Plzeňský Prazdroj··6 min

Světová výstava EXPO 2025 představuje mistrovství českého piva

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Světová výstava EXPO 2025 v japonské Ósace propojuje tradici s inovacemi a představuje to nejlepší z jednotlivých zemí. Česká expozice nabídne návštěvníků pohled na ikonické řemeslo, které je s naší kulturou neodmyslitelně spojené – umění čepování piva. Díky tomu si i v 9 000 km vzdálené metropoli budou moci návštěvníci vychutnat Pilsner Urquell, který je partnerem českého pavilonu, ve stejné kvalitě, jako lidé v tuzemsku.

O dokonalé načepování plzeňského ležáku se v českém pavilonu starají japonští tapsteři[1], kteří prošli přímo v Plzni důkladným školením, na kterém si osvojili nejen správnou techniku čepování, ale i hlubší znalosti o historii pivovaru, procesu vaření piva a péči o jeho kvalitu. Díky tomu mohou návštěvníkům v Ósace nabídnout autentický zážitek, který věrně odpovídá tomu z domovského pivovaru v Plzni.

„Filozofie „pivo vaří sládek, ale výčepní mu dává duši“, je něco, co mě v Česku opravdu zaujalo. Jako tapsterka jsem se naučila, že čepování není jen technika, ale i způsob, jak předat příběh piva. V izakaya, tradičních japonských podnicích, je pivo běžným prostředkem k zahájení společenského setkání, což ukazuje, jak velkou roli pivo v Japonsku hraje. Na rozdíl od Čechů nekladou Japonci takový důraz na pěnu, ale jakmile ji ochutnají, pochopí že je to nedílná součást chuťového zážitku. Věřím, že tento důraz na detaily může japonskou pivní kulturu obohatit,“ říká japonská tapsterka Mirai Mitomi, která na EXPO 2025 plzeňský ležák čepuje.

Pivní program doprovázený světelnou instalací

Návštěvníci mají možnost setkat se s celkem deseti japonskými tapstery, kteří se specializují na správnou techniku servírování plzeňského piva. Pro opravdové degustátory je připraven tzv. beer flight – servírování malých porcí piva (0,2 l), která umožní ochutnat všechny styly čepování plzeňského ležáku – hladinka, šnyt a mlíko.

Každý den symbolicky v 18:42, v čase odkazujícím na rok uvaření první várky piva Pilsner Urquell, zazvoní zvon a výčepní návštěvníkům přibližuje příběh plzeňského ležáku. Tento okamžik doprovází světelná instalace Crystal Grid od Preciosa Lighting, která je umístěna uprostřed restaurace českého pavilonu. Dynamická hra světla spolu s unikátním křišťálovým svítidlem tvoří působivou atmosféru.

„Na EXPO 2025 máme skvělou příležitost prezentovat to nejlepší z českého pivovarnického řemesla, ať už jde o český ležák, školení japonských tapsterů, nebo propojování pivovarské tradice s moderními zážitky pro návštěvníky. Připravili jsme program, který vzdává hold kvalitě plzeňského piva a ukazuje, že si ho mohou lidé vychutnat ve stejně skvělé kvalitě v Plzni i v Ósace,“ dodává Zdeněk Kovář, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Česká tradice na světové výstavě

EXPO 2025 je další příležitostí ukázat světu, proč je plzeňský ležák po generace považován za symbol kvality. V českém pavilonu reprezentuje kulturu naší republiky a přibližuje umění správného čepování a péče o pivo prostřednictvím japonských tapsterů. Poprvé se na světové výstavě EXPO prezentoval Pilsner Urquell v roce 1937, na 86. ročníku v Paříži.

„Pilsner Urquell připomíná dlouhou tradici českého piva na světových výstavách a zdůrazňuje význam plzeňského ležáku, který dal jméno celému pivnímu stylu a dnes tvoří přibližně 70 % celosvětové spotřeby piva. Jsme hrdí, že můžeme reprezentovat Českou republiku na EXPO 2025 a ukázat tak světu, jak tradice a mistrovství v péči o pivo formují zážitky našich spotřebitelů po generace,“ říká Lenka Králová, Brand Directorka Pilsner Urquell.

Poznámka pro editory

  • Pilsner Urquell založil kategorii piva typu pilsner, která je dnes vůbec nejrozšířenější pivní kategorií, náleží do ní asi 70 % celosvětové pivní produkce. Již brzy po uvaření první várky 5. října 1842 se začal vyvážet do okolních zemí a v roce 1873 i do Spojených států. Pilsner Urquell se v současnosti vyváží do více než 50 zemí po celém světě.
  • Pilsner Urquell získal po osmé za sebou ocenění Nejdůvěryhodnější značka v kategorii piv.
  • Pilsner Urquell je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, která je lídrem mezi výrobci piva v regionu střední Evropy.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2023 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma tři první místa: v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a v oborových kategoriích „TOP odpovědná firma v inovacích“ a „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.

[1] Pilsner Urquell rozlišuje dva termíny pro výčepní. Master Bartender, finalista soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, označuje české výčepní, kteří dosáhli nejvyšší úrovně mistrovství v čepování a péči o pivo. Tito odborníci působí primárně v České republice a jsou nositeli tradičního pivního řemesla. Tapster se používá pro zahraniční výčepní, kteří prošli školením v Plzni a přenášejí umění čepování Pilsner Urquell do světa, přičemž dodržují stejnou pečlivost a standardy jako čeští finalisté Master Bartender.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Pivovar Elektrárna a legendární skupina Iron Maiden s vlastní značkou piva Trooper uvádí na český trh nový ležák Trooper Saturn

Pivovar Elektrárna a legendární skupina Iron Maiden s vlastní značkou piva Trooper uvádí na český trh nový ležák Trooper Saturn

Hudební ikona Iron Maiden, která minulý týden koncertovala v Česku, a plzeňský pivovar Elektrárna se spojili, aby společně pro české fanoušky uvařili nový ležák Trooper Saturn. Ten navazuje na originální anglické pivo Trooper, které se začalo vyrábět před 12 lety ve spolupráci s britskou společností Robinsons. Od té doby se řada piv Trooper skupiny Iron Maiden rozvíjí po celém světě díky partnerství s pečlivě vybranými a oceňovanými pivovary, které sdílejí stejný důraz na kvalitu, inovace a kreativitu.
| Plzeňský Prazdroj
V hlavní roli chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

V hlavní roli chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

Plzeňský Prazdroj otevřel v rámci své nejpopulárnější prohlídkové trasy Pilsner Urquell zcela novou interaktivní expozici věnovanou surovinám, které tvoří základ proslulého plzeňského ležáku: sladovnickému ječmeni, žateckému chmelu, měkké plzeňské vodě a unikátnímu kmenu vlastních pivovarských kvasinek. Moderní koncept vznikl s náklady 16 milionů korun a přináší zážitek doslova pro všechny smysly. Návštěvníci trasy si mohou suroviny nejen zblízka prohlédnout, ale i osahat, přivonět si k nim, a dokonce je ochutnat.
| Plzeňský Prazdroj
Radegast spustil obří fotovoltaiku na ploše šesti hokejových kluzišť. Centrální sklad pivovaru pojede kompletně na zelenou energii

Radegast spustil obří fotovoltaiku na ploše šesti hokejových kluzišť. Centrální sklad pivovaru pojede kompletně na zelenou energii

Pivovar Radegast spustil na střeše svého centrálního automatizovaného skladu v Nošovicích fotovoltaickou elektrárnu s celkovým výkonem 725 kW. Nová fotovoltaika pokryje celou spotřebu skladu a část spotřeby sousední plechovkové linky.
| Plzeňský Prazdroj
Pivní speciál Tři sestry: Pivovar Elektrárna uvařil nefiltrovaný ležák Tři sestry k 40. výročí legendární kapely

Pivní speciál Tři sestry: Pivovar Elektrárna uvařil nefiltrovaný ležák Tři sestry k 40. výročí legendární kapely

Plzeňský pivovar Elektrárna a kapelu Tři sestry svedla dohromady láska k muzice a dobrému pivu. Výsledkem je nový ležák Tři sestry s nepřehlédnutelným logem a neodolatelnou chutí, stvořený na oslavu 40. výročí založení legendární skupiny.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na výlet: Unikátní Plzeňské historické podzemí slaví 40. výročí od otevření novou prohlídkovou trasou

Tip na výlet: Unikátní Plzeňské historické podzemí slaví 40. výročí od otevření novou prohlídkovou trasou

Plzeňské historické podzemí si letos připomíná 40 let od svého otevření. Při této příležitosti je pro návštěvníky připraven dárek – speciální prohlídková trasa Tajemství skrytých chodeb. Od 19. do 21. května budou moci návštěvníci poprvé projít nově zpřístupněné části podzemí, kde uvidí přírodní krápníky, dobové fotografie, ale i místa, která prošla sanacemi. Prohlídka se soustředí na stavební a historické prvky a nabídne autentický pohled na vývoj labyrintu chodeb plzeňského podzemí.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na sobotní výlet pro celou rodinu: Užijte si Den Kozla v pivovaru Velké Popovice

Tip na sobotní výlet pro celou rodinu: Užijte si Den Kozla v pivovaru Velké Popovice

V sobotu 7. června se ve Velkopopovickém pivovaru bude slavit tradiční Den Kozla! Den plný zábavy, zážitků, hudby, výtečného jídla a piva – poctivého Kozla přímo z pivovaru, začne v 11 hodin. O skvělou atmosféru se budou celý den starat kapely Arzzen, Poletíme?, Elán Revival a také oblíbená zpěvačka a herečka Bára Poláková.
| Plzeňský Prazdroj
Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Spisovatelka Karin Lednická, držitelka ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2024, si slavnostně převzala soudek piva Radegast z vlastního ležáckého tanku, který nošovický pivovar na její počest pojmenoval. Předání proběhlo symbolicky přímo u šikmého kostela.
| Plzeňský Prazdroj
Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.
| Plzeňský Prazdroj
Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Radegast si nechal změřit svou vodní stopu napříč celou produkcí v rozsahu, který v Česku nemá obdoby. Celková spotřeba vody od semínka ječmene a chmele, přes výrobu až po načepovanou sklenici činí 3,64 litru vody odebrané z vodních zdrojů na litr vyrobeného piva. V porovnání například s kilogramem hovězího masa, které má průměrnou vodní stopu přes 550 litrů, je 150x menší, oproti kuřecímu spotřebuje vody zhruba 85x méně. Radegast se na šetrné zacházení s vodou zaměřuje dlouhodobě. Za posledních 15 let snížil její spotřebu při výrobě piva o více než 40 procent a dostal se tak mezi světovou špičku. Přímo v pivovaru nyní spotřebuje pouze 2,29 litru vody na uvaření jednoho litru piva. Studii vodní stopy Pivovaru Radegast zpracoval Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka.
| Plzeňský Prazdroj
Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Ve středu večer se budova Národního divadla proměnila v umělecké plátno a nabídla návštěvníkům jedinečný vizuální zážitek. U příležitosti 120. výročí inscenace Kytice připravil Pilsner Urquell ve spolupráci s Národním divadlem působivý videomapping. Světelná show vznikla jako pocta ikonickému divadelnímu představení Národního divadla, které značka podporuje jako dlouholetý partner inscenací.
| Plzeňský Prazdroj