Portu··4 min

Češi plánují šetřit především na jídle v restauracích a na dovolených

Portu

Portu

Portu je první online investiční platforma svého druhu v Česku. Chceme, abyste zbytečně netrávili spoustu času výběrem konkrétních akcií nebo jiných investičních instrumentů. S Portu budete mít investování ve svých rukou, přitom neustále pod dohledem profesionálů. Portfolio vám poskládáme na míru. Vaše investice tak bude globálně diverzifikovaná proti riziku, a v případě příznivé situace na finančních trzích bude výnosově více než zajímavá. Díky tomu, že umíme využít moderní technologie a procesy ve váš prospěch, budete vždy platit pouze jeden nízký poplatek. Vytváříme lepší místo pro peníze. Vytváříme Portu.

Tisková zpráva

Čtyři z pěti Čechů (80,1 %) počítají s tím, že se budou muset kvůli zvyšujícím se cenám uskromnit. Omezovat budou především výdaje za jídlo v restauracích (49,4 %), ušetřit chtějí také na dovolených (38,6 %) a nové výbavě do domácnosti (39,4 %). Ukazují to čísla z dotazování investiční platformy Portu v rámci Indexu investiční gramotnosti.

Přestože inflace v posledních měsících zpomaluje, Češi to ve svých peněženkách příliš neucítí. Náklady spojené s bydlením a ceny spotřebního zboží a potravin jsou na rekordních číslech. A jak ukazují čísla, většina Čechů počítá s tím, že se bude muset uskromnit.

Jen necelá pětina (19,9 %) Čechů v průzkumu potvrdila, že šetřit nemusí. O něco lépe jsou na tom přitom muži, kterých téměř čtvrtina (23,7 %) uvedla, že se omezovat nemusí. Naopak jen 15,2 % žen je na tom tak, že šetřit nemusí.

“Ačkoliv růst cen v posledních měsících zpomaluje, k běžným hodnotám inflace pohybujícím se v okolí 2 % se zatím bohužel moc neblížíme. Růst příjmů běžných Čechů za celkovou inflací zaostává, a to se projevuje v nutnosti šetřit. Pozitivním signálem na druhou stranu může být, že ty opravdu extrémní nárůsty cen byly způsobeny rostoucími cenami energií a právě jejich ceny se v současnosti pohybují často i směrem dolů. Je zde tak naděje na zlepšení, “ komentuje současnou situaci Lukáš Raška, analytik společnosti Portu.

Potřeba šetřit se podle průzkumu liší u Pražanů a obyvatel Čech oproti lidem žijícím na Moravě. 17,5 % respondentů žijících na Moravě se nepotřebuje uskromnit, což je méně než v Praze (21,9 %) a v Čechách (20,9 %).

Jako první Češi omezují zbytné výdaje, šetří tak především na jídle v restauracích. Téměř polovina (49,4 %) Čechů si odpustí obědy či večeře v restauraci, když chtějí ušetřit. Na druhém místě je nové vybavení domácnosti, tyto nákupy odkládá 39,4 % dotázaných. Dovolenou si odřekne 38,6 % respondentů. Na zájmových činnostech, mezi které spadá i sport nebo další druhy koníčků, se rozhodlo šetřit 28,9 % respondentů.

iig-co-si-budete-muset-odpustit

Finanční polštář důležitější než kdy dříve

Na otázku, zda museli kvůli rostoucím cenám lidé sáhnout na finanční rezervu, odpovědělo téměř 50 % respondentů, že nikoliv. A to oproti necelým 35 % lidí, kteří na rezervu sáhnout museli. Téměř 20 % dotázaných naopak odpovědělo, že šetřit nepotřebují.

“Že je důležité mít vytvořenou finanční rezervu si uvědomuje čím dál více Čechů. Finanční polštář má sloužit právě jako pojistka na horší časy. Bohužel skupina lidí, kteří finanční rezervu nemají, je stále veliká, podle výsledků průzkumu se jedná o 15 % Čechů,” dodává Lukáš Raška.

Finanční rezerva pomáhá snižovat finanční stres a může zlepšit psychickou pohodu. Lidé totiž poté mají zdroj, na který se mohou spolehnout v případě potřeby. Finanční rezerva může pomoci chránit dlouhodobé finanční cíle. Pokud lidé budou muset čelit neočekávaným výdajům, mohou být nuceni například prodat své investice v nevhodném okamžiku. Mít vytvořenou rezervu by tak mělo být dobrou praxí pro všechny.

O průzkumu

Průzkum byl realizován prostřednictvím online platformy Instant Research společnosti Ipsos v prosinci 2022 na reprezentativním vzorku 1050 mužů a žen ve věku 18-65 let. Je součástí projektu Index investiční gramotnosti, který měří, jaká je investiční gramotnost Čechů. Kompletní výsledky včetně dalších materiálů jsou k dispozici na webu rozumiminvesticim.cz

Zdroj: www.portu.cz

Další články

Další články od Portu

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nejdéle se vydělává na nový byt v Praze. Potřeba je 14,4 ročních platů

Nové bydlení je nejméně dostupné v Praze. Při průměrné ceně 120,4 tis. Kč za metr čtvereční je na třípokojový byt potřeba 14,4 ročních hrubých platů. Obdobná dynamika se týká i starších bytů. Po Praze je další nejméně dostupné bydlení v Bratislavě a Mnichově. Od začátku roku 2015 se ceny bytů zvýšily téměř o 150 %, zatímco mzdy vzrostly o 62 %. Dostupnost vlastního bydlení zhoršují i rostoucí náklady domácností spojené s bydlením a energiemi. V Česku za posledních 20 let vzrostly o 8,8 % a v rámci EU jsme na šesté příčce s 26% podílem na celkových výdajích domácnosti. Data k aktuální dostupnosti bydlení a nákladům spojeným s ním se podívala ve své analýze online investiční společnost Portu.
| Portu
Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Portu spravuje svým klientům přes 30 miliard korun

Investiční platforma Portu je u klientů čím dál populárnější. Nyní překonala další důležitou metu, když množství peněz, které svým klientům spravuje (AUM), překročilo hranici 30 miliard korun. Portu je na trhu šestým rokem a za tu dobu zpřístupnilo investování více než 200 tisícům lidí.
| Portu
Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Novinky na Portu Gallery: Inzertní plocha a online převody

Platforma Portu Gallery představuje dlouho očekávanou funkci. Investoři mají nově možnost nabízet či poptávat dříve upsané předměty na nové Inzertní ploše v rámci platformy. Pokyn k převodu jde nově také zadat online. Investoři tak mohou prodávat a nakupovat dříve zakoupené certifikáty nabízených předmětů od ostatních uživatelů.
| Portu
Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Investiční gramotnost v Česku roste, sebevědomí také. Přesto si v investicích stále nevěří přes dvě třetiny Čechů

Češi a Češky se v investičních znalostech rok od roku zlepšují. Investiční gramotnost se zlepšuje také napříč generacemi, nejrychleji své aktuální manko ve znalostech dohání mladí lidé do 35 let. Stále nám však chybí sebevědomí – za nepříliš nebo zcela neznalého investora se označují dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z posledního Indexu investiční gramotnosti, který vypracovala investiční platforma Portu na základě výzkumu agentury IPSOS.
| Portu
Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Třetina Čechů zvažuje, že bude odkládat peníze na důchod do DIP

Zhruba třetina (34 %) Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Z těch, kteří si na stáří už nějaké peníze střádají, jich nejvíce (28 %) odkládá částku 500–1 000 korun.
| Portu
Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci

Vánoční nadílka není jen o dárcích pod stromečkem, ale pro řadu Čechů také o finančních odměnách v zaměstnání. Podle průzkumu pro investiční platformu Portu 37 % Čechů dostává s koncem roku nějakou formu finančního přídavku od zaměstnavatele. Nejčastěji se na odměny mohou těšit vysokoškoláci pracující ve velkých městech. V rámci pohlaví je rozdíl minimální, o něco málo více dostávají odměny muži než ženy.
| Portu
Portu se osamostatňuje

Portu se osamostatňuje

Online investiční platforma Portu vyrostla a odděluje se od společnosti WOOD & Company Financial Services. S licencí obchodníka s cennými papíry od České národní banky se v lednu 2024 odštěpí do samostatné společnosti WOOD Retail Investments. Po tomto oddělení získává Portu krom samostatnosti hlavně větší flexibilitu pro další rozvoj produktů i expanzi na nové trhy. Pro stávající klienty Portu se nic nemění.
| Portu
Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu je nejlepším fintechem roku 2023

Portu se daří upevnit pozici nejlepšího fintechu v České republice. Po letošním vítězství v soutěži Zlatá koruna v kategorii FinTech se Portu umístilo na prvním místě v kategorii Fintech roku 2023 v prestižní soutěži Banka roku. V letošním roce se jedná už o 5. ocenění.
| Portu
Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Portu spravuje svým uživatelům více než miliardu eur

Po letošních pátých narozeninách, prvenství v soutěži Zlatá koruna a čerstvému titulu Fintech roku 2023 v Portu slavíme další důležitý milník, a to překročení hranice 1 miliardy eur pod správou. Náš dlouhodobý cíl demokratizovat investování v Česku i za hranicemi je tak zase o krok dále.
| Portu
Plánované změny v Portfoliích na míru

Plánované změny v Portfoliích na míru

Během dnešního obchodního dne Portu (26. 10. 2023) došlo k realizaci plánovaých úprav dluhopisové složky Portu portfolií (klasických i ESG varianty), jak je popsáno níže v článku. Ze strany klientů není potřeba dělat žádné kroky, vše provedl systém automaticky. Aktuální strukturu portfolia je možné vidět na jeho detailu.
| Portu