Nova··32 min

Do Pekelné kuchyně přichází pracovat 16 soutěžících. Hell's Kitchen Česko startuje ve středu

Pekelná kuchyně už brzy otevře své brány. Radek Kašpárek přivítá profesionální kuchaře z celé republiky a ti se utkají o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a 2,5 milionu korun. Na začátku budou rozděleny do dvou týmů, které se utkají v náročných kulinářských úkolech. Každý soutěžící bude mít jedinečnou příležitost ukázat své dovednosti, kreativitu a schopnost pracovat pod tlakem, aby se stal tím, kdo nakonec zvítězí. Hell's Kitchen Česko startuje na TV Nova ve středu 28. srpna ve 20:20.

Nová show také poodkryje drsný svět profesionální kuchyně, kde se nic neodpouští a akceptuje se jen perfektně odvedená práce. Hodnotit přísně, ale spravedlivě výkony soutěžících bude Radek Kašpárek. A co bude hodnotit? „Pokoru, chuť se učit vařit a neustále se zlepšovat. To, že je někdo profesionální kuchař, neznamená, že se už v životě nemusí nic nového učit,“ říká rázně šéfkuchař Radek Kašpárek.

Hell's Kitchen 16Radek KašpárekZnělka Hell´s Kitchen

Zde je představení všech 16 soutěžících:

Venca

Václav Oboda (31) pochází z Frýdku-Místku a živí se jako soukromý kuchař. Připravuje jídlo na otevřeném ohni v přírodě. Jeho doménou jsou cateringy na akcích, jakou jsou svatby a oslavy narozenin. Pořádá také degustační večery a kurzy vaření pro lidi, kteří se chtějí zdokonalit ve vaření. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásil, aby vyzkoušel práci v profesionální kuchyni pod dohledem těch nejlepších.

Jak jste se dostal k vaření?

K vaření jsme se dostal až na střední škole a tam jsme zjistil že se tím chci živit.

Máte nějaký kuchařský vzor?

Kuchařský vzor jsme žádný nikdy neměl. Inspiraci jsou mi kuchaři vařící stejným stylem jako já, surově, venku, na ohni.

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

Do Hell‘s Kitchen mě vedlo, hlavně vyzkoušet si vařit pod taktovkou tě nejlepších šéfkuchařů.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Práce v profi kuchyni je velmi psychicky i fyzicky náročná. Dlouhé šestnácti hodinové směny a neskutečné horko. A nepřetržitý tlak.

Jaké jídlo vám dělá největší problém? A co jste ještě nevařili, ale chtěli byste?

Problém mi dělají vařit hlavně finedinig jídla a moderní technologie při úpravě jídel, chtěl bych si vyzkoušet vařeni asijských jídel za použiti autentických asijských surovin.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Moji oblíbenou technikou je příprava masa na otevřeném ohni a primo v rozžhavených uhlících.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Mým snem by bylo mít otevřenou kuchyni v přírodě, kde by lidé mohli třeba kempovat, a přitom by se učili techniky vařeni venku.

Natálie

Natálie Benk (25) je kuchařka a spolumajitelka bistra z Brna. Od dětství si cílevědomě plní své sny a těší se na úspěch a slávu. Aktuálně otevírá japonskou cukrárnu a pekárnu s jedinečným menu v Brně. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, protože chtěla vystoupit ze své komfortní zóny.

Jak jste se dostala k vaření? Vzpomenete si, co vás nasměrovalo k povolání kuchaře?

K vaření mě dostala moje láska k jídlu a ten pocit, když od vás někomu chutná. To je nejvíc.

Je někdo vašim kuchařským vzorem?

Kristína Nemčková, Zdeněk Pohlreich, Oldřich Sahajdák a Christina Tossi.

Co vás vedlo přihlásit se do Hells Kitchen Česko?

Být jako kuchař v něčem tak ikonickém, jako je Hell‘s Kitchen, je sen. Plus jsem chtěla vystoupit ze své komfortní zóny, zkusit něco nového a poznat velká jména české gastronomie.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Řekla bych, že celodenní stres, nestíhání a dlouhé směny. Člověk začne ráno, skončí v noci, doma hned neusne, takže ponocuje a ráno zase hned vstává. Pro mě je nejtěžší se během směny najíst. Vždycky dostanu hlad tak ve dvanáct v noci po směně. Udržet si v tom režimu zdravý životní styl je těžké.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Veganské věci jsou pro mě náročné, jelikož neholduji náhražkám a miluju máslo.

Co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Ráda bych se jednou dostala k čerstvým a kvalitním rybám - krásně červený tuňák a jeho Toro, hamachi nebo třeba k přípravě Unagi úhoře. Jo a ještě dělat nejvíc točenou zmrzku!

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Používání ohně, fermentace, fúzovaní kuchyní, zero waste, důraz na různé textury.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Vařím Japonsko, miluju české suroviny a nechávám se inspirovat světovými kuchyněmi.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Dávat lidem po gastronomické stránce to nejlepší. Není nic víc než hromada spokojených lidí, kteří se u vás právě najedli a mají z toho zážitek. Chci se celý život posouvat a růst, aby moje kuchyně stále bavila a překvapovala.

Silvia

Silvia Vezzuto (53) je původem Italka, ale momentálně žije v Praze. Má tři děti a ráda vaří pro svou velkou rodinu, mnoho přátel a svých studentů výtvarného umění. S oblibou kombinuje chutě a jejím cílem je naučit Čechy nepoužívat kečup na těstoviny. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, protože jí tarotové karty předpověděly životní restart.

Jak jste se dostala k vaření?

K vaření jsem se dostala tak, že každou neděli jsme já a mojí bratři vařili pro rodiče oběd a vždy jsem pomáhala na rodinných italských akcích, které vždy mají jako hlavní element jídlo. K vášni vaření mě tedy nasměrovala moje rodina, ale také jsem si uvědomila, že to není to jediná věc, kterou chci v životě dělat.

Je někdo vašim kuchařským vzorem?

Mojí inspirací jsou recepty z rodinných archivů, obzvláště moje tety z Ischie.

Co je na kuchařině nejtěžší?

Nejtěžší je nejspíš to, že všechna ta tvrdá práce v kuchyni je za chvíli ztracena, proto se věnuji také umění. Věřím, že to má delší životnost.

Jaké jídlo vám dělá největší problém? A co jste ještě nevařili, ale chtěli byste?

Největší problém je steak, občas se povede a občas ne. Chtěla bych zkusit uvařit suflé.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Nejradši mám italskou kuchyni, stačí ostrý nůž oheň a dobrá pánev.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Můj kulinářský sen je, aby se v České republice přestal dávat kečup na špagety.

Antonín

Antonin Lalák (21) má rád adrenalinové zážitky. Jednou by si chtěl vyzkoušet bungee jumping nebo plavání se žraloky. V budoucnu chce pracovat v michelinských restauracích a založit si vlastní podnik. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásil, aby si zvedl sebevědomí a ukázal, že i mladý kuchař může excelovat.

Jak jste se dostal k vaření?

Tak trochu jsem neměl na výběr. Po základní škole jsem se nedostal ani na jednu uměleckou školu, kam jsem chtěl, tak mě napadlo zkusit profesi kuchaře s myšlenkou toho, že v kuchyni nějaký to estetický cítění uplatnit půjde.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Rad poslouchám, jak o jídle mluví Anthony Bourdain nebo Marco Pierre White.

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

Přišla mi pozvánka na casting, a tak jsem si řekl, že by byla škoda to nezkusit.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Vstáváni.

Máte nějakou specifickou kuchyni, kterou máte nejradši?

Nejzajímavější mi určitě přijde francouzská kuchyně. Té bych se rád i více věnoval.

Honza

Jan Šimulák (42) je šéfkuchařem v Hotelu Hořec v Peci pod Sněžkou. Pochází z rodiny, která provozovala hospodu. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásil, protože očekává nová dobrodružství a peníze by se mu také velmi hodili, aby mohl napravit hříchy z minulosti.

Jak jste se dostal k vaření?

Pocházím z rodiny, která provozovala hospodu.

Je někdo vašim kuchařským vzorem?

Ano. Máma je výborná kuchařka.

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

Očekávání nových dobrodružství.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Obecně je to těžká práce.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Žádné. Klasika je klasika

Máte nějakou specifickou kuchyni, kterou máte nejradši?

Guláš zas a znova!

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Jezdit po světě a jíst.

Vašek

Václav Kršňák (34) pochází z Teplic, ale už třináct let žije v hlavním městě. Je ve vztahu s krásnou přítelkyní a má dvě skvělé děti. Je šéfkuchařem v novém projektu v centru Prahy s názvem Symbols. Vždy snil o bistru s unikátním konceptem. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásil, aby protože miluje koncept této soutěže a musel ho zažít.

Jak jste se dostala k vaření?

Jako malý kluk jsem se motal v kuchyni a táta hodně vařil, skvěle vařil, takže mě to hodně vtáhlo. V patnácti letech jsem šel na školu a už se to semnou vezlo. A vařím s láskou do teď.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Jeden vzor vysloveně nemám, inspiraci čerpám od více kuchařů z celého světa i na české scéně. Například z Dánska Bo Bech a z Česka Kašpárek, Forejt, Štangl

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

Miluju tu americkou verzi a vždycky jsem si to chtěl zkusit, takže to byla jasná volba.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

To prostředí, stres, náročnost ať po fyzické nebo psychické stránce.

Jaké jídlo vám dělá největší problém? A co jste ještě nevařili, ale chtěli byste?

Nic mi nedělá problém, jen neumím a neznám vše, takže nejméně zkušeností mám s mořskými plody z kterýma jsem neměl tu možnost pracovat. Chtěl bych zkusit například sumýše a ježovky.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Molekulární kuchyně na vysoké úrovni mě hodně zajímá a fascinuje.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Asi bych nespecifikoval nic. Mám rád různorodost a odlišnost. Propojení světových kuchyní a různých technik. Nic ale nemá na grilování na ohni. :D

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Mít fungující podnik a kolem sebe skvělý tým, komunitu, která se chová jako velká rodina. A pracovat sám na sobě, vytvářet kontent, který baví lidi. Vaření je přeci i sranda, ne jen dřina.

Kuba

Jakub Jasenovský (46) pracuje v gastronomii třicet let. Je ve vztahu a má dvě děti. Po jedenadvaceti letech v top pozicích se přesunul do školního stravování, aby měl více času na rodinu. Sní o zlepšení školních jídelen prostřednictvím kurzů vaření. Do soutěže se přihlásil, aby ukázal, že i v tomto věku zvládne náročný triatlon: být skvělým tátou, studovat na univerzitě a uspět v Hell's Kitchen.

Jak jste se dostal k vaření?

Vaření je mou vášní od dětství. Pocházím z kuchařské rodiny, kde jsem od malička nasával vůně, chutě a tajemství gastronomického umění.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Můj kuchařský vzor je Honza Horký a Paul Bucuse

Co vás vedlo přihlásit se do Hell's Kitchen Česko?

Přihlásil jsem se kvůli svému rozvoji, růstu, chtěl jsem se posunout v životě dále.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Práce s lidmi.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Mám málo zkušeností s úpravou mořských plodů.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Molekulární kuchyně.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Nejraději mám přípravu Sushi. Miluju Indickou a Českou kuchyň.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Přenášet trendy moderní gastronomie do školního stravování.¨¨

Ema

Ema Kremsky (26) pochází z Bratislavy, ale žije v Praze a pracuje jako šéfkuchařka studené kuchyně v O2 Aréně. Svou účastí v Hell‘s Kitchen Česko chce dokázat, že i žena může být dobrou kuchařkou. Diváky určitě zaujme i svými modrými vlasy.

Jak jste se dostala k vaření?

K vaření jsem se dostala už jako malá, když jsem pomáhala babičce ukládat koláčky na plech a dědovi při zabijačkách. Mou nejoblíbenější zábavou bylo míchat na zídce před domem hlínu s vodou a listy, ze kterých jsem “vařila” dobroty rodičům.U nás doma se vždy vařilo dobré jídlo a myslím si, že pro mě bylo největší inspirací stát se kuchařkou to, že jsem ráda jedla. Když jsem už byla větší, tak mě inspiroval hlavně tatínek, který vaří skvěle a naučil se italsky kvůli tomu, aby si mohl od babiček na dovolených říkat o recepty.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Mým největším kuchařským vzorem byly vždy tetky na vesnici, které uměly udělat ten nejlepší punčák a upéct tu nejlepší vánoční šunku.

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

K Hell's Kitchen jsem přišla trochu jako slepý k houslím. Ve správný čas jsem byla na správném místě a když už jsem věděla, že je má účast potvrzená, rozhodla jsem se bojovat za všechny ženy v gastronomii.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Na práci kuchaře je podle mě nejtěžší zvládnout fyzickou zátěž a psychický tlak. Úplně nejtěžší je umět ty starosti po celém dnu vyhodit z hlavy.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Největší problém mi dělají asi ty nejjednodušší věci, jako je práce s karamelem anebo kynuté těsto a zdlouhavé grilování, kde je potřeba hlídat teploty.

Co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Nikdy jsem nepekla prase v celku nad otevřeným ohněm a chtěla bych si to vyzkoušet anebo se naučit dělat domácí sýr.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Z trendů mě nejvíce zajímá zero waste vaření anebo vaření z lokálních surovin, udržitelnost a zapomenuté suroviny. Doslova mě fascinuje foraging, což je vlastně sbírání volně rostoucích surovin v přírodě.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Nejraději vařím středomořskou kuchyň, chutě, které znám od malička a snažím se je transformovat do něčeho nového. Mám moc ráda Italskou i asijskou kuchyň. Ráda používám techniku sušení a fermentace.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Můj největší kulinářský sen je se inspirovat, udržet památku na tradice a hlavně inovovat.

Pavel

Pavel Švestka (30) pochází z Ústí nad Orlicí, ale již delší čas žije v Praze. Narodil se do rodiny restauratérů, jeho otec provozoval tři podniky. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásil, aby všem ukázal, jak je rychlý a zručný. I když může někdy působit trochu roztržitě.

Jak jste se dostal k vaření?

K povolání kuchaře jsem měl nakročeno jíž od dětství, jelikož můj táta v tom podnikal.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Mým vzorem v kuchyni je asi často někdo jiný. Člověk se posouvá a vnímá asi jiné podměty, takže se mi to dost mění. nedokážu v současné chvíli říci, kdo je tím současným.

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

Do soutěže jsem se přihlásil asi proto, že jsem to bral jako velkou kuchařskou výzvu, kde člověk nebude mít možnost si něco přečíst nebo zjistit na internetu a bude se muset spolehnout jen sám na sebe a vyzkoušet si, jak co všechno zvládnu.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Určitě je to stres, tvrdá a náročná práce, psychicky náročná práce, hodně obětovaného času a neustálé teplo.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Těžko odpovědět, vařím taková jídla, která mě baví a často je vařím podle sebe, moc nejsem na dané recepty.

Co jste ještě nevařil, ale chtěl byste?

Je spoustu jídel, které jsem ještě nikdy nevařil, ale mě spíše baví vymýšlet nová jídla.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Velice mě baví, zpracování všech zbytků tzv zero waste, dále mě baví objevovat chutě v tradičních českých surovinách a kombinovat se světovými chutěmi.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Rád používám tradiční české suroviny, kterým dávám sexy moderní vzhled a chuť.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Mým snem je jezdit po restauracích, dělat degustace a každý týden být v jiném týmu lidí, kde se budu moct naučit jejich jiné postupy a zároveň nabídnout své zkušenosti a dát ochutnat lidem moje jídlo.

Izabel

Izabela Huczalová (28) manažerka kavárny a zpěvačka z Českého Těšína. Vyrůstala v prostředí rodinné restaurace, kterou vedli její rodiče. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby dokázala, že je připravena uspět v profesionálním kulinářském světě. Ráda by rozšířila svou síť kaváren.

Jak jste se dostala k vaření?

Už od malička měli rodiče restauraci a od svých patnácti let jsem tam musela na brigádu, takže jsem vše pozorovala a moc mě to bavilo. Poté, co jsem odletěla v průběhu vysoké školy do Anglie, kde jsem pracovala v gastru, jsem se rozhodla, že si splním sen a otevřu si vlastní podnik.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Velkým cukrářským vzorem je pro mě Helenka Fléglová a kuchařským vzorem Zdeněk Pohlreich... Je to borec. ?

Co vás vedlo přihlásit se do Hells Kitchen Česko?

Chci se v tom, co dělám, zlepšovat, a proto jsem chtěla na místo, kde jsou profíci ve svém oboru, abych se mohla učit od těch nejlepších.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Neustálé teplo. ?

Co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Ráda bych zkusila chobotnici. Mám jeden super recept, na který se už dlouho připravuju, ale ještě nebyl čas.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Nejsem úplně nadšenec Fine diningu, takže pro mě je moderní používání kvalitních surovin od lokálních dodavatelů, a proto jsem taky nadšenec naší české kuchyně.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Naprosto miluju Itálii a seafood, ale prostě česká klasika je nejvíc.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Chtěla bych na spoustu stáží k těm nejlepším u nás.

Daniel

Daniel Bureš (27) je šéfkuchařem v restauraci V Zátiší v Praze. Pochází z Benátek nad Jizerou. Ve volném čase se věnuje zápasení MMA. Svět dělí na vítěze a poražené. Do Hells Kitchen Česko se přihlásil, protože miluje výzvy a boj. Jeho snem je mít vlastní restauraci a rodinu, se kterou bude bydlet v domě.

Jak jste se dostali k vaření? Vzpomenete si, co nebo kdo vás nasměroval k povolání kuchaře?

U mě to bylo tak, že jsem měl vystudovanou střední školu v oboru gastronomie. A potřeboval jsem peníze na žití. Tak mi nezbylo nic jiného než jít vařit.

Je někdo vašim kuchařským vzorem, inspirací apod?

Mám spoustu kuchařů, které rád sleduji a respektuji. Ale vyloženě žádný vzor nemám.

Co vás vedlo přihlásit se do Hells Kitchen Česko?

Přihlásil jsem se kvůli slibu, který jsem dal kamarádovi, se kterým jsem se přihlásil ale jeho bohužel nevybrali. A důvod, proč jsem do toho šel, byla výhra.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Dvanáct nebo i čtrnáct hodin pracovat ve čtyřiceti stupních.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Nevím. Myslím si že problém vyloženě nemám a jdu do všeho vždy na 100%

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Zajímá mě jen dobré jídlo.

Máte nějakou specifickou kuchyni, kterou máte nejradši?

Nejraději mám italskou a moderní českou kuchyni.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Kulinářský sen nemám. Nebo si ho možná teď plním. Nevím. Jediné, co si přeju je mít se dobře, postarat se o rodinu a být zdravý.

Hibi

Hell’s Kitchen - Hibi Ramadanová

Hibi Ramadanová z Hell’s Kitchen v bílém rondonu.

Zdroj: TV Nova

Hibi Ramadanová (30) má syrské kořeny, ale narodila se a žije v Plzni, kde dnes vlastní i své bistro. Vystudovala mezinárodní vztahy a pracovala v médiích, ale vaření nakonec zvítězilo. Do Hells Kitchen Česko se přihlásila, aby se zdokonalila ve vaření.

Jak jste se dostala k vaření?

Naši se přestěhovali do České republiky před třiatřiceti lety, a otevřeli si restauraci v Karlových Varech. Vyrostla jsem v tom. Pak mě jednou napadlo se přihlásit do MasterChefa, a potom přišla myšlenka vlastního bistra. Studovala jsem vysokou školu mezinárodních vztahů. V životě by mě to vlastně nenapadlo. Podle mých původních plánů bych měla teď být v Evropském parlamentu. ?

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Extrémně obdivuju Kristýnu Nemčkovou. Myslím, že ta mění pohled na ženy v gastru. Stejně tak naše výborná sous chefka Eliška.

Co vás vedlo přihlásit se do Hells Kitchen Česko?

Zkušenosti byly pro mě největším lákadlem, co se přihlášení týče. Ta představa, že bych mohla být v partě lidí, co mají jednu obrovskou vášeň a žijou tím.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Práce s lidmi je zároveň nejlepší, a stejně tak nejtěžší.

Jaké jídlo vám dělá největší problém? A co jste ještě nevařili, ale chtěli byste?

Problém mi dělá pečení. To mě nebaví, ale chci si k tomu najít cestu. Chtěla bych zvládnout dělat dobré dezerty.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Baví mě kombinovat více mas, zajímá mě fermentace.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Ráda kombinuju arabskou + asijskou kuchyň. Mám ale rada asi všechny kuchyně.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Mým největším kulinářským snem je cestovat za jídlem. Mít svůj vytuněnej foodtrack, učit se od místních babiček, a vařit každý den jinde.

Dany

Daniela Bystrická (25) pracuje v restauraci Entrée v Olomouci. V osmnácti se přestěhovala do Milána, kde ale zjistila, že více než modeling ji baví vaření. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby dokázala, že vyměnit kariéru modelky za kuchařinu bylo správné rozhodnutí. vaření bylo správné rozhodnutí. Je velmi pečlivá a zaměřuje se na detaily.

Jak jste se dostala k vaření?

V gastronomii se pohybuji už od svých patnácti let. K vaření samotnému jsem nikdy vztah neměla a touhu vařit taky ne. Rozhodně ne od dětství. Jen jsem ráda a hodně jedla. Touhu jídlo reálně tvořit jsem získala časem mého působení v restauraci Entrée, kde jsem tu dobu pracovala jako servírka. Tolik se mi líbil ten řád a režim, preciznost kuchařů a tvrdá práce, spolupráce a to, že jídlo ochutnávali, že jsem se rozhodla se vařit naučit.

Je někdo vašim kuchařským vzorem?

Inspirací jsou mi všichni kuchaři, kteří jídlo vaří proto, že milují tohle řemeslo a rádi jí a hostí. Konkrétního kuchaře nemám. Líbí se mi ale například preciznost japonských sushi mistrů.

Co vás vedlo přihlásit se do Hells Kitchen Česko?

Když tato nabídka na účast přišla, byla bych jednoduše hloupá nechat si ji ujít. Určitě touha zjistit jak na tom jako kuchař – nováček jsem, jaké mám silné a slabé stránky, co se ve mně zkrátka ukrývá. A přání posunout se v gastronomii dále.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Fyzická náročnost, časová náročnost práce, preciznost.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Zatím obecně cukrařina a pečení, ale pouze z důvodu, že sladké nevyhledávám a nemám tak potřebu se mu věnovat. Jako výzvu bych brala se naučit skvěle přípravu sushi a taky bych si ráda rozbourala celé zvíře pokud bych se k takové možnosti dostala.

A co jste ještě nevařila, ale chtěla byste?

Chtěla bych pracovat s mořskými plody v co největší možné kvalitě a čerstvosti.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Nenazvala bych to moderním trendem, protože už je tu tisíce let, ale aktuálně se trendem stala plíseň Koji, se kterou velice ráda pracuji. Obecně vařím převážně s Misem a Tamari a čerstvými surovinami a steaky.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Zrání masa pomocí Koji, obecně zrání čehokoliv pomocí této plísně, tomu se teď věnuji a vzdělávám se. Obecně miluji Asii a Itálii.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Moci mít jako žena - kuchařka mimo kuchařinu i plnohodnotný život, který nebude strávený desítkami hodin v kuchyni denně. Vařit jednoduchá, silná jídla. Jídla, které známe, ale obohacená především o Miso a Koji, které ty chutě posouvají úplně jinam. Věnovat se foodstylingu, který mě baví. Vycestovat do Japonska, Vietnamu a ochutnat chutě, které bych pak ráda předávala ve svých receptech.

Sierra

Sierra Holanová (29) je Američanka žijící v Praze. Jejím snem je stát se šéfkou michelinské restaurace. Ráda by cestovala po světě a ochutnávala dobré jídlo. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby ukázala, že těžké začátky v české základní škole ji zocelily.

Jak jste se dostala k vaření?

K vaření jsem se dostala tak, že moje babička ani mamka vařit neumí, takže jsem to musela vynahradit já, byla to potřeba, protože babička je schopná nakládat třeba kuře do zakysané smetany a takové věci.

Je někdo vašim kuchařským vzorem?

Můj kuchařský vzor je rozhodně Gordon Ramsay. Vždycky bylo mým snem ho znát. Líbí se mi jeho smysl pro humor a přijde mi jako takový normální rozumný týpek.

Co vás vedlo přihlásit se do Hells Kitchen Česko?

Byla jsem po rozchodu, nevěděla jsem, co se svým životem a objevila se nabídka přesně ve správnou chvíli. Dávalo mi to smysl.

Sledujete nějaké moderní trendy v gastronomii?

Musím zmínit jméno Curtis Duffy. On je možná ještě takový můj větší vzor než Gordon Ramsay. Má tři michelinské hvězdy, pracuje v Chicagu a dělá různé pokusy s teplotami a si hraje s chemií. Tam bych chtěla směřovat.

Jaká je vaše oblíbená kuchyně?

Má oblíbená kuchyně je mexická, protože jsem vyrůstala v Kalifornii s Mexičany a je to pro mě chuť domova. I moje maminka a všichni lidi ode mě mají nejradši právě mexickou kuchyni.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Mým kulinářským snem je pracovat kdekoliv s Michelinskou hvězdou. Moc bych chtěla poznat Gordona, vyfotit se s ním a případně pod ním i pracovat.

Mirek

Miroslav Voňka (33), šéfkuchař a majitel restaurace To je Bistro z Hradce Králové, nesnáší hlasité žvýkání a mlaskání při jídle. Rád by se stal hoteliérem jako Robert De Niro ve filmu Casino. Do Hell‘s Kitchen se přihlásil, aby Česku ukázal své kuchařské schopnosti.

Jak jste se dostal k vaření?

Chtěl jsem být hoteliér, ale to nejde pokud nemáte skvělou restauraci.

Vzpomenete si, co vás nasměrovalo k povolání kuchaře?

Film Casino a zahraniční kuchařské show.

Je někdo vaším kuchařským vzorem, inspirací apod?

David Chang, Allan Pasard, Francis Mallmann, David Kinch. Není to jejich vaření ale přístup.

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

Zvědavost.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Konzistence a pečlivost.

Jaké jídlo vám dělá největší problém?

Ani ne tak jídlo ale v klidu po několikáté něco vysvětlit. A pokud mám vybrat pokrm, tak chilli crunch, nemám trpělivost a pak to spálím.

Co je pro vás největší výzvou?

Největší výzvou v kuchyni je pro mě všechno v klidu ostatním vysvětlit.

Co jste ještě nevařil, ale chtěl byste?

Chtěl bych upéct celou krávu v kuse. Upekl jsem už celého divočáka a celé jehně středně kreativně. Teď bych rád upekl celou krávu.

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Croissanty, pracuju na nich už nějaký čas.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Mám rád kreativní využití ohně.

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Vytvořit dokonale fungující tým.

Rosie

Růžena Smolenová (29) pochází z Litomyšle a je kreativní šéfkuchařka v pražírně kávy Doubleshot v Praze. Původně se živila jako fotografka. Do Hell‘s Kitchen Česko se přihlásila, aby dokázala sobě i ostatním, že šamanský rituál, který ji na měsíce vyřadil z běžného života, nezanechal žádné následky.

Jak jste se dostala k vaření?

K vaření jsem se dostala poprvé v devatenácti letech, když jsem se odstěhovala do Anglie. Moje první práce bylo mytí nádobí, postupně jsem se vypracovala a teď už v Praze působím jako kreativní šéfkuchařka. Zásadní moment, kdy jsem si uvědomila, že se chci vařeni věnovat seriózně byl, když mě moje kamarádka Anička vzala na večeři do michelinské restaurace. Byl to pro mě tehdy jeden z nejsilnějších zážitku v životě a rozhodla jsem se, že přesně to chci dělat pro ostatní lidi.

Je někdo vaším kuchařským vzorem?

Vzor? Asi Alex Atala. Líbí se mi, že je hodně akční, cestuje, prodírá se džunglí a objevuje nové suroviny.

Co vás vedlo přihlásit se do Hell‘s Kitchen Česko?

Touha zavařit si v ikonické kuchyni Hell‘s Kitchen, což je úplně jiné prostředí, než na které jsme zvyklí. Baví mě propojení náhledu do profi kuchyně s diváky po celé České republice. Naše řemeslo si zaslouží zpopularizovat.

Co je na práci kuchaře nejtěžší?

Ted už jako kreativní šéfkuchařka nemám tak časové náročné směny, ale dřív to určíte byla dlouhá pracovní doba, někdy směny trvaly i šestnáct hodin vkuse bez přestávky. V létě také teplota v kuchyni, u grilu dokáže byt až kolem 45 stupňů.

Jaké jídlo vám dělá největší problém? A co jste ještě nevařili, ale chtěli byste?

Svíčková. Celkově česká kuchyně. Tu, přiznám se, moc natrénovanou nemám. Nikdy jsem nevařila španělského ptáčka a to jídlo miluju, to bych si klidné zkusila. Ale zas guláš prý vařím výborně!

Jaké moderní trendy vás nejvíce zajímají?

Určitě je to udržitelnost a plant-based stravovaní, poslední rok se snažím omezit maso. Dříve jsem ho jedla každý den dvakrát. Teď si dám jednou za dva dny a cítím se lépe. Také vidím budoucnost v rychlém stravovaní a take-away, ale ve stejné kvalitě jako najdete v dobrých restauracích.

Máte nějakou specifickou kuchyni nebo techniku, kterou máte nejradši?

Smažení, je to rychlé a efektivní a tuk je přenašeč chuti, takže všechno jídlo chutná pak lip, když je vysmažený. ?

Jaký je váš největší kulinářský sen?

Když jsem se přistěhovala do Anglie, přijala jsem jejich šílené pracovní tempo a prakticky jsem neměla čas ani se nadechnout. Tehdy jsem objevila úplně jiny druh fastfoodů a absolutně jsem se do celého konceptu zamilovala. Bylo to poprvé kdy jsem viděla propojení kvalitních ingrediencí, skvělého vychucení a rychlého výdeje! Od té doby toužím po otevření vlastního řetězce!

#Radek Kašpárek #Hell’s Kitchen

Zdroj: pressweb.nova.cz

Zadavatel
Nova

Nova

TV Nova je česká komerční televizní stanice sídlící v Praze-Barrandově. Vysílání zahájila 4. února 1994, stala se tak první českou soukromou celoplošnou televizní stanicí.

Další články od Nova

Jako Columbo z Vysočiny přichází Roman Štabrňák do Jedné rodiny
Nova

Jako Columbo z Vysočiny přichází Roman Štabrňák do Jedné rodiny

Ve čtvrteční epizodě Jedné rodiny se budou dít věci. Navíc do seriálu přichází nová postava v podání Romana Štabrňáka.
Nejžhavější show letošního podzimu Love Island je tady! Seznamte se s deseti novými sexy obyvateli vily na Kanárských ostrovech.
Nova

Nejžhavější show letošního podzimu Love Island je tady! Seznamte se s deseti novými sexy obyvateli vily na Kanárských ostrovech.

Podzim bude na Voyo a ve vysílání Nova Fun opět plný horkých chvil. Slunce, odhalená těla, závan exotiky a především láska budou hlavními tématy čtvrté řady oblíbené show Love Island Česko & Slovensko. Po roční pauze se nejžhavější reality show vrátí v pondělí 2. září na Voyo a o den později na obrazovky TV Nova. Další díly budou ve vysílání Nova Fun. Ani letos rozhodně nebudou chybět romantické a dramatické momenty, radost i slzy. To vše za dohledu půvabné moderátorky Zorky Hejdové. Všichni soutěžící, kteří jako první překročí práh vily, jsou již na Kanárských ostrovech a tvůrci slibují v nové řadě ještě více zvratů a překvapení.
Do Pekelné kuchyně přichází pracovat 16 soutěžících. Hell's Kitchen Česko startuje ve středu
Nova

Do Pekelné kuchyně přichází pracovat 16 soutěžících. Hell's Kitchen Česko startuje ve středu

Pekelná kuchyně už brzy otevře své brány. Radek Kašpárek přivítá profesionální kuchaře z celé republiky a ti se utkají o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a 2,5 milionu korun. Na začátku budou rozděleny do dvou týmů, které se utkají v náročných kulinářských úkolech. Každý soutěžící bude mít jedinečnou příležitost ukázat své dovednosti, kreativitu a schopnost pracovat pod tlakem, aby se stal tím, kdo nakonec zvítězí. Hell's Kitchen Česko startuje na TV Nova ve středu 28. srpna ve 20:20.
Jedna rodina volá diváky po prázdninové pauze! Víc vztahů, víc přešlapů a hlavně ještě víc zábavy
Nova

Jedna rodina volá diváky po prázdninové pauze! Víc vztahů, víc přešlapů a hlavně ještě víc zábavy

Hrdinové oblíbeného seriálu Jedna rodina se vracejí na televizní obrazovky s novými příběhy podzimní sezony. Čas plyne jako voda a stejně tak to je v oblíbeném seriálu TV Nova – s protagonisty Jedné rodiny se setkáváme znovu po půl roce. Co se od té doby v jejich životech změnilo? A co se teprve stane? Novorozené miminko, soukromý detektiv, rázná primářka kliniky a staronové lásky okoření děj Jedné rodiny.
Podzim 2024 na tematických stanicích přinese zábavu, romantiku i napětí
Nova

Podzim 2024 na tematických stanicích přinese zábavu, romantiku i napětí

Nova Cinema nabídne divákům nejen premiéry světových megafilmů, ale také nejnovější i nejúspěšnější filmové tituly. Nova Action potěší fanoušky dalšími dávkami akce, dobrodružství a napětí. Zároveň jim přinese i oblíbené reality show. Nova Lady bude ideální volbou pro milovníky romantických filmů, ve kterých se odehrají zamilované příběhy, drama i napětí. Nova Fun zůstává věrná komediálním seriálům a sitkomům. Pro vyznavače detektivních seriálů je tu Nova Gold, která se zaměřuje na ty nejpopulárnější krimi tituly.
Skupina Nova rozšiřuje audiodeskripci pro stanice Nova Gold a Nova Lady
Nova

Skupina Nova rozšiřuje audiodeskripci pro stanice Nova Gold a Nova Lady

Skupina Nova vylepšuje vysílání pro nevidomé a slabozraké diváky a spustila službu audiodeskripce (AD) na stanicích Nova Gold a Nova Lady. Tato možnost je již k dispozici, a to jak v rámci satelitního vysílání Skylink, tak terestrického vysílání Digital Broadcasting.
Voyo upevňuje svoji pozici lokálního lídra. Přináší letní kampaň s názvem „Voyo strhne vaši pozornost“
Nova

Voyo upevňuje svoji pozici lokálního lídra. Přináší letní kampaň s názvem „Voyo strhne vaši pozornost“

„Voyo strhne vaši pozornost“ – to je nová letní brandová kampaň, která upozorňuje na to, že se na svůj oblíbený film nebo seriál mohou předplatitelé dívat kdykoliv a kdekoliv, a hlavně že si vybere opravdu každý. Voyo je totiž nejen z hlediska lokální obsahové nabídky na českém trhu číslem jedna. Tato kampaň je dalším krokem ve sjednocení identity značky ve všech regionech.
Vyhaslou pochodní to nekončí. Na Voyo míří Survivor After
Nova

Vyhaslou pochodní to nekončí. Na Voyo míří Survivor After

Survivor Česko & Slovensko vyvrcholil velkým vítezstvím komika Mikýře, který ve finále zvítězil na Nikolou. Vyhaslou pochodní ale dění okolo čtyřiadvaceti ostrovanů nekončí. Fanoušci reality show se mohou těšit na tři epizody Survivor After. Vůbec poprvé uvidí, co se děje na ostrově po vyřazení soutěžících, kteří se dostali do sloučení kmenů. Jaké jsou jejich vztahy po hře? Čeká ostrovany usmíření anebo boj pokračuje? První díl Survivor After je již na Voyo.
Survivor Česko & Slovensko má prvního VIP výherce
Nova

Survivor Česko & Slovensko má prvního VIP výherce

Sedmdesát sedm dní trvající souboj o přežití skončil. Třetí série drsné reality show Survivor Česko & Slovensko byla plná silných lidských příběhů, zvratů, uzavírání spojenectví, ale i následných zrad. Ve velkém finále proti sobě stanuli dva soutěžící, kteří po celou dobu předváděli neuvěřitelné výkony: jedenatřicetiletá programátorka Nikola a o rok mladší komik Mikýř, který nakonec získal 2,5 milionu Kč a titul Survivora. Vítěz finální epizodu sledoval spolu s dalšími soutěžícími ze všech tří sérií a fanoušky pořadu v pražském klubu Duplex na Václavském náměstí.
Jak vypadá Mozaika podle Allice Nellis?
Nova

Jak vypadá Mozaika podle Allice Nellis?

Na Voyo míří nový seriál Mozaika. Diváci jej budou moci sledovat dvakrát týdně, vždy v úterý a ve čtvrtek, a to od 11. června. Šestnáctidílný seriál režisérek Jasminy Blaževič a Lenky Wimmerové podle scénáře Alice Nellis připravila pro Voyo uznávaná produkční společnost Lucky Man Production v čele s producenty Dariou Špačkovou a Davidem Ondříčkem. Kreativní producentkou TV Nova je Iva K. Jestřábová.