BMW··4 min

Cena BMW M v MotoGP™: zcela nové BMW M5 je vozem pro vítěze v roce 2024.

Spielberg. Red Bull Ring v rakouském Spielbergu posloužil jako kulisa pro představení ceny pro vítěze BMW M Award 2024. Ve čtvrtek večer BMW M GmbH představila vysokovýkonný vůz, který bude na konci letošní sezóny předán nejrychlejšímu jezdci v kvalifikacích MotoGP™. Se zcela novým BMW M5 pokračuje BMW M GmbH ve své více než 20leté tradici ceny BMW M Award, oceňující nejrychlejšího jezdce v kvalifikaci některým z vysokovýkonných M modelů. Letošní vůz pro vítěze byl představen během motocyklové Grand Prix Rakouska Danem Rossomondem, obchodním ředitelem držitele práv na MotoGP™, společnosti Dorna Sports, a Axelem Mittlerem, marketingovým manažerem MotoGP™ společnosti BMW M GmbH.

Nové BMW M5 kombinuje osvědčené vlastnosti, které z M udělaly nejvýkonnější písmeno na světě, s průkopnickými technologiemi. Legendární vysokovýkonný sedan BMW M5, který má za sebou 40letou tradici, přichází v sedmé generaci, s níž vstupuje do nové éry. Tento vrcholný model od BMW M GmbH je nyní poprvé vybaven elektrifikovaným pohonem. Specifická verze hybridního systému M HYBRID poskytuje novému BMW M5 maximální výkon 535 kW/727 k a maximální točivý moment 1000 Nm. Kombinace vysokootáčkového motoru V8 s technologií M TwinPower Turbo a elektromotoru s 8stupňovou převodovkou M Steptronic a pohonem všech kol M xDrive umožňuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy. Nové BMW M5 mělo světovou premiéru v červenci na Festivalu rychlosti v anglickém Goodwoodu a jeho uvedení na trh je naplánováno na listopad 2024.

„Již více než dvě desetiletí BMW M GmbH odměňuje vítěze BMW M Award úžasným automobilem a ani v letošní M5 tuto tradici nezmění, “ řekl Dan Rossomondo po odhalení vozu. „Kromě toho, že vypadá velkolepě, je plné průkopnických technologií, které dokonale ztělesňují to, co představuje i MotoGP: výkon, vášeň a inovace. Cena BMW M Award je klíčovým pilířem našeho desetiletí trvajícího partnerství a současně velmi žádanou cenou mezi našimi jezdci. Je také důkazem toho, jak moc si BMW M GmbH cení jejich úspěchů na trati. Jsme zvědaví, kdo se letos stane hrdým majitelem nového BMW M5.“

„Nové BMW M5 je po BMW XM Label Red ze sezóny 2023 druhým vozem pro vítěze ceny BMW M s elektrifikovaným pohonem. Představuje nadšení BMW M pro technologie budoucnosti,“ dodal Axel Mittler. „Nové BMW M5 je současnou vlajkovou lodí naší modelové řady a světovou premiéru si odbylo teprve před několika týdny. Jsme velmi rádi, že můžeme tento nový vysokovýkonný model představit jako vůz pro vítěze v soutěži BMW M Award ještě před jeho uvedením na trh. O tuto cenu bude velmi napínavý souboj a my přejeme všem jezdcům MotoGP hodně štěstí.“

Po představení měli dva jezdci MotoGP™, Aleix Espargaró a Raúl Fernández, příležitost prohlédnout si nové BMW M5 zblízka během jízd na okruhu Red Bull Ring. Další zajímavost, která je v paddocku také k vidění: nové BMW M5 Touring, které mělo světovou premiéru teprve nedávno v kalifornském Pebble Beach.

Již od roku 2003 je cena BMW M Award udělována jezdci MotoGP™ s nejlepšími výsledky v kvalifikacích. Jezdci získávají body ve stejném schématu, jako se rozdělují v závodech, za své kvalifikační umístění v každém víkendu Grand Prix. Jezdec, který do konce sezóny nasbírá nejvíce bodů, získá prestižní cenu BMW M Award. Rekordmanem BMW M Award je Marc Márquez, který toto ocenění získal v letech 2013 až 2019 sedmkrát v řadě. V posledních dvou letech si prestižní cenu odnesl Francesco Bagnaia.

Další informace o BMW M GmbH, o účasti coby „oficiálního vozu MotoGP™“ od roku 1999, o BMW M5 Sedan a BMW M5 Touring najdete na: www.bmw-m.com.

Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Zadavatel
BMW

BMW

BMW je německý výrobce automobilů, motocyklů a pohonných jednotek. Hlavní sídlo společnosti je v Mnichově. BMW je mateřskou společností firem Mini a Rolls-Royce a v nedávné minulosti i bývalé skupiny Rover. V roce 2005 zaměstnával koncern přes 105 000 lidí. Modro-bílý vzor znaku firmy je stylizací roztočené vrtule v barvách bavorské vlajky a znamená symbol výroby leteckých motorů.

Další články od BMW

Další exkluzivní detaily zvyšují sportovní přitažlivost: BMW M Performance Parts pro nové BMW M5 Touring.
BMW

Další exkluzivní detaily zvyšují sportovní přitažlivost: BMW M Performance Parts pro nové BMW M5 Touring.

Mnichov. Kombinace výkonu, komfortu při cestách na dlouhé vzdálenosti a variabilního využití vnitřního prostoru vytváří exkluzivní charakter nového BMW M5 Touring (spotřeba benzinu a elektřiny – vážená, kombinovaná: 2,0 l/100 km a 30,7 kWh/100 km; emise CO2 – vážené, kombinované: 46 g/km; spotřeba paliva s vybitou baterií: 10,9 l/100 km v cyklu WLTP; třídy CO2, vážené, kombinované: B, s vybitou baterií: G). Pokud zákazníci sáhnou po nabídce dílů BMW M Performance Parts, mohou vzhledu a jízdním vlastnostem svého BMW M5 Touring dodat ještě osobitější nádech. Jejich nabídka pro tento pětidveřový vysokovýkonný sportovní vůz bude připravena již od jeho uvedení na trh.
Recyklační a demontážní centrum BMW Group (RDC): 30 let inovací v oblasti oběhového hospodářství.
BMW

Recyklační a demontážní centrum BMW Group (RDC): 30 let inovací v oblasti oběhového hospodářství.

Mnichov. BMW Group podnikla s cílem rozvíjet systém oběhového hospodářství v automobilovém průmyslu důležité kroky v oblasti recyklace vozidel po skončení jejich životnosti. Centrum pro recyklaci a demontáž BMW Group (RDC) již 30 let vyvíjí a testuje procesy umožňující významné pokroky v recyklaci dílů a materiálů. Zkušenosti získané v RDC, podpořené globální sítí v recyklačním průmyslu, napomáhají k zavádění oběhového hospodářství v automobilovém průmyslu. RDC se rovněž zapojuje do procesu navrhování produktů BMW Group a zajišťuje, aby recyklovatelnost nových modelů byla zohledněna od samého počátku jejich vývoje.
BMW Group Česká republika s novými řediteli obchodu a poprodejních služeb.
BMW

BMW Group Česká republika s novými řediteli obchodu a poprodejních služeb.

Praha. Michal Beneš, nový obchodní ředitel BMW Czech Republic s.r.o., funkci přebírá po Milanu Kozovi, který po vzájemné dohodě po 14 letech z BMW Group odešel. Do oddělení obchodu nastoupil Michal Beneš z pozice ředitele poprodejních služeb. Na té jej vystřídal Michal Malecha, jenž do té doby zastával pozici oblastního manažera ve stejném oddělení.
Nezávislý závodní tým Engage Racing představuje BMW i4 Racing, světovou novinku vyvinutou v Rumunsku.
BMW

Nezávislý závodní tým Engage Racing představuje BMW i4 Racing, světovou novinku vyvinutou v Rumunsku.

Bukurešť. BMW i4 Racing „Elsa“ bylo oficiálně představeno stejným týmem, který přesně před čtyřmi lety stál za dalším světovým prvenstvím v podobě projektu MINI Electric Racing s příznačným názvem „Racing MIMI“. Projekt je organizován kolem nezávislého závodního týmu Engage Racing, který je podporován společností BMW Group Romania a řadou dalších partnerů, jako jsou Renovatio e-charge, MasterCard, Michelin, Textar, Velo, Omniasig a UniCredit Leasing.
BMW exkluzivním automobilovým partnerem bezpečnostní konference GLOBSEC Forum 2024.
BMW

BMW exkluzivním automobilovým partnerem bezpečnostní konference GLOBSEC Forum 2024.

Praha. Každoročně think-tank GLOBSEC pořádá mezinárodní bezpečnostní konferenci GLOBSEC Forum, které se účastní nejen nejvyšší představitelé států, ale také řada bezpečnostních expertů z celého světa. Praha tuto konferenci hostila poprvé. Samotná konference probíhala od 30. srpna do 1. září v pražském hotelu Hilton a jejím letošním tématem je „Jak utišit bouři“.
Autentický závodní styl do posledního detailu: BMW M Performance Parts pro nové BMW X3.
BMW

Autentický závodní styl do posledního detailu: BMW M Performance Parts pro nové BMW X3.

Mnichov. Nové BMW X3 je sportovnější a všestrannější než kdy dříve a je dokonale připraveno pro každodenní používání, volný čas i cestování. Čtvrté generaci tohoto modelu dodává nový designový styl výrazně osobitější výraz. Pro ještě elegantnější a sportovnější vzhled je k dispozici M sportovní paket a M sportovní paket Pro. Tomuto Sports Activity Vehicle (SAV) ale lze dodat ještě sportovnější tvář pomocí dílů BMW M Performance Parts.
Pozvánka na sraz příznivců roadsteru BMW Z4 na konci září.
BMW

Pozvánka na sraz příznivců roadsteru BMW Z4 na konci září.

Praha/Třeboň. Setkání majitelů a příznivců ikonického roadsteru BMW Z4 se uskuteční v sobotu 21. září 2024 v penzionu U Vodníka v jihočeské Třeboni. Účastníci budou moci soutěžit o nejhezčí vůz srazu, který bude odměněn trofejí a cenami v podobě autokosmetiky a upomínkových předmětů BMW. Kromě soutěže o nejhezčí vůz se účastníci budou moci zapojit do tomboly o věcné ceny. Zlatým hřebem srazu bude oblíbená spanilá jízda po okolí Třeboňska, na kterou vozy vyrazí ve 13:30.
Happy birthday: MINI právě dnes oslavuje 65 let ikonických inovací a závodní tradice.
BMW

Happy birthday: MINI právě dnes oslavuje 65 let ikonických inovací a závodní tradice.

Mnichov. Toto výročí je obzvlášť výjimečné, protože MINI představuje zcela nové modely – oblíbené MINI Cooper, všestranné MINI Countryman a odvážné MINI Aceman. Tyto automobily představují další kapitolu ve slavné historii MINI a spojují špičkovou techniku s klasickým potěšením z jízdy, kterým je MINI pověstné.
MINI John Cooper Works: Odhalení budoucnosti dynamiky na podzim 2024.
BMW

MINI John Cooper Works: Odhalení budoucnosti dynamiky na podzim 2024.

Modely MINI John Cooper Works jsou již dlouho oslavovány pro svou nepřekonatelnou jízdní dynamiku a závodní rodokmen. Nová rodina modelů MINI JCW v tomto odkazu pokračuje a všem nadšencům nabídne volbu mezi vzrušujícím pohonem se spalovacím motorem a prvotřídní dynamikou čistě elektrického pohonu. Každá verze byla pečlivě navržena a naladěna tak, aby poskytovala nezaměnitelný zážitek z jízdy ve stylu JCW, pro nějž jsou typické ostré reakce na pohyby volantu, působivá akcelerace a suverénní spojení se silnicí.
BMW M Motorsport vyvíjí nový nejmenší závodní model. Připraven bude pro sezónu 2026.
BMW

BMW M Motorsport vyvíjí nový nejmenší závodní model. Připraven bude pro sezónu 2026.

Mnichov. S vozy BMW M235i Racing, BMW M240i Racing a BMW M2 CS Racing jsou v BMW M Motorsport cenově dostupné a technicky vyspělé vozy pro vstup do závodění tradicí. Jsou dokonalým odrazovým můstkem do vyšších tříd GT4 a GT3. V současné době inženýři BMW M Motorsport pracují na vývoji nového vozu, který doplní portfolio zákaznických závodních vozů a bude mít pozici vstupní brány do světa motorsportu.