Portu··6 min

Chytré snižování rizika – funkce, která dohlédne na investiční riziko za vás

Portu

Portu

Portu je první online investiční platforma svého druhu v Česku. Chceme, abyste zbytečně netrávili spoustu času výběrem konkrétních akcií nebo jiných investičních instrumentů. S Portu budete mít investování ve svých rukou, přitom neustále pod dohledem profesionálů. Portfolio vám poskládáme na míru. Vaše investice tak bude globálně diverzifikovaná proti riziku, a v případě příznivé situace na finančních trzích bude výnosově více než zajímavá. Díky tomu, že umíme využít moderní technologie a procesy ve váš prospěch, budete vždy platit pouze jeden nízký poplatek. Vytváříme lepší místo pro peníze. Vytváříme Portu.

Tisková zpráva

Správně budovat majetek a starat se o finance dokáže dát zabrat. Portu je tu od toho, aby svým klientům práci co nejvíc ulehčilo. Ať už chcete investovat s cílem na důchod, nákup auta za 5 let nebo třeba chalupy za 10, Portu vám doporučí vhodně složené portfolio a nyní se o něj v průběhu času také postará. Nově je totiž dostupná funkce Chytré snižování rizika. Ta přizpůsobuje rizikovost portfolia v čase s ohledem na plánovaný výběr tak, abyste lépe dosáhli svých investičních cílů.

Při investování totiž člověk svou investici často na začátku dobře nastaví, ne vždy pak ale myslí na její úpravu v čase. S funkcí Chytrého snižování rizika na to již myslet nemusíte – Portu se o to postará za vás.

Co tedy funkce Chytré snižování rizika umí?

Shrnuto v jedné větě – funkce Chytré snižování rizika zajistí postupné snižování rizikovosti portfolia společně s blížícím se koncem investičního horizontu. A proč rizikovost měnit? Cílem je zajistit, aby vaše peníze vydělávaly na maximum, když to délka investičního horizontu dovoluje, a naopak zamezit výkyvům hodnoty před plánovaným výběrem prostředků.

V praxi dojde zapnutím funkce Chytré snižování rizika k nastavení rizikovosti vašeho portfolia na úroveň odpovídající vašemu profilu a plánované době investice. V průběhu času se bude portfolio přesouvat z rizikovějších stupňů k těm konzervativnějším. Jinými slovy, prostředky se budou postupně přelévat z akciové složky do té dluhopisové nebo do jiných konzervativnějších instrumentů.

Proč je to dobré?

Akcie nabízejí možnost vysokého zhodnocení vkladů, což je dělá vhodnou investicí pro ty, kteří investují na delší dobu. Problémem je, že ceny akcií obecně více kolísají a mohou tak negativním pohybem ohrozit hodnotu portfolia. Pokud několik let investujete s cílem pořídit si vysněnou věc, určitě nechcete být v období plánovaného výběru nepříjemně překvapeni náhlými ztrátami.

Proto je dobré společně s blížícím se koncem investičního horizontu zastoupení akciové složky snižovat a peníze přesouvat do více konzervativních instrumentů. Tím se sníží riziko, že o výnosy z akcií přijdete.

Jak si Chytré snižování rizika nastavím?

Funkci si můžete libovolně zapnout při zakládání nového portfolia, pro již založená portfolia ji pak lze dodatečně nastavit v sekci Plánování portfolia. Po jejím zapnutí vám Portu ukáže, jak se bude s blížícím se datem výběru prostředků postupně snižovat rizikovost portfolia.

Toto snižování rizikovosti pak není založeno jen na plánované délce investice, ale respektuje rizikový profil klienta – Portu sestavilo více než 30 různých cest, které co nejlépe odrážejí individuální vlastnosti a potřeby každého z našich klientů.

Měl/a bych si tedy Chytré snižování rizika zapnout?

Nejdříve se zamyslete, zda investujete s konkrétním cílem a také nad tím, kdy si tento cíl chcete splnit. Může se stát, že například při cvičení zjistíte, že cílů máte více, přitom jste však doteď všechny peníze investovali v jednom portfoliu se stejným rizikem. Pokud si cíle nechcete splnit ve stejný časový okamžik v budoucnosti, pak je pro každý z nich vhodné mít portfolio s žádoucím stupněm rizika.

Jasně stanovené cíle a představa o tom, kdy budete chtít peníze vybrat, jsou tedy dobrým začátkem. Pokud chcete, aby za vás Portu vzalo na starost správu rizikovosti portfolia a postupně ji snižovalo, je vhodné si Chytré snižování rizika zapnout. To sice může snížit celkový výnos oproti ponechání vyšší rizikovosti portfolia po celou dobu investování, minimalizuje se však riziko většího propadu v době před plánovaným výběrem. Ve výsledku se tak zvýší pravděpodobnost, že jako investor dosáhnete svého investičního cíle.

Funkce naopak nemusí být vhodná pro ty investory, kteří investují jen tak nebo nemají v plánu peníze vybírat v určitém předem stanoveném časovém momentu. Případně pro toho, kdo ví, že jej nebude „tlačit čas“ a s výběrem může v případě nepříznivé situace třeba o několik měsíců nebo let počkat.

Zároveň platí, že pokud je Chytré snižování rizika zapnuté, nelze již do rizikovosti portfolií nijak zasahovat. Funkce tak nemusí vyhovovat těm, kteří si chtějí rizikovost svého portfolia sami aktivně řídit.

Může mít zapnutí funkce vliv na daňovou povinnost?

Ano, a to kvůli tomu, že snižování rizikového profilu portfolia může být spojeno s prodejem části investičních instrumentů. Povinnosti danit se snažíme zabránit tak, že po snížení rizikového profilu nedojde k překoupení instrumentů jednorázově, ale běží jednoroční doba, po kterou jsou zaslané vklady chytře rozmisťovány mezi instrumenty tak, aby se rozložení portfolia postupně přibližovalo nové cílové struktuře. Tím je možné minimalizovat objem prodejů při přechodu mezi rizikovými stupni. Kromě toho dochází při zapnutí Chytrého snižování rizika k poslední úpravě rizikovosti portfolia 3 roky před plánovaným výběrem.

Dále existuje několik výjimek, kdy mohou být příjmy z prodeje od daně z příjmu osvobozeny. Vše přehledně shrnujeme v našem článku.

Zdroj: www.portu.cz

Další články

Další články od Portu

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nové bydlení je nejméně dostupné v Praze. Při průměrné ceně 120,4 tis. Kč za metr čtvereční je na třípokojový byt potřeba 14,4 ročních hrubých platů. Obdobná dynamika se týká i starších bytů. Po Praze je další nejméně dostupné bydlení v Bratislavě a Mnichově. Od začátku roku 2015 se ceny bytů zvýšily téměř o 150 %, zatímco mzdy vzrostly o 62 %. Dostupnost vlastního bydlení zhoršují i rostoucí náklady domácností spojené s bydlením a energiemi. V Česku za posledních 20 let vzrostly o 8,8 % a v rámci EU jsme na šesté příčce s 26% podílem na celkových výdajích domácnosti. Data k aktuální dostupnosti bydlení a nákladům spojeným s ním se podívala ve své analýze online investiční společnost Portu.
| Portu
Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Investiční platforma Portu je u klientů čím dál populárnější. Nyní překonala další důležitou metu, když množství peněz, které svým klientům spravuje (AUM), překročilo hranici 30 miliard korun. Portu je na trhu šestým rokem a za tu dobu zpřístupnilo investování více než 200 tisícům lidí.
| Portu
Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Platforma Portu Gallery představuje dlouho očekávanou funkci. Investoři mají nově možnost nabízet či poptávat dříve upsané předměty na nové Inzertní ploše v rámci platformy. Pokyn k převodu jde nově také zadat online. Investoři tak mohou prodávat a nakupovat dříve zakoupené certifikáty nabízených předmětů od ostatních uživatelů.
| Portu
Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Češi a Češky se v investičních znalostech rok od roku zlepšují. Investiční gramotnost se zlepšuje také napříč generacemi, nejrychleji své aktuální manko ve znalostech dohání mladí lidé do 35 let. Stále nám však chybí sebevědomí – za nepříliš nebo zcela neznalého investora se označují dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z posledního Indexu investiční gramotnosti, který vypracovala investiční platforma Portu na základě výzkumu agentury IPSOS.
| Portu
Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Zhruba třetina (34 %) Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Z těch, kteří si na stáří už nějaké peníze střádají, jich nejvíce (28 %) odkládá částku 500–1 000 korun.
| Portu
Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční nadílka není jen o dárcích pod stromečkem, ale pro řadu Čechů také o finančních odměnách v zaměstnání. Podle průzkumu pro investiční platformu Portu 37 % Čechů dostává s koncem roku nějakou formu finančního přídavku od zaměstnavatele. Nejčastěji se na odměny mohou těšit vysokoškoláci pracující ve velkých městech. V rámci pohlaví je rozdíl minimální, o něco málo více dostávají odměny muži než ženy.
| Portu
Portu se osamostatňuje

Portu se osamostatňuje

Online investiční platforma Portu vyrostla a odděluje se od společnosti WOOD & Company Financial Services. S licencí obchodníka s cennými papíry od České národní banky se v lednu 2024 odštěpí do samostatné společnosti WOOD Retail Investments. Po tomto oddělení získává Portu krom samostatnosti hlavně větší flexibilitu pro další rozvoj produktů i expanzi na nové trhy. Pro stávající klienty Portu se nic nemění.
| Portu
Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu se daří upevnit pozici nejlepšího fintechu v České republice. Po letošním vítězství v soutěži Zlatá koruna v kategorii FinTech se Portu umístilo na prvním místě v kategorii Fintech roku 2023 v prestižní soutěži Banka roku. V letošním roce se jedná už o 5. ocenění.
| Portu
Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Po letošních pátých narozeninách, prvenství v soutěži Zlatá koruna a čerstvému titulu Fintech roku 2023 v Portu slavíme další důležitý milník, a to překročení hranice 1 miliardy eur pod správou. Náš dlouhodobý cíl demokratizovat investování v Česku i za hranicemi je tak zase o krok dále.
| Portu
Plánované změny v Portfoliích na míru

Plánované změny v Portfoliích na míru

Během dnešního obchodního dne Portu (26. 10. 2023) došlo k realizaci plánovaých úprav dluhopisové složky Portu portfolií (klasických i ESG varianty), jak je popsáno níže v článku. Ze strany klientů není potřeba dělat žádné kroky, vše provedl systém automaticky. Aktuální strukturu portfolia je možné vidět na jeho detailu.
| Portu