Plzeňský Prazdroj··3 min

Jarní tip z Pivotéky v Pivovarském muzeu v Plzni: Velikonoční speciály potěší nejen na Zelený čtvrtek

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj, a. s., je česká firma, pivovar založený v roce 1842, který produkuje první pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell. Od roku 2017 patří pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Tisková zpráva

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva. Pivotéka v plzeňském Pivovarském muzeu má aktuálně v prodeji rovnou čtyři speciály vytvořené právě pro tuto příležitost: Hody hody doprovody z rodinného pivovaru Zichovec, Velikonoční třináctku z pivovaru Permon, Velikonoční poklad z pivovaru Antoš a za studena chmelený světlý ležák Pomlázka z rodinného pivovaru Matuška.

Velikonoční speciální piva jsou každý rok velkým hitem. Některé pivovary vyrábí zelená piva důmyslněji, než že jen obarví běžné pivo potravinářským barvivem. Vyrobí si odvar z kopřiv, který pivo nejen obarví, ale i ochutí. A takové máme v nabídce. Kromě toho můžeme na Velikonoce vidět díky oblibě tzv. kyseláčů i kiwi kyseláče zelené barvy. Většina pivovarů pak sází na klasické světlé ležáky, které jsou o něco silnější, s plnou sladovou chutí. Některé pak dělají i speciály s nakuřovaným sladem,“ říká Štěpán Kozlík, zkušený plzeňský domovarník, který se stará o provoz Pivotéky.

Pivotéka sídlí v Pivovarském muzeu v Plzni ve Veleslavínově ulici, v původním právovárečném domě z 15. století. Nabízí téměř 1 540 pivních speciálů – od ležáků přes ALE, IPA, Stout, kyseláč až po piva stařená v sudech po nejrůznějších destilátech. Do stálého portfolia patří samozřejmě i piva Elektrárna z experimentálního pivovaru Plzeňského Prazdroje. Na výběr je nejen pestrá škála piv v lahvích i plechovkách, ale také tematická literatura a nejrůznější stylové dárky nebo degustační sklenice. Pivotéka je otevřená každý den od 10 do 18 hodin a pravidelně se zde konají zážitkové pivní degustace.

Pivovar Elektrárna

Experimentální pivovar Plzeňského Prazdroje sídlí v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy. Český pivní trh obohacuje spodně i svrchně kvašenými speciály napříč pivními styly už od roku 2020, od ledna 2024 nově pod názvem Elektrárna. Původní značku Proud se Plzeňský Prazdroj rozhodl využít pro nový typ českého ležáku, reprezentujícího „nový proud“ v českém pivovarství.

Ve stálém portfoliu Elektrárny spotřebitelé najdou speciály: Ventill – světlý český ležák bez lepku, Proovan – nealkoholická IPA bez lepku, citrusový Yuzu Ale, lehká osvěžující Sunrise IPA a Kisseláč Višeň. Všechna piva kromě nealkoholického piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. Součástí nabídky jsou také limitované či sezónní speciály s nejrůznějšími ingrediencemi, jako je ovoce či koření, piva stařená v sudech po víně nebo whisky apod. Všechna piva ze základní řady je možné objednat v on-line obchodě Rohlík.cz, v prodeji jsou také v hospůdkách a pivotékách.

Zdroj: www.prazdroj.cz

Další články

Další články od Plzeňský Prazdroj

Pivovar Elektrárna a legendární skupina Iron Maiden s vlastní značkou piva Trooper uvádí na český trh nový ležák Trooper Saturn

Pivovar Elektrárna a legendární skupina Iron Maiden s vlastní značkou piva Trooper uvádí na český trh nový ležák Trooper Saturn

Hudební ikona Iron Maiden, která minulý týden koncertovala v Česku, a plzeňský pivovar Elektrárna se spojili, aby společně pro české fanoušky uvařili nový ležák Trooper Saturn. Ten navazuje na originální anglické pivo Trooper, které se začalo vyrábět před 12 lety ve spolupráci s britskou společností Robinsons. Od té doby se řada piv Trooper skupiny Iron Maiden rozvíjí po celém světě díky partnerství s pečlivě vybranými a oceňovanými pivovary, které sdílejí stejný důraz na kvalitu, inovace a kreativitu.
| Plzeňský Prazdroj
V hlavní roli chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

V hlavní roli chmel, ječmen, voda a kvasinky. Plzeňský Prazdroj otevřel novou expozici zasvěcenou pivním surovinám

Plzeňský Prazdroj otevřel v rámci své nejpopulárnější prohlídkové trasy Pilsner Urquell zcela novou interaktivní expozici věnovanou surovinám, které tvoří základ proslulého plzeňského ležáku: sladovnickému ječmeni, žateckému chmelu, měkké plzeňské vodě a unikátnímu kmenu vlastních pivovarských kvasinek. Moderní koncept vznikl s náklady 16 milionů korun a přináší zážitek doslova pro všechny smysly. Návštěvníci trasy si mohou suroviny nejen zblízka prohlédnout, ale i osahat, přivonět si k nim, a dokonce je ochutnat.
| Plzeňský Prazdroj
Radegast spustil obří fotovoltaiku na ploše šesti hokejových kluzišť. Centrální sklad pivovaru pojede kompletně na zelenou energii

Radegast spustil obří fotovoltaiku na ploše šesti hokejových kluzišť. Centrální sklad pivovaru pojede kompletně na zelenou energii

Pivovar Radegast spustil na střeše svého centrálního automatizovaného skladu v Nošovicích fotovoltaickou elektrárnu s celkovým výkonem 725 kW. Nová fotovoltaika pokryje celou spotřebu skladu a část spotřeby sousední plechovkové linky.
| Plzeňský Prazdroj
Pivní speciál Tři sestry: Pivovar Elektrárna uvařil nefiltrovaný ležák Tři sestry k 40. výročí legendární kapely

Pivní speciál Tři sestry: Pivovar Elektrárna uvařil nefiltrovaný ležák Tři sestry k 40. výročí legendární kapely

Plzeňský pivovar Elektrárna a kapelu Tři sestry svedla dohromady láska k muzice a dobrému pivu. Výsledkem je nový ležák Tři sestry s nepřehlédnutelným logem a neodolatelnou chutí, stvořený na oslavu 40. výročí založení legendární skupiny.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na výlet: Unikátní Plzeňské historické podzemí slaví 40. výročí od otevření novou prohlídkovou trasou

Tip na výlet: Unikátní Plzeňské historické podzemí slaví 40. výročí od otevření novou prohlídkovou trasou

Plzeňské historické podzemí si letos připomíná 40 let od svého otevření. Při této příležitosti je pro návštěvníky připraven dárek – speciální prohlídková trasa Tajemství skrytých chodeb. Od 19. do 21. května budou moci návštěvníci poprvé projít nově zpřístupněné části podzemí, kde uvidí přírodní krápníky, dobové fotografie, ale i místa, která prošla sanacemi. Prohlídka se soustředí na stavební a historické prvky a nabídne autentický pohled na vývoj labyrintu chodeb plzeňského podzemí.
| Plzeňský Prazdroj
Tip na sobotní výlet pro celou rodinu: Užijte si Den Kozla v pivovaru Velké Popovice

Tip na sobotní výlet pro celou rodinu: Užijte si Den Kozla v pivovaru Velké Popovice

V sobotu 7. června se ve Velkopopovickém pivovaru bude slavit tradiční Den Kozla! Den plný zábavy, zážitků, hudby, výtečného jídla a piva – poctivého Kozla přímo z pivovaru, začne v 11 hodin. O skvělou atmosféru se budou celý den starat kapely Arzzen, Poletíme?, Elán Revival a také oblíbená zpěvačka a herečka Bára Poláková.
| Plzeňský Prazdroj
Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Karin Lednická si u šikmého kostela převzala hořkou pivní poctu

Spisovatelka Karin Lednická, držitelka ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2024, si slavnostně převzala soudek piva Radegast z vlastního ležáckého tanku, který nošovický pivovar na její počest pojmenoval. Předání proběhlo symbolicky přímo u šikmého kostela.
| Plzeňský Prazdroj
Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.
| Plzeňský Prazdroj
Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Pivovar Radegast změřil svou vodní stopu od semínka po sklenici. Na litr piva je potřeba stejně vody jako na půl deci mléka nebo deset deka brambor

Radegast si nechal změřit svou vodní stopu napříč celou produkcí v rozsahu, který v Česku nemá obdoby. Celková spotřeba vody od semínka ječmene a chmele, přes výrobu až po načepovanou sklenici činí 3,64 litru vody odebrané z vodních zdrojů na litr vyrobeného piva. V porovnání například s kilogramem hovězího masa, které má průměrnou vodní stopu přes 550 litrů, je 150x menší, oproti kuřecímu spotřebuje vody zhruba 85x méně. Radegast se na šetrné zacházení s vodou zaměřuje dlouhodobě. Za posledních 15 let snížil její spotřebu při výrobě piva o více než 40 procent a dostal se tak mezi světovou špičku. Přímo v pivovaru nyní spotřebuje pouze 2,29 litru vody na uvaření jednoho litru piva. Studii vodní stopy Pivovaru Radegast zpracoval Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka.
| Plzeňský Prazdroj
Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Budovu Národního divadla rozhýbala světelná show oslavující 120. výročí uvedení inscenace Kytice

Ve středu večer se budova Národního divadla proměnila v umělecké plátno a nabídla návštěvníkům jedinečný vizuální zážitek. U příležitosti 120. výročí inscenace Kytice připravil Pilsner Urquell ve spolupráci s Národním divadlem působivý videomapping. Světelná show vznikla jako pocta ikonickému divadelnímu představení Národního divadla, které značka podporuje jako dlouholetý partner inscenací.
| Plzeňský Prazdroj