ESET··6 min

ESET: V září se v Česku objevily především útočné e-mailové kampaně v češtině, v přílohách se ukrýval spyware

Praha, 19. října 2023 – Spyware Agent Tesla je nadále přední hrozbou pro uživatele operačního systému Windows v České republice. I přes výraznější pokles detekovaných případů se spyware v září šířil v celé řadě příloh s názvy v češtině a bezpečnostní specialisté tak upozorňují, že spyware neztrácí na své nebezpečnosti. Uživatelům doporučují kontrolovat české překlady, které stále ve většině případů obsahují gramatické chyby a mohou tak sloužit jako varování před škodlivým kódem. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.

Ačkoli ještě v červenci se spyware Agent Tesla objevoval téměř ve třetině všech detekcí, v září ho bezpečnostní experti evidovali v necelých třinácti procentech všech zachycených případů škodlivého kódu pro operační systém Windows v České republice. Upozorňují však na to, že i přes současný pokles útočníci nadále investují do českých překladů útočných kampaní.

„Spyware Agent Tesla neměl v České republice během září žádnou větší útočnou kampaň. Množství nebezpečných příloh s českými názvy, jichž útočníci zneužívají k jeho šíření, se však vymykalo situaci, kterou v českém prostředí běžně pozorujeme. Zpravidla se totiž setkáváme s e-maily a přílohami v angličtině, které útočníci přímo pro české uživatele nepřekládají. České překlady mohou přitom zvýšit pravděpodobnost, že uživatelé nebezpečné přílohy ve chvilce nepozornosti otevřou a spyware vpustí do svého zařízení,“ říká k zářijovým číslům pravidelné statistiky Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

„Dlouhodobě můžeme u nebezpečných příloh šířících spyware pozorovat také jistou strategii. Dokumenty v přílohách mívají dvě koncovky, přičemž tu druhou z nich, příponu .exe, uživatelé nemusí vždy vidět. Namísto toho vidí jen domnělý dokument v programu MS Word, ve formátu PDF nebo obrázek, a ten mohou otevřít a přílohu tak spustit. Jistotu ochrany před spywarem tak mají vždy s bezpečnostním softwarem, který se na koncovky příloh v e‑mailech cíleně zaměřuje. Rozhodně by ale neměli rezignovat na to, že název přílohy sami zkontrolují,“ dodává Jirkal.

Nebezpečné e-mailové přílohy, jejichž prostřednictvím se spyware Agent Tesla v září šířil Českem, měly názvy „děkovný dopis.docx.exe“, „Poptavka 00413_pdf.exe“, „Zpusob_platby,jpg.exe“, „SMLOUVA-pdf.exe“.

České překlady mohou útok prozradit

Česky pojmenované přílohy se v září objevily také v případě spywaru Formbook a password stealeru Fareit. I přes to, že útočníci vsadili v případě zářijových kampaní na češtinu, nebývají překlady vždy správné a kontrola textu a názvů příloh může uživatele včas varovat, že něco není v pořádku.

„Ani spyware Formbook ani password stealer Fareit nebyly v září detekovány ve větším počtu případů. Škodlivý kód Fareit šířili útočníci například v e-mailech, které vydávali za zprávy od bank či logistických firem. Devět z deseti těchto e-mailů bylo přeloženo do češtiny,“ říká Jirkal.

„Útočníci mají k přípravě útoků k dispozici celou řadu nástrojů, a to dnes již včetně nástrojů umělé inteligence využívajících velkých jazykových modelů, jako je například ChatGPT. Stále se však uživatelé mohou setkat s jazykovými chybami. V září jsme tyto případy nejvíce viděli právě u password stealeru Fareit,“ dodává Jirkal.

Bezpečnostní experti varují před opakovaným využíváním stejných hesel

Spyware patří mezi závažnější škodlivé kódy, které útočníci využívají se záměrem ukrást přihlašovací údaje k různým uživatelským účtům. Odcizené údaje pak mohou využívat k přípravě dalších útoků, jako jsou například útoky hrubou silou. Další možností je údaje prodat na černých trzích jiným útočníkům. V každém případě je cílem finanční zisk.

„Při útocích na hesla je pro uživatele největším rizikem využívání stejných hesel u více jejich online účtů. Běžnou strategií útočníků je totiž odcizená hesla a přihlašovací jména zkoušet dosazovat k různým účtům s cílem je prolomit. Pokud uživatel nemá svůj účet chráněný dalším faktorem, kterým bývá kód z SMS nebo ze spárované aplikace, má útočník dveře k jeho účtu prakticky otevřené,“ říká Jirkal z ESETu.

Bezpečnostní experti uživatelům doporučují vytvářet alespoň 12místná hesla s využitím různých znaků, jako jsou číslice, velká a malá písmena či speciální znaky. Silným heslem může být i tzv. heslová fráze. Spyware také spolehlivě zastaví kvalitní bezpečnostní software. Řada z nich obsahuje správce hesel, specializované programy, které uchovávají hesla v zabezpečené podobě a automaticky je dosazují při přihlašování do konkrétních účtů.

Nejčastější kybernetické hrozby pro operační systém Windows v České republice za září 2023:

  1. MSIL/Spy.AgentTesla trojan (12,72 %)
  2. Win32/Formbook trojan (10,32 %)
  3. Win32/PSW.Fareit trojan (2,15 %)
  4. BAT/Agent.PZX trojan (2,07 %)
  5. BAT/Agent.PZQ trojan (1,64 %)
  6. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,64 %)
  7. Win32/Spy.VB.OLN trojan (1,59 %)
  8. VBS/Agent.QMG trojan (1,05 %)
  9. Win32/Rescoms trojan (1,01 %)
  10. Java/Adwind trojan (0,98 %)

Uživatelé produktů ESET jsou před těmito hrozbami chráněni.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Drží rekordní počet ocenění a díky jejím technologiím může více než miliarda uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy, včetně mobilních, a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích.

ESET dlouhodobě investuje do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra, a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.

Kontakt pro média:

Lucie Mudráková

Specialistka PR a komunikace

ESET software spol. s r.o.

tel: +420 702 206 705

[email protected]

Zadavatel
ESET

ESET

Jsme jednou z prvních evropských společností se zaměřením na digitální bezpečnost. Soukromou společnost ESET stále vedou inženýři, kteří ji před 30 lety založili. Díky naší nezávislosti se můžeme soustředit na náš nejdůležitější cíl – na ochranu koncových zákazníků a firem na jejich cestě k úspěšnější budoucnosti.

Další články od ESET

Přehled hrozeb pro Android: Falešné hry Českem stále šíří adware a bankovní malware
ESET

Přehled hrozeb pro Android: Falešné hry Českem stále šíří adware a bankovní malware

Statistika kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku i v červnu zůstala neměnná. Největším rizikem je nadále adware Andreed, který v minulém měsíci znovu o něco posílil. Také v případě bankovního malwaru Cerberus, který se v Česku znovu začal objevovat od letošního jara, zůstávají detekce stabilní. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET. Falešné verze mobilních her jsou i nadále oblíbeným nástrojem kybernetických útočníků při šíření škodlivých kódů nejen v Česku. Bezpečnostní experti proto opakovaně varují před stahováním aplikací a her mimo oficiální obchody s aplikacemi pro chytré telefony.
ESET: Velký návrat spywaru Agent Tesla, v červnu se jeho detekce vyšplhaly ke třetině všech případů
ESET

ESET: Velký návrat spywaru Agent Tesla, v červnu se jeho detekce vyšplhaly ke třetině všech případů

Počet detekcí spywaru Agent Tesla, který je v Česku dlouhodobě stabilním malwarem, dosáhl v červnu téměř třetiny všech případů škodlivého kódu pro operační systém Windows v Česku. Podle bezpečnostních expertů se jednalo o nejsilnější útok letošního roku. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET. Útočníci spyware šířili prostřednictvím e-mailových zpráv od německé společnosti, která u českých obětí chtěla objednat zboží. Celá zpráva byla lokalizována do češtiny, včetně falešných kontaktních údajů a adresy webových stránek.
Hrozby pro macOS: Škodlivá reklama si hledá cesty do zařízení přes napodobeniny přehrávačů
ESET

Hrozby pro macOS: Škodlivá reklama si hledá cesty do zařízení přes napodobeniny přehrávačů

Uživatelé a uživatelky počítačů od Apple mohli v posledním čtvrt roce narazit na řadu napodobenin aplikací a nástrojů, které ukrývaly malware. V čele statistiky nejčastějších hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku zůstávaly i v období od dubna do června 2024 adware Pirrit, downloader Adload a škodlivý kód PSW.Agent, který se řadí mezi tzv. infostealery. Útočníci zneužívali nejen falešnou verzi aplikace Adobe Flash Player, ale i aplikace určené k přehrávání médií, hudební soubory ve formátu MP3 či cracky a warez verze známých komerčních aplikací. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.
Globální vývoj kybernetických hrozeb od ESET: Útočníci zneužívají ke krádeži dat falešné AI aplikace
ESET

Globální vývoj kybernetických hrozeb od ESET: Útočníci zneužívají ke krádeži dat falešné AI aplikace

Společnost ESET vydala svou nejnovější zprávu ESET Threat Report H1 2024. Zpráva shrnuje globální vývoj kybernetických hrozeb na základě dat z telemetrie a odborného pohledu analytiků společnosti, a to od prosince 2023 do května 2024. Infostealery, se kterými se útočníci pravidelně zaměřují také na Českou republiku, začaly napodobovat generativní AI nástroje jako Midjourney, Sora nebo Gemini. V oblasti kybernetických hrozeb pro mobilní zařízení se objevil také nový malware GoldPickaxe, který je se svými funkcemi schopný krást data k rozpoznávání obličeje, a tím vytvářet deepfake obsah. Bezpečnostní experti ve zprávě popsali také kybergang využívající malware Balada Injector, který je nechvalně proslulý zneužíváním zranitelností pluginů WordPress. Skupina útočníků v první polovině roku 2024 kompromitovala přes 20 000 webových stránek, včetně webů v České republice. Zpráva se také věnuje vývoji ransomwarových hrozeb, kdy v centru pozornosti stála v posledním půl roce operace Cronos k rozbití ransomwarového gangu LockBit.
ESET v Česku pokračuje v růstu, firmy potvrdily zájem o řešení v cloudu a profesionální služby kyberbezpečnosti
ESET

ESET v Česku pokračuje v růstu, firmy potvrdily zájem o řešení v cloudu a profesionální služby kyberbezpečnosti

Česká pobočka společnosti ESET, předního světového dodavatele řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti, zveřejnila své finanční výsledky za loňský rok. Kompletní výnosy dosáhly dle očekávání pobočky hodnoty 564,2 milionu korun. Společnost během loňského roku představila významné změny a inovace ve své nabídce kyberbezpečnostních řešení. Dosažený výsledek potvrdil její dlouhodobá očekávání, a to především v případě firemních zákazníků. Ti opět potvrdili zájem o technologie s pokročilými vrstvami ochrany v cloudu. Růst však společnost zaznamenala i v segmentu zákazníků z řad domácností, pro které na podzim loňského roku představila sjednocenou nabídku nových úrovní ochrany. Aktuálně společnost pokračuje v rozvoji služby MDR (řízená detekce a reakce na incidenty) pro firemní zákazníky a v rozvoji technologických partnerství.
ESET: Na české uživatele a uživatelky v květnu opět zacílily e-mailové přílohy v českém překladu
ESET

ESET: Na české uživatele a uživatelky v květnu opět zacílily e-mailové přílohy v českém překladu

Ačkoli stálou hrozbou zůstává v Česku spyware Agent Tesla, v květnu se do čela statistiky nejčastějších škodlivých kódů pro operační systém Windows vyšplhal downloader Agent.RWL. Podle analýzy bezpečnostních expertů se jedná o pokročilý malware s neobvyklými funkcemi. Oba typy škodlivých kódů se po čase opět šířily e-mailovými přílohami, jejichž názvy byly přeložené do češtiny. Útočníci tak cíleně mířili na uživatele a uživatelky v Česku. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.
Přehled hrozeb pro Android: V květnu byly zdrojem adwaru a bankovního trojského koně hry pro nejmenší uživatele
ESET

Přehled hrozeb pro Android: V květnu byly zdrojem adwaru a bankovního trojského koně hry pro nejmenší uživatele

Adware Andreed a bankovní trojský kůň Cerberus byly i v květnu hlavními kybernetickými hrozbami pro platformu Android v Česku. Doplnil je opět škodlivý kód se špionážními funkcemi. Jednalo se tentokrát o downloader Agent.CZB. Všechny nejčastěji detekované škodlivé kódy se v květnu šířily prostřednictvím falešných verzí aplikací pro chytré telefony. V případě adwaru a bankovního trojského koně to byly především mobilní hry, a to často zacílené na nejmenší uživatele z řad dětí. Bezpečnostní specialisté tak upozorňují, že s příchodem léta může být i tato skupina zvlášť zranitelná. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET.
Průzkum ESET: Češi chtějí občanský průkaz v chytrém telefonu, aplikaci eDoklady chce využívat polovina z nás
ESET

Průzkum ESET: Češi chtějí občanský průkaz v chytrém telefonu, aplikaci eDoklady chce využívat polovina z nás

Polovina uživatelů a uživatelek v Česku je připravena využívat aplikaci eDoklady k prokazování své totožnosti. Podle posledního průzkumu společnosti ESET, který byl zaměřen právě na všeobecné povědomí o této alternativě ke klasickým občanským průkazům, však zatím třetina dotázaných neví, kdy aplikaci začne využívat. Desetina dotázaných pak netuší, o co se jedná. Obecně jsou dle průzkumu ochotnější využívat aplikaci více muži než ženy, kteří také častěji vidí její výhody. Lidé obecně pozitivně hodnotí především usnadnění identifikace bez nutnosti mít u sebe plastovou verzi dokladu, rychlost a efektivitu prokazování. Naopak se nejvíce obávají kybernetických útočníků a ztráty dat, rizika zneužití elektronické verze dokladu anebo přílišného dohledu nad jejich soukromím ze strany státu. V otázkách kybernetické bezpečnosti si uživatelé již uvědomují riziko stahování aplikací mimo oficiální obchody a distribuční místa. Větší část z nich chrání svá zařízení zámkem či potvrzováním operací za využití biometrických údajů. Bezpečnostní software využívá na svých mobilních telefonech ale pouze třetina.
Hrozby pro macOS: Rizikem uplynulých týdnů byl malware využívaný ke krádežím v kryptopeněženkách
ESET

Hrozby pro macOS: Rizikem uplynulých týdnů byl malware využívaný ke krádežím v kryptopeněženkách

Nejčastější hrozbou pro platformu macOS zůstává dlouhodobě přítomný adware Pirrit. V uplynulých týdnech ale na sebe nejvíce upoutal pozornost škodlivý kód PSW.Agent, který se svými funkcemi řadí mezi tzv. infostealery, škodlivé kódy určené ke krádeži našich dat. Malware PSW.Agent se pak cíleně zaměřil na kryptoměnové účty, a to s pomocí sponzorovaných škodlivých reklam a bannerů. Právě zneužití legitimních nástrojů online marketingu je jednou z častých strategií útočníků na této platformě. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.
Přehled hrozeb pro Android: V dubnu na české telefony cílil adware, bankovní malware i spyware
ESET

Přehled hrozeb pro Android: V dubnu na české telefony cílil adware, bankovní malware i spyware

V čele pravidelné statistiky kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku byl i v dubnu adware Andreed. Doplnily ho tentokrát dva škodlivé kódy, se kterými se čeští uživatelé a uživatelky již v minulosti pravidelně setkávali – bankovní trojský kůň Cerberus a škodlivý kód s prvky spywaru, Spy.SpinOk. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET. Malware se i v dubnu šířil především prostřednictvím falešných verzí her pro chytré telefony. Bezpečnostní experti proto varují před neuváženým stahováním aplikací mimo oficiální distribuční místa.