Lesy ČR··5 min

Bezzásahové území v Rašeliništi Jizery budou sledovat vědci

Celkem 102,23 hektarů v národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizery v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory nově ponechávají lesníci s ochránci přírody přírodnímu vývoji. Člověk do něj nebude zasahovat. Smlouvu o vyhlášení bezzásahového území dnes přímo na místě podepsali generální ředitel státního podniku Lesy ČR Josef Vojáček a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Bezzásahové území tvoří zhruba polovinu rozlohy národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizery vyhlášené v roce 1960. V širokém údolí přirozeně meandrující Jizery se střídají podmáčené rašelinné smrčiny s bezlesími a porosty kleče. Právě kvůli kleči a hluboké rašelině jsou lesy prakticky neprostupné, podmáčené a nevedou jimi žádné trasy. Údolí horního toku Jizery, ve kterém se bezzásahové území nachází, je klimaticky extrémní, s velkým ročním úhrnem srážek, sněhovou pokrývkou od konce října do května a mrazy, které často klesají 30 stupňů pod nulu. Po imisní kalamitě v 80. letech minulého století nahradila na řadě míst tamější smrky nepůvodní kosodřevina. Tu lesníci po dohodě se správou CHKO od roku 2012 vyřezávají, aby vrátili do lesů původní přírodní druhy. V lokalitě se vzhledem k přísnému režimu ochrany spojenému s národní přírodní rezervací v minulosti kácelo ojediněle, a to jeden až pět smrků ročně, vždy v souvislosti s ochranou lesa před kůrovcem. Stromy se odkornily a ponechaly na místě. „Od roku 2017 v této lokalitě neprovádíme žádné činnosti, je tedy bezzásahovou. Dnes jsme to stvrdili formálně. Území ponecháváme vědcům, aby sledovali a vyhodnocovali jeho vývoj, stejně jako na dalších dvanácti místech v zemi. Celkem jde už o 950 hektarů lesa. A protože jsme hospodáři, v krajině připravujeme a brzy vyhlásíme další program Lesů ČR, v němž budeme na vytipovaných územích ve spolupráci s univerzitami a výzkumnými ústavy zkoumat klimatické změny a ověřovat hospodářské postupy zmírňující dopady těchto změn,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, k tomu uvedl: „Obzvlášť nyní, kdy jsou dopady klimatické změny na lesní hospodaření realitou, je ponechání alespoň části lesů bez jakýchkoli lidských zásahů zásadní, a to nejen pro ochranu zdejší přírody. Můžeme v nich totiž sledovat, jak si příroda bez lidské péče poradí, a najít inspiraci, jak v lesích hospodařit. Aby byly lesy vůči nejrůznějším výkyvům počasí odolnější, měly by v nich být stromy různého stáří a pestrého druhového složení. V Jizerských horách, které byly už v minulosti zničeny imisemi, je to důležité dvojnásob.“

V oblasti jsou různorodá rašeliniště se vzácnými druhy rostlin a živočichů. Domov tu má třeba tetřívek obecný, sýc rousný či jeřáb popelavý. Lokalita je výjimečná i v mezinárodním měřítku – zdejší rašeliništní komplex nazvaný Horní Jizera je na seznamu mokřadů světového významu, které chrání Ramsarská úmluva. Patří do vybrané společnosti jedinečných přírodních klenotů, jakými jsou třeba jezero Titicaca, mokřady Amazonie, atlantské pobřeží Ohňové země či delta Dunaje [1].

Poznámky:

[1] Mokřady mezinárodního významu chrání takzvaná Ramsarská úmluva (Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva). Ta byla podepsána 2. 2. 1971 v íránském Ramsaru. V České republice je zapsáno 14 mokřadů. Mezi prvními byly např. „Šumavská rašeliniště“ (1990), „Třeboňské rybníky“ (1990), „Krkonošská rašeliniště“ (1993) či „Mokřady dolního Podyjí“ (1993). „Horní Jizera“ patří do seznamu od roku 2014. Více o Ramsarské úmluvě o mokřadech na http://www.ochranaprirody.cz/mezinarodni-spoluprace/mezinarodni-umluvy/ramsarska-umluva/

Kontakty:

Eva Jouklová – tisková mluvčí; +420 725 257 900; [email protected]

Karolina Šůlová – tisková mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny, +420 724 102 406;[email protected]

Název lokalityMZCHÚCHKOLesy ČRRozloha (ha)Datum podpisu
DoutnáčNPR KarlštejnČeský krasLS Nižbor66,820. 9. 2004
TajgaNPR Kladské rašelinySlavkovský lesLZ Kladská146,618. 1. 2005
KleťPR KleťBlanský lesLS Český Krumlov38,313. 11. 2006
Hedvíkovská rokleNPR LichniceŽelezné horyLS Nasavrky34,627. 2. 2007
Lovětínská rokleNPR LichniceŽelezné horyLS Nasavrky50,427. 2. 2007
PoledníkNPR Jizerskohorské bučinyJizerské horyLS Frýdlant71,63. 5. 2007
JavorinaNPR JavorinaBílé KarpatyLS Luhačovice, LS Strážnice166,014. 3. 2008
HavranyNPR Libický luhmimo CHKO, KokořínskoLS Nymburk31,321. 10. 2008
Ve StudenémNPR Ve Studenémmimo CHKO střední ČechyLZ Konopiště32,822. 6. 2017
MionšíNPR MionšíBeskydyLS Jablunkov157,216. 11. 2017
PlešPR PlešČeský lesLS Horšovský Týn26,48. 11. 2018
HirštejnPR Starý HirštejnČeský lesLS Domažlice26,38. 11. 2018
Rašeliniště JizeryNPR Rašeliniště JizeryJizerské horyLS Frýdlant102,227. 11. 2019

Celkem 950,5 ha

NPR=národní přírodní rezervace; PR=přírodní rezervace; LS=lesní správa; LZ=lesní závod

Zdroj: lesycr.cz

Zadavatel
Lesy ČR

Lesy ČR

Základní strategií hospodaření Lesů České republiky, s. p. je trvale udržitelné obhospodařování lesů s cílem vytvoření stabilního, kvalitního, druhově, prostorově a věkově skupinovitě smíšeného lesa.  Takto obhospodařované lesy fungují jako zdroj trvale obnovitelné dřevní suroviny, lesních hub, plodů a dalších produktů. Zároveň však takový les poskytuje společnosti mnohostranný užitek v zachování a podpoře druhové pestrosti všech v něm žijících mikroorganismů, hub, rostlin a živočichů, ochraně klimatu, vody a půdy a poskytuje i významný užitek rekreační.

Další články od Lesy ČR

Lesnický tendr 2025+ vyhlásily Lesy České republiky
Lesy ČR

Lesnický tendr 2025+ vyhlásily Lesy České republiky

Tendr na provádění lesnických činností a prodej dřeva v letech 2025 až 2029 dnes vyhlásily Lesy České republiky. Nabídky mohou zájemci podávat do 15. října 2024. Předpokládaná hodnota soutěžených pěstebních a těžebních prací činí 1,2 miliardy korun.
Upozornění pro veřejnost: Během následujících dní se kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům nevystavujte v lesích a v okolí vodních toků zbytečnému riziku
Lesy ČR

Upozornění pro veřejnost: Během následujících dní se kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům nevystavujte v lesích a v okolí vodních toků zbytečnému riziku

Pohotovost drží až do neděle kvůli aktuálnímu počasí lesníci a vodohospodáři z Lesů ČR. Veřejnost upozorňují kvůli očekávaným extrémním srážkám na riziko sesuvu půdy, zejména ve svažitých oblastech, bleskové rozvodnění i menších potoků a stromy vyvrácené z podmáčené půdy.
Den lesů nové generace: Zveme na velkou akci pro veřejnost
Lesy ČR

Den lesů nové generace: Zveme na velkou akci pro veřejnost

Vzdělávací, trochu pracovní, ale hlavně příjemně strávený (protože v lese to ani jinak nejde) bude Den lesů nové generace. Velkou akci pro veřejnost pořádá státní podnik Lesy České republiky v sobotu 5. října od 10 hodin u Hradce Králové, Hudlic ve středních Čechách, jihomoravské Kuřimi a jihočeského zámečku Ohrada u Hluboké nad Vltavou.
K opravené rozhledně na Anenském vrchu v Orlických horách vrací Lesy ČR původní mariánský sloup
Lesy ČR

K opravené rozhledně na Anenském vrchu v Orlických horách vrací Lesy ČR původní mariánský sloup

Zkolaudovaná, a tedy pro veřejnost otevřená, je od konce srpna sedmnáctimetrová rozhledna svaté Anny na Anenském vrchu v Orlických horách. Vedle ní stojí zrestaurovaný mariánský sloup z 18. století. V neděli 8. září ho vysvětí neratovský farář.
Lesy ČR se přihlásily k Národní strategii veřejného zadávání zakázek
Lesy ČR

Lesy ČR se přihlásily k Národní strategii veřejného zadávání zakázek

Racionálně a efektivně zadávat veřejné zakázky je cílem Národní strategie veřejného zadávání v České republice v letech 2024 až 2028. K ní se srpnovým podpisem memoranda o spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj přihlásily Lesy České republiky a staly se tak členem Platformy veřejného zadávání zřízené tímto ministerstvem.
Dřevo z českých lesů bude světové. Na výstavě EXPO 2025 v Ósace se ČR představí v unikátní dřevostavbě
Lesy ČR

Dřevo z českých lesů bude světové. Na výstavě EXPO 2025 v Ósace se ČR představí v unikátní dřevostavbě

Český pavilon na světové výstavě EXPO 2025 v Ósace bude mimo jiné zbudovaný ze dřeva dodaného státním podnikem Lesy ČR, Vojenskými lesy a statky ČR a Krkonošským národním parkem. Podobu pavilonu dnes na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích představili zástupci české vlády a generální komisař české účasti na EXPO25.
Tip na brněnský výlet do Podkomorských lesů k obnovené Ríšově studánce
Lesy ČR

Tip na brněnský výlet do Podkomorských lesů k obnovené Ríšově studánce

Obnovu Ríšovy studánky v Podkomorských lesích u Brněnské přehrady v létě dokončily Lesy České republiky. V okolí přibyly lavičky a umělecký reliéf připomínající jednu z hlavních postav Mrštíkovy Pohádky máje. Pasáže románu se totiž odehrávají i v těchto lesích.
Novou nádrž s tůněmi vybudovaly na Tachovsku Lesy ČR
Lesy ČR

Novou nádrž s tůněmi vybudovaly na Tachovsku Lesy ČR

Vodní nádrž nedaleko obce Trpísty nazvanou Horské Domky vybudovaly Lesy České republiky na Tachovsku v Plzeňském kraji za 6,5 milionů korun bez DPH v rámci programu Vracíme vodu lesu. V mělkém pásmu vznikly dvě tůně.
Turistické stezky nad Rešovskými vodopády budou uzavřeny. Hrozí nebezpečí pádu stromů
Lesy ČR

Turistické stezky nad Rešovskými vodopády budou uzavřeny. Hrozí nebezpečí pádu stromů

V nejbližších dnech budou pro návštěvníky uzavřeny dvě značené turistické cesty nad Rešovskými vodopády v Nízkém Jeseníku. Zákaz vstupu se dotkne červené i zelené trasy – obě budou nepřístupné od vodopádů po severní hranici národní přírodní rezervace Rešovské vodopády; červená směřuje do Tvrdkova a zelená do Horního Města. Důvodem je akutní nebezpečí pádu schnoucích stromů a z toho vyplývající ohrožení zdraví návštěvníků.
V odvodňovacích kanálech a korytech jizerskohorských potoků zadržují vodu stovky klád a fošen
Lesy ČR

V odvodňovacích kanálech a korytech jizerskohorských potoků zadržují vodu stovky klád a fošen

Celkem 234 příčných objektů z klád a fošen instalovali do někdejších odvodňovacích kanálů a koryt Bílého a Černého potoka v Jizerských horách vodohospodáři z Lesů České republiky. Chtějí tak v rámci programu Vracíme vodu lesu zadržet v horách více vody a zamezit erozi.