Deloitte··4 min

Predikce medailí z OH v Paříži: Češi přivezou 11 cenných kovů, předpovídají experti Deloitte

Deloitte

Deloitte

Deloitte označuje jednu či více společností globální sítě členských společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited („DTTL“) a jejich dceřiné a přidružené subjekty (souhrnně „organizace Deloitte“). Společnost DTTL (rovněž označovaná jako „Deloitte Global“) a každá z jejích členských společností a jejich přidružených subjektů je samostatným a nezávislým právním subjektem, který není oprávněn zavazovat nebo přijímat závazky za jinou z těchto členských společností a jejich přidružených subjektů ve vztahu k třetím stranám. Společnost DTTL a každá členská společnost a přidružený subjekt nese odpovědnost pouze za své vlastní jednání či pochybení, nikoli za jednání či pochybení jiných členských společností či přidružených subjektů. Společnost DTTL služby klientům neposkytuje.

Tisková zpráva

- Už tento pátek odstartují v Paříži letní olympijské hry. Letos se bude rozdělovat 329 sad medailí v celkem 32 sportech. Na základě aktuálních ekonomických a demografických statistik dosazených do predikčního modelu by podle expertů poradenské a technologické společnosti Deloitte měla česká výprava získat 11 medailí. Při posledních dvou letních olympijských hrách predikovali experti Deloitte počet získaných medailí se stoprocentní úspěšností.

“Existují odhady medailových úspěchů vycházející z posledních výsledků konkrétních sportovců či týmů. My však více rozumíme ekonomice, proto jsme k odhadu výsledků opět použili model Andrew Bernarda a Meghan Busseové, který při predikování olympijských úspěchů používá takzvané ekonomické proměnné. Základní myšlenkou tohoto modelu je, že sportovní úspěchy jsou provázány s velikostí populace a ekonomikou. Zařazení velikosti populace jako vysvětlující proměnné je zřejmé - čím více obyvatel konkrétního státu, tím větší pravděpodobnost, že se mezi nimi najde výjimečně sportovně talentovaný jedinec,” říká autor predikce a hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Ekonomická vyspělost má podle něj rovněž svůj význam, protože řada sportů potřebuje nákladné zázemí. Vrcholoví sportovci se neobejdou bez stadionů, tréninkových hal, podpůrných týmů a špičkového vybavení. Zároveň je často nutné investovat do široké členské základny v jednotlivých sportech, pokud se má zvýšit šance, že bude objeven mimořádně talentovaný jedinec. Důležitou roli může podle Davida Marka hrát i to, že v bohatší společnosti mohou mít lidé více volného času, který pak věnují sportu.

“Pokud bych měl sportovní lidský kapitál k něčemu přirovnat, tak by šlo o zboží dlouhodobé spotřeby, protože se investice do tohoto kapitálu může projevovat poměrně dlouho. Špičkový sportovec může dosahovat vrcholových výkonů řadu let, případně i několik desítek let. Po skončení aktivní kariéry navíc může coby trenér předávat mladším generacím své zkušenosti. Predikční medailové modely zahrnují i výsledky z předchozích olympijských her a ten náš dokonce bere v potaz i to, zda daná země byla součástí socialistického bloku, neboť statisticky vychází, že sportovci z těchto zemí byli úspěšnější, než by odpovídalo modelu, který vychází jen z populace a síly ekonomiky. Sport byl zkrátka jedním z bojišť studené války,” říká hlavní ekonom Deloitte.

Důležitou roli podle něj hraje také pořadatelský faktor. Domácí prostředí bývá často považováno za výhodu, protože motivuje domácí sportovce k lepší přípravě a větším výkonům. Statisticky tak lze prokázat pozitivní vliv pořádání olympijských her na výsledek domácích sportovců. A nejen to. Roli podle Davida Marka hraje například i to, zda bude země pořádat příští olympiádu nebo zda doznívá pozitivní efekt přípravy na předchozí hry. Některé modely dokonce pracují i s vlivem pořádání her v blízké zemi.Predikce získaných medailí, kterou Deloitte pravidelně vydává u všech letních olympijských her, byla v posledních letech velmi přesná. Pro hry v Riu de Janeiro v roce 2016 model předpovídal zisk 10 cenných kovů a přesně tolik jich česká výprava přivezla. Model byl úspěšný rovněž v případě her v Tokiu v roce 2021, kdy se přesně naplnil odhad zisku 11 medailí.

image

Deloitte patří mezi TOP partnery olympijských a paralypijských her. Desetiletá spolupráce mezi poradensko-technologickou společností Deloitte a Mezinárodním olympijským výborem (MOV) byla uzavřená v roce 2022 pro pět her, tedy do roku 2032. Deloitte tak bude působit jako celosvětový partner u olympijských a paralympijských her: LOH Paříž 2024, ZOH Milano Cortina 2026, LOH Los Angeles 2028, ZOH 2030 (zatím neznámo kde) a LOH Brisbane 2032. Deloitte také bude Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) po dobu partnerství poskytovat poradenské služby v oblasti managementu a podnikání, včetně digitální strategie a transformace, které přispějí k naplnění cílů Olympijské Agendy 2020+5.

Zdroj: www2.deloitte.com

Další články

Další články od Deloitte

Mluvit s šéfem o stresu? Pro většinu mladých Čechů dál tabu. Jejich duševní zdraví je přitom horší, než u mladých v zahraničí, vyplývá z průzkumu Deloitte

Mluvit s šéfem o stresu? Pro většinu mladých Čechů dál tabu. Jejich duševní zdraví je přitom horší, než u mladých v zahraničí, vyplývá z průzkumu Deloitte

- Mladí lidé v Česku se cítí hůře, než mladí ve světě. Zatímco v zahraničí deklaruje duševní pohodu 51 % respondentů z řad generace Z, v Česku je to u stejně starých lidí 43 procent. Přes 54 % mladých v zahraničí také uvedlo, že jejich zaměstnavatel bere duševní zdraví zaměstnanců vážně, zatímco v Česku to bylo jen 41 %. A otevřeně hovořit se svým nadřízeným o pocitu stresu či úzkosti by v zahraničí nevadilo 59 procentům mileniálů, zatímco v Česku to bylo jen 43 % příslušníků stejné generace. Vyplývá to z průzkumu poradenské a technologické společnosti Deloitte.
| Deloitte
Růst zpomalil, ale pokračuje. Počet evropských transakcí vzrostl o 5,3 %. Očekáváme zvýšení aktivity, predikují analytici Deloitte

Růst zpomalil, ale pokračuje. Počet evropských transakcí vzrostl o 5,3 %. Očekáváme zvýšení aktivity, predikují analytici Deloitte

– Ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo na trhu fúzí a akvizic k nárůstu počtu transakcí. Jejich počet vzrostl z celkových 2 697 zaznamenaných v prvním letošním kvartále na 2 841, což představuje nárůst o 5,3 %. Souhrnná hodnota uskutečněných obchodů za posledních 12 měsíců rovněž vzrostla - konkrétně z původních 467 na 576 miliard dolarů. Za pozitivním vývojem stojí klesající inflace, snižování eurových úrokových sazeb a veskrze pozitivní situace na akciových trzích. Zlepšující se ekonomika by mohla vést k dalšímu zvýšení aktivity na trhu M&A ve zbývající měsících letošního roku, předpovídají analytici poradenské a technologické společnosti Deloitte ve své predikci.
| Deloitte
Česko je v dostupnosti bydlení nejhorší v celé Evropě a Praha je mezi metropolemi předposlední

Česko je v dostupnosti bydlení nejhorší v celé Evropě a Praha je mezi metropolemi předposlední

- V dostupnosti bydlení, tedy poměru mezd a cen nových bytů, bylo loni Česko ze všech zemí Evropy předposlední a letos skončilo úplně poslední. Pořídit si novou vlastní nemovitost u nás v průměru vyjde na ekvivalent 13,3 hrubých ročních mezd. Praha je navíc hned po Amsterdamu nejméně dostupnou evropskou metropolí. Vyplývá to z aktuálních dat nově publikovaného Deloitte Property Indexu 2024, kterým poradensko-technologická společnost Deloitte každoročně monitoruje to, jak Evropané bydlí a kolik je to stojí.
| Deloitte
Růst nájmů začal zrychlovat, nejvíce hlásí Hradec Králové, Liberec a Brno

Růst nájmů začal zrychlovat, nejvíce hlásí Hradec Králové, Liberec a Brno

- Průměrná cena za metr čtvereční nájemního bydlení v Česku během druhého kvartálu letošního roku stoupla na 305 korun. Oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku tak vzrostla o 3,4 %, vyplývá z Deloitte Rent Indexu, který pravidelně srovnává průměrné ceny nájemního bydlení napříč Českem.
| Deloitte
Deloitte s Amazon Web Services spouští společný program na podporu umělé inteligence. Zaměří se na její další rozvoj

Deloitte s Amazon Web Services spouští společný program na podporu umělé inteligence. Zaměří se na její další rozvoj

– Deloitte a Amazon Web Services zřizují program na podporu umělé inteligence. V rámci programu vznikne laboratoř, kde si klienti těchto společností mohou osahat široké možnosti inovativních technologií včetně pokročilé generativní umělé inteligence. Program pomůže i s financováním úspěšných pilotních studií, které v laboratoři vzniknou. Deloitte společně s Amazon Web Services navazují na dosavadní aktivity, ve kterých podporují implementaci AI nástrojů a strojového učení do firem. Deloitte navíc v rámci iniciativy IndustryAdvantage investuje do vývoje inovací zaměřených na konkrétní odvětví 2 miliardy dolarů.
| Deloitte
Růst cen bytů pokračuje. Nejrychleji v Libereckém kraji a na Moravě

Růst cen bytů pokračuje. Nejrychleji v Libereckém kraji a na Moravě

- Během prvního čtvrtletí letošního roku byl na českém nemovitostním trhu zaznamenán pokračující růst cen prodaných bytů. Po roce poklesu tak podruhé v řadě došlo k růstu průměrné ceny, tentokrát o 4 % na 99 300 Kč za metr čtvereční. Vyplývá to z nejnovějších dat žebříčku Deloitte Real Index, který pravidelně vydává poradenská a technologická společnost Deloitte.
| Deloitte
Udržitelnost v Deloitte posiluje Gabriel Marosi, bude řídit ESG

Udržitelnost v Deloitte posiluje Gabriel Marosi, bude řídit ESG

- Česká pobočka největší poradenské firmy světa má od července nového ředitele pro udržitelnost a ESG. Gabriel Marosi bude mít v Deloitte na starost ESG projekty pro největší tuzemské i nadnárodní firmy, včetně těch z bankovního sektoru.
| Deloitte
Predikce medailí z OH v Paříži: Češi přivezou 11 cenných kovů, předpovídají experti Deloitte

Predikce medailí z OH v Paříži: Češi přivezou 11 cenných kovů, předpovídají experti Deloitte

- Už tento pátek odstartují v Paříži letní olympijské hry. Letos se bude rozdělovat 329 sad medailí v celkem 32 sportech. Na základě aktuálních ekonomických a demografických statistik dosazených do predikčního modelu by podle expertů poradenské a technologické společnosti Deloitte měla česká výprava získat 11 medailí. Při posledních dvou letních olympijských hrách predikovali experti Deloitte počet získaných medailí se stoprocentní úspěšností.
| Deloitte
Růst cen nových bytů v Praze zrychluje, vyplývá z Deloitte Develop Indexu

Růst cen nových bytů v Praze zrychluje, vyplývá z Deloitte Develop Indexu

- Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze dál stoupá. Vzrostla o 0,9 % ze 153 100 Kč za metr čtvereční na konci loňského roku na 154 500 korun v prvních třech měsících tohoto roku. V nabídce se objevilo celkem 18 nových developerských projektů s objemem 667 bytových jednotek. Vyplývá to z nejnovějších dat Deloitte Develop Indexu, který nově každé tři měsíce mapuje vývoj na pražském developerském trhu.
| Deloitte
Mladí Češi mají méně obav a úzkostí ze změn klimatu oproti Gen Z a mileniálům ve světě

Mladí Češi mají méně obav a úzkostí ze změn klimatu oproti Gen Z a mileniálům ve světě

Praha, 21. Června - 39 % českých mileniálů a 45 % příslušníků tuzemské generace Z uvedlo, že v posledním měsíci pociťovalo obavy či úzkost ze změny klimatu. V zahraničí to přitom bylo u Gen Z o 17 % více, u mileniálů dokonce o 20 %. Menší rozdíly panují v přístupu k minimalizaci vlastního dopadu na životní prostředí. V této oblasti jsou na tom mladí Češi a Češky z generace Z prakticky stejně jako stejně stará generace v zahraničí. Větší rozdíl je to jen u mileniálů, vyplývá z průzkumu poradenské a technologické společnosti Deloitte.
| Deloitte