Český startup Stavario získal investici ve výši milion eur

|

Do českého startupu Stavario, poskytujícího mmj. aplikaci k vedení elektronického stavebního deníku, vstupuje investiční a společenský klub Venture Club. Za milion eur, v přepočtu přibližně 24 milionů korun, získá pro své investory 36% podíl. Stavario je jedním ze startupů, které prošly programem CzechStarter agentury CzechInvest, což naznačuje jeho inovační potenciál a příslib růstu v oblasti stavebního průmyslu.

Stavario již od roku 2018 přináší českým i zahraničním trhům aplikaci zaměřenou na efektivní řízení stavebních firem a vedení elektronického stavebního deníku. Svůj vstup do společnosti po půlroční spolupráci dokončuje investiční a společenský klub Venture Club. Finálně bude držet 36% podíl, dočasně drží 56%. Zbylá procenta si podle budoucího vývoje ponechá CEO a zakladatel Stavario - Josef Beneš, spolu s dalšími monoritními společníky. Mezi nové investory patří i Martin Hausenblas s firmou Etera. Základní investici 6 milionů Kč doplnil Venture Club převzetím investice fondu Nation 1 za cenu 700 tisíc Eur. Akvizice investory klubu tak vyjde na jeden milion euro.

“Potřeba digitalizace rezonuje mnoha různými segmenty a nejen v oboru stavebnictví může znamenat obrovský posun kupředu. Právě proto Venture Clubu Stavario dává smysl. Zároveň jsme přesvědčeni, že tento krok poskytne společnosti potřebný impuls k dalšímu rozvoji a růstu, projektům pomáháme totiž nejen penězi, ale i mentoringem” vysvětluje jednatel společnosti Venture Club Invest Petr Šedivý a dodává: “Nyní je tedy firma plně oddlužena. Původní půjčky jsou konvertovány do podílů, což zase o něco více posílí její celkovou stabilitu a výkonnost.”

Aplikace Stavario je navržena tak, aby investorům či stavebním firmám poskytla komplexní a intuitivní nástroje pro správu projektů, sledování výkonu práce a optimalizaci všech legislativně zakotvených procesů ve stavebnictví – a to v několika různých jazycích. S pomocí Stavaria mohou stavební firmy i stavebníci lépe kontrolovat a dokumentovat svou činnost, čímž aplikace přispívá nejen k vyšší kvalitě provedených prací, ale rovněž snižuje rizika případných reklamací či podvodů a především nákladů.

Kromě elektronického stavebního deníku jsou součástí aplikace také evidence a schvalování faktur, skladové hospodářství, fleet management, nástroje pro komunikaci či evidence docházky (pomocí GPS). Zkušenosti Stavaria jsou neoddiskutovatelně podloženy těmito metrikami: aplikace se může pochlubit více než 40 tisíci uživateli, zpracovává minimálně 31 tisíc projektů, 125 faktur a eviduje více než 60 tisíc kusů nářadí. Aktuálně se aktivně věnuje implementaci AI, díky níž je možné zapisovat stavební deník na základě fotografií. Technologie rozpozná na fotografiích i další aspekty, jako jsou porušení BOZP, nekvalitní práce a další.

“Rozšíření podílu Venture Clubu a vstup dalších investorů umožňují firmě expandovat dále do zahraničí jak s plně přeloženou aplikací, tak její adaptací pro legislativní podmínky dané země. Stejně jako se tomu stalo na Slovensku ve spolupráci s Kros a.s. V našem nejvyšším zájmu je stále hledat nové příležitosti, proto se věnujeme implementaci AI. Nebo díky vlastním zkušenostem a zpětné vazbě od klientů i datům z aplikace vidíme prostor například v propojení stavebních firem skrze vlastní marketplace. Umožnil by pronajímat či přeprodávat nevyužitý materiál, nářadí i stroje jiným společnostem," uzavírá s výhledem do budoucna Josef Beneš, CEO a zakladatel Stavario.

Startup Stavario prošel v letech 2019–⁠⁠⁠⁠⁠2020 programem CzechStarter agentury CzechInvest. Ten startupu pomohl s detailním cílením na zákazníky ve stavebnictví, rozjet online marketingovou komunikaci a vytvořit obchodní strategii. Josef Beneš s pomocí CzechInvestu také prozkoumal asijský trh a uskutečnil obchodní jednání ve Vietnamu, Malajsii a Kambodži. Stavario získalo cenné obchodní kontakty, zdokonalilo svůj byznysový plán a připravilo se na expanzi.

Zdroj: www.czechinvest.org

Czech Invest

Agenturu CzechInvest vede od dnešního dne nový generální ředitel Jan Michal

Dne 2. dubna se Jan Michal oficiálně ujímá pozice generálního ředitele agentury CzechInvest. Stalo se tak na základě výběrového řízení a lednového rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Jan Michal přebírá řízení agentury po Petru Očkovi, který nadále zastává pozici vrchního ředitele sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu a do této doby byl pověřen řízením CzechInvestu.