Edenred··5 min

Dovolená navíc a práce z domova. Personalisté vybrali nejatraktivnější benefity

Edenred

Edenred

Edenred je francouzská společnost, která se specializuje na vydávání stravenek a jiných dávek zaměstnancům. Společnost byla založena v roce 1962 a sídlí v Paříži. Edenred má pobočky ve více než 40 zemích a zaměstnává více než 10 000 lidí.

Tisková zpráva

Až 80 % personalistů napříč českými firmami považuje zaměstnanecké benefity za nezbytnou součást odměňování. Je to zhruba o čtvrtinu větší číslo než loni. Dalších 18 % zástupců HR oddělení považuje za důležité alespoň benefity v jejich základní formě, jako jsou stravenky nebo dovolená navíc. Ty jsou spolu s možností práce z domova, kterou poskytuje už 9 z 10 firem, vnímány jako vůbec nejatraktivnější. Vyplývá to z březnového průzkumu Recruitment Academy a společnosti Edenred.[1] Navzdory rozsáhlým škrtům v období koronaviru nabídku benefitů většina firem zachovala, v posledních měsících ji část dokonce rozšiřuje.

Stravenky, pružná pracovní doba, dovolená navíc či práce z domova. To jsou zaměstnanecké benefity, které personalisté podle průzkumu Recruitment Academy a společnosti Edenred považují za vůbec nejatraktivnější. Z průzkumu také vyplývá, že hned 79,5 % dotázaných zástupců HR oddělení českých firem považuje zaměstnanecké benefity za nezbytnou součást odměňování. Dalších 17,9 % uvedlo, že za důležité považují alespoň základní benefity, jako jsou stravenky či dovolená navíc. Proti zaměstnaneckým benefitům se naopak vyslovilo pouhých 2,6 % respondentů.

„Oceňovanou výhodou zaměstnaneckých benefitů je, že se jim velmi úspěšně daří zaměstnance motivovat ke zdravějšímu životnímu stylu. Lidé díky nim více sportují, jedí bohatší a vyváženější stravu, vzdělávají se a dále rozvíjejí své dovednosti po všech stránkách. To je něco, co bychom měli podporovat. Všechny tyto aktivity mají totiž vliv nejen na spokojenost a zdraví zaměstnanců, ale v důsledku i na chod a výkonnost firem,“ upozorňuje Gabriela Šimšová, personální ředitelka společnosti Edenred.

Benefity_obliba-graf_1

Přesvědčení o důležitosti zaměstnaneckých benefitů mezi zástupci firem rok od roku roste. V roce 2022 je označilo jako nezbytnou součást odměňování 57,4 % personalistů. Meziročně tak došlo k nárůstu o 22,1 %. Počet odpůrců zaměstnaneckých benefitů naopak klesl o 7,3 %. Poměr odpovědí se navíc nijak výrazně neliší ani mezi zástupci velkých a malých podniků.

Na trhu práce spolu firmy v současnosti bojují doslova o každého kvalifikovaného zaměstnance. Roli proto hraje i to, jak dobře dokážou nabízené benefity odkomunikovat. „Employer brandingu, tedy komplexní komunikaci směrem k potenciálním zájemcům o práci, se podle našeho průzkumu alespoň v omezené míře věnuje téměř 68 % zaměstnavatelů. Společně s výší finančního ohodnocení se totiž benefity staly jedním z parametrů, které při hodnocení pracovních nabídek zaměstnanci zkoumají nejpozorněji,“ říká Milan Novák, spoluzakladatel Recruitment Academy a CEO společnosti GoodCall. Trend podle něj souvisí i s tím, že na pracovních pohovorech se kandidáti již obvykle neptají, zda nějaké benefity dostanou, ale chtějí ve vší konkrétnosti slyšet, které to budou a v jakém rozsahu.

Pomocná ruka během krize

Během pandemie koronaviru a následujícího období poznamenaného vysokými cenami energií i rekordní mírou inflace prošly zaměstnanecké benefity obtížnou zatěžkávací zkouškou. Vzhledem k obecnému zhoršení finanční situace podniků a všudypřítomnému šetření se očekávalo, že je firmy omezí nebo zcela přestanou hradit. Z průzkumu však vyplývá, že navzdory těmto podmínkám zachovalo stejné složení zaměstnaneckých benefitů jako v předcovidovém období hned 70,5 % dotázaných firem.

„Během pandemie se firmy snažily šetřit všude, kde to bylo možné. Na zaměstnanecké benefity si však valná většina z nich sáhnout nedovolila. Dobře si totiž uvědomovaly, jak důležitou roli hrají právě v těchto náročných obdobích. Zejména v době krize benefity umožňují lidem se realizovat v aktivitách, které by se jinak staly obětmi šetření. V posledních letech je lidé také hojně využívali k pokrytí výdajů spojených s nákupem léků či školkovným, díky čemuž ulevily napjatým rozpočtům domácností. Tento aspekt benefitů nebývá příliš často zmiňován, je ovšem zásadní,“ vysvětluje Gabriela Šimšová, personální ředitelka společnosti Edenred.

Po odeznění pandemie firmy nabídku benefitů naopak dokonce rozšiřovaly. Nejčastěji se změny týkaly nabídky stravenek, sportovních a kulturních akcí a možnosti práce z domova. Právě home office se ze všech benefitů, které získaly popularitu během pandemie, uchytil nejlépe. Průzkum ukázal, že pracovat z domova nyní umožňuje zaměstnancům 9 z 10 firem. Výrazně se však liší podmínky, za kterých tento benefit poskytují. Tři a víc dnů v týdnu umožňuje zaměstnancům z domova pracovat 19,7 % firem, dalších 21,4 % pak nabízí home office dvakrát týdně, 12 % jednou týdně. Až 36,8 % pak poskytuje možnost pracovat doma jen ve výjimečných případech.

Benefity_obliba-graf_2

[1] Online průzkum Recruitment Academy a společnosti Edenred s názvem „HR marketing, odměňování a benefity“ byl realizován na přelomu března a dubna 2023 na vzorku 117 respondentů z řad personalistů českých firem.

Zdroj: www.edenred.cz

Další články

Další články od Edenred

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Benefit budoucnosti? Prevence! Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

Lze je využít také ve prospěch rodiny – podle průzkumu tak činí více než 65 % zaměstnanců.
| Edenred
Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Rozdíly v cenách obědů rostou napříč regiony. Ve Zlíně stojí o 49 korun méně než v Praze

Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na částce 194,20 Kč za polední menu. Zatímco v lednu činil průměr 192,50 Kč a v únoru 193,60 Kč, meziměsíční růst výrazně zpomalil z lednového nárůstu o 1,10 Kč na pouhých 0,60 Kč v březnu. Některé regiony dokonce hlásí první pokles cen od začátku roku. Data přináší Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích.
| Edenred
Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Edenred a iniciativa ShareTheMeal společně globálně podpoří přístup k potravinám

Iniciativa ShareTheMeal vznikla pod hlavičkou Světového potravinového programu za účelem boje proti hladu. Jejím cílem je zajistit, aby měl každý přístup k nutričně výživné a nezávadné stravě. Společnost Edenred podporuje tuto iniciativu prostřednictvím svého působení v rámci sítě čítající 60 milionů uživatelů ve 45 zemích světa.
| Edenred
Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Benefity napříč generacemi: mladí chtějí služební auto, starší sázejí na vzdělávání

Mezi top 5 nejžádanějších benefitů se řadí příspěvky na stravování a volný čas, dovolená navíc, sick days a penzijní či životní pojištění. Nejvýraznější rozdíly v preferencích se odrážejí v poptávce po služebním voze, péči o duševní zdraví či benefitech zaměřených na vzdělání a osobní rozvoj.
| Edenred
Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Nejoblíbenější fast food u Čechů? Hranolky a kebab. Dopřejí si je zhruba jednou měsíčně

Rychlé občerstvení zůstává stálicí českého stravování – u Čechů jsou nejoblíbenější hranolky a kebab. Přestože 55 % strávníků věří, že se i ve fastfoodech dá najíst zdravě, problémem zůstává vysoký obsah soli a nutriční nevyváženost jídel. Rychlé občerstvení se stále častěji stává volbou těch, kteří oběd vnímají hlavně jako praktickou záležitost, což podporuje rostoucí trend samostatného stolování. To může mít vliv nejen na společenské návyky, ale třeba i na firemní kulturu. Cena obědů napříč stravovacími zařízeními sice v lednu stagnovala na 193 korunách, ale meziročně vzrostla o 4 %. Oproti roku 2019 je vyšší o 62 %.
| Edenred
Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Zaměstnanecké benefity se mění: Rok 2025 přináší důraz na zdraví i flexibilitu

Rok 2025 znamená důležité změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů, které se dotknou jak soukromého, tak veřejného sektoru. Nová legislativní opatření přináší zavedení samostatných limitů pro zdravotní a volnočasové benefity, zvýšení maximální výše příspěvku na stravování a větší flexibilitu při využívání prostředků FKSP. Podle dat Edenred mapujících útratu zaměstnanců bylo v minulém roce využito téměř 56 % volnočasových benefitů v oblasti zdraví. Legislativní změny tedy reflektují rostoucí důraz na wellbeing zaměstnanců a současně nabízí větší flexibilitu firmám při nastavování benefitů.
| Edenred
Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Rok 2024 v restauracích: stabilnější růst cen a větší chuť jíst zdravěji

Průměrná cena oběda v prosinci dosáhla 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota za rok 2024. Právě skončený rok přinesl stabilnější tempo růstu cen obědů v porovnání s předchozími lety. Restaurace rovněž zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů – od rostoucího zájmu o zdravější možnosti až po výzvy spojené s vysokou spotřebou masa a nízkým příjmem zeleniny.
| Edenred
Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Nová hodnota stravenky pro rok 2025: Kolik si připlatíte za oběd v krajských městech?

Maximální limit stravného, ze kterého se bude počítat daňově optimální výše stravného pro rok 2025, by měl činit 177 Kč. Oproti loňskému roku jde o nárůst o jedenáct korun. Nejvýhodnější hodnota papírové či elektronické stravenky, v rámci které si může zaměstnavatel uplatnit maximální daňový náklad, se tak v roce 2025 zvýší o 6 % na 225 Kč. Částka by podle nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu měla pokrýt cenu plnohodnotného oběda. Za polední menu platíme v průměru 192 Kč, tedy meziročně o 3,6 % více. Regionální rozdíly v cenách obědů ovšem ukazují, že dostupnost stravování není ve všech částech republiky stejná. Zatímco v některých krajských městech stravenka pokryje významnou část nákladů, jinde si zaměstnanci doplácejí skoro polovinu hodnoty oběda. K navýšení daňově uznatelných limitů došlo také v případě volnočasových benefitů.
| Edenred
Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Třináctý plat dá letos zaměstnancům třetina firem, ukázal průzkum

Vánoční čas je pro mnoho firem příležitostí poděkovat svým zaměstnancům za celoroční úsilí. Tradiční způsoby odměňování, jako jsou vánoční večírky, teambuildingy a dárkové poukazy, si proto stále drží největší oblibu mezi majiteli firem a personalisty. Vánoční oslavu plánuje pro své zaměstnance uspořádat bezmála 65 % firem, zatímco zhruba 37 % z nich jim věnuje dárky nebo poukazy. Vyplývá to z listopadového průzkumu[1] Recruitment Academy ve spolupráci se společností Edenred. „Data z průzkumu potvrzují, že v oblibě zůstávají tradiční formy ocenění, jako jsou vánoční večírky a teambuildingy, které podporují týmového ducha. Vedle toho ale roste zájem také o personalizované benefity, jako například dárkové poukazy nebo příspěvek na volnočasové aktivity. To odráží snahu firem přizpůsobit se různorodým potřebám zaměstnanců a dlouhodobě sílící poptávku po flexibilitě ze strany zaměstnanců,“ dodává Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
| Edenred
Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Řízek, smažák a palačinky: Děti v restauracích stravujeme nezdravě, odborníci bijí na poplach

Dětská jídla má ve své nabídce přibližně polovina restaurací v České republice. Ačkoliv až 90 % Čechů by si přálo, aby stravovací zařízení nabízela dětem pestřejší a vyváženější jídelníček, realita jejich volby je často odlišná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, avšak nezdravých pokrmů, které navíc neobsahují důležité ingredience – například zeleninu, kvalitní sacharidy či bílkoviny. Až v 64 % případů se dětská jídla od těch dospělých liší pouze velikostí porce, nikoliv složením. Pouze ve 45 % případů navíc obsahují méně soli než běžné pokrmy. Experti přitom varují, že složení jídelníčku dětí má velmi silný vliv na to, jaké stravovací návyky si odnesou do dospělého života. Data vycházejí z nejnovějšího průzkumu Barometr FOOD[1], mapujícího stravovací návyky Čechů, který koordinuje společnost Edenred.
| Edenred