Czech Invest··4 min

Agentura CzechInvest pomohla loni realizovat investiční projekty za téměř 19 miliard korun

Agentura CzechInvest se soustředí na spolupráci se zahraničními investory při realizaci jejich projektů s vysokou přidanou hodnotou v Česku, které přispějí k rozvoji a modernizaci českého hospodářství. V loňském roce se jí díky tomu podařilo dojednat realizaci celkem 10 investičních projektů za skoro 19 miliard korun. Ty vytvoří 4 125 nových pracovních míst. Pro letošní rok se vedle lákání investorů chce agentura zaměřit i na získání a udržení technologického talentu.

„V souladu s dlouhodobou strategií agentury jsme v roce 2023 podpořili menší počet větších projektů oproti roku předchozímu. Celkový objem projektů je meziročně prakticky totožný. Tedy podporujeme kvalitní projekty, které přispějí k transformaci českého průmyslu, modernizaci hospodářství a zvýšení inovačního potenciálu české ekonomiky, a to jak u nových zahraničních investic, tak i u firem již zasídlených v Česku. Soustředíme se na projekty s vysokou technologickou náročností ze strategických oblastí, jako je polovodičový průmysl, elektromobilita, cirkulární ekonomika, umělá inteligence a pokročilé materiály. Pro letošní rok máme v plánu navíc několik rekordních investic právě v těchto oblastech,“ uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest, který dodává: „Česko má investorům co nabídnout. Kvalitní pracovní síla, dobrá infrastruktura, napojení na okolní země, především na Německo, či investiční stabilita. V těchto oblastech je Česko dlouhodobě na velice dobré úrovni. Díky naší nedávné novele zákona o investičních pobídkách a založení Státní investiční a rozvojové společnosti, která se zaměří na přípravu vhodných ploch pro investory, věřím, že se Česko stane ještě atraktivnější.“

Ve třech případech dojednaných investic se jednalo o nový investiční projekt, sedm společností rozšířilo své dosavadní aktivity v Česku. Většina expanzí se týká společností vlastněných mateřskou společností v Německu či Japonsku. Mezi rozhodnutými projekty loňského roku je i projekt ze Švýcarska, USA a Nizozemí. Nejpopulárnější cílovou lokalitou loňského roku byl shodně kraj Královehradecký a Jihomoravský.

Pozn: Všechna jednání s investory a informace o investičních záměrech jsou důvěrné, agentura CzechInvest proto nemůže sdílet žádné další bližší informace.

Pro realizaci velkých strategických investic typu továren na výrobu baterií do elektromobilů nebo výrobu polovodičů je potřeba, aby Česko investorům nabídlo vhodné připravené plochy. Jejich přípravou se bude zabývat Státní investiční a rozvojová společnost (SIRS). Tato společnost, která díky holdingové struktuře zajistí efektivní řízení, připraví moderní průmyslové areály s potřebnou infrastrukturou, které nalákají zahraniční investory, přinesou projekty s vysokou přidanou hodnotou a zvýší českou konkurenceschopnost. Prioritně se zaměří na lokality v uhelných regionech. SIRS bude úzce spolupracovat s CzechInvestem, který bude nově vznikající lokality propagovat směrem k investorům.

Dalším krokem ke zvýšení atraktivity Česka je i novela zákona o investičních pobídkách, která má za cíl zjednodušit a urychlit proces poskytování investičních pobídek. Novela rozšíří možnost podpory dalších projektů, které mají významný přínos pro hospodářský a sociální rozvoj Česka. Pokud se investor rozhodne využít slevu na dani z příjmů právnických osob, nebude muset také čekat na schválení investiční pobídky vládou, což by mělo zkrátit proces. Touto změnou se sníží administrativní zátěž a nejistota pro investory, kteří budou mít jasnější a rychlejší podmínky pro své podnikání. V loňském roce agentura CzechInvest přijala 7 žádostí o investiční pobídky.

Kromě zmíněných legislativních i nelegislativních kroků chce CzechInvest pro letošní rok také dále zintenzivnit cílenou propagaci českého investičního prostředí i propagaci Česka směrem k získání a udržení technologického talentu. Zároveň neustále zkvalitňuje služby směrem k investorům tak, aby investoři měli nejlepší informace k úspěšnému zasídlení, popřípadě expanzi v Česku.

Kontakt pro média:
David Hořínek

PR manažer a tiskový mluvčí

+420 724 591 667

[email protected]

Zdroj: www.czechinvest.org

Zadavatel
Czech Invest

Czech Invest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Další články od Czech Invest

125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením
Czech Invest

125 startupů ze čtvrté výzvy Technologické inkubace prochází hodnocením

Projekt Technologická inkubace běží už přes dva roky. Za tu dobu se do preinkubace přihlásilo přes 1 247 startupů (stav k 17. červenci) a byly vypsány celkem čtyři projektové výzvy, do kterých bylo podáno 606 žádostí od 483 startupů. V rámci prvních tří výzev pracujeme se 137 startupy a další budeme znát po vyhodnocení žádostí z poslední čtvrté výzvy, která byla vyhlášena v květnu letošního roku.
CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací
Czech Invest

CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací

Portál a zmiňovaný program podpory je součástí Národního plánu obnovy (NPO). Vybraným inovativním firmám bude poskytnuta nepřímá podpora ve formě regulatorního testování jejich řešení, ale i businessového mentoringu, networkingu, školení a eventů.
MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni
Czech Invest

MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni

„Potřebné studie a veškeré přípravné práce běží podle plánu. V procesu je dopadová studie, studie protipovodňové ochrany, biologické hodnocení a celková studie proveditelnosti. Všechny budou dokončeny ještě v tomto roce,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Upozornění před podvodnými zprávami
Czech Invest

Upozornění před podvodnými zprávami

Agentura nespravuje žádné investiční fondy pro zhodnocení finančních prostředků. Pokud obdržíte podobnou zprávu či jakoukoliv nabídku od neznámého pachatele či falešné identity, v žádném případě na tyto zprávy a výzvy nereagujte a nesdílejte ani nezasílejte žádné finanční prostředky nebo osobní údaje.
Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje
Czech Invest

Chebská průmyslová zóna II patří ke strategickým projektům Karlovarského kraje

Zkušeností z jiných regionů indikují, že příchod strategického investora výrazně zlepší životní úroveň v regionu, poveden k růstu mezd a nové pracovní příležitosti zatraktivní region pro mladé vzdělané lidi a budou motivovat absolventy vysokých škol z Karlovarského kraje k návratu do regionu.
CzechInvest je jedním ze zakládajících členů české národní AI platformy
Czech Invest

CzechInvest je jedním ze zakládajících členů české národní AI platformy

„Platforma může pomoci s lepším využitím umělé inteligence v řadě oblastí, od vzdělávání přes soukromý sektor až po veřejnou správu. CzechInvest dlouhodobě usiluje o modernizaci české ekonomiky, včetně rozvoje umělé inteligence. Kromě spolupráce s partnery je naším klíčovým nástrojem program Technologická inkubace, ve kterém jsme v prvním roce programu podpořili na 30 AI startupů,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal.
Quantum Day představil aktuální trendy v oblasti kvantových technologií i vítěze mezinárodního hackathonu
Czech Invest

Quantum Day představil aktuální trendy v oblasti kvantových technologií i vítěze mezinárodního hackathonu

Vítězství si odnesl tým studentů FIT ČVUT a studenta SPŠE Plzeň s názvem Tangus, který navrhl řešení složitého problému rozpoznávání min v mořích a oceánech využitelné pro civilní nákladní lodě a námořnictvo. Druhé místo získal tým Quties, reprezentovaný studenty FIT ČVUT, s Quantum radarem jako řešením screeningových technologií v medicíně. Třetí místo získal tým Toobee, složený ze studentů z FJFI a FIT ČVUT, za projekt orbitálního úklidu s řešením pomocí kvantové optimalizace a využitím satelitů pro mechanické čištění. „My jsme ti popeláři, kteří sbírají kameny ve vesmíru,“ směje se Michael Wagner za tým Toobee. Tři vítězné týmy přijme ve čtvrtek 27. června na Pražském hradě Jaroslav Zajíček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.
Ekonomičtí diplomaté a ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest přiváží do Prahy nové exportní příležitosti pro české firmy
Czech Invest

Ekonomičtí diplomaté a ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest přiváží do Prahy nové exportní příležitosti pro české firmy

Zahájení můžete sledovat živě na YouTube kanálu MPO.
CzechInvest představuje zahraničním partnerům investiční potenciál Česka
Czech Invest

CzechInvest představuje zahraničním partnerům investiční potenciál Česka

Program semináře zahrnoval vystoupení pracovníků CzechInvestu, včetně generálního ředitele Jana Michala, který zdůraznil význam zahraničních investic pro českou ekonomiku. Dále vystoupil ředitel Asociace pro zahraniční investice (AFI), který představil výhody investování v Česku, a ředitelka odboru financování z agentury API, která přiblížila možnosti financování projektů. Cílem bylo poskytnout ambasádám a komorám ucelený přehled o tom, jaké informace mohou zprostředkovat potenciálním investorům.
Americký výrobce čipů onsemi oznámil investici přes 40 miliard Kč do expanze závodu v Rožnově pod Radhoštěm
Czech Invest

Americký výrobce čipů onsemi oznámil investici přes 40 miliard Kč do expanze závodu v Rožnově pod Radhoštěm

„Čipy jsou základem moderního průmyslu. My se proto dlouhodobě snažíme posilovat českou soběstačnost v této oblasti. Investice společnosti onsemi nám dává šanci stát se evropskou čipovou velmocí a přinese i významný impuls pro rozvoj české ekonomiky v čele s autoprůmyslem, který je jeho hlavním motorem,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.