Slunce, koupání, cestování a taky … infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. V letních měsících je riziko této infekce nejvyšší. Vloni se o tom přesvědčilo přes 4000 klientů VZP ČR, kteří museli vyhledat lékaře. Každý pátý pak skončil s diagnózou v nemocnici.
Mezi hlavní příznaky salmonelózy patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Zvýšené riziko infekce je v tomto období dáno zejména vyššími teplotami, nevhodným skladováním potravin, grilováním a cestováním. Přestože počet případů mezi pojištěnci VZP ČR dlouhodobě mírně klesá, bylo i vloni kvůli potížím způsobeným salmonelou ošetřeno 4054 klientů pojišťovny, z toho 839 skončilo
v nemocnici. Náklady na léčbu přesáhly 17 milionů korun.
Pojištěnci VZP, kteří se v uplynulých 5 letech léčili se salmonelózou
Rok | Počet pacientů | Náklady v Kč | Počet akutních hospitalizací |
---|---|---|---|
2020 | 6 304 | 24 787 506 | 1 013 |
2021 | 5 791 | 23 142 845 | 987 |
2022 | 4 397 | 21 152 049 | 754 |
2023 | 4 116 | 18 594 296 | 782 |
2024 | 4 054 | 17 134 631 | 839 |
Inkubační doba infekce je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny. „K nákaze dochází u lidí nejčastěji po konzumaci tepelně nedostatečně upravených nebo kontaminovaných potravin, například vajec, masa, nepasterizovaného mléka či zmrzliny s obsahem syrových vajec,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči a dodává: „V Česku jsou nejčastějšími místy přenosu veřejné stravování a letní oslavy, kde se griluje nebo připravují pokrmy venku a kde nejsou dodržovány přísně hygienické standardy.“
Většinu případů salmonelózy lze zvládnout ambulantně, případně v domácí péči. Základem je dostatečný příjem tekutin, u dospělých může jít až o 4 litry denně při silném průjmu. Vhodné jsou nesycené minerální vody bez příchuti, černý čaj nebo rehydratační roztoky. Pomoci mohou i volně dostupné léky proti průjmu.
Světová zdravotnická organizace dlouhodobě doporučuje dodržovat tzv. Pět klíčů k bezpečnějším potravinám:
- udržovat čistotu při přípravě a manipulaci s jídlem,
- oddělovat syrové a hotové potraviny,
- důkladně tepelně upravovat všechny suroviny,
- skladovat jídlo při bezpečných teplotách,
- používat zdravotně nezávadnou vodu i suroviny.
Tato jednoduchá pravidla mohou významně přispět ke snížení rizika nákazy nejen salmonelou, ale
i dalšími potravinově přenosnými infekcemi.
V případě podezření na salmonelózu je důležité neodkládat návštěvu lékaře, aby byla včas stanovena diagnóza a zahájena odpovídající léčba.
Viktorie Plívová
tisková mluvčí
Zdroj: www.vzp.cz