CzechInvest zahajuje spolupráci s CERN na podporu technologických startupů v Česku

|

Agentura CzechInvest dnes oznámila další historický milník v oblasti inovací a podpory technologických startupů v Česku. Pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které je gestorem v ČR v této oblasti, jako první státní organizace v zemi navázala spolupráci s programem CERN Venture Connect, který spadá pod Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN).

„Spolupráce s CERN otevírá nové příležitosti pro naše startupy a přibližuje Česko ke špičkovým technologiím a výzkumu v oblasti částicové fyziky. Tato iniciativa podporuje naši vizi vytvořit inovační ekosystém, který bude konkurenceschopný v celosvětovém měřítku a zároveň přinese novou energii do podnikatelského prostředí. Program CERN Ventures Connect se netýká pouze základního výzkumu, ale zejména podporuje transformaci unikátního know-how CERNu do konkrétních inovativních produktů. CzechInvest má s tímto transferem technologií vynikající zkušenosti,“ uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu a pověřený generální ředitel CzechInvestu.

Cílem programu CERN Venture Connect je podpora začínajících firem využívajících technologie a know-how CERNu. „Program CERN Venture Connect je navržen tak, aby umožnil příští generaci vědců podnikat a utvářet budoucnost pomocí technologií,“ říká Ash Ravikumar, CERN Entrepreneurship Officer z týmu CERN Knowledge Transfer. CERN Venture Connect bude poskytovat technické know-how, případně prototypy a kontakty na komunitu podnikatelů v oblasti deep tech. Dalšími českými partnery CERN Venture Connect jsou Startup Kitchen a Tensor Ventures.

Díky nově navázané spolupráci s CERN bude CzechInvest propojovat nadějné startupy s investory a inkubátory a poskytovat jim rychlý přístup k vybraným špičkovým technologiím, které má CERN k dispozici. Startupy zapojené do programu CERN Venture Connect budou mít kromě zmíněného přístupu k technologiím, také možnost prezentovat své nápady a projekty odborníkům z oboru. Spolupráce je rovněž provázána s projektem Technologická inkubace agentury CzechInvest. Tento projekt nabízí startupům nejen finanční podporu, ale také napojení na inovační infrastrukturu a přístup ke zvýhodněným prostorám pro další rozvoj jejich projektů. CzechInvest a CERN budou společně vytvářet ideální prostředí pro růst a inovace mladých technologických firem v Česku. Více informací naleznete zde.

Kontakt pro média:

David Hořínek

PR manažer a tiskový mluvčí

+420 724 591 667

[email protected]

Zdroj: www.czechinvest.org

Czech Invest

Stát a ekologické spolky uzavřely dohodu o ochraně životního prostředí při realizaci strategického projektu u Dolní Lutyně

Zástupci státu, Moravskoslezského kraje a ekologických spolků uzavřeli dohodu, která umožní prověřit lokalitu v Dolní Lutyni pro potenciální realizaci strategické investice. Zóna nebyla v minulosti na základě tzv. Deklarace porozumění z roku 2006 vymezena v Zásadách územního rozvoje Moravskoslezského kraje jako plocha pro ekonomickou aktivitu z důvodů ochrany blízké ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší. Nová dohoda stanovuje podmínky, které umožní prověření lokality a následně případnou realizaci záměru. Klíčová je ochrana fauny a flory a také zachování kvality a stavu vody.Připojené soubory

Czech Invest

EY Podnikatelem roku České republiky se pro rok 2023 stává Sotirios Zavalianis z AKESO holding a.s.

V pořadí čtyřiadvacátý titul EY Podnikatel roku České republiky získal podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis. Již předtím se stal v regionálních kolech vítězem soutěže ve Středočeském kraji. Jeho společnost AKESO holding působí v oblasti soukromé zdravotní péče napříč medicínskými obory a inovativním způsobem rozvíjí celou řadu projektů. Porota ocenila také jeho aktivity na poli společenské odpovědnosti. Ocenění, udělované nově i pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla, převzal 6. března na pražském Žofíně z rukou předsedy poroty a loňského držitele titulu Jakuba Havrlanta a vedoucí partnerky EY Česká republika Martiny Kneiflové. Mezi podporovateli soutěže je i agentura CzechInvest.

Czech Invest

MPO ve spolupráci s agenturou CzechInvest spouští informační web www.parklutyne.cz

Zdroj informací o možné výstavbě strategického podnikatelského parku u obce Dolní Lutyně, o které minulý týden rozhodla vláda. Ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechInvest spouští nový web www.parklutyne.cz. Cílem je zprostředkovat místním obyvatelům co nejvíce informací o parametrech projektu, o jeho dopadech na okolní obce, o přínosech pro region a o možných kompenzačních opatřeních.