Člověk ve středu zájmu. Společnost dm se připojuje ke Světovému dni sociální spravedlnosti

|

Na 20. února připadá Světový den sociální spravedlnosti, který vyhlásila OSN na podporu myšlenek rovných příležitostí, solidarity a respektu ve všech oblastech života. Společnost dm dlouhodobě upozorňuje na situaci znevýhodněných lidí ve společnosti. Podporuje projekty pomáhající lidem v nouzi, svou firemní kulturu zakládá na dialogu a diverzitu vnímá jako zdroj energie, kreativity a nových impulsů.

Jak začít s tréninkem

Slogan „Zde jsem člověkem, zde nakupuji“ souzní s celkovým přístupem dm drogerie k jejím spolupracovníkům a spolupracovnicím a také zákazníkům a zákaznicím. Člověk je zde ve středu zájmu v jakékoli své roli.

„Pro vytvoření skutečně udržitelné budoucnosti je potřeba se zabývat také sociálními a ekonomickými aspekty, jako jsou spravedlivé pracovní postupy, lidská práva a ekonomická rovnost,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Rekordní pomoc díky Sbírce potravin

Společnost se proto zapojuje do celé řady projektů na podporu znevýhodněných skupin obyvatel. K nejvýznamnějším příkladům patří pravidelná účast ve Sbírce potravin, v níž se loni na podzim díky štědrosti zákazníků podařilo vybrat 28 tun potravin a drogistického zboží pro lidi v nouzi.

Dále si díky spolupráci s organizací Rytmus mohlo praxi v prodejnách dm vyzkoušet už více jak čtyřicet studentů speciálních škol. Kromě toho pomáhá společnost dm vyhledávat pracovní místa pro lidi znevýhodněné na trhu práce. Úspěšně funguje rovněž spolupráce s chráněnými dílnami Lilacosta a Copra luc, které dm zajišťují etiketování produktů privátních značek.

Mezi spolupracovníky funguje dialog

Od roku 2016 patří dm k signatářům evropské Charty diverzity, v níž se zavázala rozvíjet firemní kulturu založenou na vzájemném respektu a ocenění talentu jednotlivce. Součástí závazku je nastavení interních pravidel, která podpoří diverzitu s důrazem na férový nábor a výběr spolupracovníků, přístup ke vzdělávání, kariérní růst, hodnocení a odměňování, osobní a rodinnou situaci. Díky propojení rozmanitých světů se spolupracovníci dm učí od sebe navzájem.

V dm i díky tomu funguje pracovní prostředí založené na dialogu. Například pro zamezení bossingu či mobbingu má každý ze spolupracovníků jak svého odborného, tak svého disciplinárního nadřízeného, mezi něž jsou rozděleny kompetence k vedení. Od roku 2010 je zavedena funkce firemního ombudsmana, který pomáhá řešit spory mezi spolupracovníky a jejich vedoucími pracovníky.

Na konci roku 2023 podepsala společnost dm a dalších 15 organizací Chartu proti domácímu násilí. Signatáři Charty svým podpisem vyjadřují vůli vytvářet na pracovišti bezpečné prostředí a poskytovat obětem pomoc, která jim pomůže dostat se z kruhu domácího násilí.

Všichni spolupracovníci mají stejné možnosti kariérního růstu. O rovných příležitostech svědčí také skutečnost, že ve vedoucích pozicích i vedení společnosti jsou nadprůměrně zastoupeny ženy. V čele dm stojí hned dvě jednatelky. „Jsme zastánci transparentního mzdového ohodnocení. Spolupracovníci na stejných hierarchických úrovních jsou odměňováni stejnou výší mzdy bez ohledu na věk, pohlaví nebo dobu strávenou u společnosti,“ doplňuje Jiří Peroutka.

Tématu sociální udržitelnosti se věnoval i jeden z dílů podcastu Udržitelná budoucnost s Monikou Topkovou, vedoucí oddělení rozvoje organizace dm drogerie. Můžete si jej pustit na tomto odkazu.

Zdroj: www.dm.cz

dm

Společnost dm promítne snížení DPH do cen u více než 1 700 produktů

Po náročných oslavách Vánoc a silvestra se domácnosti se začátkem nového roku vracejí k úspornějšímu režimu. Vysoká inflace a rostoucí ceny se v loňském roce významně podepsaly na stavu českých peněženek. Společnost dm se však dlouhodobě snaží dopady vysoké inflace na své zákazníky mírnit. Zároveň neváhá do cen promítnout i pozitivní změny, a proto od ledna v souvislosti se změnou DPH zlevní více než 1 700 produktů. Zákazníci si navíc mohou být jisti, že i v novém roce nakoupí v dm vždy výhodně.