfsburgu. Je členem skupiny Volkswagen Group. Její název v překladu znamená lidový vůz. Byla založena v roce 1937 jako Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH a později přejmenována na Volkswagenwerk GmbH.

Další články od Volkswagen

Unikát zrozený z ohně a ledu: Model ID.3 GTX FIRE+ICE oslavil premiéru na Setkání ID.
Volkswagen

Unikát zrozený z ohně a ledu: Model ID.3 GTX FIRE+ICE oslavil premiéru na Setkání ID.

Vzpomínka na speciální model Golf II Fire and Ice2 – znovu ve spolupráci s módní značkou BOGNER. Automobilový unikát přesvědčí exkluzivním lakem karoserie a překvapivými detaily. Interiér s originálními materiály a doplňky.
Volkswagen zahajuje předprodej modelů Golf GTI Clubsport a Golf R
Volkswagen

Volkswagen zahajuje předprodej modelů Golf GTI Clubsport a Golf R

Golf GTI Clubsport1 s pohonem předních kol je nejvýkonnější GTI díky výkonu 221 kW (300 k) a elektronicky řízené uzávěrce předního diferenciálu. Golf R2 a Golf R Variant3 disponují pohonem všech kol 4MOTION, systémem R-Performance Torque Vectoring a výkonem 245 kW (333 k). Prostorný Golf R Variant nabízí zavazadlový prostor o objemu 1642 litrů. Exkluzivní výbavový paket Black Edition4 pro Golf R s tmavým designem a funkcemi, jakými jsou stopky GPS pro měření časů na kolo a ukazatel zrychlení.
Ikonické modely Golf, bohatý program a tisíce fanoušků. Začátek GTI Fanfest se blíží.
Volkswagen

Ikonické modely Golf, bohatý program a tisíce fanoušků. Začátek GTI Fanfest se blíží.

Třídenní GTI Fanfest s rodinným programem a mottem „Icons Coming Home“. Více než 700 majitelů se pochlubí svými vozy GTI a R. Nabitý program „od fanoušků pro fanoušky“. O motoristických tématech budou hovořit legendy značky Volkswagen Benjamin „Benny“ Leuchter, Hans-Joachim „Strietzel“ Stuck a Klaus-Joachim „Jochi“ Kleint.
Volkswagen je nejinovativnější mainstreamovou značkou v oblasti elektrického pohonu
Volkswagen

Volkswagen je nejinovativnější mainstreamovou značkou v oblasti elektrického pohonu

AutomotiveINNOVATIONS Award 2024: Volkswagen boduje inovacemi v mnoha oblastech od dojezdu přes nabíjecí výkon a spotřebu až po elektrický ekosystém. CAM každoročně analyzuje inovační aktivity přibližně 100 automobilových značek v Evropě, Asii a USA. V letošním roce bylo vybráno a vyhodnoceno cca 1000 inovací, které mohou v tvrdé konkurenci na globálních automobilových trzích poskytovat rozhodující zákaznickou výhodu. Předseda představenstva značky Volkswagen Schäfer: „Ocenění dokládá inovační posun u všech nových modelů ID.“
Volkswagen zařazuje do nabídky akční modely R-Line People s mimořádně bohatou výbavou a výhodnými cenami
Volkswagen

Volkswagen zařazuje do nabídky akční modely R-Line People s mimořádně bohatou výbavou a výhodnými cenami

Akční modely vychází z výbavové linie R-Line a obsahují bohatou příplatkovou výbavu, která je již započítána v základní ceně modelu. Lídry akční nabídky R-Line People jsou nové modely Golf, Golf Variant, Tiguan a Passat. S mimořádně bohatou výbavou a výhodnými cenami mohou zákazníci objednávat také další oblíbené modely: Polo, Taigo, T-Cross a T-Roc.
Volkswagen zahájil prodej ID.3 GTX
Volkswagen

Volkswagen zahájil prodej ID.3 GTX

Sportovní ID.3 GTX je možné objednávat za cenu od 1 244 900 Kč. Nový úsporný a zároveň dynamický elektromotor původem z ID.7 s výkonem 210 kW (286 k) a točivým momentem 545 N.m umožňuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy. Rychlé je i nabíjení – z 10 na 80 procent za pouhých 26 minut. Na jedno plné nabití lze ujet až 604 km dle WLTP. Dotace 200 000 Kč pro firemní klientelu včetně financování s 0% úrokem a servisem na 5 let zdarma.
Pět hvězd pro nový Passat: Nejvyšší hodnocení v testech bezpečnosti Euro NCAP
Volkswagen

Pět hvězd pro nový Passat: Nejvyšší hodnocení v testech bezpečnosti Euro NCAP

Výsledky ve všech čtyřech kategoriích testů na velmi vysoké úrovni. Všestranný rodinný automobil nabízí výbornou ochranu dětských cestujících. Passat získal nejvyšší počet pěti hvězd i ve své nové generaci.
ChatGPT je již dostupný v mnoha modelech značky Volkswagen
Volkswagen

ChatGPT je již dostupný v mnoha modelech značky Volkswagen

Online hlasového asistenta IDA z vlastního vývoje značky Volkswagen doplňuje ChatGPT. Zákazníci mohou s vozidlem komunikovat hovorovým jazykem a získávat mnoho dodatečných informací. Volkswagen je jedním z prvních velkoobjemových výrobců, kteří ve spolupráci s technologickým partnerem Cerence zavedli ChatGPT do svých vozidel. Vyhledávací nástroj je využitelný ve všech nových modelech ID., Golf, Tiguan a Passat.
Nejvýkonnější Golf slaví světovou premiéru: Nové modely Golf R a Golf R Variant přijíždějí na start s výkonem 245 kW (333 k)
Volkswagen

Nejvýkonnější Golf slaví světovou premiéru: Nové modely Golf R a Golf R Variant přijíždějí na start s výkonem 245 kW (333 k)

Modely R s pohonem všech kol mají v sériové výbavě ještě ostřejší design, vylepšený interiér a nový informační a zábavní systém. Na přání dodávaný paket R Performance umožňuje mimo jiné ještě větší nejvyšší rychlost a zahrnuje rozměrnější střešní spoiler plus jako novinku i stopky pro měření časů na kolo a ukazatel zrychlení. Volkswagen R představil ve světové premiéře rovněž exkluzivní speciální edici Golf R Black Edition.
Nové verze modelu ID.7: GTX s mimořádnou dynamikou a ID.7 Pro S s dojezdem až 709 kilometrů
Volkswagen

Nové verze modelu ID.7: GTX s mimořádnou dynamikou a ID.7 Pro S s dojezdem až 709 kilometrů

ID.7 GTX3: Sedan s elektrickým pohonem všech kol o výkonu 250 kW (340 k) zvládne sprint z 0 na 100 km/h za pouhých 5,4 sekundy. Zahájení předprodeje čtyř nových verzí modelu ID.7 s velkou sadou akumulátorů o kapacitě 86 kWh: ID.7 GTX3, ID.7 GTX Tourer4, ID.7 Pro S2 a ID.7 Tourer Pro S5 lze již objednávat také v České republice. Elektromobilita pro cestování na velké vzdálenosti: Nové verze modelu ID.7 s dojezdem až 709 km1 (Pro S2) a 690 km1 (Tourer Pro S5) jsou nekompromisně připraveny i na dlouhé trasy.